La Librería de El Sueño Igualitario

Sin-título-1.jpgCazarabet conversa con...   Ricard de Vargas Golarons, coordinador de la edición de “Quico Sabaté i la guerrilla anarquista” (Descontrol)

 

 

 

 

Un  llibre que tot i que porta la firma de varios autors és coordinat , de manera excel-lent, per la ploma especialitzada de Ricard de Vargas que està al damunt i al davant de tots els capítols.

Quico Sabaté es va convertir en un guerriller anarquista, amb l’ anomenat últim maquis que portà de cap a les autoritats franquistes i a les forces d´ordre públic en un anys, encara, plens de desfici social.

La edició d´aquets excepcional libre es de Descontrol….que fa una feina exquisita, el llibre, per suposat, és en el continent---allò que ens conten, analitzen i reflexionen, molt bo i aporta moltes consideracions---però els editors, a més, fan del llibre una ferramente tractada amb amor, un llibre editat amb gust.

Quico Sabaté, un exemple de la guerrilla urbana:

https://es.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_urbana

http://2014.kaosenlared.net/component/k2/77591-hace-54-a%C3%B1os-era-asesinado-por-la-guardia-civil-el-guerrillero-anarquista-quico-sabat%C3%A9.html

http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/33499

https://directa.cat/tags/quico-sabat%C3%A9

QUAN EL TINENT FUENTES ES VA TROBAR AMB EN QUICO SABATÉ.

Una calijona es casava, el seu dia, amb un Guàrdia Civil de fora vila, el tinent Fuentes. El destí portava a aquest a creuar-se amb d´un dels maquis més mítics, en Quico Sabaté. Pel poble si fa o no fa sempre s´ha contat, més o menys, la versió que narrava la revista Sàpiens ara fa uns anys  , però nosaltres creiem a bé deixar constància d´aquesta troballa que va esdevenir tràgica pel tinent i ,també, per a en Sabaté.

El tinent té un carrer dedicat al nostre poble, Càlig—Castelló-- tot i que popularment sempre s´ha conegut més pel carrer de “la costereta” o “la costereta del rellotge”

A les acaballes dels anys cinquanta en Quico Sabaté era un dels homes més buscats per les autoritats franquistes, un maqui temut i rebel. Tant en Sabaté com la gran majoria de maquis eren persones acostumades a moure´s amb molt de pes, a ésser silenciosos,  estar alerta i a anar sempre armats.

Però, tot i que pot ser ell no ho sabia, era vigilat tant a una banda com a l´altra dels Pirineus. Tant les autoritats espanyoles com la gendarmeria francesa tenien a en Sabaté al punt de mira i d´aquesta manera tots sabien quan va passar-hi la frontera el dia dels Sants Innocents de 1959. Anava acompanyat amb quatre maquis més i tot i topetar-se, per l´estreta vigilància, amb la Guardia Civil i escapar ja eren molt més vigilats i de molt més prop. En Sabaté i els seus eren conills acorralats per caçadors amb ganes de penjar-se al currículum una bona peça. Tal com conta la revista d´història Sàpiens  en un article recent:  La nit de l´1 i tot el 2 de gener del 1960, els guerrillers es van amargar als boscos de Banyoles.L´endemà al matí van arribar al mas Clarà, a Palol de Revardit, on les continues entrades i sortides de gent del mas van acabar alertant la guàrdia civil que van envoltar la casa. Els primers trets es van començar a sentir cap a les quatre de la tarda i, poques hores després, en fer-se fosc, els maquis van intentar sortir i fugir a través de la quadra. El primer en caure fulminat per una bala al cap va ser Francisco Conesa....”. També van ser abatuts en Antoni Miracle i Rogelio Madtrigal que van caure fugint pel bosc darrere el mas. Només quedava en Martín Ruíz i en Quico Sabaté. La Guàrdia Civil va decidir entrar-hi a casa i metralla al primer, però no troben al peix gros.

Val a dir, gràcies sempre a l´esmentada publicació catalana, que tot i que la versió no oficial deia que es van rematar als maquis. La versió oficial, que també ens facilita Sàpiens, ens diu: “El gobierno militar de Gerona a las 15,28 del dia 4 comunica el encuentro sostenido por fuerzas de la Guardia civil con un grupo de cinco atracadores al este de  la masía de “La Mola”, en la tarde de ayer y en la madrugada de este día,resultando cuatro atracadores muertos y otro que huyó, al parecer ,herido de gravedad. Parece ser que el herido que logró escapar es Sabater con  herida en el tórax. Cinco brigadas de gendarme se hallan desplegados en la frontera”.

Estava clar que era en Sabater el que havia escapat,però ferit greument---podríem dir mortalment ferit—entre les vaques, els matolls, el fang, la merda. Aleshores és quan apareix el tinent Fuentes que, segons conten, va dir:

-No tiréis que soy el teniente...No tiréis que soy el teniente.

Però en Sabater sí va tirar i acte seguit va repetir :

-No tiréis soy el tenientet…..No tiréis soy el teniente.

Quico Sabater va enganyar als guàrdies i aconsegueix fugir caminant tota la nit. Segons conta Sàpiens: “La vigília de Reis va aconseguir pujar,ferit i moribund, en un tren a Fornells de la Selva....a l´entrada de Sant  Celoni quan el maqui es recargolava per culpa del dolor i la febre, va saltar quan faltava poc més d´un quilòmetre per arribar a l´estació....”.

El mític maqui segueix el seu particular periple pel món de la supervivència. Una dona li diu on poder anar a curar-se, però al parèixer en Sabaté es fica equivocadament a una altra casa i té les seves amb el veí. Els crits alerten a un somatent, en Abel Rocha. Així aquest s´acostava per una punta de carrer i un guàrdia per l´ altre.

Es produeix un tiroteig, el somatent dispara i el maqui des del terra fereig al somatent que torna a disparar amb la seva metralleta. Conten que els trets van desfigurar a en Sabater

 

 

Cazarabet conversa amb Ricard de Vargas:

ricard-vargas-1294785521894.jpg-Ricard, per què un llibre sobre Quico Sabaté, guerriller i resistent contra la dictadura franquista?

-En primer lloc perquè coincideix amb el centenari del seu naixement. En segon lloc per ser un dels guerriller més populars, actius i estimats pel poble, de manera que ha perdurat en la memòria col·lectiva a través dels anys, raó per la qual el mateix Règim Franquista el considerava l’enemic “número 1”. A més a més, amb el llibre no sols recuperem i actualitzem la seva memòria de resistència, sinó que alhora recuperem tota la resistència armada del moviment llibertari en els seus diferents grups d’acció des del mateix 1939 fins al 1960, període en el qual, durant uns 20 anys, va actuar una guerrilla llibertària urbana a Catalunya, amb nombroses accions, i centenars de combatents morts. D’aquesta guerrilla, Abraham Guillén, teòric de la guerrilla llatinoamericana, n’afirma que, bo i centrada en la ciutat de Barcelona, serví de precedent i referent d’accions anàlogues als anys 60 i 70, a tota Amèrica. Endemés, volem que el llibre serveixi per enfortir la reflexió i el debat de les noves generacions.  

-Què diferencia la resistència, oposició i guerrilla anarquista que es pot personalitzar amb Quico Sabaté de l’acció de l’AGLA, per posar-te un  exemple?

Evidentment els grups d’acció del Quico Sabaté que van del 1945 al 1960 són uns dels molts actius en aquests anys. El d’en Quico, possiblement és dels més coneguts per la seva tenacitat, eficàcia i espectacularitat. Es diferencia respecta la de l’AGLA, en primer lloc, en què actuava sobretot a Barcelona i ciutats més immediates i, per tant era, pròpiament, una guerrilla urbana, mentre que l’AGLA era bàsicament rural. En segon lloc, els grups d’acció exemplificats pel d’en Quico, era col·lectius d’afinitats, amb un caire antiautoritari, d’acció directa que no estava dirigida des de dalt, com era el cas de l’AGLA, comandada per comissaris polítics del PCE i que obeïen les consignes de la jerarquia comunista.

-A part del llibre que s’ha fet arran del centenari del Quico?

A part del llibre, s’ha reeditat un documental realitzat el 1988. Era un episodi d’una sèrie de set, que va encarregar TVE i del que jo en vaig ser guionista i coautor.  El llibre i el documental han servit per fer més de 40 presentacions a Catalunya i al País Valencià. Aquests materials han servit per recuperar els anys de resistència i alhora per debatre sobre la situació actual de les diverses menes de violència i opressió que patim i les formes d’autodefensa i resistència amb les què ens hi encarem.

ricard-vargas-golarons-3-111318.jpg-La gent alguns col-lectius, assocsiacions i demés fan molta memòria i están portant a terme molts estudis, investigacions i demés sobre diferents esdeveniments persones i demés reelacionats sobre la guerra, la posguerra inmediata i la dictadura….això està molt bé…però semble que la memoria de l´anarquisme i de la seva lluita per la llibertat sempre ha costat més de reivindicar. Què en podries dir?

 Sempre s’ha reinvidicat, però ha tingut menys ressò pel seu caràcter més radical i perquè no va participar en el conxorxa de la Transició, i per tant ha estat bandejat per tot el Sistema. El nostre missatge no agrada a totes les formes de poder que han signat un pacte del silenci a l’entorn de l’antiautoritarisme.

-És una bona tàctica reivindicar la memòria anarquista el fer-ho amb personatges com en Quico Sabaté?

Hem començat amb ell, perquè fou el personatge, malgrat ell mateix, més mitificat per la veu popular, però es tractaria de recuperar tots els personatges, accions, moviments de caire llibertari que van actuar.

-Què t´ha aportat, què vos ha aportat de particular l´estudi de la guerrilla anarquista i d´en Quico Sabaté?

L’elaboració del llibre ens ha fet conèixer noves fonts documentals que han aportat més informació, Per exemple, hem conegut que al Montnegre (entre el Maresme i el Vallès), o a Terrassa, hi havia gent del poble, pagesos, obrers, pastor, que li prestaven suport. El suport popular era, doncs, molt més gran del que fins ara ens contava la historiografia recollida fins al moment.

Igualment, la lluita d’en Faceries, Sabaté i tants d’altres maquis, era coneguda i valorada pels combatents de la generació següent, com ara els membres del MIL (Moviment Ibèric d’Alliberament) i l’OLLA (Organització de Lluita Armada) que van lluitar amb armes els anys 70 i que probablement, sense el seu exemple, no les haguessin empunyat.  

-Totes les maneres d´oposar-se al franquisme estaven plenes de risc…els que lluitaven des de l´entorn rural passaven moltes penuries a més de veure com s´utilitzava a molts  veins com a moneda de canvi, però els que feien resistència urbana també patien lo seu. Explique-nos.

-La repressió del regim franquista era implacable amb tots aquells que s'hi oposaven i encara era més terrible amb tots aquells que lluitaven amb les armes a la mà , tant a la guerrilla rural com a la urbana. Per exemple, de la guerrilla rural llibertària de Marcel.li Massana que actuava en diverses comarques del centre i nord de Catalunya van ser executats familiars i enllaços d'aquesta guerrilla com a represàlia en no poder mai matar o fer presoner a cap guerriller del grup d'en Massana.

A Catalunya foren centenars els guerrillers anarquistes morts en combat o assassinats duran els anys 40 i 50 i a principi dels anys 40 només a la ciutat de Barcelona hi havia més de 30.000 homes i dones empresonats pel règim

Cal tenir en compte que en aquests anys 40 i 50 el paí­s estava sota una ocupació militar i policíaca implacable que, malgrat tot, en quant a Catalunya, no van poder acabar amb aquesta resistència armada, provinent de la guerra, fins al cap de més de 20 anys méss tard, el 1963 amb la mort del guerriller anarquista Ramon Vila Capdevila, que a França va ser un heroi de la resistència contra els nazis.

homenatgesalvadorpuigantichcanbatllomarcde2014-02.jpg-Quins trets diferencials van aportar les acción d´en Quico?

En Quico Sabaté va esdevenir, degut a l'espectacularitat de les seves accions, un mite i una llegenda a través de la veu popular, malgrat ell mateix. D'entre totes les seves actuacions cal destacar la importantíssima activitat propagandística i reorganització del moviment llibertari a Catalunya, com també les seves accions en l'alliberament de presos i en les expropiacions amb les que va aconseguir gran quantitat de diners que eren utilitzats fonamentalment per ajudar als presos i les seves families, per la impressió i difusió de publicacions, proclames i fulls volants llibertaris contra el règim, i també per la creació de diversos grups de suport i dipòsits d'armes pel territori Català .

Considerat pel franquisme "el enemigo número e1 del régimen" tota la seva acció resistent es va caracteritzar per un major aprofundiment i eficàcia que els seus predecessors. I també en els anys 50 es presentava personalment a menjadors de fàbriques o tallers, com la Siemens, tot pronunciant discursos contra el règim, així­ com també a través de cintes magnetòniques gravades prèviament.

-Per què creus que una persona tria el combat, la lluita armada per a fer front a un règim dictatorial…?

Primerament ha de tenir plena consciència i conviccióde l'opressió que es pateix a fi de passar a l'acció per combatre-la amb l'objectiu de poder enderrocar el règim dictatorial.

En els règims dictatorials els nivells d'explotació, opressió i de negació de llibertats són tant forts que sovint una manera efectiva de combatre'ls és a travéss de les accions guerrilleres.

-Altres, de qualsevol tendencia política, també anarquistes van triari una resistència, però no armada…Què ens pts comentar?

-En aquesta època dels anys 40 i 50 efectivament es van desenvolupar dintre del moviment llibertari diversos tipus d'oposició i de resistència. Però sobretot en els primers anys, sovint molts dels que feien la resistència armada a través de les joventuts llibertàries també participaven en la reorganització  dels sindicat de la CNT i en la difusió de la propaganda. I molts activistes que no feien una resistència armada havien sovint d'anar armats, i fins i tot als anys 40 per fer una pintada al carrer.

Sempre va haver-hi una relació i punts de contacte entre la resistència armada i la sindical organitzativa, i totes dues eren necessàries i imprescindibles per a poder plantar cara al règim i enfortir l'oposició.

hqdefault.jpg-Crec mirant-ho tot en perspectiva i analitzant-ho amb reflexió que la llibertat li deu molt als guerrillers---tot i que t´he de confesar que jo no hagués tingut valentía poer agafar una arme, però….---allò que vull dir que en la lluita contra la dictadura i el feixisme a vegades cal ficar tota la carn a les graelles…

-Evidentment tota lluita sempre te els seus fruits. Aquesta llarga lluita guerrillera de més de 20 anys que va deixar a Catalunya centenars de morts va crear nombrosos problemes al règim feixista alhora que va tenir ressó a  nivell internacional i sobretot en uns anys de tan dura repressió i negació de llibertats va donar-li moltes satisfaccions i autoestima al seu poble treballador.

-Llegint comhe anat llegint sobre el fenòmen maqui i sobre la guerrilla anarquista,no crec que a molts d´ells els hagués agradat això de pasar a la historia com a “mites”….Què en penses?

-Ja s'ha dit abans que molts d'ells i sobretot el Quico Sabaté van esdevenir mites en contra de la seva voluntat. Van ser nombroso els grups d'acció anarquistes al igual que les seves accions durant tots aquests anys i la major part d'ells els desconeixem perquè precisament actuaven perquè creien que era el seu deure, sense fer-ne cap ostentació.

-Per acabar m´agradaria apropar-me al Quico Sabaté com a ésser humà, com a persona…qué en spots dir?

-Pel que sabem en Quico Sabaté era una persona divertida i bromista, alhora que molt solidaria amb els seus companys. Sempre actuava en un terreny que coneixia perfectament i prenia tot tipus de precaucions abans de realitzar una acció.

Així als anys 50 se li va demanar que portés a terme una acció  d'alliberament de presos de Sant Miquel de los Reyes a València pel qual el seu grup d'acció es va traslladar a València i se li van fer arribar plànols de la presó i del clavegueram però finalment va decidir no realitzar aquesta acció no ho veia del tot clar. Mai havia actuat fora de Catalunya, i el deconeixement del terreny va ser decisiu en la seva negativa a actuar.

 

 

 

Sin-título-1.jpg22555

Quico Sabaté i la guerrilla anarquista. Ricard de Vargas Golarons (coord.)   
283 páginas + DVD
15.00 euros

Descontrol

 

Aquest volum de 282 pàgines és la darrera novetat sobre un dels maquis anarquistes més populars de tots els temps, Francesc Sabaté Llopart, Quico Sabaté (1915-1960). Les gestes del maqui llibertari Sabaté –que inclouen atracaments, contraban d’armes i tota mena de sabotatges contra el franquisme– van convertir-lo en un mite durant la seva vida i també a la fi, l’any 1960, quan, perseguit per la guàrdia civil franquista, fou mort per un sometent a Sant Celoni. Tanmateix, el llibre és un intent d’emmarcar Sabaté en la guerrilla anarquista que va durar vint anys (1939-1960) i involucrà centenars de persones, i no pas un sol home. Aquesta guerrilla fou referent de les guerrilles revolucionàries de l’Amèrica del Sud. El llibre intenta explicar, doncs, que Sabaté no estava pas sol, ni la seva història era una història individual, sinó una història col·lectiva molt poc coneguda: la guerrilla anarquista sota el franquisme.

‘Al llibre aportem una llista incompleta d’un centenar de guerrillers anarquistes que formaven part d’aquesta guerrilla urbana que va durar vint anys. Del 1939 fins al 1960, amb la mort del Quico. I la influència d’aquesta llista, com han reconegut teòrics de la guerrilla urbana –com ara Carlos Marighella i sobretot Abraham Guillén, el gran teòric–, es veu en els tupamaros, els montoneros, els cubans i altres guerrilles a Sud-amèrica. Tots sabien i tenien de referència la guerrilla catalana i llibertària. Per a ells va ser un precedent, i el van tenir molt en compte.’ Això ens ho explica Ricard de Vargas Volarons, coordinador de l’obra, autor d’alguns dels texts centrals del llibre i l’home que avui presentarà el volum. Així mateix, el llibre inclou interessants mapes on es localitzen rutes i amagatalls d’aquesta guerrilla.

L’obra és col·lectiva i inclou articles de gent de pes. L’anarquista Stuart Christie, detingut per haver provat d’atemptar contra Franco, i més tard reconegut estudiós de l’anarquisme i autor de la brillant trilogia ‘Granny Made Me an Anarchist’, ‘Franco Made Me A Terrorist’, i ‘Edward Heath Made Me Angry’ escriu un dels capítols. També parla Jean-Marc Rouillan, militant del MIL, Gari i Acció Directa, i autor de ‘Odio las Mañanas’, sobre els vint-i-tres anys a presons franceses. També es recuperen escrits d’Octavi Alberola, i aportacions d’Argi Ferrero, un dels investigadors i historiadors actuals que més han centrat el treball en Sabaté o una entrevista amb Antonio Téllez, amic de Sabaté, i autor de l’obra canònica sobre ell, publicada ja fa anys, i traduïda al català.

Les dues filles de Sabaté, Paquita i Alba, encara són vives i viuen a França. La gran, Paquita, també escriu al llibre. També s’ha parlat amb Roget i Quima Dorada, col·laboradors de Sabaté i que encara són vius. ‘Aquesta guerrilla no hauria existit sense l’actuació de les dones. Dones com la Quima. Moltes feien de guies, enllaços, contraban d’armes o logística. Quan l’any 1957 detenen 44 persones, la meitat són dones’, diu Volarons. Entre el material que el llibre ofereix, es destaquen tres exemplars de la revista ‘Combate, portavoz de los grupos anarcosindicalistas’ que s’han anat a cercar a l’arxiu de la CNT que hi ha a Amsterdam.

Finalment, el llibre inclou un DVD amb quatre documentaris sobre ‘Els maquis’, ‘Homenatge a Quico Sabaté’, ‘Col·lectiu Penta’ i un ‘Cançoner’ de Jaume Arnella, que inclou cançons com ara ‘Bella Ciao’, ‘Grândola, vila morena’, ‘Adio Lugano’ (en català) i cançons de guerra diverses.

Andreu Barnils (Vilaweb)

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com