La Librería de El Sueño Igualitario

LA_MESTRA.jpgCazarabet conversa con...   Rosa Maria Pascual, autora de “La mestra” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

Una biografia, editada per Gregal, des de la ploma de Rosa María Pascual i que s´inspira en la vida i en l´ofici de mestra de la mare de l´escriptora. Tot i això, La mestra, té caire de novel-la.

Així podem afirmar que és una novel·la de caire biogràfic inspirada en la mare de l’autora.

Rosa Maria Pascual ja va editar amb aquesta editorial On vas Irina?.

Nosaltres vam conversar amb l´autora sobre aquest llibre: http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/irina.htm

Allò que ens diu la sinopsis:

El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, acabada de diplomar, inicia la seva carrera docent a Argençola durant la dècada dels 40. La trama es construeix hàbilment a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers.

L’argument s’organitza en blocs seqüenciats cronològicament a partir de les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seva carrera professional. És un llibre que es fa més i més entranyable a mesura que avancen els capítols (episodis, hauria de dir), i que complaurà enormement, sobretot, una certa franja de lectors, pels records que els evocarà.

Un llibre que té el gran mèrit d’establir ponts entre la biografia personal i la compartida, aquella que nodreix l’imaginari col·lectiu d’una generació marcada per la postguerra. Un homenatge als mestres i, sobretot, a les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió.
 

L´autora, Rosa María Pascual, és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable del taller d’escriptura TeC–CA i de clubs de lectura on promou tertúlies literàries. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic.

Ha elaborat llibres pedagògics que s’han publicat per aprendre jugant, com els de les col·leccions Pensem i Comptem, o Les lletres amagades, en la seva versió al castellà Letras con disfraz. En obra narrativa és autora de Tardor RojaUn mar de boires, Premi Jalpí i Julià; Bell-lloc i altres contes de mestres i On vas, Irina?, finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. També ho és d’En Jordi i el drac, un conte infantil, i d’El racó dels Desitjos, una peça teatral. On vas, Irina? ha estat publicada en castellà per l’editorial Muñoz Moya.

La mestra. Amb el somriure als llavis s’inspira en la biografia La meva mare, la meva mestra, obra distingida per un jurat popular de la Roca del Vallès i finalista del premi de Memòria Històrica Romà Planas i Miró el 2013

 

 

Cazarabet conversa amb Rosa María Pascual:

RM.jpg–Amiga Rosa Maria, d’on surt aquesta novel·la de caire biogràfic?

-Neix quan es va morir la mare; va ser en entrar a la seva casa de Premià de Mar on havia viscut l’última etapa de la vida i tenir la necessitat d’haver de seleccionar i preservar tot allò que ens volíem quedar com a record d’allò que es asarió o llençaríem, ja que la casa asar destinada a lloguer i havíem trobat qui es va enamorar del seu jardí i asarión. Amb presses vaig encaixar un munt de llibres, de títols i acreditacions preservats entre la seva roba. Un cop a casa nostra, les vaig asar a les golfes, ordenades com si fos un mausoleu dedicat a la mare. Eren coses de les quals la mare no s’havia desfet tot i haver recorregut –amb els seus diferents destins de mestra– de dalt a baix de Catalunya. Eren bocins de la mare i clamaven la meva atenció.

–T’inspires en ta mare i el seu treball de mestra. Havies de conèixer molt bé les seves vivències, pensaments, les seves esperances, però, malauradament, també dels desenganys envers aquest ofici, no?

-Sí, que en sabia, de la seva vocació, ja que ens havíem escapat juntes del poble natal, Sentmenat, després de tancar–li l’Acadèmia Sellent i haver hagut de fer classes d’amagat fins i tot en cellers.

A la mare, la vaig seguir per tots els seus destins de mestra rural, on faltava l’aigua, la llum i el telèfon, per on la seva tasca de mestra es complementava, entre d’altres, amb la d’alcaldessa, infermera i novel·lista: ho feia amb desfici, amb amor i la rialla a la cara. Els seus esforços eren per aconseguir els permisos i les assistències que traurien de la misèria aquella gent que, el primer any, no tenien ni una estufa per a l’escola.

Però no he estat sola escrivint la novel·la, he escoltat tant la veu dels que ja no hi eren: pare i avis, com el testimoni de tiets, cosins, germans i alumnes... Vaig voler fer un exercici de recopilació de les remors i històries que m’explicaven i em parlaven de la mare com si encara fos aquí per ajudar-nos. Amb aquesta documentació, vaig aconseguir redactar un treball titulat: La meva mare, la meva mestra que va tenir el reconeixent del jurat popular del Premi Romà Planas i Miró de La Roca del Vallès. De tota manera, aquest compendi deixava moltes esquerdes per omplir, va ser per aquest motiu que vaig decidir escriure–ho novel·lat. No volia pas fer una fotografia exacte del que havia viscut, més aviat he intentat donar unes pinzellades de l’essència. Potser ha estat un acte d’amor i també de legítima defensa contra les ofenses de la vida... Entrava a les golfes i agafava un record, una idea, una emoció, un sentiment o esperança que volguessin ser  restaurats i, si era necessari, matava els corcs i renegava fins arribar a l’ànima de la fusta. Volaven els dies i ja, sense ressentiment, els passava aquella capa de vernís que els embellia... Molts d’ells, amb una mica de cera i un drap suau n’han tingut prou, d’altres, fins i tot, els he pogut deixar el nom original sense haver de rascar cap lletra. Ella creia fermament que era la cultura l’única que podia ajudar a sortir el nostre país de la mediocritat, que amb ella es podia aconseguir la pau i l’harmonia i, precisament, Pau i Harmonia són els noms que poso als personatges principals. Vaig canviar el nom dels personatges i dels llocs... donant-los una nova vida, vaig poder allargar o escurçar el seu temps segons em va semblar més plaent i verídic... les novel·les poden ser més reals que les històries escapçades.

DSCN6218.JPG–Perquè, amiga, com era ta mare com a mestra?; parla’ns d’aquests records que atresores des de fora i com altres persones t’han ajudat a apropar-te a ta mare. I com a persona, com era ta mare?

-Tothom coincideix que tenia facilitat per traspassar els seus coneixements als alumnes, però també que era seriosa i no estava per bromes que ens fessin distreure de la labor d’aprendre. Era molt estalviadora, ho reciclava tot, però a casa sempre hi va haver un plat preparat a taula per al pobre que passava gana, amb ells era més generosa que per a ella mateixa. Un dels personatges, la Maribel, ens diu:

            «Recordo el primer dia d’escola, el setembre del 61, quan entràvem a la classe que ens tocava: «…fins als deu anys, a la classe del mig! A partir dels deu a la classe de les grans!». A mi, com que fins el set d’octubre no feia els deu anys, em tocava la del mig. Malgrat tot, tot dissimulant, vaig esmunyir-me a la classe de la senyoreta Hermínia. En fer el control d’alumnes, ella, amb aquella cara angelical, em va somriure i em va dir que em podia quedar, tot i que tenia més de cinquanta alumnes, de deu a quinze anys. La senyoreta Mercè no hi va posar cap impediment, “millor per a ella”, devia pensar.

            Gairebé sempre ens explicava vivències, lliçons, projectes…que totes les noies escoltàvem sense haver d’esforçar–nos a posar atenció.

            Quan no somreia era per explicar com va patir el seu pare mentre va estar malalt o quan ens feia partícips d’algun fet luctuós…també, a vegades, per dir com enyorava el seu fill gran.

            Recordo també com plorava de ràbia perquè li havien prohibit, no només ensenyar–nos alguna cosa en català, sinó simplement parlar–nos en la nostra llengua.

            Ens havia explicat com estimava la seva família i la devoció que sentia pel seu pare. Ell li volia posar Harmonia, però per coses de les lleis d’aquell temps, no li ho van permetre. Aleshores, ens explicava ella, li va posar Hermínia perquè s’hi assemblava més. Ara, per fi, amb aquest llibre, es dirà Harmonia.

            Com sempre he dit: soc mestra gràcies a la meva Mestra. N’he tingut moltes, però si alguna ha influït més en la meva formació com a persona aquesta és la senyoreta Hermínia. A més, com que a casa meva deien allò que «una noia per casar–se no necessitava estudis», ella va haver d’intervenir més d’un cop amb la meva família.

            D’ella vaig aprendre coneixements que encara em serveixen…També, a poc a poc, vaig adonar–me d’algunes coses que no volia fer com havia fet ella, per exemple, quan fèiem alguna cosa que ella creia que no estava bé i ens renyava davant de tota la classe.

            Recordo que sempre acabava dient: “Qui et vol bé et farà plorar”. I aquí sí que moltes vegades topàvem i em mossegava els llavis.

            Tanmateix, reconec que ella ens volia molt i bé… i segurament que per això ens havia fet plorar molt.

            Ens estimava molt, segur».

–Parla’ns una mica de l’estructura d’aquesta narració? Es tracta, podríem dir, d’una narració biogràfica memorialista?

-El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, recent diplomada, inicia la seva carrera docent a Argençola durant la estre del 40. La trama es construeix a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers: la seva filla Griselda, la iaia Dolors (la mare), en Pau (el seu home), l’avi Jordi de cal Rosari (el pare), la tieta Pepeta dels gats, la padrina Angelona… Familiars de la protagonista als quals s’afegeixen també, amics, alumnes i, fins i tot, un rodamón. Els canvis de veu s’assenyalen pel sistema més simple: el nom de cada relator consta sempre a l’inici del seu fragment ja que, amb un plantejament tan manifestament coral, em va semblar l’opció més assenyada, encara que les caracteritzacions lingüístiques estan prou aconseguides per saltar-te els noms de les veus si vols.

L’argument s’organitza, d’altra banda, en blocs seqüenciats cronològicament a partir dels cursos i les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seva carrera estresle i, al llarg de la novel·la, l’anem acompanyant per ventures i desventures: d’aquestes, poques, perquè el to del llibre és força lluminós, i si bé acaba de forma luctuosa, relatant el declivi de la protagonista a causa de la malaltia, el desenllaç vaig decidir que deixés un bon gust de boca.

Potser sí que és memorialista ja que els relats apareixen il·lustrats amb un bon feix de paratextos en forma de cançons, dites, poemes… Molts d’ells, populars i d’altres, escrits pel meu pare, Francesc Pascual, a qui anomenaven el Poeta de Sentmenat. Fins i tot, hi ha el guió d’un espot radiofònic de l’època escrit en realitat per la meva mare, un dels molts que li radiaren.

Els que l’han llegit m’han dit  que es fa més i més estresle a mesura que avancen els capítols i que espero que complagui enormement, sobretot, una certa franja de lectors, pels records que els evocarà.

rosa-maria-pascual_cardedeu.jpg–D’alguna manera la narració també fa que pensem i reflexionem sobre el paper que alguns dels alumnes i de la resta de estres d’aquells anys, així com de les seves relacions. És així? Era tot ben diferent al present…

-La sopa d’all ja s’havia inventat i els bons mestres alimentaven amb ella el mateix cinc alumnes que a setanta. Es tractava, igual que ara, de motivar els nens a aprendre. Era el seu to de veu quan ens llegien un fragment d’un llibre el que ens feia delir perquè l’endemà ens continués llegint... era creure a peus junts que tots tindríem un futur millor si estudiàvem i que podríem viatjar i escalar muntanyes per aquells mapes que omplíem de verd i resseguíem de blau cel...

–Pel fet d’ésser la filla t’ha sigut més fàcil d’accedir a certs perfils? Què ens pots explicar?

-Oh, i tant!, justament va ser durant aquest anys que l’he escrita que a Sentmenat li van fer un homenatge. Feia poc que s’havia mort i unes alumnes em reclamaren per parlar de la mare. La Maria Vicente i la Pepita Verdaguer em volien mostrar algunes de les llibretes que feien a l’Acadèmia Sellent. Però va ser una grata sorpresa trobar-me que havien decorat tota una sala amb els mapes, plànols i tota una colla de llibretes i treballs corregits per la mare… I quiets i esperant-me en un racó, hi havia a aquella colla d’alumnes que m’havien tingut en braços quan jo era una nena petita que havia nascut després d’uns dies de baixa de la mare. Tots ja grans, però amb el record de la mare ben viu, em volien fer saber que els emparava encara. Em varen obsequiar amb el que encara els brillava com una llum: les cançons, el jardí de l’acadèmia, les conserves i els problemes matemàtics que havien de solucionar, les redaccions diàries… Tot fruit de l’experiència i al voltant d’un berenar en el que no hi va faltar detall, fins i tot el vi era del 1951, l’any del meu naixement…        

–Però és de suposar que, a vegades, pel fet d’ésser ta mare també t’haurà sigut més difícil, em refereixo al fet de ficar–te en la seva pell. És així? En quines coses i en quins trets?

-La novel·la també es podria titular La filla de la mestra, ja que ser filla del que ensenya i estar tot el dia sota la seva vigilància et pot fer perdre el privilegi de la llibertat. Moltes vegades havia de servir de model i havia de suportar una pressió que el pare m’alleugerava. Ell, quan s’apropaven els exàmens que la mare ens portava a examinar lliures, em deia: «No et preocupis, si suspens el pare et farà un regal», i així vaig tenir el primer biquini que havia vist en una passarel·la de models.

–És aquesta una novel·la biogràfica que vol fer una mena d’homenatge a l’ofici d’ésser mestra, sobretot de tot el que suposa l’ofici de la docència…?

-L’Editorial Gregal ha volgut editar-la perquè és una obra compromesa amb l’educació i que pot interessar a qualsevol que li agradi saber de l’ànima dels nens, les seves gelosies i amors i, per tant, a tot el col·lectiu de mestres i persones amb vocació educadora.

És sense pretendre-ho que s’aconsegueix i es veu que fer de mestra no és un treball, sinó una vocació, sense dir-ho, l’obra parla per tots... En una de les presentacions l’Esteve Pujol diu: «Escriure una novel·la que giri amb llibertat entorn de la vida d’una família real no és pas gaire fàcil; i, si aquesta família és la pròpia, esdevé encara més difícil. És posar al descobert virtuts i misèries amb una valentia i una elegància que comprometen molt; és obrir els racons de la casa –fins on l’autor vol, és clar– als ulls, sempre tafaners, de qualsevol persona que passi per allí… i li abelleixi d’entrar–hi.

La Rosa Maria Pascual, mestra, i filla i mare de mestres, s’hi va veure amb cor i ho ha fet.

Amb un estil delicat i molt planer a la vegada, amb la mateixa barreja de lirisme i de cruesa amb què ha escrit ja uns quants llibres més, ens convida a entrar en les intimitats de la seva infància, sota l’empara magnificent de la mare i l’agombolament amorós del pare, amb un llarg acompanyament de parents, d’amics i de no tan amics.

Les trifulgues són constants i molt pintoresques; les situacions constituirien un argument eficaç per a una pel·lícula d’aventures domèstiques amb seqüències de tots colors.

I no és solament la infància sinó el desenvolupament de la vida dels protagonistes –i no n’hi ha pas un de sol– fins a la maduresa familiar, social i professional de qui hem de suposar que és la novel·lista en persona.

No ens podem refiar dels noms propis ni dels topònims; poden ser tapadores discretes o pistes suggeridores: queda a voluntat i interpretació del lector.

El pudor és necessari, però destapar–lo de tant en tant i amb mesura és un al·licient enllaminidor».

image004.jpg–En aquells anys de postguerra en que li va tocar treballar a ta mare…les i els mestres veien diàriament la misèria, el racionament, els efectes de la postguerra, la por, les repressions, la tristor i altres molts efectes negatius de la dictadura i del pas de la guerra i la postguerra. Entre el personal docent hi havia, segurament, de tot, però molts, com expliques en el cas de ta mare, s’esforçaven perquè l’estona que estaven a l’escola, almenys, s’oblidessin de tot això…

-Al llibre es parla de tot això i més, segurament el pròleg que l’hi dedica en Ramon Gasch podria ser-ne un bon exemple:

«Segons el diccionari vocació és: “Aptitud, disposició, inclinació natural a exercir una professió, un art, estudiar una carrera o desenvolupar una activitat”

En el cas de la història que ens explica la meva amiga Rosa Maria, d’inspiració biogràfica al voltant de la vida de la seva mare, d’ella mateixa i de la seva família, ens trobem al davant de quelcom més que una vocació. Jo no sabria definir-ho d’altra manera que l’amor i el lliurament sense condicions cap a una de les activitats que més reconeixement hauria de tenir i que malauradament moltes vegades no és així: fer de mestre.

El bon mestre tradicional, tan abans com ara, no es dedica únicament a fer coses, si no més aviat a ensenyar a formar persones. Tots tenim algun record dels nostres mestres i és difícil que algun d’aquests no hagi deixat un senyal permanent a la nostra memòria. En el meu cas efectivament ha estat així, i quan he llegit La mestra m’he adonat que el meu bon mestre no era pas l’únic a dedicar la seva vida als alumnes.

Però aquest llibre és diferent perquè ens dona la visió personal de la protagonista, d’una dona excepcional i una mestra fora del comú, des de la perspectiva d’un deambular de poble en poble amb la seva família, fent allò que el destí li tenia reservat: ensenyar bé.

Podríem citar tantes i tantes anècdotes, fets i situacions que es descriuen en aquesta història que emplenaríem massa pàgines. Tantes coses d’aquells anys difícils i complicats, però que des del record dels que llavors érem infants, ens retorna a les imatges d’un món ple d’il·lusions i de descobriments en el que els mestres sempre hi tenien un paper protagonista.

Els records dels temps de guerra que comentaven els grans, de la postguerra, de la llet en pols dels “americans bons”, de la llum de carbur, dels principis de la televisió. Dels avis, les àvies i les padrinetes. De tantes cançons i poemes que tots hem cantat i recitat una i altra vegada, quan fer això tenia un significat diferent i més arrelat als nostres sentiments. Del descobriment dels secrets íntims del nostre cos, un autèntic “tabú” aleshores, dels primers amors esborrats en la nit dels temps.

Un relat captivador amb personatges imaginaris i llocs ficticis, barrejats amb altres de reals amb perfecta harmonia. Una Harmonia com la de la nostra protagonista que lluita tota la seva vida per un ideal, per una família, amb la certesa i el convenciment d’aquells pocs elegits que sempre tenen clar el que cal fer. I que a més ho fan un somriure als llavis.

No voldria acabar sense citar una frase de la nostra protagonista i el seu Jordi seu fill, quan després d’explicar a classe de manera excepcional, com si d’un conte es tractés, la història de la nostra estimada Catalunya, en arribar a casa el nen li pregunta:

“–De què tenen por?

–De perdre una altra vegada... Cada cop que hem intentat ser lliures, hi ha hagut molts morts i hem hagut de plorar molt.”

Un llibre especial sobre la vida d’algú molt estimat, sobre un munt de vivències que ens emplenen de melangia, però que també ens recorden gent excepcional com l’Harmonia Sallent, que va lluitar tota la vida per donar-nos un futur millor.

Gràcies Harmonia.

 

 

 

LA_MESTRA.jpg25787
La mestra. Rosa Maria Pascual   
398 páginas
20.00 euros
Gregal


Novel·la de caire biogràfic inspirada en la mare de l’autora.

El llibre gira a l’entorn de l’Harmonia, una dona que, acabada de diplomar, inicia la seva carrera docent a Argençola durant la dècada dels 40. La trama es construeix hàbilment a partir de petits episodis aleatoris de la seva vida relatats, ara per ella mateixa, ara pels personatges que li són propers.

L’argument s’organitza en blocs seqüenciats cronològicament a partir de les destinacions que l’Harmonia té al llarg de la seva carrera professional. És un llibre que es fa més i més entranyable a mesura que avancen els capítols (episodis, hauria de dir), i que complaurà enormement, sobretot, una certa franja de lectors, pels records que els evocarà.

Un llibre que té el gran mèrit d’establir ponts entre la biografia personal i la compartida, aquella que nodreix l’imaginari col·lectiu d’una generació marcada per la postguerra. Un homenatge als mestres i, sobretot, a les mestres que van saber mantenir i encomanar el somriure als seus alumnes enmig de la grisor i la repressió.
 



Rosa Maria Pascual és veïna de Cardedeu. Ha treballat de mestra durant trenta anys i ara està jubilada, però és la responsable del taller d’escriptura TeC–CA i de clubs de lectura on promou tertúlies literàries. Forma part del GEM, Grup d’Escriptors del Montseny, amb qui ha editat Montseny Màgic.

Ha elaborat llibres pedagògics que s’han publicat per aprendre jugant, com els de les col·leccions Pensem i Comptem, o Les lletres amagades, en la seva versió al castellà Letras con disfraz. En obra narrativa és autora de Tardor RojaUn mar de boires, Premi Jalpí i Julià; Bell-lloc i altres contes de mestres i On vas, Irina?, finalista del Premi de Novel·la Històrica Gregal 2013. També ho és d’En Jordi i el drac, un conte infantil, i d’El racó dels Desitjos, una peça teatral. On vas, Irina? ha estat publicada en castellà per l’editorial Muñoz Moya.

La mestra. Amb el somriure als llavis s’inspira en la biografia La meva mare, la meva mestra, obra distingida per un jurat popular de la Roca del Vallès i finalista del premi de Memòria Històrica Romà Planas i Miró el 2013.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com