Dones-Llibertaries-a-Valenc.jpgCazarabet conversa con...   Cristina Escrivà Moscardó, autora de “Dones llibertàries a València. Guia d’una mirada rebel” (ACIO Asociació Cultural Institut Obrer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cristina Escrivà  escriu un llibre-guia sobre com foren i què feren  les dones dins el moviment llibertari a València.

Ho edita ACIO Acció Cultural Institut Obrer.

El llibre es troba dins la col·lecció, Ruta de la memòria del segle XX, nº3.

La sinopsis del llibre:

Dones lliures a València. Guia d’una mirada rebel és un llibre per a conèixer algunes biografies de dones—moltes d’elles valencianes—que formaren part de les organitzacions del Moviment Llibertari –CNT, FAI, JJLL, MMLL, SIA—Totes elles van treballar per la justícia, la llibertat, l’educació i la igualtat durant  l’època de la Segona República. La guía mostra els llocs de la memòria perquè la ciutat de València conserva els espais que ocuparen i transitaren les protagonistes en el temps de la guerra civil espanyola entre 1936 i 1939.

 

cristina-3.jpgL’autora, Cristina Escrivà, ens descobreix un univers o n les dones van treballar per aconseguir un món millor, mentre es lluitava contra el feixisme. Unes dones per a tindre sempre en la memòria.

 

El nostre projecte de Difusió Cultural ja ha conversat varies vegades amb Cristina Escrivà:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/benicassim.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/40dones.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/institutobrer.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/apunts.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/converses.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/institutobrer2.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/bellus.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/tresmagues.htm

 

 

 

Cazarabet conversa con Cristina Escrivà:

4TrobadaInvest_comu_S.JPG-Amiga Cristina què és allò que t'ha fet investigar sobre les dones vinculades al pensament àcrata i /o anarquisme?, tries València per ésser la teva ciutat?, també és la terra i el tarannà, envers les dones i el pensament àcrata,  que millor coneixes, oi?

-He escrit diversos llibres de rutes per València, reivindicant la ciutat en femení, a més organitze passejos guiats, mostrant els espais que van ocupar les dones durant la Segona República, i em faltava per fer una ruta de les dones anarquistes.  Les organitzacions llibertàries estaven molt visibles en la ciutat i a través de testimoniatge orals, fins i tot conec algunes de les cançons que elles cantaven. El pensament àcrata es transmet a través de la mirada dels espais on elles realitzaven les actuacions solidàries i d'educació de la dona, explicant les realitzacions que van aconseguir durant la Revolució Llibertària.

-El llibre és  una mena de reflexió, a més, sobre la dona al davant de l’anarquisme a ciutat València?

-Efectivament. Moltes dones anarquistes es van apoderar durant el període de la guerra i van ocupar càrrecs de responsabilitat, en totes les organitzacions llibertàries, des de Dones Lliures a la Federació Anarquista Ibèrica. Des de les joventuts Llibertàries fins a la CNT. La guerra els va donar aqueixa oportunitat.

-En quin moment veus i sents  que aquest llibre era més que necessari per a l’exercici de fer Memòria Històrica envers l’anarquisme, la dona i València?

-En general, existeix molta bibliografia sobre els homes anarquistes, però en menor mesura la referida a les dones. Per això calia reivindicar-les, situant-les com a protagonistes, en els espais de memòria.

-Quin paper van jugar les dones dins de l’anarquisme al País Valencià i més concretament a València ciutat?

-A València va haver-hi dones molt potents en les organitzacions llibertàries, a més, en haver sigut València durant prop d'un any la capital de la República, van passar per ací les més significatives anarquistes, entre elles les que es nomenen, ressenyant les seues biografies, Federica Montseny, Aurora López, Amelia Jover, Suceso Portales, Lucía Sánchez,  Carmen Bernial, Mercedes Comaposada, Azucena Peréz i Kati Horna.

-Aquestes dones quines tasques i/o accions  desenvolupaven i de quina manera les duien a terme? Amiga, en quines condicions treballaven envers el pensament àcrata?

-Realitzaven funcions anteriorment impensables per a elles, per la responsabilitat que van assumir. Per citar algun exemple, tenim a Amelia Jover, que va ser la primera dona secretària general de les Joventuts Llibertàries a València. Una dona d'acció que era una líder i exemple per a les llibertàries.

-El llibre es pot entendre, també, com un llibre de ruta per acompanyar-nos per la València anarquista on les dones van deixar empremta?

-Clar, amb aqueixa pretensió naix. No és solament un llibre d'història, és a més una guia per a passejar per València seguint els seus passos pels espais que van ocupar. Com he comentat anteriorment, amb la mirada del passat que pretenc que es descobrisca en clau de dona.

-Però aquestes dones van ésser com esborrades de la memòria durant els anys de la dictadura, oi?

-La dictadura va suposar la repressió, exili i mort de moltes d'aquestes dones. I les que no van poder fugir van viure el seu exili interior, es van fer invisibles per supervivència. I no sols la dictadura, la transició també va silenciar les seues realitzacions.

Cristina-1.jpg-Com ha anat i com ha estat la tasca de rescatar-les de l’oblit o de les ombres?

-No ha sigut fàcil però, com porte molt temps investigant en arxius i hemeroteques, a més dels projectes de fonts orals, he aconseguit a poc a poc rescatar-les, per a posar en valor tot el seu sacrifici i lliurament per la causa de la Idea llibertària que elles tenien com a objectiu de vida.

-Elles lluitaven ja no només contra l’amenaça dels totalitarismes, del feixisme… també contra la societat patriarcal que volia esborrar el pas ferm que algunes dones volien donar-hi, no?

-L'organització cenetista, malgrat les seues grans declaracions igualitàries,  realitzades pels en els seus congressos, en la seua vida quotidiana i en la practica el militant solia ser masclista en les seues relacions amb les seues companyes. D'ací la necessitat d'una organització específica de dones, al marge de la CNT, com a Dones Lliures que va treballar en contra de tot això, lluitant per l'emancipació de les dones. Una organització que hui dia encara sorprén per la seua visió moderna que mirava a un futur que es presumia igualitari.

-És difícil fer tria d’unes dones damunt d’unes altres, oi? Parla'ns, si us plau, de el procés d'investigació... d'aquesta tasca tan àrdua, de recerca, molta lectura, posar ordre ....

-En la teua pregunta està la resposta. Efectivament són anys de treball de recerca d'allò ocult, per a reivindicar en aquest cas la labor de les dones. El seu esforç i les seues realitzacions.

-Treballes tenint en compte com un guió de qüestions a anar contestant, a anar donant resposta...-Com és la metodologia de treball que fas servir?

 -Són molts anys d'investigació, de lectures, de consultar fonts primàries a arxius i biblioteques, a més en l'Associació Cultural Institut Obrer tenim la sort de comptar amb un bon dotat centre de documentació. Així que a poc a poc vaig recopilant informació d'aquestes dones i preparant dossiers, amb imatges i textos, que en un moment determinat serveixen per a constituir la base d'una publicació.

-Com li poses ordre a tot, Cristina?

-Crec a sóc minuciosa en els projectes que elabore. Ara he acabat un llibre sobre fonts orals. "Les fonts orals. guia per a la seua investigació", centrant-me en la metodologia.  I, amb disciplina i metodologia faig els treballs editorials que culminen en publicacions.

-Ens pots fer cinc cèntims d´ allò en que estàs treballant ara?

-Ara estic ultimant dos monòlits que se situaran en els espais de memòria que va ocupar el  Grup femení de la Residència d'estudiants, un a Picanya -en l'Hort de les Palmes- on des van traslladar en un primer moment des de Madrid i l'altre a la Casa de València, una segona seu, al carrer de la Pau. També, preparant una exposició que es diu “Dones de bandera. El Grup Femení de la Residència d'Estudiants a València”, que s'inaugurarà el 2 de desembre en el Centre el Carmen de Cultura Contemporània, patrocinat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat   Valenciana.

 

IMG_0048.JPG   IMG_0061.JPG

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com