Cazarabet conversa con...   Cristina Escrivà Moscardó, autora de “Cançoner feminista. Lemes i consignes” y “Antonio Machado a València” (Associació Cultural Institut Obrer)

 

 

 

Dos llibres interesants i que rendeixen homenatge a la cultura des de l´Institut Obrer de València i des de  la seva Acció Cultural. 

 

Sin-título-1.jpgP1150989.JPGCançoner feminista. Lemes i consignes.

L´institiut Obrer des de la ploma de Cristina Escrivà té la satisfacció de presentar una recopilació de cançonas on les protagonistes són les dones amb una àmplia representació de lletres de cobles, agrupades en cuatre capítols:cançons republicanes que les dones interpretaven o eren protagonistes; cançons de resistència que es taral-lejaven durant el franquisme i algunes dureant la transició; les creades en els últims anys i una mostra de cançons i consignes que coreja el Moviment Feminista en les manifestacions. La majoria de les lletres contenen missatges que denuncien les desigualtats, que històricament han envoltat i envolten a la dona. Reivindicar la recuperació de la memoria de milers de dones que cantaven i continúen cantant unides, per uns ideals, és l´objectiu d´aquesta publicació.

Antonio Machado a València. Guia de les petjades del poeta.

En la dècada dels anys 30 del segle XX València va ser visitada per la intel·lectualitat mundial. Una època on la cultura significava la defensa de la llibertat i la lluita contra el feixisme. Dels intel·lectuals de l’anomenada “Edat de plata”, fidels a l’Estat democràtic sorgit de les urnes en 1931, un dels poetes més importants i reconegut va ser Antonio Machado. D’ell es coneix la seua vida i obra, però el temps que va passar a València és més desconegut fins i tot per a la majoria dels seus habitants. Machado va viure en 1937 un temps d’esplendor cultural en la València cabdal de la cultura. Les seues petjades queden reflectides en aquesta guia.

Aquest llibre es presentaba a València el passat 31 d'octubre de 2018 a  l'Associació Palmeta, desconstruccions educatives

Recordem que és un llibre editat per l'Associació Cultural Institut Obrer i patrocinat per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. La publicació tracta sobre les petjades del poeta per la ciutat de València.

Tots dos llibres són publicats amb castellà i valencià.

L´ autora, Cristina Escrivà Moscardó:

Documentalista i escriptora.gestora cultural.Investigadora amb fons orals, grafiques i arxius. Comissària d´expossicions i realitzadora de documentals. Tutora de Pràctiques Externes deGrau d´Història Contempoirànea per la Universitat de València. Vocal de l´Associació valewnciana per a la investigación amb fonts orals de la Universitat d´Alacant. Mmembre de la Junta Directiva Societat Coral el  Micalet i presidenta de l´Associació Cultural Institut Obrer de València. És , a més, autora de nombroses publicaciones i monografies científiques de temática educativa i de gènere.

 

 

Cazarabet conversa amb Cristina Escrivà Moscardó:

image001.jpg-Cristina, què és allò que t´ ha fet escriure o apropar-te als lemes i consignes que componen el CANÇONER FEMINISTA?

-Pense que la cançó ha estat i continua estant present en els actes reivindicatius de les dones. Hi ha cançoners editats durant la Transició però tiravem a faltar una publicació més actual.  A més, encara que la gran majoria de les lletres estan en espanyol, la part literària està en els dos idiomes, català i espanyol.

-El componien un ampli ventall des dels himnes i cançons republicanes fins a les cançons  i consignes feministes per a manifestacions, passant per a les cançons de resistència, les cançons feministes actuals… És així, no? Què ens pots dir una vegada t´has trobat amb el que t´has trobat?

-En alguns casos m’he sorprès del que m’he trobat i també he recordat, personalment i en grup. Mentre redactava el cancioner he anat cantant moltes de les lletres... eixos lemes típics de les manifestacions reivindicatives de les dones durant la Transició i també en les manis d’èpoques posteriors. M'ho he passat molt bé recopilant les cançons per a aquest llibre.

-Com ha sigut documentar-te per això?, per aquest exercici en que dónes a conèixer aquesta manera d´expressió, la de cançons, lemes i consignes, que, sovint, poden passar desapercebudes dins els exercicis històrics o tractats de manera com secundària…

-Primer, revisant arxius i velles publicacions he trobat informació. També he utilitzat el recurs de la font oral i m’he trobat molts lemes i cançons que les dones m’han cantat. M’ha paregut necessari posar-les negre sobre blanc per a que no s’oblida-sen. Inclús m’he permès la llicència de posar en femení els himnes revolucionaris.

-Amiga com és treballar després? Com desenvolupes ficar-li ordre, amb el teu mètode, a tot allò que reculls e investigues?

-La col·locació en ordre cronològic m’ha paregut el més adequat. A més de la transició que separen les imatges fotogràfiques, adequades a cada apartat. Les diferents èpoques històriques han provocat també diferents respostes de les dones. Les reivindicacions d’adés no poden ser iguals a les actuals encara que algunes d’elles desgraciadament  no ha canviat en el fons, queda molt per fer. M’ha sorprès la quantitat de bones cançons que avui en dia composen i canten les joves artistes. La cançó continua sent una arma de lluita per a aconseguir la plena igualtat entre els sexes.

-Com ha sigut treballar i col·laborar amb l´Associació Cultural Institut Obrer?

-L’Associació és un centre de recursos culturals que, a través del Grup d’Investigació, recolza les iniciatives dels seus membres, per això m’ha donat tot el suport per a editar aquesta publicació. No obstant això es va demanar una subvenció a la Diputació de València, per a editar el llibre en paper.

-Però tant per aquest recull de llibre de lemes, consignes i cançons com per al llibre de Machado a València hi comptes amb el suport i col·laboració d´ algú? (allò que vull dir-se que darrere dels llibres i de les plomes que els pensen sempre hi han altres persones que aporten i no poc…). Les fotografies del cançoner, per exemple, les que surten al llibre són d´una expressivitat total…

-Des de fa temps, el dissenyador i amic Román Sánchez, il·lustra i maqueta els meus llibres, té una sensibilitat especial. Pel que fa a les fotografies surten de la investigació en la Biblioteca Nacional i l’Arxiu General de l’Administració. He de dir que sempre que puc utilitze imatges del fotògraf alemany Walter Reuter, del qual com saps vaig escriure una biografia l'any 2012 “Los ojos de Walter Reuter”, centrada en els seus treballs realitzats durant la Guerra d'Espanya.  La majoria de  fotografies de dones que apareixen en el cancioner, de l'etapa republicana, són d'ell.

I una cosa, pràcticament finalitzada la redacció, vaig contactar amb el cor Dona Veu que va aportar una última cançó. Tenim previst que en les presentacions del cancioner, elles interpreten algun tema, per això estic molt agraïda.

-No podia faltar, amiga Cristina i ara anem ja a parlar del teu llibre, també editat per Associació Cultural Institut Obrer, ANTONIO MACHADO A VALÈNCIA. GUIA DE LES PETJADES DEL POETA, aquest pas del poeta castellà per terres valencianes, oi? per què et fixes amb ell o preguntat d´ altra manera, què et fa apropar-te a Antonio Machado?

-Consultant l’Hemeroteca digital vaig trobar-me a Machado recitant els seus versos en la Tribuna para propaganda que es va inaugurar en la plaça d’Emilio Castelar en València el 12 de desembre de 1936. També es conserva una fotografia d'aqueix acte on va recitar “El crimen fue en Granada”, dedicat a Federico García Lorca.

Al carrer de la Pau existeix una placa que recorda el seu pas com a president del Patronat de la Casa de la Cultura. Així que continuí investigant la seua estela per València i vaig veure que era molt extensa i donava per a fer un recorregut urbà per la ciutat, tenint en compte que Machado va viure primer en València i després en Villa Amparo, en Rocafort, del 25 de novembre de 1936 fins mitjans d’abril de 1938.

També la seua participació en diverses publicacions com “Hora de España” o, Madrid, Cuadernos de la casa de la Cultura” ho situa en espais físics valencians.

image004.jpg-El seu compromís va anar molt més enllà de les lletres i de les seves aportacions literàries…com a membre dins del món de l’educació i com a ferm defensor de la República, què ens pots dir?

-Sí, l'evidència del seu compromís amb la defensa de la Segona República en multitud de cartes i manifestos signats en companyia d’intel·lectuals de prestigi que apareixen en la premsa de l’època dóna fe d’aquesta afirmació. La publicació inclou un buidatge de premsa relacionada entre Antonio Machado i València. on queda reflectit aqueix compromís. Una publicació que he redactat en els idiomes espanyol i català.

-Què és allò que destacaries del pas a València d´ aquest poeta? Em refereixo tant al seu “moment vital” com a poeta, perquè entre 1937 i 1938 va anar component no pocs poemes. Com hi eren aquests?

-València va ser una font d’inspiració per a Machado. Va composar alguns poemes glossant la ciutat. Citaré: “Meditación” i “Amanecer en Valencia. Desde una torre”. Però no oblidem: “La muerte del niño herido” i el himne “Alerta”, dedicat a l’organització Alerta, de les joventuts esportives i militars. Poemes que parlen de guerra i d'esperança, en una època molt difícil per a la lírica. Al final del llibre hem inclòs una partitura composta per Gabriel Benavides sobre el poema “Meditación del día”, adaptat pel  poeta Antono M. Herrera. Un poema que com no pot ser d'una altra forma narra la tristesa de la lluita i l'espai de pau on ell vivia.

-I no cal dir que va seguir contribuint amb el seu compromís amb els ideals que es desgranaven des de l´ ideari Republicà. Què ens pots dir?

-Precisament una prova la tenim en la seua presència en el Segon Congrés Internacional d’Escriptors per a la Defensa de la Cultura que es va celebrar en València en juliol de 1937. El dia de la cloenda, dia 10, Machado fou un dels oradors.

I no cal oblidar el seu compromís amb la joventut. Amb els meus menuts, escrivint unes targetes postal per a les xiquetes i xiquets refugiats i, amb els joves recolzant amb les seues paraules a les Joventuts Socialistes Unificades en els seus congressos celebrats en València.

-Del seu pas… què en queda?

-Al arribar a València, s’instal·len en la Casa de la Cultura però, necessitaven un lloc més tranquil i per això es traslladen a Rocafort, al xalet Villa Amparo, on Machado i la seua família visqueren la major part de la seua estada valenciana. I encara es conserven molts llocs de memòria (la Casa de la Cultura; l’Ajuntament; l’Estació del trenet; l’Edifici on estava la revista Hora de España; l’Edifici de l’Institut Obrer, que va visitar i diverses plaques que donen fe del seu pas per la ciutat, etc.), per això hem pogut fer una ruta urbana per a recórrer les petjades del poeta a València. Encara que hem de dir que la presència d'Antonio Machado a València no és molt coneguda, per això hem cregut necessari publicar aquesta ruta urbana. I, no descartem continuar amb altres poetes, són molts els que durant la Guerra Civil, van passar per València.

-Amiga, ens pots explicar en què estàs treballant ara per ara perquè no pares d´ anar fent i d´ anar pensat… ens pots fer cinc cèntims?

-Estic enllestint un llibre sobre la continuació en València de la Residència de Senyoretes de Madrid, durant la Guerra d’ España. Quan la Guerra Civil esclata, la Residència no desapareix, es trasllada a l’Hort de les Palmes i després també a la Casa de la Cultura de València. Tampoc oblide el compromís moral que tinc de publicar la biografia d'Elisa Soriano Fischer.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com