9788417660437.jpgCazarabet conversa con...   Daniel Arasa, autor de “100 consells de guerra (Vol. I)” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editorial Gregal des de la ploma de Daniel Arasa presenta en un primer volum la transcripció de 100 consells de guerra que ens mostren i ensenyen com va ésser la repressió franquista a Tortosa i a les Terres de l´Ebre.

Els Consells de Guerra eren una mena d´instruments sense cap  mínima garanties processal, van sentenciar milers de persones a la pena de mort. La gran majoria eren innocents. Quan arribava el «Enterado» de Franco volia dir «Enterrado». 

Allò que ens conta Gregal.La seva sinopsi:

L’1 d’abril de 1939 s’anunciava el final de la Guerra Civil. Acabaven els bombardeigs, la lluita a les trinxeres... però de cap manera va significar la fi dels vells o nous odis

Als territoris conquerits pels franquistes, entre els quals tot Catalunya, van aparèixer de manera immediata llistes de persones considerades enemigues. Les presons es van omplir de civils o militars de totes les edats als quals se’ls atribuïen responsabilitats greus. Alguns d’ells, certament, en tenien, perquè al territori que havia estat de la República s’hi havien produït també milers d’assassinats, extorsions, incendis i persecucions. Per esperit de revenja, estava en el punt de mira qualsevol persona que hagués format part d’un comitè, ocupat càrrecs institucionals o simplement ser funcionari o militant de partits d’esquerra o de sindicats. Molts centenars van ser depurats i expulsats dels seus llocs de treball. Altres, desenes de milers, van ser sotmesos a procediments sumaríssims d’urgència i molts d’ells condemnats a mort o a llarguíssimes penes de presó en consells de guerra sense garanties jurídiques.

Aquest llibre descriu de forma detallada un centenar d’aquests judicis de la ciutat de Tortosa i el delta de l’Ebre. Tanmateix, canviant noms i algunes circumstàncies, milers de persones de poblacions de tot arreu s’hi poden veure reflectides, perquè als seus familiars o amics els va passar el mateix.

Ens apropem a Daniel Arasa:

Daniel Arasa i Favà (Tortosa 1944) ha publicat uns trenta llibres en català i castellà, més de vint dels quals són monografies sobre els maquis, la participació dels catalans i espanyols a la Segona Guerra Mundial, el franquisme i la Guerra Civil espanyola. Sobre la Guerra Civil ha escrit Entre la Cruz y la República; Católicos del bando rojo; La batalla de las ondas en la Guerra Civil Española; De Hemingway a Barzini, corresponsales extranjeros en la Guerra Civil; La batalla del Ebro a través de los partes de guerra, la prensa y la radio; El Ebro en llamas i Jesús en guerra (1936-1939)

Periodista, doctor en Humanitats i Ciències Socials, Pèrit Industrial Químic, ha estat professor associat de les universitats Pompeu Fabra i Abat Oliba. Ha exercit més de 40 anys com a periodista en diversos mitjans i segueix col·laborant de manera regular en premsa i ràdio.

Casat i pare de set fills, desenvolupa una intensa activitat en camps socials, culturals i familiars. Ha fundat i presidit el Grup d’Entitats Catalanes de la Família, la Plataforma per la Família Catalunya-ONU i l’Associació Cinemanet.

Daniel Arasa un amic de Cazarabet:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/hemingway.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/jesusenguerra.htm

 

I amb Gregal:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/ebroenllamas.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/arasa.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/partesguerra.htm

 

 

Cazarabet conversa amb Daniel Arasa:

Daniel-Arasa-triptico-Ebro-ineditos_EDIIMA20170415_0174_4.jpg-Com no tenim les idees molt clares, ens podries definir i diferenciar termes com “Consell de Guerra” i “Judici”?

-El “Consell de Guerra” és un tipus concret de judici. Es tracta d’un procediment judicial militar que té caràcter sumaríssim o sumari, és a dir, que es realitza de forma abreviada prescindint de formalitats que no es consideren essencials, sigui per la gravetat del cas, la seva urgència o la claredat de les conclusions.

En un “consell de guerra” es dilucida de forma ràpida si s’ha comés un delicte tipificat en el Codi de Justícia Militar, el qual és més sever que el Codi Civil.

Que es celebri “consell de guerra” deriva, en principi, de la situació concreta, com una guerra, estat d’excepció o de setge, que no permet esperar a la justícia militar ordinària.

Evidentment, ha hagut en la història no solament d’aquest país sinó a tot arreu molts casos que es va recórrer a “consells de guerra”, quan en sentit estricte no feien falta. I casi sempre per a condemnar al processat.

En el cas que ens afecta, la major dels consells de guerra es van celebrar després de la finalització de la Guerra Civil. Per tant, es pot considerar que podien ser obviats. Certament, jutjaven a tot Espanya a centenars de milers i “anaven per feina”.

-Per què escrius ara sobre “Consells de Guerra”?

-No existeix a Espanya cap llibre que abordi globalment un volum de consells de guerra com en aquest llibre. N’hi ha sobre el d’algun personatge concret, però no amb una visió globals dels d’una zona.

Algú pot pensar en sortir el llibre en aquest moment que pugui tenir alguna relació amb la política catalana recent. El “procés” i el judici d’aquest. Res a veure. Vaig començar fa uns quants anys a reunir informació per a fer aquest llibre i un altre que vaig publicar fa uns set mesos, “Jesús en guerra”, on donava també amb detall més de 80 Consells de Guerra d’aquesta població. I he revisat molts procediments més. Per a fer un llibre d’aquest tipus, que exigeix llarga recerca, es tarden alguns anys.

Per una altra banda, encara que surt ara, el llibre estava acabat fa més d’un any.

Fer aquest estudi significava, d’un costat, donar a conèixer un aspecte pràcticament desconegut del que va ser la repressió franquista. Els polítics i la gent en parlen, llancen acusacions, però sense haver estudiat ni analitzat res. El que val són les dades concretes, no divagacions ni tòpics en un sentit o en un altre.

Quan vaig fer aquest treball, que no esperava em portés tant lluny, vaig adornar-me que a través dels Procediments Sumaríssims es poden conèixer molts aspectes de la guerra i la postguerra espanyola, tant de les malifetes fets per uns com per les revenges dels altres. Perquè junt a unes condemnes sovint injustes o desproporcionades també apareix en les acusacions allò tan negatiu que van fer molts dels que estaven al bàndol republicà.

100consellsdeguerra (4).jpgHe procurat fer-ho amb la màxima imparcialitat i objectivitat. Mai podem aconseguir-ho del tot, i hem d’acceptar humilment les limitacions, però hem de tractar d’explicar la veritat, caigui qui caigui, siguin uns o altres els que hagin comés les barbaritats.  I també les actuacions bones d’uns i als altres. Anar amb un visió maniquea de bons i dolents no és només èticament qüestionable, sinó també allunyar-se de la realitat.

-Què abraça aquest primer volum?

-En total són dos volums. El primer surt ara i l’altre dintre d’uns mesos. En  el primer, a banda de la part introductòria sobre allò que representa la guerra, els assassinats, la repressió de reraguarda d’uns i altres, l’esquema legal sobre el que es recolzava la repressió franquista, etc., dona els consells de guerra als que van ser sotmesos els polítics republicans i els milicians i “matons”.

Al segon volum van periodistes, sindicalistes, mestres, gent que havia denunciat a persones de dretes, obrers en general o militants i simpatitzants de partits d’esquerres.

-Tot girava al voltant dels militars i, per tant, sobre la justícia militar, no?

-Efectivament. Tots els judicis de l’època de guerra al territori franquista i a la postguerra a tota Espanya estaven subjectes a la jurisdicció militar. El 26 de juliol de 1936, és a dir, al cap d’una setmana de l’inici del conflicte armat, la Junta de Defensa Nacional va decretar l’estat de guerra a tot el país, i, en conseqüència, tots els delictes civils i militars serien jutjats en base al Codi de Justícia Militar.

-Militars que es van aixecar contra la República, elegida pel poble i plenament legítima, que a l’hora acusaven de rebel·lió militar als que es mantenien lleials. Què ens pot explicar?

-Un dels aspectes més il·lògics i perversos del que es va fer és precisament acusar de rebel·lió militar als que no es van sollevar. Algú pot estar convençut de que la sublevació militar estava justificada a la vista de com funcionava la República, que no era cap meravella malgrat el que sovint avui dia diuen molts sense haver aprofundit ni estudiat seriosament, però allò que és segur és que van ser els militars els que es van sollevar.

En els judicis i depuracions polítiques van remuntar-se a l’octubre de 1934, quan alguns sectors d’esquerres es van sollevar contra el Govern de la República.

-Amic, quanta gent va ser portada davant de Consell de Guerra a Tortosa i a les Terres de l’Ebre?

-Al que aleshores era el municipi de Tortosa van ser sotmesos a Procediment Sumaríssim d’Urgència un total de 889. No tinc la xifra total dels pobles de les Terres de l’Ebre, però serà aproximadament el triple d’aquella quantitat.

100consellsdeguerra (3).jpg-Què els solia esperar? De què depenia la seva sort?

-En principi en un judici d’aquest tipus l’acusat no pot esperar res de bo. El percentatge dels declarats innocents és baix, i van ser molts els condemnats a la pena capital. En justícia també cal dir que un cert percentatge dels condemnats a mort van ser indultats. En el conjunt venen a ser el 30 per cent.

Centenars de milers en tota Espanya van ser condemnats a llarguíssimes penes de presó. Molts a perpetuïtat. També es un fet que la majoria tampoc va estar més de quatre o cinc anys a presó malgrat que les condemnes fossin de 20 anys. Encara que no només fossin més que tres o quatre anys era moltíssim. Primer perquè moltes condemnes eren injustes i desproporcionades, i, per una altra banda, tenint en compte l’estat de les presons, uns edificis inhòspits i sense condicions, amb règim penitenciari duríssim, amb amuntegament de condemnats, brutícia, gana i polls. Si els anys de postguerra a tot el país era enorme la fam i la insalubritat, cal imaginar-se com seria a les presons.

I cal tenir en compte que molts dels condemnats eren innocents, o, com a mínim, les seves faltes es podrien considerar lleus en una situació raonable, i no per això van deixar de caure’ls molts anys de presó.

La sort de bastants, amb la llibertat o reducció de penes, va dependre sovint de poder tenir avals de gent considerada “addicta” al Règim que recolzés l’inculpat, o de testimonis al seu favor negant les acusacions de que eren objecte. A vegades, de tota manera, el tribunal tampoc no tenia en compte aquests testimonis.

També va influir en la salvació d’alguns que les seves causes s’anessin retardant. Això podia motivar que els jutges  fossin més benèvols, perquè amb el pas del temps ja no jutjaven tan en calent i la “ràbia” i ansietat de revenja de l’època de la guerra o immediata postguerra s’havia esmorteït una mica.

En tot cas, sempre les garanties jurídiques eren escasses.

-Em podries explicar que és la Llei de Responsabilitats Polítiques?

-La Llei de Responsabilitats Polítiques, aprovada el 9 de febrer de 1939 i publicada al BOE el 13 de febrer, és la llei més important en el que afecta a la repressió. En la part introductòria de la llei ja deia que els greuges comesos contra Espanya (pels republicans) eren tan grans que mai els càstigs que s’apliquessin podrien ser els adients. També deia que la llei pretenia “ser justa i moderada”.

La síntesi del que es pretenia amb aquesta llei apareix a l’article 1r.:

“Se declara la responsabilidad política de las personas, tanto jurídicas como físicas, que desde el 1º de octubre de 1934 y antes del 18 de julio de 1936 contribuyeron a crear o agravar la subversión de todo orden de que se hizo víctima España y de aquellas otras que a partir de la segunda de dichas fechas se hayan opuesto o se opongan al Movimiento Nacional con actos concretos y con pasividad grave”.

100consellsdeguerra (2).jpg-Quines altres bases legals afectaven a la celebració dels Consells de Guerra?

-La principal derivava de la declaració de l’Estat de guerra, com ja s’ha dit abans, que implicava ser jutjats per tribunals militars i en base al Codi de Justícia Militar. Se’ls acusava de rebel·lió o d’adhesió a la rebel·lió.

Hi havia, a més, depuracions de persones que sense ser sotmeses a procediments sumaríssims ni anar a la presó eren acomiadats dels seu treball per que havien estat favorables als republicans. Milers de funcionaris, mestres, metges, etc. Altres que no van ser condemnats pels tribunals militars no es van lliurar de treballar un temps, a vegades anys, en batallons de treball.

També es van promulgar lleis que sense afectar a tothom formaven part de l’esquema repressiu, com les de Represión de la Masonería y el Comunismo i la de Confiscación de Bienes Marxistas.

-La segona part del llibre la dediques als consells de guerra dels polítics que van patir la repressió. Quin ‘retrat’ podríem fer de tots ells si fa o no fa?

-Encara que són diferents entre ells, diria que un element comú que tenen es que eren persones que no van marxar del país perquè no esperaven ser condemnats, o, com a mínim, rebre condemnes fortes. La propaganda dels nacionals deia que aquells que no tenien delictes de sang no havien de témer.

Molts d’aquests polítics creien que fins i tot havien ajudat a salvar gent, o que ells no havien intervingut en assassinats produïts en el període de domini republicà. Com a molt esperaven un temps de presó. Això tampoc va salvar la vida o evitar anys de presó a molts d’ells. Algunes de les acusacions no se sostenien.

-La tercera part, la més àmplia, la dediques als milicians, també “matons” i membres de les patrulles de control. Els “no militars” que van lluitar contra els rebels. D’aquests, ens podries fer una idea? Quines característiques comuns i quines diferències entre ells?

-Aquests van lluitar contra els rebels, però no al front. Aquests són els que sembraven de cadàvers la reraguarda, assassinant sacerdots i religiosos, persones suposadament de dretes, empresaris, gent que simplement anava a missa, extorsionaven a molts, cremaven esglésies i destruïen un gran patrimoni cultural, etc. Molt sovint els militars republicans es queixaven de que hi havia més fusells a la reraguarda que al front.

Per tant, no són jutjats per haver anat als fronts a lluitar contra els soldats del bàndol franquista, sinó per haver sembrat el terror a la reraguarda.

Tot aquell que vulgui explicar la veritat sobre la guerra civil, encara que rebutgi els colpistes, no ha de negar les malifetes comeses a la zona republicana. Van ser execrables.

En conjunt, a la zona catalana de l’Ebre hi havia com dos nuclis de “matons”, un d’anarquista i l’altre social-comunista. Els principals fins als Fets de Maig de 1937 van ser els anarquistes. El principal d’aquests era Carrozas. De entre els comunistes el més significatiu era “Chaparro”. Cal afegir que no van faltar alguns membres d’Esquerra Republicana o d’Acció Catalana a les patrulles de control.

El major percentatge d’assassinats es va produir els tres primers mesos de la guerra i els llibertaris van ser els actors principals. A la zona del Baix Ebre una segona onada de matances es va produir a cap a l’abril de 1938, quan les tropes franquistes van arribar a la marge dreta de l’Ebre. En aquest cas els actors eren més els comunistes col·laborant amb les tropes de Líster.

100consellsdeguerra (1).jpg-Per als militars que van lluitar amb el bàndol republicà quina justícia els esperava?

-És variable. Pels soldats que van estar al bàndol republicà, si eren de lleva, només el ser presoners de guerra, sense penes addicionals. Això si, aquells que abans de la guerra no havien fet el Servei Militar els hi va tocar tornar a fer-lo perquè els comandaments franquistes entenien que “no servia” haver estat a l’Exèrcit republicà. Com la Mili en aquell moment era de 3 anys, va haver molts que en total van estar cinc o sis anys mobilitzats.

A aquells que es descobria que havien estat abans milicians, o membres de comitès, o responsables polítics d’alguns partit, se’ls enviava als respectius Partits Judicials per a ser sotmesos a judici o consell de guerra.

Quan als oficials republicans també va variar, però en general ho tenien molt malament. Si ja eren militars de cert nivell quan es va produir la sublevació el juliol de 1936 i no es van sollevar tenien ja tots els números per a ser afusellats. Si a més eren fervents republicans encara més. El mateix els va passar a no pocs oficials republicans incorporats durant la guerra. Les penes van ser variades, però en tot cas consell de guerra i com a mínim anys de presó.

-La recerca, l’estudi, el procés minuciós de recerca i documentació ha estat, em sembla, més acusat i minuciós que en altres llibres, no? T’imagino passant molt de temps, moltes hores als arxius. Qué ens pots contar?

-Certament han estat centenars i centenars hores d’arxiu, la major part als Tribunals Militars, sobretot al número 3, el de Barcelona.

Però, sense petulància, tots els llibres que publico intento fer-los amb la màxima minuciositat, contrastant les dades. El llibre “Jesús en guerra”, publicat fa uns mesos, es va fer en paral·lel amb aquest i amb la mateixa cura i una bona part també amb dades dels tribunals militars.

La veritat és que aquest llibre ha resultat en el fons més fàcil que altres llibres, perquè es tracta d’anar buscant a arxius la documentació, i he de reconèixer que als arxius militars ens han donat tota mena de facilitats.

-Com treballes tot el que has recopilat?  Com dones aquesta estructura per tal que sigui a la vegada més amena d’oferir la investigació als lectors.

-En aquest cas, l’estructura és bastant fàcil perquè al ser tractat individualment cadascun dels inculpats permet fragmentar molt bé els temes i distribuir els capítols. Inicialment jo havia distribuït per poblacions als sotmesos als consells de guerra, però l’editorial va preferir que fos per activitats comuns: polítics, periodistes, milicians, sindicalistes...

L’aspecte fonamental del llibre és aportar les dades amb la major fidelitat. No dono opinions, dono dades. Que el lector jutgi. No novel·lo, reprodueixo el que diuen les acusacions, les defenses, els testimonis, els documents. Procuro, dins d’allò que és possible, aplicar el periodisme i explicar de manera assequible pel lector i no simplement una confosa acumulació de dades.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com