Sin-título-1.jpgCazarabet conversa con...   Daniel Romaní, autor de “Catalunya industrial” (Viena)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Romaní ens ofereix una guia per a descobrir el patrimoni industrial del nostre país.

La Editorial Viena edita un llibre petitó, però ben guarnit, tota una guía que és una guía pel patrimoni industrial de Catalunya..

Allò que ens conta la editorial:

El nostre patrimoni amaga secrets extraordinaris. Aquest llibre ens convida a (re)descobrir-los

De la Fàbrica de Dinamita a Port-Vendres al Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, de la Serradora d’Àreu a la Fàbrica Damm de Barcelona, passant pel Museu de la Torneria de Torelló, el Molí Paperer de Capellades, la Bòbila Sugranyes de Reus... i així fins a mig centenar d’enclavaments singulars del nostre patrimoni industrial (adoberies, cellers, fargues, vapors, mines, serradores, etc.) que durant dècades van ser el motor econòmic del país.

L´autor en Daniel Romaní:

És de Barcelona de l’any 1966.És periodista i escriptor.Ha publicat assaigs, novel·les i diverses obres per donar a conèixer el patrimoni català, entre les quals destaquen:Monuments de Catalunya i Tresors de Catalunya. Treballa al diari Ara.

Des del Diari Ara.cat:

https://www.ara.cat/firmes/daniel_romani/

Segurament que si t´agrada el tema et pot interesar-hi:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/eix7.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/eix3.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/eix4.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/farinera.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/perarnau2.htm

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Daniel Romaní:

catalunyaindustrial.jpg-Daniel, ens pots contar el per què d´aquest llibre? Què és allò que et va portar a escriure’l?

-El llibre “Catalunya industrial” és el recull dels articles d’aquesta temàtica publicats l’estiu del 2018 al diari ARA. Fa uns quants estius que escric sobre el patrimoni cultural de Catalunya. Es tracta d’una una iniciativa conjunta de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i del diari ARA. Fins ara, els reportatges han estat recollits en tres llibres, “Monuments de Catalunya”, “Tresors de Catalunya” i “Catalunya industrial”.

 -Quin buit penses que omple aquest llibre-guia?

-S’ha escrit força sobre el patrimoni industrial, però crec que no gaire de manera divulgativa. Aquest llibre té el propòsit de fer arribar el patrimoni industrial al gran públic. És també una invitació a visitar-lo, a fer-lo més proper als ciutadans.

-És el patrimoni industrial la germana petita de “tots els patrimonis” (l’artístic, el museístic, els de costums i tradicions...)?

-És cert que fins fa uns anys generava poc interès. Moltes fàbriques s`han enderrocat sense miraments, altres han quedat abandonades... Però d’un temps ençà s’està posant en valor. De fet, és un patrimoni que ens interessa. Quasi tots tenim algun familiar que ha treballat en una fàbrica. A més, ens explica un període fonamental de la nostra història recent i ho fa amb components que, en part, s’han conservatmaquinària, eines, productes, edificis, anuncis... i persones que ho han viscut i ens ho poden explicar (extreballadors, exdirectius...); a uns quants d’ells també he entrevistat per fer aquest llibrePrecisament alguns d’aquests entrevistats són persones que han fet un gran esforç per salvar la indústria on havien treballat.   

-Quins elements de patrimoni industrial trobem arreu de Catalunya?

-N’hi ha un munt: adoberies, cellers, fargues, vapors, mines, serradores, etc. Per exemple, la fàbrica de Dinamita a Port-Vendres, el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, la Serradora d’Àreu, la  Fàbrica Damm a Barcelona, el Museu de la Torneria a Torelló, el Molí Paperer de Capellades, la Bòbila Sugranyes de Reus... Tots aquests elements surten al llibre. Tots van ser durant dècades motor econòmic de Catalunya. Al llibre també he inclòs elements del patrimoni industrial que tenen un ús diferent a l’original, com ara al Farinera de Vic, un magnífic edifici modernista que ara és taller d’artistes. A més, no tot el que surt al llibre és passat. Sortosament, hi ha algunes indústries que tenen un gran valor patrimonial i continuen funcionant. És el cas de la central de bombament d’aigua de Cornellà i de la Central Hidroelèctrica de Torre de Capdella, que també apareixen al llibre.

-Hi ha zones on hi ha més representat un patrimoni industrial que un altre?

-Sí, en funció sobretot de la matèria primera o de la font d’energia utilitzada. Per exemple, al riu Llobregat i al Ter van instal·lar-se moltes indústries tèxtils, que aprofitaven l’aigua per fer moure la maquinària.  De tota manera, sorprèn que hi hagi hagut indústria tèxtil també al Pirineu. A Arsèguel, al cor del Pirineu, al costat de la Seu d’Urgell, per exemple, hi ha tota una Mule Jenny, la mítica màquina de filar de la revolució industrial, que va suposar un avenç importantíssim en la producció de fil. La Mule Jenny d’Arsèguel funciona perfectamentcom anys enrere, amb la força de l’aigua del riu Segre. L’aigua fa un salt de deu metres, i fa moure una turbina, connectada a una sèrie de politges i corretges que fan funcionar aquesta i altres màquines.

171016-daniel-romani.jpeg.jpg-Quant de temps et va costar dur a terme aquesta llarga ruta?

-Més o menys mig any, compaginant-ho amb moltes altres feines.

-Com t’ho vas plantejar? Com vas seleccionar els elements de patrimoni industrial?

-Tant des de la direcció del diari ARA com de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya que, com deia al principi, són els impulsors d’aquesta iniciativa, van fer propostes d’elements del patrimoni industrial per visitar. També vaig tenir molt en compte les propostes del mNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya). El seu director, en Jaume Perarnau, em va ajudar molt a fer la selecció d’elements, buscant que hi haguessin representats els diferents sectors industrials, buscant elements singulars, curiosos, poc coneguts, i també, és clar, que hi hagués un bon repartiment territorial. El mateix mNACTEC és un museu repartit per tot el territori català. És com un gran llibre, i cada full, cada museu temàtic, obert allà on s’ha desenvolupat especialment el sector industrial que explica. Així es com es va plantejar la creació, als anys 80, del museu nacional de la ciència i la tècnica de Catalunya. Va ser una decisió estratègica encertada, la millor manera d explicar la revolució industrial a casa nostra

-Visites quaranta-set llocs, però podries haver visitat….quants més?

-Un munt. Més d’un centenar. La creixent consciència que cal preservar el patrimoni industrial fa que cada cop hi hagi més elements de patrimoni industrial preservats, museïtzats, i per tant visitables.

-Cada vegada hi ha més públic o turisme per al patrimoni industrial?

-Sí. Fins fa poc s’hi feien sobretot visites escolars, però cada vegada més hi ha públic de totes les edats. El conjunt de museus del MNACTEC té actualment uns 550.000 visitants. És una xifra important, però estem lluny dels índexs de visita d’altres indrets d’Europa. Hi ha encara molta feina a fer per donar a conèixer el patrimoni industrial!  

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com