sahara.jpgCazarabet conversa con...   Vicent Garcia Devís, autor de “El Sàhara. La terra promesa” (Institució Alfons del Magnànim)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vicent Garcia Devís escriu, a apropant-se a el Sàhara un llibre dins la col·lecció de periodisme en el seu número 4. Aquesta col·lecció està pensada i editada per la Institució Alfons el Magnànim...

L’autor en Garcia Devís és contundent en les intencions e intencionalitats: “El Sàhara. La terra promesa..és un llibre fet en valencià perquè la llengua es troba en estat crític al País Valencià...però també a les Balears i a Catalunya estrica. I perquè és la meua llengua materna, el català de València. No hi havia res escrit sobre el Sàhara en la nostra llengua...i vaig dir...au..ja està fet!”.

I ens ho deixa molt clar en tota mena de sentits, per exemple vos avancem aquesta reflexió sobre el paper que hi juga la geopolítica: “La fruita madura es podreix i així passa amb el Sàhara per culpa de les actituds hipòcrites socials i polítiques. Han canviat les coses a pitjor, naturalment. Més de 40 anys malvivint en els campament...”

Allò que ens conta el llibre:

El Sàhara Occidental formava part d'una de les rutes comercials més importants del món, la ruta de l'or i la sal, i ocupava un espai situat entre el cap Blanc i el cap Bojador. Entre 1958 i 1976, aquest territori constituïa una província espanyola més. El 1967, arran que l'ONU va recomanar-ne la descolonització, un exèrcit de pastors nòmades organitzaven clandestinament el Front Polisario amb l'objectiu de l'alliberament del Sàhara, amb tot, el 1975, mentre agonitzava Franco, el 6 de novembre s'internaren en  la colònia tres-cents mil marroquins en el que es coneix com la Marxa Verda, fet que ha significat la seua annexió al Marroc, l'explotació de tots els recursos econòmics i l'expulsió per mitjans militars i policials de la població saharaui enllà un mur d'arena de 2.700 quilòmetres. Aprofitant aquell clima de màxima tensió, el Marroc ha ocupat el territori de la colònia en el qual romanien amb el suport dels Estats Units. en el present, l'excolònia espanyola continua dividida pel citat mur d'arena fortament militaritzat, en el vessant marítim fèrriament controlat pel Marroc i, en el desert interior, el Polisario manté alliberada la franja més pobra del territori, a l'espera d'un referèndum per la independència que mai no acaba d'arribar-hi.

Pensem que aquests altres Conversa con vos poden anar-hi bé:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/llantochacal.htm

Però sobretot, perquè “afinen “ més amb la temàtica:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/tizayarena.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/saharaui.ht

 

 

Cazarabet conversa amb Vicent Garcia Devís:

IMG-20191124-WA0019.jpg-Vicent, què és el que t’ha fet escriure , des d’un llenguatge molt periodístic…i unes formes molt periodístiques aquest llibre sobre El Sahara?; és com una mena de crònica periodística? Ho podríem reconèixer així?

-Sí, exacte. Jo vaig ser un dels primers reporters de guerra a l'antiga RTVV Canal 9. Vaig estar a la primera guerra del Golf, a Somàlia, a les dues bandes del Sàhara Occidental, vaig estar 5 vegades en les guerres de l' exIugoslàvia...també amb el bisbe dels indis del Matto Grosso brasiler, el català Pere Casaldàliga...i vaig ser corresponsal a Brussel.les durant 7 anys. Ara, com sempre, des de fa 30 anys, continue fent reportatges.

Vicent Flor, el director de Publicacions El Magnànim, em va animar i em va suggerir que escriguera sobre el conflicte del Sàhara. No hi havia res en valencià-català i així ho vaig fer. Tot arranca d'un guió d'un programa que vaig fer, fa anys, i que tenia guardat en una caixa. No hi havia telèfons mòbils ni internet....i jo arxivava tots els guions com avui tenim el núvol o Internet!

-Un lloc oblidat i abandonat a la seva sort per l’estat Espanyol, no? i lo més trist és que va de malament en pitjor i que des d’ací no es fa res per mitigar el sofriment?

-Absolutament d'acord! El Sàhara continua per a l' ONU sent un territori no descolonitzat, una descolonització pèssima d'Espanya que mantenen tots els Governs espanyols. Els interessos a la zona d'Espanya i França, la mineria, els fosfats, el banc pesquer sahrauí, les empreses multinacionals o europees que es troben ubicades en el Marroc, el soci més amable de l’ Islam...provoquen aquesta situació, el joc del gat i la rata. I jo afegiria la geopolítica, Espanya també són Ceuta, Melilla i les Canàries.

-Com són les ciutadanes i ciutadans d´ El Sahara Occidental?

-Són gent que, des de fa més de quaranta anys, es troba confinada en el desert més sec i calent del sud d'Algèria. Viuen de les ajudes individuals i de les institucions que els arriben. Mantenen la toponímia dels pobles i ciutats d' on són originaris...i moren fora de casa. A la costa més rica...viuen els que s'han quedat...i cada vegada hi ha més colons marroquins que són ja de tercera o quarta generació. El futur el tenen negre, no oblidem que el Marroc és només una democràcia formal.

Els sahrauís són gent ordenada i neta. Les dones, com a Palestina, tenen un rol especial de poder i autonomia. Els vells es moren i el joves volen tornar a la guerra.

saharaterrapromesa (7).jpg-Quin paper va jugar el Front Polisari?; què reivindicava?i quin paper segueix mantenint en l’actualitat?

-El Polisario ompli de contingut polític a la RASD, la República Àrab Sahrauí Democràtica. Són pastors que s'han convertit en militars. Vigilen la frontera, un immens mur de 2.700 quilòmetres, que separa la zona ocupada de la del Sàhara lliure.

Han organitzat Tinduf en pobles i ciutats, wilaies...i tenen algun problema amb les famílies, sobretot de les xiques joves que han estudiat a Europa i que volen anar i tornar...són de les dos bandes, dels dos països. Els pares sahrauís volen que tornen i casar-les. I ací, els pares adoptius reclamen la llibertat dels joves major d'edat per a que gaudisquen de les dos nacionalitats, de les dos vides, de les dos famílies.

El Polisario no pot enfrontar-se a les famílies i tribus de Tinduf o s'arrisca a perdre el suport que ara tenen de les bases populars. I han de vigilar i controlar que no surta cap moviment d'importància d'islamisme radical. En això el Marroc ha fet bona propaganda assegurant que els espanyols, els europeus, no devien anar als campament perquè els islamistes radicals podrien atemptar contra ells. La vida, la mala política, està plena de mentides!

Hi ha alguna crítica més, el Polisario i el govern de la RASD ha de mostrar transparència informativa en tot allò que fa referència a les ajudes exteriors. El Polisario ha de justificar en què gasta les ajudes en els seus pressupostos anuals...per a generar confiança en les institucions democràtiques espanyoles i europees i que el suport econòmic no només continue si no que ans al contrari ...que s' incremente. La corrupció és inherent al ser humà...però en democràcia hem de mantenir mecanismes per a evitar-la.

-La ONU recomana la descolonització, Franco agonitza mentre comença la Marxa Verda…tot cau com les peces d’un dominó, veritat?, mentrestant les garres del Marroc cauen al damunt de la població i s´ els abandona a la seva sort…podríem explicar-ho així?

-El dictador agonitza i el cap de l'Estat provisional és el príncep Joan Carles, el futur rei Joan Carles I, que enganya als militars, als representats tribals i a tot el món que viu al Sàhara. Entrega l' excolònia, l'abandona a pèl, i se'n duen fins i tot els morts espanyols dels cementeris. En les corts espanyoles, els militars residents a la colònia, que tenim lligams i relacions d'afecte amb els sahrauís i els caps de les tribus, denuncien l'abandó i la desinformació, les males maneres del Govern espanyol. Hassan II demostrava així, amb la marxa verda pactada amb Madrid, París i Washington, la llarga ma de Henry Kissinger com en tots els colps d'estat centre i sud-americans, l'amor i l'afecte pel seu “germà” espanyol que estava en les últimes. Franco moria en pau en el llit...no feia tant que havia firmat les últimes sentències a mort de la dictadura.

L' ONU recomanava un referèndum...entre tots aquells que tenien DNI espanyol. Eixa llista es troba tancada en pany i clau en un banc de Suïssa i cada volta en queden menys vius d'aquell llistat. Els fills i nets reclamen recuperar els drets del Sàhara, l'última província espanyola.

-La geopolítica amb els recursos d’aquest indret es fiquen pel damunt i pel davant dels drets humans i civils?

-Exacte! Els camps de taronges, tomaques i maduixes, les empreses allà existents, bona part d'elles espanyoles i franceses...la pesquera, els fosfats. L'economia condiciona la política i sinó...mireu les relacions d'Espanya, la UE o els EUA amb Aràbia Saudita, Marroc o la Xina...ben diferents a la que mantenen amb Cuba, per posar només un exemple. L'economia i la propaganda fan que uns siguen els bons i els altres els dolents. L'opinió pública és fabrica, parlem i opinem del que volen els poders mediàtics i econòmics que parlem perquè tot està en mans de quatre!

saharaterrapromesa (11).jpg-El Sàhara Occidental s’ha convertit en una mena de gran camp de concentració?, en una mena de presó envoltada de sorra?

-Sí! I un dels més antics del món. Una presó en ple desert i organitzada políticament! Però altres, sobretot estudiants sahrauís que només poden estudiar si ho fan en universitats marroquines, van a presó, i les presons estan plenes, si mostren alguna activitat política relacionada amb la independència o el Polisario. Allí treballa en la clandestinitat un equip de reporters de TV, Equipe Media. Són herois perquè arrisquen cada dia la seua pròpia vida.

-L’estat Espanyol, Marroc, la comunitat internacional…tots són culpables, però els dos primers són els precursors d’una tragèdia que encara avui els hi cau a sobre als seus ciutadans, veritat?, tenim la nostra responsabilitat, oi?

-Marroc regala seients en els consells d'administració de les grans empreses marroquines a polítics i empresaris francesos i espanyols, a dreta i a esquerra, tan s'hi val, i això genera afectes i complicitats. Al Aaiún...hi ha molts sahrauís del Polisario que han canviat de bàndol i viuen com els rics. Allí, en la zona costanera, els colons marroquins no paguen llum ni aigua...i el sahrauís malviuen en una espècie d'Apartheid sense drets i sense accés al treball en l'administració pública,per exemple.

-Pot desfer, d’alguna manera, els errors que van caure damunt la població d´ El Sahara occidental l’estat Espanyol?

-Ho tenen difícil. Cap estat recorda aquest conflicte. No són importants! Només els enviem medicines i consentim que els seus fills vinguen a banyar-se en estiu en les nostres piscines. Mireu què és el què fa el govern espanyol ara, un govern que és bifocalment d'esquerres!

-Quin paper juguen els Estats Units?...mentrestant el Marroc no afluixa la corda, veritat?, per què?

-El món per als EUA és un tauler d'escacs! I juguen només pensant amb el què poden guanyar! Per això els colps d'estat de Xile, d'Argentina i un llarga rastre a centreamèrica i sudamèrica. Ells arriben amb els Marines, com a Somàlia o les guerres del Golf, fan un patada al rusc d'abelles, trauen la mel...i se'n van!

-Creus que és possible, encara, un referèndum per la independència en garanties?

-Ho trobe realment difícil. Només un acord a l' ONU amb els EUA, la UE i Rússia podria fer-ho possible. I tots ells ja tenen massa problemes com per a pensar en un tros de terra sec i calent que es troba a més de 1500 quilòmetres al sud d'Alger!

saharaterrapromesa (6).jpg-Hi ha esperances per al poble saharauí?

-Ho trobe difícil! Ho tenen realment malament...però els vells es troben desesperançats i els joves volen tornar a la guerra. I el rei del Marroc espera que caiguen les peres madures de l'arbre, un multimilionari que manté una monarquia contra tots els temporals i que és propietari de grans empreses i terres en tot el país. I mentre el voltor devora el cadàver, la rica Europa mira cap a una altre costat. També Espanya!.

-Amic, vareu treballar amb un guió de preguntes i/o assumptes a anar contestant ¿---a l’hora de fer el llibre—

-No! Vaig tancar-me un estiu i en uns mesos vaig fer créixer el llibre,que arrancava d'un guió televisiu del programa Dossiers de Canal 9.

 

Aprofitem també de parlar amb Vicent Gacría Devis de la col-lecció de Periodisme que ha obert la Institució Alfons el Magnànim...li formulem unes qüestions/consideracions que ell ens va contestant al seua aire i segons reflexiona...

-Amic ens pots dir què és allò que a un bon grapat de firmes vos va dur a escriure aquest llibre—en valencià i castellà—que s´ endinsa en el món de la comunicació a la Comunitat valenciana, entre 2010 i 2018…-Inevitablement anys, aquests ,en los que se centra el llibre—2010-2018-- de molts canvis…-Però els canvis comporten crisi i algunes de greus, molt greus…amb la desaparició de medis…

-Els mitjans de comunicació són de quatre. Sabem qui és el director de El Mundo o El País...però no sabem quines empreses els fan donacions per a que no parlen malament d'elles. Endesa, Telefònica, Iberdrola? Mai es parla de el Corte Inglés...

Els mitjans són de quatre: Planeta per exemple té en propietat La Razón, Avui, Antena 3 i la Sexta...què fem? I el País..hui és d'un fons de taurons de Kuwait i demà de Miami. I què volen? Guanyar diners....i així no es fa periodisme.

-Els canvis han afectat de manera més directa a la premsa escrita que a la radiodifusió i a les televisions?

-No ho crec! Els canvis de la globalització i el capitalisme salvatge afecten a tots.

-Menció a part mereix la desaparició de Canal 9?i tot el que va passar abans ....

-El tancament de Canal 9 va ser una salvatjada! El Partit Popular que havia munyit la vaca fins a l'extrem vital...va tancar l'empresa i va deixar 1600 treballadors i treballadores aturats. La manipulació només afectava a una vintena de persones! La resta treballaven en àrees que no podien manipular.

Molta gent mai va traspassar la ratlla. Canal 9 va fer moltes coses bones...i altres dolentes. Vertebrà el país i ens va donar a conèixer la nostra cultura i els nostres costums.

El pes polític de València, tan escàs i feble sempre, va fer que l'advertència a la resta d'autonòmiques començara per Canal 9. Un “calentón” d'Alberto Fabra, ordenat per Moncloa i el carrer Gènova. Mai s'havia tancat una televisió pública, excepte la grega en la crisi del 2007, però això també com un laboratori va començar pel PV.

saharaterrapromesa (4).jpg-Ara podem dir que la nova televisió està pensada d´ una altra manera i que ha vingut per establir una nova relació amb l´ espectador?

-SÍ, tenim una major llibertat d'expressió...però el canibalisme entre el sector existeix. A València no hi ha col.legi de periodistes...existeix una Unió de Periodistes valencians, però cap organisme va defensar els drets d'un treballadors que havien sigut acomiadats. Ens van tractar a tots com a lladres!

Es que no hi havia corruptes i manipuladors en l'Administració valenciana? I en les conselleries o en Presidència? Es que acàs els metges o els mestres no feien el què els manaven? Només els periodistes van ser els culpables! Possiblement la culpa va ser del votant que continuava votant els mateixos malgrat l'augment de la corrupció ambiental en que ens trobàvem!

-Amic com és la tasca de guardar cura de l´ edició d´ aquest llibre?

-Això ha sigut cosa de tota la gent que treballa en Publicacions d'Alfons el Magnànim. Des del primer a l'últim...he rebut molta ajuda, sugerències i consell. Ara, la maleïda pandèmia, ha paralitzat els “bolos” de presentació que feiem pels pobles!

-I coordinar tantes plomes expertes?.En quin moment creus que es troba la interacció i relació entre la societat valenciana oi els seus principals medis?

-El Magnànim porta molts anys...i ara s'ha superat tot el sostre del nombre de publicacions. I la major part són en valencià. Poc a poc, espere, anirem fent camí. Els llibres es venen...esperem que es lliguen!

-En quin percentatge depenen les emissores de radio o les televisions de “lo públic”?

-A Espanya,molt! El govern central acaba d'atorgar 10 milions d'euros a les Tv privades perquè estan fen un servei públic. La llengua castellana la parlen 500 milions de persones...però la nostra, sent molt optimistes, només uns 10 milions. Hem de tindre mitjans en la nostra llengua i no paren de tancar-ne, La Veu n'és un bon exemple. A Catalunya ja obrin televisions privades que són només en català.

Qué és el que jo demanaria? Que pogueren veure totes les televisions en la nostra llengua...i que intercanviaren productes televisius. Que hi hagués una televisió global de continguts compartits....

-Hi han molts bons professionals de la comunicació al País Valencià, no?...fruit de què?. Els molts assumptes a informar ,vinculats amb la corrupció,ha fet més ferma la professió periodística?, per què...ens qüestionem més les coses o certs interrogants des d´ una vessant on fiquem l´ ètica en un lloc més preferent....

-Mire...jo crec que som una societat moderna en el que hi ha de tot, de bo i de dolent. Hem travessar un llarg Sinaí de la corrupció, encara ix merda passada i històrica tots els dies. En moltes situacions veiem el franquisme, el privilegi...els tabús. Parlem del rei i la Casa Real?

Al país Valencià hi ha bon periodisme..però també dolent....com en totes bandes!

Tenim un problema...si vols estudiar periodisme et demanen una nota molt alta...però els que tenen diners...poden anar a la privada...això no passa a França o a Alemanya. Tenim 6 fàbriques fent periodistes...tanquen empreses i no paguem allò que consumim com els digitals. I els sous baixen i es precaritzen. I en sobrem uns quants...i aleshores els més joves volen ocupar el lloc dels més veterans. És la guerra! I he de saber que la vida i el món és de tots, de joves i vells! I tots hem d'estar reflexats en els mitjan de comunicació!

-Però a l’hora hi ha “massa corporativisme”...es mira el o la professional de la comunicació massa al melic?

-Passa i no passa! O es que no hi ha corporativisme entre els llibreters, els advocats o els metges?

La premsa valenciana està patint...i la mallorquina i la catalana! No hi ha publicitat, la construcció i la venda de pisos s'ha aturat...i el turisme. Depèn en bona mesura del suport de les institucions...

-Però també ,des de la producció a la creació, es destaca i no poc…què ens podeu dir?; es saben aprofitar tots aquests recursos?

-Jo només sóc un periodista. Tindríem que preguntar-li-ho als directius i propietaris dels mitjans. Està clar que si la primera empresa periodística del país funciona...funcionen les arts,els espectacles, les productores...dinamitza tots els sectors!

-La cultura té o troba un bon canal comunicatiu al País Valencià?

-Sí. Jo crec que sí...és un sector que ara està patint ...però que té sempre molta vitalitat. Hem de tindre present que València tenia més cines i teatres que moltes altres capitals. Però insisteixo...l'art, la cultura que forma part de l'ànima i l'esperit, s'ha de pagar i hem de consumir-la. I la televisió i els mitjans sempre donen a conèixer que és el què ens ofereix el sector!

-Com ha sigut treballar amb la Institució Alfons el Magnànim?

-No us adobaré amb un botafumeiro...però ha estat un plaer! És una institució pública que diversifica la temàtica de les seues publicacions. La quantitat de treball acumular era gran a l'hora de publicar i el meu llibre va tardar en eixir a la llum...però el resultat, crec, és excel.lent. El meu i altres molt millor que el meu...per exemple el poemari complet de Marc Granell...o els llibres de Josep Piera. He d'estar-los molt agraït...i és possible que en un futur...repetim!

Gràcies per les vostres preguntes i a lector...per la teua paciència!

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com