La Librería de El Sueño Igualitario

9788499758886_04_n_1.jpgCazarabet conversa con...   Joan Carles Alayo i Manubens i Eusebi Casanelles i Rahola, sobre el libro “Aigua i energia. L'aprofitament hidroelèctric dels rius catalans” (Pagès)

 

 

 

 

 

L´aprofitament hidroelèctric dels rius catalans.

El llibre que ens ve des de Pagès Editors, ens mostra, des de la ploma de Joan Carles Alayo i Manubens, de com ha esdevingut la seva història, l´estructura industrial i el patrimoni tecnològic.

Un llibre que és tota una joia editorial del patrimoni hídric versus aprofitament antropològic i humà a Catalunya.

El llibre aporta, a més, un inmens treball en forma d´ imatges, mapes, fotografiesmolt de material gràfic, fitxes tècniques i que ens expliquen certes.

El llibres ens ajuda a fer-nos una idea de en quina situació els troben els diferents rius des de els més petits fins als mésimportants” o els que presenten una major atenció

Allò que ens diu la editorial del llibre. la sinopsi.

La producció hidroelèctrica arrenca a Catalunya a finals de segle XIX i bona part d'aquelles instal·lacions pioneres encara segueixen mantenint la seva aposta industrial que respecta el medi ambient. Aquesta publicació recull d’una forma precisa i ben documentada el que ha estat la generació elèctrica catalana vinculada amb l'ús de l'aigua com a font d'energia. Està estructurada perquè el lector pugui recórrer, riu a riu, a través del text i les imatges, totes les instal·lacions que actualment donen vida industrial als nostres rius i ens aporten energia d'origen renovable. Des de les petites centrals, que es van començar a construir a les fàbriques tèxtils dels rius Llobregat o Ter, fins a les grans centrals construïdes al segle XX, totes han estat documentades, descrites i visitades per l'autor.

Joan Carles Alayo i Manubens, (Vilafranca del Penedès, 1948) és pèrit industrial elèctric i doctor enginyer industrial per la UPC. Ha estat vinculat des de l’any 1970 en empreses del sector: Hidroelèctrica de Cataluña, S.A., ENHER i ENDESA. Apassionat per l'electricitat, la seva recerca històrica s'ha dedicat a l'estudi de l'evolució de la tecnologia elèctrica i la electrificació de Catalunya i Espanya. És membre de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i col·laborador del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Entre les seves obres mereix destacar L'electricitat a Catalunya, de 1875 a 1935.

L´autor, en Joan Carles Alayo i Manubens.

https://www.todostuslibros.com/autor/alayo-i-manubens-joan-carles

Aquest estudiós nascut a Vilafranca del Penedés—a la Comarca de l´Alt Penedés—és pèrit industrial elèctric i doctor enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha estat vinculat , des de l´any 1970, a l´àmit de l´enginyeria eléctrica, treballant a les empreses del sector: Hidroe`lèctrica de Catalunya, S.A; ENHER i ENDESA. Apasionat per la electricitat, la seva recerca histórica s´ha dedicat a l´estudi de l´evolució de la tecnología eléctrica i electrificació de Catalunya i Espanya.

És membre de la Societat Catalana d´Estudi de la Ciència i de la Tècnica des de la seva fundació i, dins de l´àmbit del patrimoni industrial, és col-laborador del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Entre les seves obres, cal destacar: L´electricitat a Catalunya. De 1875-1935. Un obra cabdal per conèixer el que va pasar en aquella etapa de consolidació de l´electricitat i que va tenir el reconeixement de l´Institut d´Estudis Catalans que va otorgar-li l´any 2010 el premi Prat de la Riba.

El pròleg del llibre li ho va fer Eusebi Casabnelles, Vicepresident del Patronat del Museu de la Colònia Vidal ; aquest  hoem, un enamorat del Museus i del Patrimoni Industrial, és enginyer industrial per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de Barcelona (1971), cursà estudis de ciències socials a l’ICESB (1973)  i féu un màster de gestió ambiental a la Universitat d’Indiana (EUA) (1979). Diplomat en museologia (1982), fou promotor del Museu

 Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

, del qual fou director des de la creació (1984) fins al 2013, i que estructurà com una xarxa de museus, amb seu central a Terrassa i seccions en diferents punts de Catalunya. Fou també president de l'Associació Espanyola del Patrimoni Industrial i de l'Obra Pública (1988-1991) i membre de la comissió executiva del TICCIH (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage), que presidí en 2000-2005. És vicepresident del patronat del Museu de la Colònia Vidal. L'any 2017 rebé la Creu de Sant Jordi.

https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=29895

Nosaltres li hem fet unes preguntes arran d´aquest llibre a Eusebi Casanelles.

Cazarabet conversa amb Eusebi Casanelles i Rahola:

eusebi-casanelles.jpg-Eusebi, amic, què ha suposat per a tu escriure el pròleg d´aquesta obra magnífica?

-Per a mi ha estat un plaer poder-lo  escriure , conec a  en Joan Carles des de fa molts anys i   des de la direcció del mNACTEC el vaig animar a que l’escrigués. Al museu havíem començat una col·lecció sobre el patrimoni industrial de diversos sectors a Catalunya.  Vam publicar , Les Torres de Telegrafia Óptica a Catalunya, Els Molins Paperers a Catalunya, i Les màquines a vapor existents a Catalunya. Vaig considerar que en Joan Carles, autor fe llibres i de nombrosos  articles sobre la història de la electricitat a Catalunya havia d’escriure un sobre el Patrimoni hidroelèctric  que era un projecte que ell ja el tenia a al cap

-Amic Eusebi has tingut, em sembla, el plaer d´escriure el pròleg del llibre Aigua i energía. Com ha sigut aquesta mena d´aventura?

-Sincerament em va fer il·lusió que m’ho proposés, per l’amistat i també per la temàtica del llibre. La energia hidràulica ha sigut cabdal en la història de la producció catalana. Fa uns parells d’anys vaig  escriure  una ponència sobre els canals a Catalunya i em vaig adonar que la funció de la majoria de canals construïts des de l’Edat Mitjana  van ser  crear un desnivell riu avall per  aprofitar l’energia de l’aigua. Molt diferent al que passava a gran part d’Europa on era normal que els canals servissin principalment per regar  o  navegar.  Fins la revolució industrial, a part  dels molins que molien gra   que en hi havien per tot Europa, es van  construir molts per altres funcions productives. Com a explicat Maluquer de Motes en varis articles, Catalunya va ser un dels països capdavanters en la utilització d’aquesta energia per la producció manufacturera. En gran part ha segut a causa que geogràficament no hi han gaires grans planes y el país està plegat de muntanyes. Es van  construir , fargues, batans per el tèxtil de llana, molins de paper, de guix , de pólvora.... Per tant la històrica activitat manufacturera catalana  està molt lligada a l’energia hidràulica.  Aquesta   energia va ser la principal a l’era industrial  encara que gran part de la gent tingui la percepció que va ser la màquina de vapor. Ja en el segle XX l’electricitat impulsà la segona revolució industrial a Catalunya aportant una energia relativament barata, , que permetia crear noves industries com la química i la siderúrgia y explotar mines i situar-les allí on es volia sense el d’estar vora d’un riu  o de un port per rebre el carbó.

santjordi.jpg-Un llibre que, avui i ara, feia molta , molta falta per  a reconèixer el paper vital que han jugat els rius dins el nostre devenir, no?

-Es diu que l’energia hidràulica dels rius ha estat explotada fins la última gota i això és veritat. A l’era dels molins, era comú l’ anomenat mètode d’embassaments en el que l’aigua de la sortida d’un molí ja  hi havia la cua de la bassa, del molí que hi havia aigües avall. Uns casos cque són exemplars són els de Capellades i el de La Riba on hi havia 17 molins un darrera l’altre. Espot dir que les colònies industrials dels rius Llobregat, Cardener i Ter van seguir la mateixa filosofia i ara no crec que  quedin gaires llocs on hi hagi un desnivell i un cabdal que justifiqui construir una central hidroelèctrica L’energia hidroelèctrica és una energia neta que no contamina i l’hem de cuidar i tenir en comte que tenen una vida limitada ja que amb el temps els embassaments es van colmaten es a dir s’omplen de terra.

-Tot i que nosaltres no som gaire agraïts …

-Els hauríem que considerar-los com una joia, com diuen la gent de l’Ebre “ el riu  és vida”, sense la seva aigua noi podríem sostenir la població actual de Catalunya ni la seva producció agrària , ni part de la industrial.

-Els nostres rius no és que estiguin famolencs d´ aigua….és que són, constantment, maltractats per nosaltres.

-El gran problema és que en el nostre país plou poc   i som molta gent que volem regar els camps agrícoles, alimentar d’aigua els pobles i ciutats, utilitzar-la per moltes indústries i  a més  volem que els rius siguin un lloc de lleure. Moltes funcions per poca aigua. Vull ser optimista i crec que sincerament, en aquests últims dos dècades  la qualitat dels rius ha augmentat molt i que actualment hi ha flora i fauna on anteriorment no hi havia. Però hem d’assumir que en els rius mai baixarà els cabdals d’aigua de fa un segle ni que hi hauran els rierols que hi havia fa cinquanta anys com la riera de l’Avencó  a Aiguafreda on quan jo era petit ens anaven a banyar i a buscar crans. Avui és quasi completament sec, l’aigua  s’ha xuclat  per diferents menesters.

 

 

I aquest és el conversa amb l´autor, en Joan Carles Alayo i Manubens:

Joan_Carles_Alayo.jpg-Joan Carles, com se't va ocórrer l'escriptura, després de l'estudi i la investigació, d'aquest llibre?

-El tema va nàixer per dues bandes:1.- Amb la mirada posada en la generació elèctrica com a element principal del sistema elèctric. 2.- Amb un plantejament de treballar el patrimoni industrial de l'electricitat a Catalunya.

-Veient la magnitud del treball, entre moltes coses,  també em pregunto: quant de temps vas invertir-hi en aquest projecte?

J-o dic que uns sis anys, tot i que no és fàcil de comptar atès que en mig he anat treballant en altres projectes.

-Com teu vas fer: perquè això suposa conèixer molt el territori, per suposat tots els rius—dels dels més grans als rierols més petits---Què ens pots dir?

-Coneixia en part les centrals més importants a nivell de les dades característiques més importants i amb el meu primer treball sobre l'electricitat a Catalunya, de 1875 a 1935 també la informació històrica que en tenia ja em donava un avantatge.

 No obstant això, el treball ha estat situar totes les centrals dins el territori, a cada riu, en la seva correcta posició, comptar amb les dades mínimes de potència i buscar llavors de qui eren propietat, que hi havia a dins.... Molta informació que tractar i analitzar, per arribar a concretar el que dic de cada una d'elles.

-Normalment, amic, quin ús li solem donar a l'aigua que viatja per un riu?

L'aigua serveix per diferents usos, aigua de boca, aigua per el reg agrícola, aigua per als tractaments industrials. L'aigua per fabricar energia torna al riu igual com ha entrat.

-Hi ha diferenciacions entre els usos que li donem a l'aigua a Catalunya de la que se li dona a qualsevol altre lloc de l'Estat Espanyol o del continent Europeu.

-No

-Jo que estava aquests dies mirant de molt prop un riu ,el Millars. M'adonava de la pressió al que el sotmetem….molta i això que és un riu petitó---molt característic de la Conca del Mediterrani, però altament sobre explotat--. Què ens pots dir de l'actitud de l'home damunt aquests rius, que has estudiat? Estan sobre explotats?

-Els rius de la conca mediterrània son rius petits, molts tenen un cabal tan estacionari que a vegades l'estiatge (és a dir el temps en que baixa menys aigua, que a casa nostra és a l'estiu) arriba a no tenir aigua. Ja sabem que l'aigua es un molt preuat, però a vegades no ens recordem i la malgastem. Poc a poc la conscienciació va en augment, però és lenta. Els períodes de sequera ens fan adonar de lo que l'aigua ens aporta.

Sin-título-1.jpg-Els rius, a més, eren un mitjà de transport importantíssim en altres temps: recordo , encara, les escenificacions que es fan de quan es baixaven, amb molt de risc, els troncs ; com la gent gràcies al riu muntava mercancies comercials i baixava matèria prima de l'interior  o dels llocs més intricats….-Per no parlar del pas de barca, els llaüts… -Però hi fiques especial interès de l´ús de l'aigua des d´un molí a una Central Elèctrica… -Amic Joan Carles, però hi han tants d'altres projectes de caire industrial que gràcies a la força de l'aigua han tirat endavant: molins on es feia paper o papers de naips; batans—on es feien teixits ben atapeïts des de teixits més simples--; martinets o  artilugio n mitjançant la força de aigua s'obtenia força per a una mena de petita i primària ferreria; algunes serradores també funcionaven gràcies a l'aiguaQuè ens pots dir?

-Certament que l'aigua es ve utilitzant des de molt antic. Els romans, els àrabs, ja utilitzaven la seva força per molins, tot i que quan l'agricultura s'obre pas és quan s'avança més en aquest camp. A vegades uns usos han substituït d'altres, com és el cas de l'energia elèctrica, substituint molins fariners, fargues, serradores, batans, que no ho oblidem eren eines que en la mesura que anaven sent superades, es transformaven en altres utilitzacions, i moltes han desembocat en la generació elèctrica. 

-Però en el teu treball et centres molt més amb l'aprofitament que es fa dels rius i de la seva força, em refereixo a la força de l'aigua…--Quin rius tenen més importància per a ésser transformats amb energía…?

-Aquells que tenen més cabal i més salt.

-Quines Centrals Elèctriques destacaries per damunt d´altres?

-N'hi ha moltes, en si mateixes quasi totes son destacables, si son grans tenen màquines antigues i tècnicament ben fetes,  Capdella, Tremp, Camarasa, Caldes de Boí, Escales, Canelles, Oliana,... però les mitjanes no es queden enrere. De petites n'hi ha poques i també tenen aspectes a destacar.

 

 

 

9788499758886_04_n_1.jpg26424
Aigua i energia.
L'aprofitament hidroelèctric dels rius catalans. Joan Carles Alayo i Manubens. Prólogo de Eusebi Casanelles i Rahola 
936 páginas       21 x 27 cms.
100.00 euros
Pagès

La producció hidroelèctrica arrenca a Catalunya a finals de segle XIX i bona part d'aquelles instal·lacions pioneres encara segueixen mantenint la seva aposta industrial que respecta el medi ambient. Aquesta publicació recull d’una forma precisa i ben documentada el que ha estat la generació elèctrica catalana vinculada amb l'ús de l'aigua com a font d'energia. Està estructurada perquè el lector pugui recórrer, riu a riu, a través del text i les imatges, totes les instal·lacions que actualment donen vida industrial als nostres rius i ens aporten energia d'origen renovable. Des de les petites centrals, que es van començar a construir a les fàbriques tèxtils dels rius Llobregat o Ter, fins a les grans centrals construïdes al segle XX, totes han estat documentades, descrites i visitades per l'autor.
Joan Carles Alayo i Manubens, (Vilafranca del Penedès, 1948) és pèrit industrial elèctric i doctor enginyer industrial per la UPC. Ha estat vinculat des de l’any 1970 en empreses del sector: Hidroelèctrica de Cataluña, S.A., ENHER i ENDESA. Apassionat per l'electricitat, la seva recerca històrica s'ha dedicat a l'estudi de l'evolució de la tecnologia elèctrica i la electrificació de Catalunya i Espanya. És membre de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i col·laborador del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Entre les seves obres mereix destacar L'electricitat a Catalunya, de 1875 a 1935.

Veure primeres pàgines

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com