oriol-sole-web-714x1024.jpgCazarabet conversa con...   Ricard de Vargas, editor del libroOriol Solé Sugranyes. 40 anys després. Escrits de l’Oriol per l’Oriol” (Descontrol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descontrol edità,fa cosa de tres anys, “els escrits de l’Oriol per l’Oriol” des de la coordinació en la edició de Ricard de Vargas, ajudat per en David Castillo i en Guille Larios .

El llibre, editat per Descontrol, el podem trobar-hi amb llengua catalana i llengua castellana, dins la col·lecció Re-Memorant.

Tot just fa 43 anys que en Oriol Solé Sugranyes  va ésser mort a trets per la Guàrdia Civil al bosc de Navarra a molts pocs metres de la frontera francesa, dies després d’escapar d’una presó de Segovia.

La sinopsi d’aquest llibre que edita Descontrol:  Al matí del dia 6 d’abril de 1976 -avui fa quaranta anys- era abatut pels trets de la Guardia Civil l’Oriol Solé Sugranyes, a pocs metres de la frontera amb l’Estat francès, en territori navarrès d’ Euskal Herria, molt a prop de la llibertat, a l’endemà d’haver escapat de la presó de Segòvia amb 28 presos més. L’Oriol, ex membre del MIL i company de Salvador Puig Antich, ja des de ben jove va mantenir un compromís per la llibertat, un combat aferrissat en contra de tota mena d’explotació i opressió, en un context social dominat per la imposició del capitalisme recolzat per la dictadura franquista. Revolucionari anticapitalista i llibertari, va comptar sempre amb l’estimació dels seus companys i amics. Fou assassinat quan ja era mort el dictador, quan tot just s’estava iniciant l’anomenada transició, resultat d’un pacte entre elits politiques i econòmiques fet sota l’aprovació dels militars que va resultar sobretot en un frau històric i social que perpetuà i mantingué intacta l’estructura de dominació existent. En aquestes quatre dècades, l’Oriol s’ha mantingut viu en el record dels seus familiars, amics i companys. Però la seva presència es mantindrà viva ara i sempre a cada lluita que s’enceti que vagi encaminada a una emancipació personal i col·lectiva contra tot tipus de dominació.

Que el compromís i autenticitat mantingut al llarg la seva vida esperoni a les noves i futures generacions a combatre per un alliberament de debò, que faci que la llavor d’una vida rica en vivències solidàries i de creativitat, sacsegi els fonaments opressius d’aquesta societat basada en l’abús, la banalització i la indiferència dels uns envers els altres. Finalment, cal remarcar que tots aquells companys i companyes que estiguin empresonats a hores d’ara pels seus ideals de plena llibertat, siguin anarquistes o no, són també companyes de l’Oriol Solé Sugranyes.

Un enllaç que et pot anar bé:

https://es.wikipedia.org/wiki/Oriol_Sol%C3%A9_Sugranyes

Els autors i encarregats de la edició són en David Castillo, en Guille Larios i en Ricard de Vargas…sent aquest tercer l’eix del llibre i de la idea de dur-lo a terme.

Nosaltres ja varem conversa arran d’un llibre sobre en Quico Sabaté amb en Ricard de Vargas: http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/ricardvargas.htm

 

 

 

Cazarabet conversa amb Ricard de Vargas:

IMG_1736.JPG-Amic Ricard, ens pots explicar-hi qui era en Oriol Solé Sugranyes?. Qui era com activista ,però ,molt més, qui era com activista versus ésser humà…?; i com a seguidor envers la idea lliurepensadora?

-L’Oriol Solé Sugranyes , nascut al 1948 a Barcelona era un jove, com molts d’altres als anys 60, compromès amb la classe obrera i amb tots els oprimits i un lluitador per la llibertat i per la transformació social radical de la societat.

Forma part d’una generació que es va auto formant durant la dictadura a través de les lluites obreres de les hores. Un moviment obrer que es va anant radicalitzant i que va originar l’aparició el MIL.

L’Oriol era un obrer tipògraf i alhora guerriller molt estimat pels seus companys i amics pel seu tarannà humanista i activista i el seu carisma que exercia sobre els seus companys.

Efectivament, ell era tot un home d’acció, antidogmàtic i antisectari, format des de molt jove per un marxisme crític amb una pràctica cada cop més autònoma i llibertària.

Ell fou un dels personatges més importants i decisius per a la creació del MIL al coordinar el moviment obrer, expressat sobretot per plataformes de CCOO els GACS (grups autònoms de combat, que realitzaven les expropiacions i el grup teòric amb les edicions de maig de 1937)

-Aquest és un llibre fet per persones que, directa o indirectament, s’estimaven a en Oriol Solé Sugranyes?; i vosaltres, amics com heu guardat cura de la edició?

El llibre va sorgir per retre un record al company Oriol i per seguir donant testimoni d’una època que s’ha volgut oblidar i amagar, en que les esperances d’avançar cap a una societat més justa i lliure,eren ben vives en una generació de joves revolucionaris llibertaris en que L’Oriol n’és un exemple clar per la seu compromís i personalitat lluitadora.

El llibre vol reflectir la seva personalitat humana i política través de la seva evolució, des de que era un noi escolta fins a la fuga de la presó de Segòvia i el seu assassinat pet la guàrdia civil el 6 d’abril 1976, a tocar de la frontera francesa, per Navarra. 

És per això que en el llibre he buscat i trobat diversa gent que el van conèixer i que van compartir una part de la seva curta vida; s’ha fet així per poder profunditzar millor en les seves vivències humanes i polítiques que ens apropen més a la seva personalitat real.

-Ha sigut difícil recopilar tots els records que vos apropen i vos retroben amb en Oriol Solé Sugranyes…tant els que són d´ell com els que són per a ell?

-Efectivament, algunes persones ha estat difícil de localitzar-les degut als anys transcorreguts, però ha estat unànime la resposta de col·laboració de tots aquells a qui se’ls ha demanat. També cal destacar l’ajut rebut de la seva família en quant a facilitar dades personals de L’Oriol, fotografies i alguns testimonis que figuren en el llibre.

-Crec que punt i apart mereix o mereixen  els seus escrits,no…els seus pensaments?

-El més important de la vida de L’Oriol, com de fet ja hem esmentat d’alguna manera anteriorment, va ser el seu activisme continuat i alegria de viure i el seu compromís amb els oprimits a través d’una pràctica llibertària de d’home lliure.

Però és ben cert que ell va protagonitzar i escriure diversos escrits, articles i manifestos des de la impremta de Tolosa de Llenguadoc, textos que arribaven a Barcelona i a d’altres ciutats catalanes, tot travessant clandestinament el Pirineu. En el llibre hem recuperat alguns escrits seus: cartes a la Laura, a Pedro Inaraja, a Miquel Mayol; un poema de joventut i diversos textos del MIL en els que ell hi va tenir un protagonisme rellevant, com  “Gàngsters o revolucionàries”,  Aspectos militares de nuestra guerra”, “Estudio sobre la represión”, “Sobre la agitación armada”, etc, i sobretot un d’importants i significatiu, escrit per ell “ La Utopia dinamitada"

image003.jpg-És un activista que passa del comunisme a les idees molt més properes a l’anarquisme, com seu fa o com és aquesta evolució?Per què…què el fa canviar-hi?

-En els anys 60, el moviment llibertari havia estat desmantellat , sobretot per la repressió continua i ens trobem, en aquests anys del triomf de la revolució cubana I de l’apogeu del Maoisme, que les idees que arriben i penetren a Catalunya, venen del camp Marxista. Era molt difícil trobar literatura anarquista. En aquesta època era freqüents, per afermar que un era revolucionari, dir-se marxista leninista. És quan, a finals dels 60 hi ha una gran penetració del PSUC i d’altres organitzacions comunistes de tot tipus. Llavors, L’Oriol i els que s’integrés a les lluites obreres ens trobem en aquesta realitat. Serà a partir de la creació de comissions obreres, a principi dels 60 i de l’esclat de nombroses vagues, cada cop més radicals i també en contra del control que volia exercir el PSUC , que s’anirà forjant una pràctica llibertària  malgrat que, molts dels textos del MIL parteixin d’un marxisme crític, antiortodoxe i antiautoritari. És a dir que és, amb la pràctica de lluita que va fer que retrobéssim, de vell nou, l’anarquisme revolucionari.

Sí que també cal tenir en compte, a nivell teòric, les influències anarquistes de la revolució social i la lluita guerrillera precedent i també, més endavant, amb les aportacions antiautoritàries del maig del 69, del situacionisme i del marxisme antiautoritari dels consells obrers.

-Després, per què va apropar-se, a l´ Acció Directa?. Què l´ anima a agafar aquest camí i no un altre?

-L’Oriol, quan s’exilià l sud de França als 70, va contactar més d’aprop amb guerrillers i col·laboradors de la guerrilla anarquista catalana que, indubtablement, van tenir una gran influència, però també cal dir que, em aquells anys, feia poc de l’enderrocament de la dictadura cubana per la guerrilla i que, a tota Europa i a d’altres continents, actuaven multitud d’organitzacions guerrilleres.

-Com era la seva relació personal i política amb l´ activisme àcrata? i amb el Salvador Puig Antich?

-Com s’ha dir abans, l’activisme anarquista a Catalunya, era molt feble, sí és veritat que ell va contactar i col·laborar amb diversos anarquistes a França, molts d’ells provinents dels refugiats de la guerra. Tant L’Oriol com en Salvador, des de molt joves, van col·laborar i formar part d’aquest moviment obrer de caire autònom i antiautoritari. Però no serà fins al 1971, que, acabat el servei militar, en Puig-Antich es relacionarà amb L’Oriol al cremar-se el MIL

-Per a ell, l’enemic era el sistema, l’estat i el capitalisme o neocapitalisme que ja asomava?

-Ell com tots nosaltres, el nostre enemic era el capital en totes les seves dimensions i relacions que crea i també l’estat, el qual el capital emergeix la repressió. L’objectiu, evidentment, era arribar a una societat sense classes, autogestionada i sense estat.

-Des d’aquell matí de l’any 1976 en el que en Oriol moria tractant d’escapar de la Guàrdia Civil al bosc navarrès…fins ara …què poc ha canviat o fins i tot ha anat a pitjor l’ofegament damunt els treballadors i treballadores…el poder el té i reté el  neocapitalisme des de sempre…crec que si estigués viu en Oriol pensaria :”Què poc hem avançat..”, o pitjor :”que em anat arrere”…Quina percepció teniu vosaltres?

-En aquella època, el moviment obrer era el motor de lluita, de resistència i de canvi social. Les coses, efectivament han canviat molt, son diversos els element d’anàlisi que fan que ens trobem en la situació actual, començant perla transició en que les estructures franquistes i capitalistes es van perpetuar a través dels pactes de la submissió que va protagonitzar, sobretot, el partit comunista, amb un afebliment continu de les lluites obreres fins ara i amb una penetració cada cop mes profunda del sistema i dels seus valor en el conjunt de la població a través dels estats. Però el capitalisme també ha sofert moltes crisis i a hores d’ara és ple de contradiccions com la que és incapaç d’integrar a gran part dels treballadors, cada cop més marginats del sistema. Augmenta la pobresa i el malestar arreu del planeta i cada cop més hi ha més fent descontenta que intenta autoorganitzar-se , i també cal comptar en els darrers anys, en el naixement i creixent-se de nous moviments socials que fan que , encara avui,  tinguem plantejades diverses lluites i opcional d’avançar amb una pràctica d’alternatives contra el sistema vigent

vargas.jpg-Llegint aquest llibre , hi penso: “ … què poc, això és més trist, es recorda a aquests homes…”. No convé, oi?. A veure si inspiren, ensenyen….

-La gent jove d’ara, lluitadora, necessita referents de lluita revolucionària amb pràctica de transformació social i més, quan tot l’espectacle polític dels darrers anys es decebedor. Per tant, aquesta lluita que tu dius trista, és una realitat que va existir i que, en certa manera, pot ajudar a la reflexió i al manteniment i aprofundiment d’alternatives de transformació social llibertàries.

-I és que per dir una cosa els dictadors capitalistes de la Dictadura Franquista són els mateixos que es van ficar a la butxaca la transició i que ara, per ara en són hereus, no?

-Com s’ha dit abans, no ca haver cap ruptura amb el règim anterior sinó que, les estructures econòmiques , repressives , administratives i judicials,s’han perpetuat  i reproduït en el poder i ara és més visible que mai per a tothom.

-Amic, què significà per a l’anarquisme i per a la idea lliurepensadora tindre a una persona en actiu i “en actitud activa” com en Oriol Solé Sugranyes?.Ell què hi aporta?

-Per les idees anarquistes és molt important i primordial la seva pràctica, és a dir l’acció , posar a la pràctica les idees i això és el que, duran tota la seva vida va fer L’Oriol i molt jovent de llavors. L’acció és el motor de tot canvi i L’Oriol , amb la seva vida activista, va fer la seva aportació en el sí de la col·lectivitat .

-Què oblidem, sovint,  d´ aquests defensors de la llibertat més plena?. –En el cas d´  Oriol, què no hauríem d´ oblidar mai?

-El que no cal oblidar és la seva dedicació plena, la seva honestedat i generositat i el intentar sempre dur a la pràctica les seves idees a través de l’acció.

-Llibres com aquests, llibres de diferents plomes i corals, ens reconcilien amb la realitat i amb el record d´ aquests activistes, no?

-Llibres com aquest ens donen a conèixer una realitat sovint ignorada d’una generació jove,com L’Oriol, que van lluitar fins al final per assolir unes llibertats personals i col·lectives, transformadores de la realitat.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com