La Librería de El Sueño Igualitario

portadaeix4-0x396.jpgCazarabet conversa sobre...   “Eix 4. Cultura industria, técnica y científica” (mNACTEC)

 

 

 

 

 

Surt un nou número de la revista Eix, publicació dedicada a la cultura industrial, técnica i científica.

És editada dins el projecte que ens ofereix el Museu de la Ciència i la Técnica de Catalunya.

El tema central d´aquest número quatre és la llum—o la electrificació-- i com aquesta va canviar la vida de tothom, ja que esdevindré, el fet de l´arrivada de la electrificació  un total impacte revolucionari. Interessantíssim aquest article central i global que ocupa “el dossier” del nº4 d´ Eix.

Altres temes que es tracten són: una visita a la Central Tèrmica de Roca Umbert; Eix ens apropa a descubrir la història de la fàbrica de joguines Lehmann i també hi ha un article dedicat a la petjada, llums i ombres, deixades dins la societat industrial amb l´efcete del Museu al Carrer.

Tot i que el reportatge, en forma de dossier, La llum que ens va canviar la vida ocupa , mai millor dit,  l´eix d´aquesta publicació.També tenim en compte en l´apartat de “mirades” a la secció de trenats de la fàbrica Grober que guarda tot un tresor en documentació gràfica lliurada per la família Borrell-Portabella i lliurat al Museu Comarca del Maresme. Al mateix apartat també ens podrem apropar a la Casa de la Telegrafia ,sense fils ,de la companya inglesa Marconi, ubicada al Prat de Llobregat i que fou restaurarda l´any 2004, després d´estar molts anys sense cap mena de funció. L´apartat camina, després, a la Fàbrica Casaramona, una fàbrica  de teixits de cotó i que, encara avui, és un model de manufactura moderniasta.

portadaeix4-350x200.jpgEix, té un altresapartats”; uns ells  anomenatPerspectives” i en aquest número des d´aquest apartat s´asalten aquests dos temes:

Sallent era terra de mines, d´alguna manera aquest tret l´acompanyarà sempre,  i allí on han estat ubicades mines han hagut , sovint, conflictes socials per les dures condicions de vida que havien de soportar els treballadors i les seves families. Allí es va apropar la mirada inquisitiva de Irene polo, l´any 1933. A tot això, a aquest episodi, s´apropa Irene Polo., reporoduint part del seu treball.

Interesantissim és l ´article  dedica al MUSEU AL CARRER, definit como un projecte de patrimoni global, participatiu e innovador. No pocs projectes prodrien agafar bona nota de la idea.

 L´ entrevista d´aquest número va dedicada o dona veu a Eusebi Casanelles, qui va ésser director del Mnactec—Museu de la Ciència i de la Tècnica a Catalunya. Qui ens parlava ben clar d´allò que suposa el patrimoni industrial a Catalunya.També, en Casanelles,  va estar-hi a dins del TICCIH.

Les joguines és un món , tan particular com màgic, que ens acompanyarà sempre i que ,no acaba en la edat adolescent o adulta, forma part de la nostra pell, per això és imprescindible una bona ullada a l´article que des de l´apartat ”La descoberta” es fa, amb  l´article dedicat a la Fàbrica de nines Lehmann.

En  l´apartat que sempre ensguarada aquesta revista Eix .La publicació ens invita a fer una visita guiada, en aquest n14  ens en anem de visita i coversa amb Ada Parellada qui ens parlarà del respecte de la restauració envers, en aquest cas, la fàfrica Roca Umbert amb la seava essència des de l´estil a l´ànima que bategai  que , segons l´entrevistada, es va respectar envers la restauració, cosa que no sempre passa.

ús que fem de l´aigüa és, encara avui, un motiu de reflexió i d´admiració, formant part, és clar, del patrimoni industrial català i aquesta vegada ho fan seguint les sèquies de Pinyana i Fontanet.

I segum sense apartar-nos de l´aigua Qui no ha estat temptat de fer col-lecció de quelcom, alguna cosa?, segurament que molts….fins i tot ací , a Cazarabet-Alarifes, es va fer durant una bona temporada col-lecció d´aquells recipients, tan el-legants, que sovint guarden qualsevol líquid des de  l ´aigua mineral sense o amb bambolles, refrescos de tota mena, vins, caves….licors

En l´apartat de “la marca” en aquest nº4 de la revista Eix es fa una mirada a les pintures Titan que ja porten un seglevestint de luxe” les nostres llars. Altres apartats com el de La Ruta ens ensenyencom va esdevindre la mecanització del camp català, aquesta vegada ho fan des de les terres de ponent i el camp de Tarragona.En aquest article podrem entendre la transformació agroindustrial de Catalunya a començament del segle XX.

 

Tots els fiferents números, L´eix surt de ruta, en aquest cas ho fa anant a conèixer i reconèixer la mecanització del camp català i si anem, més enllà, si ens endinsem en l´apartat :De viatge  aquests en durà a esvrinar L´ADN Industrial d´Andorra

Enllaços que segurament vos aniran :

En aquest sempre trobareu quelcom nou:

http://mnactec.cat/es/

Activitats en familia al Mnactec:

http://www.mnactec.cat/ca/activitats/familia

Quan La Canadenca, escenificació de la electrificació,  controlava l´electricitat a Barcelona:

http://www.lavanguardia.com/hemeroteca/19110912/54214299775/se-funda-la-canadiense.html

I la vaga que va esclatar: https://ca.wikipedia.org/wiki/Vaga_de_La_Canadenca

Sobre la Tèrmica de Roca Umbert.  Més enllà de les fabriques: http://rocaumbert.com/latermica/    i   http://www.mnactec.cat/ofertaeducativa/fitxa/la-termica-els-batecs-de-la-fabrica/

Fàbrica Casaramona.- https://ca.wikipedia.org/wiki/F%C3%A0brica_Casaramona

Mines de Sallent.- https://minasdesuria.wordpress.com/tag/mina-de-sallent/

Quan el Museu està al carrer: http://mnactec.cat/museualcarrer/   http://mnactec.cat/es/actividad-detalle/presentacion-del-proyecto-museu-al-carrer  http://mnactec.cat/museualcarrer/ca/que_es/objectius

Museu Comarcal del Maresme.- http://culturamataro.cat/ca/museu-i-exposicions/museu-de-mataro/el-museu-de-mataro

Eusebi Casanelles i el TICCIH.- http://ticcih.es/

La fàbrica de nines Lehmann.- http://www.fabricalehmann.barcelona/       http://www.fabricalehmann.barcelona/historia/      http://comanegra.com/barcelona/432-fabrica-lehmann-llibre.html  

Fàbrica Roca Umbert.- http://rocaumbert.com/  https://ca.wikipedia.org/wiki/Roca_Umbert_F%C3%A0brica_de_les_Arts 

Sèquies Pinyana I Fontanet.- http://www.sequiatgelleida.com/web/?q=ca/node/14 

Pintures Titán.- https://www.titanlux.es/

Eusebi Casanelles va ser el que va fer el pròleg del llibre Aigua i Energia que publicà Pagès des de la ploma Joan Carles Alayo  de i ens contestà a aquest qüestionari: http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/aiguaienergia.htm

Eusebi Casanelles i el TICCIH.- http://ticcih.es/

Eix, també ha sortit en altres Conversas con:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/eix3.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/perarnau2.htm

La Revista Eix sempre porta ,a més una més , una  sugerent editorial, una recerca d´actes que giren en torn al patrimoni indutrial y museístic……allò que podríem anomenar una mena d´ agenda .

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com