La Librería de El Sueño Igualitario

DAfzP87WAAAq5Wv.jpgCazarabet conversa sobre...   el número 3 de la revista “Eix. Cultura industrial, tècnica i científica” (Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya)

 

 

 

 

Surt el nº 3 de la revista Eix.

Es tracta de la  revista dedicada a la Cultura Industrial, Tècnica i Científica que edita el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Aquest present número dedicat a varios temes, signat per diferents plomes,  com a dossier principal un ampli article dedicat a La Revolució de l´Automòbil com l´enginy que va canviar els paisatges i les vides.

La revista presenta, a més, una entrevista dedicada a Jordi Nadal que ens parla de la historia i la fàfrica.

Eix en aquest tercer viatge s´apropa als camins de l´aigua i del ferrro a la comarca del Ripollés i va de visita al Museu de la Torneria de Torelló on ens acompaña, en la visita, Isona Passola.

Com sempre la publicació és un mostrari  gràfic i de fotografíes, així com d´il-lustracions de l´època, millor dit, de diferents èpoques segons el temps temporal de l´article o reportatge en qüestió.

En la editorial el director del Mnactec Jaume Perarnau es pregunta i reflexiona sobre els Museus que giren al voltant del patrimoni i la societat industrial estan al capdavant i avançant amb  les tendències del futur. Si mirem el passat i reflexionant sobre allò que explica en Perarnau, pareix que sí; que, ja, des dels Museus s´aposta per les tendències que en un curt o llarg termini seran futur.

Eix s´articula damunt uns guions o apartats que, a la vegada, s´endinsen en diversos temes, l´eix central sempre és la ciencia, la tecnología. En l´apartat de Mirades d´aquest darrer número d´Eix es parla de: la Farinera Agrícola de Cervera, la construcció de les canonades de la Central Hidroelèctrica de Seira o el vistòs vestíbul de l´Estació de França. Dins l´apartat de Perspectives es tracten els següents temes: El camí del riu. Un pasatge fluvial entre vinyes al Penedès, la revista s´apropa a l´enginyer Francesc Macià i al Museu en Xarxa fent l´ullet a la singularitat europea del sistema territorial del Mnactec.

Eix també té un apartat dedicat a les entrevistes, en aquest cas s´apropen a Jordi Nadal, Catedràtic  emèrit de la Universitat de Barcelona i doctor honoris causa per les universitats de París XII, Pompeu Fabra i Girona. A més, és un dels més destacats estudiosos de la historia econòmica a Catalunya i Espanya. Com a escriptor especialitzat és un dels més seguits i destacats, un imprescindible que declara amb un somriure contundent:”Porto la industria a la sang”.

El Dossier, com hem dit va dedicat a la revolució que suposà l´arrivada de l´automòbil. Dins l´apartat anomenat La Descoberta la revista Eix en aquest darrer número s´endinsa cap a Hospital de cartró, un article apasionant. Tot i que és  més  un article  que un reportatge, com tot el que és publicat a aquesta publicació.

La Visita Guiada d´aquest Eix ens la fa Isona Passola i a Torelló, “Torelló fa olor de fusta, una olor que jo associo a caliu, calidesa i afecte”.

apartat que es dedica al Patrimoni Industrial Català fa cas , ara i en aquesta publicació, a Els tinglados del Moll de Costa.

No hi ha Ciència ni Tecnologia sense l´enginy.És per això que la revista Eix hi té un apartat dedicat especialmente a això i en aquest número el dedica a El canó Granífug, un giny d´artilleria agrícola.

Els Museus i el seu món particular està molt relacionat amb el món de la col-lecció.En aquest cas ens obri les portes Marc Martí i a la seva passió per la publicitat.

Un altre apartat és La ruta, en aquest cas les passes van cap els camins de l´aigua i del ferro al Ripollès , però si hi ha un racó dedicat a la ruta n´hi ha un altre dedicat a anar De Viatge, en aquest cas toca: Mallorca, un tren cap al passat.

Eix en la seva darrera visita ens presenta també la seva agenda i els seus abstracts.

Val a dir i a destacar que en aquests darrers temps el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Ctalunya ha publicat la Guia nª2 dels Museus del mNactec, dedicat al Museu de Guerri de la Sal; s´ha editat, també, un desplegable sobre les rutes dels Museus integrats en el mNACTEC, parant l´atenció al Museu de Gerri de la Sal i un altre despegable que es dedica als:”28 museus per descubrir el patrimoni de la societat industrial de Catalunya”.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com