9788413030159_04_n.jpgCazarabet conversa con...   Albert Curto Homedes y Laura Tienda Martínez, autores de “El balneari de Cardó. El passat d'un somni” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre exquisit sobre com argumenta en una frase el subtítol del llibre, “el passat d´un somni” ….un llibre amb el que Laura Tienda i Albert Curto s´endinsen en la realitat i la memòria d´un lloc , el que fou el balneari de Cardó,des d´un somni i de les gents , més o menys protagonistes(segons des de quin punt de vista es mire), que ho van fer posible.

El Balneari de Cardó , abans de la llei d ´exclaustració fou un convent de carmelites, després visqué un període d ´impàs i sota la familia i l´impuls de Salvador Cabestany el balneari fou una realitat

Ara aquell balneari on es citava  l´alta i la mijaça burgesia de fa molts, molts any….no és res més que una montonada de runes i de pols….un lloc de silencio n des de l´aire ens apleguen,encara, les paraules, les converses, els silencis, el record de les petjades, el sorolls de les aigües i de les fonts…el record d´un comunitat que només volia eixir d´una mena de teranyina.

Aquest balneari , el de Cardó, està ubicat a un lloc idílic, a la comarca de les Terres de l´Ebre, en concret  al terme de  Benifallet, rodetjat dels termes de Tivenys i del de Rasquera….

El llibre, a més, compta amb la riquesa d´esdevindre un llibre il-lustrat que està dins la història d´un lloc i de les gents que van parir la història i de tothom que , d´alguna manera, hi va passar-hi: “…un dels balnearis més cotitzats de finals del segle XIX i en els nexes d'unió entre personatges històrics ben dispars: músics, polítics, pintors, metges, industrials, aristòcrates, etc”.

Aquest és un gran treball, a dues plomes, de documentació des de la coneixença d´una terra, la de les Terres de l´ebre i el Cardó i la del seu entorn.

Allò que ens explica Pagés Editors del llibre:

Artistes de renom, grans empresaris, l’ alta burgesia, dignitats eclesiàstiques i càrrecs influents d’arreu tenien una cita anual, en un paratge privilegiat, considerat pels seus coetanis com un paradís terrenal. A la serra de Cardó s’hi trobava un balneari. De fet, un dels més emblemàtics de Catalunya que va arribar a ser un referent obligat durant els noranta anys de la seva existència (1875-1965). El món dels antics balnearis ens evoca instintivament un passat de glamur. Una equiparació que ve donada per la vinculació a un ambient relaxat, amb bon servei i ofertes d’oci. Avui el balneari de Cardó se’ns esvaeix com un somni, però fou una realitat plena de vida i d’emocions, una realitat del somni dels que el van construir i dels que el van gaudir. Nosaltres només podem recuperar-ne l’essència.

Es tracta d´un llibre on es nota que la relació entre les dos plomes que duen a terme el llibre treballen de manera plena i pletórica…

Les  dues plomes que són l´ànima escriptora que estan a l´arrere d´aquest llibre:

Laura Tienda Martínez (Sabadell, 1975) Llicenciada en història i màster oficial en arxivística i gestió de documents per la Universitat Autònoma de Barcelona. Tècnica de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre des de 2011. Responsable del servei didàctic de l’arxiu. Coautora dels llibres de la col·lecció de fotografia antiga Finestres al Passat. Coautora del llibre Francesc Bas Espuny i el cartellisme de postguerra a Tortosa. Comissària de diferents exposicions com: “Hizt. De quan es feia el carrilet. Imatges d’un enginyer” i “1929. Alemanys per l’Ebre” entre d’altres. Coautora del llibre El vapor Anita. La història d’un mite(2015).


Albert Curto Homedes (Tortosa, 1960). Llicenciat en geografia i història, especialitzat en història medieval per la Universitat de Barcelona. Director d’excavacions arqueològiques (1982-1987). Professor al Departament d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona (1985-1992) i director de l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre des de 1992. Premi d’Història Carreras Candi (1986). Autor de llibres i articles sobre arqueologia, època medieval, època contemporània, fotografia, patrimoni històric i arxivística. Director de la publicació Recerca. Coautor del llibre El vapor Anita. La història d’un mite (2015).

Cardó: http://www.turismeriberaebre.org/que-fer/natura/els-nostres-espais-naturals/serra-i-vall-de-cardo/

El poble de Benifallet que és la població que alberga Cardó.. https://es.wikipedia.org/wiki/Benifallet

Des d´ ací ens inviten a moltes coses, però una d´ elles és especial i subtil, ja que ens anomenen a La muntanya màgica de Thomas Mann: https://es.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mann ; https://ca.wikipedia.org/wiki/La_muntanya_m%C3%A0gica

Des de la lectura del llibre ,també ens podem “formar”, mai és tard per entendre…la llei d´exclautració: https://ca.wikipedia.org/wiki/Desamortitzacions_espanyoles

Els Carmelites descalços a Catalunya.- https://www.monestirs.cat/monst/monestir/carmeld.htm

https://www.monestirs.cat/monst/bebre/be06hila.htm

L´orígen dels Carmelites Descalços: https://ca.wikipedia.org/wiki/Carmelites ;

 

 

Cazarabet conversa amb Laura Tienda i Albert Curto:

balnearicardo-(4).jpg-Amics, des d´on surt la idea d´empendre aquesta “aventura”, la de l´escriptura d´aquest llibre que ens apropa a la historia del Balneari de Cardó que, com bé definiu, no deixa d´esdevindre l´obtindre i capturar un somni…?- Hi ha una fita al darrere d´aquest projecte de divulgació?

-Tot parteix d’una excursió a Cardó.  Actualment l’antic balneari està en ruïna i fa fredat el veure’l. Tot i així va despertar el nostre interès en imaginar-nos el que deuria ser la vida en aquell paratge i en comprovar que molt poc se sabia del que havia estat aquest establiment ens vam engrescar en començar a esbrinar com havia estat. I poc a poc, en recollir diferent informació i començant a estirar el fil vam veure que seria útil donar a conèixer el que anàvem descobrint. I així va sorgir la idea de fer el llibre, així com també vam fer l’any 2015 respecte el mític vapor Anita (última embarcació de passatgers a vapor que circulava per l’Ebre) 

-Com vos planifiqueu el treball?. Què és allò primer que feu? , com i de quina manera?. És que ,“de primeres” tots i totes podríem tindre la  impressió d´ofegar-nos davant la magnitud d´un treball que , a més, i en vista del resultat final, va caure en mans o va ésser pensat per dues persones minucioses, molt minucioses…….què en penseu?. Què ens podeu dir o contar?

-Com a historiadors i arxivers tenim una bona dosi de curiositat i de tècnica d’investigació. Primer que res cal recollir la màxima informació que dividim entre cadascú. Cal fer seguiment de l’hemeroteca, dades que apareixen a internet, als diferents arxius, etc...Seguidament fem constants postes en comú i anem comentant i analitzant el que hem obtingut. Decidim les línies de relat i fem un llistat del que caldria saber per entendre millor els diferents aspectes, tot plantejant-nos el com, qui, quant, on i perquè.

-Ostres el treball de documentació té que esdevindre de lo més bèstial, no?. Molt de treball, però d´aquest que es fa a gust i que et va obrint , fins i tot, properes portes o finestres…-Com vos aneu dividint el treball…quan una persona emprèn un treball tot sol o tot sola…és el seu treball i anirà fent al seu ritme o demés, però quan vas de la mà d´altres..és diferent.Com vos ho heu fet?. Ens podeu contar quelcom?

-Segons com es mira és més fàcil fer-ho entre dos (si estàs ben avingut), ja que quan un afluixa, l’altre tiba i , a més, un complementa la mirada de l’altre. Això sí, cal tenir converses constants i consensuar les idees. Les tasques de recerca i redactat es poden fer individualment i de forma repartida, sempre i quan les grans línies estiguin clares i siguin compartides. També cal dir que , en el nostre cas concret, hi ha aspectes que un se sent més còmode que l’altre i així ens complementem.

-Entre el treball de documentació ací ressalta molt el anar fent-se amb molt de document , fotografies, plànols…Com esdevé aquesta recerca?

-Vam dedicar un any al recull de material gràfic i textual. Després cal fer una selecció i tria d’acord amb el relat que es vol fer. Penseu que allò que apareix al llibre és una petita part de tot el material aconseguit.

balnearicardo-(1).jpg-El treball de l ´ il·lustrador vos acompanya des de la portada i molt bé des de la ploma de Toni Térmens Fuentes…què ens podeu explicar a l´ hora de col·laborar amb ell?. Com vos ho feu? parleu amb ell d´ allò que voleu i/o necessiteu?, vos fa ell sugerències?-Com ha sigut treballar amb Pagès Editors…? La edició, com a  resultat final ,és magnífic…-En quines dificultats vos trobeu en la investigació, estudi, reflexió del llibre?

-Nosaltres visualitzem primer el llibre que volem i intentem tenir-ho ben clar. Després els hi traslladem, tan a Toni Termes, també al fotògraf Josep Maria Balaguer, com a la maquetadora de l’editorial Pagès.  Aquesta comunicació amb cadascun d’ells requereix de converses successives i anar perfilant així el resultat pretès.  Les dificultats, com es pot pensar, són múltiples i s’han d’anar sortejant o resolent sobre la marxa.

-Els Convents de clausura sempre estan ubicats en llocs idíl·lics i jo he tingut la oportunitat de conèixer alguns d´ ells i sempre estan en una mena d´ oasi…on les aigües són, a més, un denominador comú…-Parleu-nos un xic del parèntesis, sobretot en l´ activitat, del Convent després de que els Carmelites digueren adéu a les seves parets…

-Realment és el període en que se sap menys cosa, atès que no hi ha documentació que ens testimonií el que va passar quan van ser expulsats els frares i fins que no es va establir el balneari. Suposem que va ser el moment propici per a fer  tot tipus d’espoli .

-Per cert, ens podeu explicar, de manera que ens sigui fàcil d´ entendre, què és i en què consisteix la llei d’exclaustració?

-Era la llei lliberal mitjançant la qual se’ls desposseïa dels seus béns als monestirs i convents i se’ls obligava a marxar.

-Ací la compra de la família Monclús és només, pareix, en aquesta història una mena de tràmit…els es fan amb les terres per traure profit d´ elles, però , segons vaig llegint no volen aconquerir res, en particular, des de les seves accions…allò que passa és que en aquells dies tindre moltes terres era, per alguns, important i una mena d´ inversió…

-Evidentment, en el context de mitjans del segle XIX la possessió de terres, en l’àmbit rural era la única i millor inversió, d’aquí que els terratinents no veiessin en el convent un altra possibilitat que la d’explotar forestalment i agrícolament les terres.

-En realitat és en Salvador Cabestany el que fa un pas endavant…ell no volia viure de la terra…i va cap al somni de balneari…ens podeu comentar si ell es fixa en alguna mena d´ inspiració o experiència anterior…?—de manera, més o menys directa— Era Cabestany com una mena d´ avançat al seu temps…-De tota manera, tota la família Cabestany i els seus avantpassats, sobretot,  tenien  quelcom d´ especial, no?, sobretot dins el món d´ empendre “noves empreses”…la seva aventura a Mèxic és un exemple, no?; què ens podeu dir?

-Ho desconeixem, però atès que era una persona de món i que s’havia enriquit a Cuba i tenia com a negoci una indústria tèxtil, és lògic que tingués un incentiu inversor.

balnearicardo-(3).jpg-Per cert, quina diferència hi ha entre “casa de banys” i aqueixa altra qualificació que ja és un balneari?-

La Casa de Banys era molt més rudimentària i no tenia perquè oferir allotjament, restaurant i ofertes lúdiques. Només oferia el servei de banys.

-Què és allò que va fer o allò que va sumar més per a fer un lloc de referència a aquest balneari, la conjunció: entorn natural, clima, aïllament…? Què hi havia més?, tot i que lo assenyalat por ésser allò més destacable, no?, però no sé quelcom que no és visible, ni que es pugui tocar…?

-Bàsicament l’entorn, pel seu aïllament, tot i que també es destaca molt l’oferta culinària i la història del convent.

-Quines característiques tenien les aigües del balneari de Cardó? I com s´ aplicaven; quines instal·lacions oferien el tractament envers les aigües?-Però als balnearis hi queda sempre molt de temps…..hores i hores per fer molts coses…què s´ oferia a Cardó?

-Al llibre expliquem com hi havia una autèntica cursa entre balnearis per a tenir les aigües amb propietats més curatives i diferents, arribaran a oferir, fins  tot, aigües radioactives. A Cardó les aigües es bevien, es feien banys i també s’hi inhalaven.

Com ja hem comentat les activitats lúdiques eren una part essencial dels balnearis, els recorreguts per les diferents ermites que oferia el Balneari de Cardó oferia una alternativa adaptada a la resistència física de cada client, però hi havia una gran varietat, hem dedicat més d’un capítol a explicar-les.

-Com era el personal que estava treballant; quina formació tenia o quins requisits es cercaven?; quin personal hi havia i com convivien des de Benifallet ; i  entre ells amb la petita comunitat que es formava a Cardó?

-Per mantenir en marxa un balneari fa falta una gran quantitat de personal, la majoria provenia dels pobles del costat, Benifallet, Tivenys i Rasquera, únicament el servei especialitzat (metge, cuiners,...) venien d’altres contrades essent personatges reconeguts del moment.

-I per què el declivi? Què ens podeu dir que ens expliqui que, avui per avui, en aquest lloc que segueix sent idíl·lic, en totes les circumstàncies, no havigi continuat amb aquesta activitat..?

-Des del principi el balneari va ser deficitari, els costos superaven els guanys, sempre va ser més un tema de goig personal dels propietaris que no pas un negoci que aportés beneficis, en el moment en que es busca una rendibilitat deixa de tenir lògica mantenir el negoci en funcionament. Cal afegir el declivi general dels balnearis a partir dels anys 1960 quan guanya protagonisme les platges.

-Al principi fiqueu una dita del llibre d´ un dels escriptors més àgils i presents en la literatura germànica i mundial , en Thomas Mann, La Muntanya Màgica i és que aquell llibre ens porta de viatge a un lloc que, d´ alguna manera, es pot comparar amb Cardó..com i de quina manera? per què?

-Quan vam decidir d’escriure el llibre del balneari era una lectura obligada. Un nexe d’unió que també vam trobar va ser el fet que un dels metges que va treballar a Cardó, Jacinto Martí,  havia treballat en el balneari en que es va inspirar Thomas Mann al seu llibre.

-Em fa un pàlpit el trobar-hi que al cap de pocs anys de marxar els monjos carmelites …uns amics de Tortosa intenteren una aventura en una mena de “casa de banys” , aprofitant les instal·lacions del monestir, però que se’n sap d´ encert de tot això? O què en podem afirmar?

-Precisament, no es pot acabar de confirmar aquesta informació, que només un autor la cita i no s’ha trobat cap altre documentació que ens pugui aportar més pistes.

-Com és que  avui i ara, el lloc, està en runes…quan es va acabar es va acabar i ja està? –Passetjant avui en dia per les runes…què sentiu?

-Els terrenys van ser comprats per explotar les aigües a l’engròs fent una embotelladora. L’antic edifici del balneari no era útil per aquest propòsit i es va deixar de fer servir. Al 2003 es va decidir restaurar el complex i es van desmuntar les teulades, malauradament es van aturar les obres en morir el propietari i això va ser l’escat i mat de l’edifici.

Tot i veure’l mig derruït no deixa d’estar impregnat d’una màgia especial, quan parles amb qualsevol persona que hi hagi estat et fa la mateixa reflexió.

balnearicardo-(2).jpg-No hi han hagut altres temptatives de tornar a ficar-hi en marxa el projecte que varen somniar els Cabestany…?-Quins impediments queden per portar a terme una iniciativa d´ aquesta envergadura?-Les runes són patrimoni, però tot està com molt tristament deixat…què ens podeu dir?

-Al 2003 als diaris s’anuncia que: “aquest dijous, 18 de setembre, a l’acte d’inauguració de la carretera de Rasquera al balneari de Cardó i de la travessera de Darmós (TV-3032), obres finançades per la Diputació. En el decurs de l’acte de Rasquera, el president del grup Leche Pascual, Tomás Pascual, ha anunciat una important inversió, valorada en uns 15 milions d’euros, per rehabilitar i posar en funcionament l’antic balneari de Cardó. Segons Pascual, el grup pretén convertir el balneari de Cardó en un establiment termal d’alta categoria, perquè gent d’arreu d’Europa pugui gaudir de les aigües i de la bellesa d’aquesta vall”. Va ser la vegada que s’ha estat més a prop d’ aconseguir-se. Tot i que actualment, coincidint amb el nostre llibre, s’ha iniciat un nou moviment per intentar salvar el que queda, haurem d’estar atents a què passarà.

-Quina importància tenen ací, en aquest llibre, els testimonis---tot i que el batec de la vida se’ls haviga emportat-- …els records, aquells més directes que ens van poder-hi deixat persones vinculades, de manera més o menys directa, a Cardó com a lloc de referencia des del viatge com a Convent a balneari….

-Nosaltres com arxivers i historiadors hem intentat trobar dietaris i memòries de persones que van estar a Cardó, però no és una tasca fàcil.  També podríem haver optat per recollir el testimoni de persones que encara son vives i van viure els últims anys del balneari, però vam considerar que això era més un treball etnogràfic i érem sabedors de que ja hi havia persones que treballaven aquesta vessant.

-Amics el llibre és rodó….no es pot dir de totes les publicacions ni tampoc de totes les col·laboracions a dues plomes….però jo sí que ho puc dir d´ aquest llibre…ho noto i ho sent  mentre vaig fent-li dentallades a la lectura i admirant el material gràfic…vos plantegeu tornar a col·laborar en un futur?-Ara per ara, tot i que sigui a nivell individual (o pot ser no!, qui ho sap?), en què esteu treballant?, ens podeu fer cinc cèntims?

-Primer de tot gràcies, com autors d’aquest llibre el nostre principal objectiu era arribar a la gent i que gaudissin de la feina feta, així que ens fa molt feliços saber que, en el teu cas, ho hem aconseguit.

En quant al futur, es capritxós, ja veurem a on ens porta. Però, de ganes d’encetar una nova investigació entre els dos i mirar de que en surti un nou llibre, no ens en falten.

De moment, no tenim cap projecte entre mans, però quan ens hi posem ens encantarà compartir-lo novament amb tots vosaltres.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com