618qJrIqcVL.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Martí-Rueda, autor de “Brigadistes. Vides per la llibertat” (Tigre de Paper)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordi Martí-Rueda mira a “aquestes vides per la llibertat” amb el pròleg de Jordi Borràs i sota la edició de Tigre de Paper.

En aquest llibre el seua autor vol ficar a la solidaritat al centre i al front de tot; tot i que s’afirma de manera rotunda: “Mai en la història s’havia vist un gest de solidaritat com aquest, i mai s’ha tornat a veure. 'Brigadistes' hi posa noms i mirades, amb 60 relats i 60 fotografies”.

En Martí-Rueda relata ,fent seixanta aproximacions…unes seixanta històries de solidaritat, vida plena, entrega, convicció…..que van intentar aportar un alè d’esperança a la II República amenaçada pel feixisme espanyol de la mà de l’alçament militar que, finalment, va comandar en Franco…

La sinopsis: A Fanny Schoonheyt li deien la dona més valenta de Barcelona. Felicia Browne va decidir que havia arribat l’hora de deixar els pinzells i agafar un fusell. Els germans Nielsen es van enfilar a tres bicicletes i van pedalar des de Copenhaguen fins al Pirineu. En un vagó de tren ple de soldats, a la infermera Penny Phelps l’amoïnava la bota de vi que s’acostava, de mà en mà i de boca en boca.

Durant la Guerra Civil va passar una cosa extraordinària. Milers d’homes i dones d’arreu del món van deixar família, feina i un món en pau per creuar la frontera i combatre el feixisme a la península Ibèrica. Mai en la història s’havia vist un gest de solidaritat com aquest, i mai s’ha tornat a veure.

Brigadistes hi posa noms i mirades, amb seixanta relats i seixanta fotografies. Podrien ser històries de novel·la, però son reals i ben humanes. I ens diuen una cosa: sota l’èpica de la Guerra Civil també s’estimava, es tenia coratge i por, i ganes de plorar i fins i tot de riure. Reviure aquestes vides, avui, és més oportú i saludable que mai.

En Jordi Martí-Rueda: Jordi Martí-Rueda és historiador especialista en Guerra Civil i Brigades Internacionals. El seu primer llibre, Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la Guerra Civil (editat per Pagès Editors, i en castellà per Editorial Milenio amb el títol de Cinco rebeldes) va rebre el premi Liberisliber de no-ficció 2015. Ha treballat en el sector editorial i en diversos projectes de memòria. Actualment treballa a la Direcció General de Memòria Democràtica.

Nosaltres ja vam parlar amb en Martí-Rueda:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/tocats.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/cincorebeldes.htm

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi Marti-Rueda:

Portada-1.jpg-Jordi, què és allò que et fa i et motiva a escriure tant, indagant, investigant i cercant entorn als brigadistes internacionals?

-Suposo que és l'interès per copsar allò que va impulsar tantes persones a fer un gest tan extraordinari, vist amb ulls del segle XXI, com és deixar casa, feina i família per anar-se'n a un país en guerra, a una guerra que sobre el paper no era la seva. En realitat sí que era la seva guerra, encara que no fos a casa seva; la guerra contra el feixisme era una causa global, perquè l'amenaça del feixisme era global. També em fascinen moltes preguntes que sorgeixen a mesura que treballes aquest tema: com aquestes persones afronten les situacions brutals que son inherents a una guerra, com actuen i resolen les dificultats, i com s'ho fan per tornar a casa, com s'adapten al país on tornen, que és una dificultat de la qual es parla poc.

A més, penso que no s'ha dit tot. Hi ha molt per dir, per explicar. Hi ha històries fascinants a les rutes del Pirineu, per on els brigadistes caminen de nit per arribar a la Península sense ser descoberts, o als hospitals de guerra, on metges i infermeres que vénen de la medicina civil arriben sense un manual d'instruccions sobre com han d'actuar en un hospital de guerra, i han de resoldre situacions inverossímils.

-Què ens aporta aquest nou llibre, Brigadistes, que edita Tigre de Paper?

-Aporta un format nou, molt visual i fàcil de llegir. Son 60 històries de voluntaris i voluntàries internacionals en la Guerra Civil, acompanyades cadascuna d'una fotografia del protagonista o del context, i son peces curtes, d'una pàgina. Això permet presentar molts personatges en un mateix llibre, i alhora fer-se una idea del que van significar les Brigades Internacionals. A més, hi ha força capítols dedicats a aspectes poc coneguts de les Brigades Internacionals, com la feina que hi van fer metges i infermeres en unes condicions terribles, o la participació de dones, que molt sovint han estat oblidades quan s'ha parlat d'aquest tema.

-Què creus aporta, com de nou, aquest llibre a altres que no són pocs i s’han escrit mirant al col·lectiu dels Brigadistes Internacionals?

-Certament, s'han escrit molt llibres sobre les Brigades Internacionals. S'ha de dir que aquest llibre no és un assaig, no és un llibre d'història, gairebé no hi ha teoria. Hi ha històries personals. És una mirada diferent de l'assaig, una perspectiva que el pot complementar. S'hi tracten detalls, aspectes personals dels seus protagonistes que en un assaig d'història rarament trobem. En un altre nivell hi ha els llibres autobiogràfics com "Men in Battle", d'Alvah Bessie, o biogràfics, com el magnífic treball que va fer la historiadora Angela Jackson sobre la infermera anglesa Patience Darton. 

IMG_7754-1.jpg-Els seixanta relats són com seixanta retrats de seixanta brigadistes…

-Aquesta era la idea. Son flaixos, moments concrets, que crec que ajuden a apropar-te a cada personatge. En la majoria de casos hi ha una informació que ens ajuda a situar el personatge i un fet, una situació que ens el mostra en moviment, actuant. És com una instantània. En aquest sentit, trobo que hi ha un paral·lelisme amb la fotografia. Els relats no son resums biogràfics, sinó, en més o menys mesura, moments de la vida d'aquestes persones. Les fotografies que acompanyen els textos els complementen bé, fotografia i text s'alimenten mútuament.

-Alguns d’aquests retrats i relats t’hauran costat més que d’altres, oi?

-Sí, però això té molt a veure amb el format del llibre. En tractar-se de peces molt curtes, d'una sola pàgina, has de fer un exercici per decidir el que és realment important per a la història i descartar, encara que et sàpiga greu, allò que no ajuda a enfocar el relat cap a on realment el vols enfocar. És un exercici d'escriptura interessant.

-Cadascú i cadascuna són un batec propi que feia front a una guerra a la qual, la majoria, va anar per ideals, oi?

-Cadascú té les seves particularitats. La gran majoria van venir per un compromís ètic fonamental, combatre el feixisme, però això també amaga raons pragmàtiques. En aquest sentit, no eren romàntics, com de vegades s'ha dit. Eren pragmàtics. Van voler derrotar el feixisme perquè van entendre la dimensió del perill que s'aproximava i van voler frenar-ho a temps, abans que devorés tothom. Idealistes sí, si entenem per idealisme posar per davant de tot la lluita contra el feixisme. Alguns van fer sacrificis personals immensos per poder lluitar contra el feixisme, fins i tot deixar fills. Pot semblar una contradicció. Però les contradiccions formen part de la naturalesa humana. Per exemple, Alvah Bessie tenia dos fills quan va venir, i sovint, a les guàrdies de nit o quan tenia temps per pensar, no parava de preguntar-se si havia fet el correcte, perquè els enyorava i no estava segur que ells poguessin entendre que se n'anés tan lluny i posés la seva vida en perill; era per evitar que ells cresquessin en un mon dominat pel feixisme, que va venir, però això no treu que la por que ells no ho entenguessin el preocupés molt.

-Cadascú podia tindre els seus ideals, però tots i totes tenien el denominador comú de cercar una lluita cap a la llibertat. Ho podríem dir així?

-Sí. El carnet de brigadista no especificava cap ideologia; hi deia, simplement, "Antifeixista". I entre aquells voluntaris, tant entre els qui van formar part de les milícies antifeixistes, com els que van formar part de les Brigades Internacionals, com els que es van integrar en altres unitats de l'Exèrcit Popular, hi havia ideologies diverses: comunistes, anarquistes, socialistes, liberals o persones que se sentien senzillament antifeixistes. El nexe que els unia era derrotar el feixisme, i això explica que dins de la mateixa trinxera hi puguem trobar persones que als seus països d'origen o en el passat havien sigut adversaris o fins i tot enemics. Un cas paradigmàtic és el dels irlandesos, que coincideixen amb dos antics agents britànics de la guerra d'independència d'Irlanda, però no és l'únic cas; entre els cubans, per exemple, també hi havia diferències en termes polítics, diferències del passat.

5e720287833e0.jpg-Com ha estat el teu procés d'investigació entorn a aquest llibre, Brigadistes, que t’edita Tigre de Paper?

-No l'he concebut com un llibre d'investigació sinó com un llibre de divulgació. En alguns casos, en què no hi havia res escrit sobre certes persones, la informació prové de recerques en fonts d'arxiu, principalment de Londres o Nova York; per exemple, és el cas de Salaria Kea, una infermera de Harlem, sobre la qual vaig escriure un text molt més llarg en un llibre anterior, Tocats pel vent, i que fins aleshores era pràcticament inèdita a casa nostra; també és el cas d'Evelyn Hutchins, que va conduir ambulàncies per les línies del front i sobre la qual tampoc s'havia escrit res aquí. Però en la majoria de casos la informació prové d'hores i més hores de lectura de llibres, assajos, biografies, autobiografies, correspondència.

-I una vegada ho tens tot, com procedeixes a ordenar o treballar amb el material?

-Encara que siguin històries molt curtes i mostrin moments concrets de la vida de cada persona, hi ha un fil lògic en l'ordre dels relats. Vaig voler començar mostrant històries de com arriben algunes d'aquestes persones, i acabar amb històries de com marxen els últims, aquells que van marxar el febrer del 1939 amb les restes descompostes de l'exèrcit republicà i la població civil i acaben als camps de concentració de França, i amb dues històries de la resistència francesa. Hi ha un fil cronològic de fons; perquè, encara que el llibre no tingui la pretensió d'explicar què eren les Brigades Internacionals, si ho relates seguint el fil del temps tot s'entén millor; s'entén millor el relat general i s'entén millor cada història, si es pot situar en un temps concret.

-Segurament que més d’un d’aquests retrats que fas t’inspiren històries que et farien endinsar dins el món de la ficció o de la no-ficció. És així? Tens alguna idea?

-Tots els relats son no-ficció. Son fets reals, narrats amb un format literari, però els fets que s'hi expliquen son reals. Per descomptat, moltes d'aquestes històries contenen material de sobres per a fer una novel·la. De fet, hi ha alguna història que, si no t'ho diuen, pots pensar que és ficció. Això em va passar amb el llibre anterior: hi havia gent que em deia, "però va passar de veritat?". Ho preguntaven sobretot per la història de Bill Aalto, un guerriller nord-americà d'origen finlandès que té una història inverossímil, que només veiem en pel·lícules de James Bond. Passa una cosa semblant amb Bill van Felix, que va sobreviure a un naufragi al Mediterrani, va sobreviure a la batalla de l'Ebre i va acabar arribant a la frontera amb els franquistes mossegant-li els talons. Les Brigades Internacionals son un pou sense fons d'històries que, a ulls del segle XXI, ens semblen impossibles.

-Amic, a banda del teu treball amb la Direcció General de Memòria Democràtica… ens pots fer cinc cèntims d’allò en què estàs treballant actualment?

-Doncs tinc un nou llibre acabat a l'ordinador; també és d'històries personals i reals, de no-ficció, però no va de la Guerra Civil sinó de música. Està acabat però descansant. Entre que acabes un llibre i el dones realment per acabat cal deixar un lapse de temps, deixar-lo a la nevera i tornar-te'l a mirar al cap d'un temps amb la ment neta.

Moltíssimes gràcies per l'entrevista.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com