9788413032894_04_n_002.jpgCazarabet conversa con...   Llorenç Capdevila, autor de “Pell de serp” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una història de històries que ens ofereix una manera poc utilitzada d’escriure i per tant de llegir històries.

L´autor mereix un excel·lent per la seva valentia en el plantejament de la seva narrativa i es fa molt,molt entretingut per a les lectores i lector.

Un llibre d’una excel·lent imaginació que fa que la lectora o lector també desenvolupa la seva pròpia imaginació e implicació per la  la lectura, així i d´aquesta manera  i el lector es converteixen en part de la trama.

La història és una trama de trames molt bencreuada que té com espai temporal un segle. També es pot parlar d’una història de històries …una trama de trames

Els personatges tots tenen i guarden característiques que engresquen la lectura ….en aquest punt, és una obra coral.

Ho edita Pagès dins la col·lecció Lo Marroco.

La sinopsi del llibre: L ’any 1918 naix un nen a Santpedor. L’any 1938 l’exèrcit de Franco ocupa Lleida. L’any 1978 un home es busca la vida a Barcelona. L’any 2018 un mosso d’esquadra investiga un cas vinculat amb el cementiri de Vilanova del Tossal. Pell de serp és una novel·la que es passeja per cent anys d’història amb un seguit de personatges contradictoris que es creuen i evolucionen. Quatre històries allunyades en el temps i en l’espai que amaguen una relació sorprenent. Una trama complexa que atraparà el lector en una teranyina apassionant.

Un viatge a través dels darrers cent anys; una història que vol retre memòria al nostre passat més recent i entendre alguns dels episodis que han marcat la història de Catalunya. Capdevila es posa a la pell de diversos personatges d’ideologies, edats i classes socials diferents, en un intent de narrar les contradiccions de l’ésser humà.

El jurat del Premi, format entre altres per M. Carme Roca, Martí Gironell i Coia Valls, va escollir aquesta novel·la com a guanyadora per absoluta unanimitat.

La història atrapa el lector des de la primera pàgina. La lectura és addictiva i apassionant. 

El autor, Llorenç Capdevila: Alpicat (1969). Professor i escriptor. Ha publicat les novel·les Racó de món (Premi Vila d’Ascó 2000), El color del crepuscle (Premi Leandre Colomer 2001), O rei o res! (2003), Ànima de llop (Premi El Lector de l’Odissea 2004), Serrallonga, l’últim bandoler (2006), El secret del bandoler (Premi Gran Angular de Novel·la Juvenil 2007), Els diaris de Pascal (2008), Sota la pell (2010), Tothom a terra! (2011), A fer punyetes! (2012), L’herència del vell pirata (Premi Gran Angular de Novel·la Juvenil 2015), Pacte de silenci (Premi Ferran Canyameres 2016), 10.000 petons, com a mínim (2019) i la novel·la infantil L’Èlia va de bòlit (2013). Col·labora a Regió7, El Pou de la Gallina i Segre. També ha participat en diversos reculls col·lectius de Narradors Centrals, Lola Palau o Assassins de Ponent.

Llorenç Capdevila ja va estar conversant amb nosaltres quan la edició de “Pacte de silenci” :

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/pactesilenci.htm

 

 

 

Cazarabet conversa amb Llorenç Capdevila:

990_1429742216lloren_Capdev.jpg-Amic, què t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa composta de quatre trames que estan relacionades, però amb un fil que anem trobant?

-Tot va començar amb una imatge, una situació, que vaig pensar que podia ser una bona arrencada per a una història: en un cementiri apareix un taüt on mai no hi hagut ningú enterrat. A partir d’aquí, es generen preguntes: qui se suposa que hi hauria d’haver enterrat? Per què no hi ha ningú? Donant voltes a aquesta idea, van aparèixer tres candidats i, en comptes de decantar-me per un o altre, vaig decidir explicar la història de tots ells. Per això hi ha quatre trames: les tres que expliquen la vida de tres dels possibles candidats a ocupar el taüt, i la del policia que investiga el cas. Per saber quina és la resposta a les preguntes, el lector s’haurà de llegir la novel·la. Al final, tot s’acaba aclarint. I, a més, la relació entre els personatges pot resultar sorprenent.

-El títol del llibre té molt a dir quant a com contar les històries, però també a com són aquestes... la serp es desprèn de les seves pells, de tant en tant...i això ho transportes tant a la trama de trames com als personatges i les seves interrelacions, oi?

-Ho intento, és cert. La serp és un animal que, narrativament i de forma simbòlica, dona molt joc. Em serveix per parlar de la identitat, però també és un símbol del flux narratiu, que serpenteja.

-Què és per a tu la narració i, en concret aquest exercici narratiu de trama de trames?

-M’agraden les trames complexes, que no vol dir que siguin difícils, sinó tan sols que reclamen una mica d’atenció. M’agrada explicar històries amb trames que conflueixen perquè m’agrada que me n’expliquin. I m’agrada tenir el lector immers en una d’aquestes històries, pendent de com es resoldrà i quina relació hi haurà en tot plegat. La complexitat de la narració no és l’única finalitat que em porta a escriure una novel·la, però m’agrada que hi sigui.

-En les teves creacions quin paper vols donar-los als personatges ...?, Prioritari enfront de la trama i l'escenari?

-Per mi són importants les dues coses: trama i personatges. Sense personatges no hi ha narrativa i no hi ha literatura. Els personatges actuen, però també són. Penso que un novel·lista ha de partir dels personatges, buscar en el seu interior i mostrar-lo a través de la trama. Un bon personatge sempre té una bona història, amb més o menys acció. Hi pot haver narrativa amb poca trama, però si no hi ha bons personatges, la història pot ser que sigui un simple entreteniment. Sense trama, d’altra banda, no hi ha història. I per a mi la història és important.

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta --- fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l’osmosi entre personatges i trama és tan fort que interaccionen d'una manera i en Pell de serp això es mostra en la dimensió de les històries i dels personatges ...

-En efecte, és el que deia. Al capdavall, la meva aspiració és explicar bones històries a través de bons personatges.

20150625_210453-1.jpg-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari en què es passegen els personatges i en el que es desenvolupa la trama?

-Busco paisatges coneguts o, si més no, que pugui visitar. Per això, a Pell de serp apareixen, sobretot, Barcelona, Lleida, Santpedor, Manresa o Vilanova del Tossal (topònim inexistent que faig servir per retratar una versió personal d’Alpicat), que són, tots ells, escenaris que conec. Això em dona seguretat.

-Amic, ens pots parlar de el procés de documentació, recerca de fonts, lectura de llibres i altres que hi ha darrere d'aquest llibre? -Període apassionant, però molt afanyós i laboriós que, de vegades, fins i tot ens pot submergir en certa ansietat...és així?. Com ho veus?

-La documentació es produeix abans (mentre preparo la novel·la), durant (mentre l’escric) i després (mentre la reviso). Les meves fonts són, normalment, llibres, des de més generals fins a més especialitzats, però també he utilitzat, per a les novel·les ambientades en el segle XX, com Pell de serp, les fonts orals, la veu de testimonis de l’època.

Abans de posar-me a escriure, procuro llegir molt. Faig una immersió tan intensa com puc en l’època que vull recrear. En aquest moment consulto, sobretot, llibres o articles d’història. Mentre estic escrivint, continuo documentant-me, per buscar matisos, corregir punts poc contrastats o desencallar situacions. Aquí miro de llegir, també, ficció narrativa ambientada en l’època que vull recrear. Un cop he acabat una novel·la, procuro continuar buscant informació a través de qualsevol font: llibres d’història, novel·les, testimonis de l’època o documents audiovisuals.

La documentació no em provoca ansietat, perquè no tinc pressa. Quan començo a escriure una novel·la que em demanarà molta documentació, sé que hauré de passar tant temps llegint com escrivint. Per tant, m’ho prenc amb calma i no m’angoixo.

-I, com ha estat el dia a dia de treball, la teua metodologia de treball per construir aquesta narració?

-Com sempre. En el procés previ de documentació i presa de notes la feina és més caòtica, però quan començo la redacció, necessito la disciplina d’escriure, com a mínim, un parell d’hores cada dia. Parteixo d’una trama més o menys travada i d’uns personatges que he de conèixer abans de posar-me a escriure.

_5820811_1f039912.jpg-Aquest treball, t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix ?

-Sí, és clar: sobre la identitat, sobre la lluita antifranquista, sobre la postguerra en general...

-Hi ha estils o gèneres narratius que t´ ajuden en l´ exercici narratiu?

-Em sento segur en la distància llarga, la novel·la. M’agrada projectar trames complexes en què, si tiren endavant, quan començo sé que em tindran absorbit al llarg de molts mesos.

-Ens pots parlar d´ escriptores i escriptors que t´haviguen influenciat o que ho estiguen fent?

-En l’obra d’alguns autors catalans que m’agraden he trobat, de vegades, una veu narrativa interessant que he volgut fer pròpia i he reproduït. Per exemple, l’estil indirecte lliure de Jaume Cabré l’he usat en alguna novel·la, o bé la unitat de temps, espai i acció, molt present en moltes de les meves novel·les, beu, segurament, de la narrativa de Josep Tomàs Cabot. En algun aspecte, també hi ha la influència de Jesús Moncada, de Pere Calders, de Mercè Rodoreda...

Hi ha autors que m’agraden molt, però que no han influït en la meva manera d’escriure.

-Tornem a la novel·la. Hi ha quatre escenaris temporals on endinsar-se i on documentar-se per escriure sobre ells. Com t´ ha anat?.,perquè no és una novel·la històrica però t’has hagut de ficar-hi i no poc...què ha estat allò més difícil?

-M’ho he passat molt bé, escrivint Pell de serp. M’ha demanat molt d’esforç –de documentació, de concentració, de constància—, però el resultat compleix les meves expectatives.

-Amic Llorenç, ara, en aquest moment...en què estàs treballant, ens pots fer cinc cèntims?

-Tinc entre mans una història que completarà una trilogia al voltant del segle XX. La primera va ser Pacte de silenci i la segona Pell de serp. Son tres novel·les amb trames i personatges independents, però que comparteixen alguns escenaris i, sobretot, un to i una voluntat d’explorar el segle. En aquest cas, em centro sobretot en la lluita contra el règim als anys quaranta i cinquanta.

- I com ha estat treballar amb Pagès?

-Ja ho havia fet amb Pacte de silenci. Si repeteixo és perquè en vaig quedar content. Hi ha un equip magnífic, format sobretot per dones, que treballa amb eficiència i t’acompanya en tot moment.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com