Cazarabet conversa con...   Albert Curto, autor de “Mariano Jover, l’aposta per la difusió” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

Albert Curto guarda cura d´aquest llibre sobre les fotografies de Mariano Jover.

La sinopsis del llibre: Col·lecció de monografies de fotògrafs, professionals o afeccionats, que ens han deixat imatges de valor documental sobre Tortosa i les Terres de l´Ebre. Volum dedicat al fotògraf de Tortosa Mariano Jover.

Albert Curto: (Barcelona, 1960) és historiador, llicenciat en Geografia i Història -especialitat d’Història medieval- i director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre des de l’any 1992. Entre altres obres, és autor de La intervenció municipal en l’abastament de blat d’una ciutat catalana: Tortosa segle XIV (1988), Tortosa: imatge d’un espai, d’un temps, d’una gent (2000), L’Abans: Recull gràfic de Tortosa (1875-1975) (2013) i coautor de Tortosa. El patrimoni (2008) i de la col·lecció Finestres al passat.

 https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=88684

Cazarabet ha conversat amb l’Albert Curto en altra ocasió:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/balnearicardo.htm

 

 

 

Cazarabet conversa amb Albert Curto:

-Albert, què et fa escriure aquesta mena de semblança de Mariano Jover tirant més que res, com a fil conductor, del seu ull fotogràfic?

-Aquest llibre forma part d’una col·lecció que, des de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre,  anem editant anualment per a donar a conèixer fotògrafs que ens han deixat llegats fotogràfics d’interès documental relatius a Tortosa, les Terres de l’Ebre i les zones d’influència tradicional tortosina. Mariano Jover va tenir una vessant de difusió fotogràfica molt important, especialment en la dècada de 1970. 

-Un home format des d´una vessant pedagògica innovadora en aquells temps---i en certa manera avui també—a l´Institut Montessori, però de talant conservador i em sembla amb el caràcter seriós, les idees molt clares…

-A l’hora d’intentar atansar-nos a les personalitats que ens han precedit,  és molt important, i difícil alhora,  contextualitzar-les. Si sabem valorar tots els elements que conflueixen en un temps i lloc concret, allò que en un principi  pot semblar contradictori, ens és més fàcil llavors entendre-ho. Les persones formades,  que durant la dècada dels anys 50 i 60 volien prosperar, independentment de la seva personal ideologia, solien (no tots, està clar, però si la majoria) combregar amb el tarannà social i polític imperant.

-Un amant de les lletres perquè deixa els estudis superiors per estudiar música ,en concret violí…què  ens  pots dir?

-Penso que bàsicament la vocació principal i estructural de Mariano Jover fou la música. Una altra cosa és  que, com a persona emprenedora,  es dediqués a d’altres activitats i exercís diferents rols.

-Tot aquest “alè” conservador li ve donat pel seu clar convenciment catòlic?

-Bé, m’he és difícil dir-ho a mi. Caldria que ho valorés gent més propera, però és evident que moltes persones  conservadores de llavors ho eren per la seva filiació catòlica. No és cap novetat.

-Al fer el servei militar és destinat a Tortosa i com l´enteniment entre el règim franquista i l’església és tan gran entra com a xofer del bisbe i es recorre tota la diòcesi perquè aleshores, més que ara, aquesta diòcesi era més gran… què aprèn ahí

-Crec que bàsicament el que obté son els contactes que li van ser cabdals per a la seva projecció posterior

-Com és que es va quedar al servei del bisbe i del bisbat?

-El que sé és que fou el mateix bisbe el que el va reclamar, sens dubte per estar content dels seus serveis

-Fins que es casa i vol emprendre un nou vol, no?. Monta una destil·leria que deixa aviat per les normes d´envasament;  després una petita ,però emprenedora fàbrica de confecció La Artesana aprofitant que la seva dona era modista—al poble de  Jesús, tot just al creuar el riu Ebre i prop del barri de Ferreries--- i a més munta un petit laboratori per a fer colònies i perfums…com li va?

-Tot aquest encadenament de projectes el que denota és el seu esperit mogut i emprenedor. D’altra banda el fet que hagués canviat sovint de tasques i no tinguessin continuïtat, fos per raons internes o externes, també denota que no van acabar reeixint.

-I la vida social també la porta ben activa,no?.Com era la seva participació envers el Patronato Escolar-Obrero de la Sagrada Familia?

-Certament per al Patronat ell va ser un dels motors vitals, tot organitzant diferents tipus d’activitats culturals que van situar l’entitat com un dels pocs centres referents en l’àmbit cultural del moment

-Però sobretot l´estira allò d´estar-hi vinculat amb el pentagrama envers la cultura, oi?.- La música i la seva vinculació li fa ostentar llocs de certa rellevància, oi?

-Com ja he dit, és innegable que la música fou el seu veritable objectiu de vida, si bé amb el temps també va conrear d’altres aficions, però la música sempre va estar-hi  present.

-Com hi entra a l´Ajuntament com a regidor?

De forma atzarosa, ja que al qui li pertocava entrar per allò del terç familiar no va poder i va córrer el lloc. Un cop a dins, se sobreentén la seva diligència i voluntarietat fou que continues estant-hi vinculat.

-També escriu articles sobre art, com  li va en aquesta vessant?

-Estem en una època, especialment en l’àmbit local, que hi havia un evident desert cultural. Qualsevol nova aportació sobre diferents aspectes de l’art era benvinguda. Ell va difondre, per exemple, artistes plàstics i músics de la zona.

Forma part, també de l´Agrupació de Premsa i Ràdio de Tortosa… com és aquesta trajectòria… què hi destacaries?

-Ell va col·laborar assíduament amb les mitjans de comunicació local. En aquella època no existia la exclusivitat del periodista professional, i menys en l’àmbit local, d’aquí que una persona, fos quina fos la seva formació, que usualment escrigués al setmanari de Tortosa o participés en els programes de la ràdio tortosina tingués ja un lloc destacat dins del col·lectiu.  

-Si ens fixem amb el Mariano Jover fotògraf amb fotografies inoblidables de Tortosa… ens tenim que ficar en situació i tot comença amb les seves pel·lícules de súper-8, no?; què ens pots dir d´aquells petits films-documentals?, perquè eren verdaders documentals… amb redactors i tot plegat…

-Novament ens hem de posar en el context del moment. No era habitual que en un àmbit local com Tortosa algú disposés de càmeres de filmar i menys que filmés sistemàticament diferents esdeveniments. El valor afegit de Jover és que feia una postproducció molt professionalitzada. Li afegia música, relat, guió i entrellaçava diferents plànols. En tenir una molt bona acollida en el primer documental, després ja ho va plantejar com una crònica anual que la ciutadania esperava amb il·lusió

-I clar qui té ull per a filmar en súper 8 té ull per a la fotografia, no?

-En principi està relacionat, tot i que son tècniques ben diferents

-Quan comença la fotografia a entrar-hi amb força més enllà de la fotografia família en la vida creativa de Mariano Jover?

-Bàsicament quan decideix fer un llibre gràfic amb un recull fotogràfic del passat i del present: Testimonio histórico-gráfico de Tortosa. Per a il·lustrar la ciutat coetània ell mateix decideix fer les fotos que il·lustren les entitats, les festes, els personatges, etc.. i que s’intercalaran a les fotografies històriques que rescata dels arxius.

-I quins són els seus objectius? fotografiar el dia  a dia de la gent ,del batec que fou Tortosa?

-Si, bàsicament d’això es tractava, de fer una radiografia del seu moment

-Hi ha una interrelació clara entre el Jover dels films documentals i el Jover fotogràfic? ; i on hi ha diferències?

-Les filmacions tenien un objectiu més delimitat, el testimoniar un esdeveniment concret o un any en curs, mentre que les imatges fotogràfiques, tot i ser d’un moment determinat tenen més un caràcter atemporal.

-Fins i tot ,com a fotògraf, edita dos libres un sobre Tortosa i l´altre mirant més a la comarca del Baix Ebre, no?

-Sí, davant l’èxit del primer, al cap dels anys empren la publicació del següent, dedicat a la comarca. Això no obstant, un dels atractius del primer, exclusivament en blanc i negre, era el difondre imatges antigues que molta gent veia per primer cop, cosa que no es repeteix en el segon.

-Què hi destacaries de “la mirada” d´en Mariano Jover?

-Bàsicament que li dona importància a uns fets quotidians que fins llavors no havien merescut l’interès dels fotògrafs, perquè , en definitiva, ni eren singulars,  ni espectaculars, ni tampoc destacats esdeveniments.

-En Jover en què penses que es sentia més identificat a l´hora de fer fotografies?

-No ho puc saber. Pel tarannà, suposo que amb totes aquelles manifestacions culturals, socials o religioses amb les que identificava aquella societat i volia que es mantinguessin

-Amic Curto, com ha estat per a vos el procés de documentació, investigació per a confeccionar aquest repàs en la vida d´en Jover?

-Com sempre, hi ha un apartat de recerca documental, en aquest cas, pel període què es tracta,  de l’hemeroteca. També han estat cabdals els informadors que m’han ajudat a perfilar i contextualitzar les imatges. L’aspecte més complex ha estat destriar les fotografies pròpiament seves de les que havia utilitzat d’altres fotògrafs i que ara formen part del seu fons.

-Quina empremta t´ha deixat com a persona en Jover, més enllà de l´ull fotogràfic i com a documentalista amb súper 8?

-El d’una persona emprenedora i molt volcada a les activitats culturals de la ciutat, encara que fos en un àmbit i un context molt determinat 

-Com teu fas; com és la teva metodologia de treball?

-Primer valoro un fotògraf i el seu llegat. Cal tenir 40 imatges que ens aportin informació documental i que tinguin un mínim de qualitat. Evidentment les imatges han de respondre a l’àmbit territorial de la col·lecció. Un cop escollit el gruix de la selecció, cal fer la investigació del personatge i documentar cada imatge. Després ja venen els temes de maquetació i detalls que identifiquen aquests llibres

-Amic, ens  pots dir en què estàs treballant ara?; ens  pots fer cinc cèntims?

-En principi, he d’acabar de lligar la continuïtat de la col·lecció (ja han sortit 10 números) amb l’editorial, Onada. Si ho acordem, probablement el proper serà d’un fotògraf quasi anònim que va fer imatges familiars als anys 1920.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com