La Librería de El Sueño Igualitario

Sin título-1.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Martí-Rueda, autor de "Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la Guerra Civil" (Pagès)

 

 

Jordi Martí-Rueda ens apropa, mitjançant cinc històries, a les Brigades Internacionals i a la Guerra Civil.

Un llibre imprescindible que ens apropa a un fenòment de dolidaritat envers una causa i molts valors, la de la defensa de la República…

Allò que ens diu la editorial del llibre:

Tocats pel vent és la història de cinc persones que deixen casa seva per lluitar per la República durant la Guerra Civil. Un guerriller heroic que en tornar als Estats Units s’atreveix a revelar la seva homosexualitat. Un irlandès presoner de Franco que intenta salvar-se mitjançant la música. Una infermera negra que troba aquí l’amor que a casa se li nega. Un escriptor de Nova York que sota les bombes rep una lliçó de vida. I un mexicà que amb només setze anys lluita a l’Ebre, tot i que no ho recordarà fins que en tingui setanta-nou. Cinc vides abocades a situacions excepcionals, on la línia que separa la por i el coratge, els motius polítics i els anhels personals, és voluble i fràgil.

L´autor:

Jordi Martí-Rueda (Barcelona, 1976) és escriptor, historiador i editor. Especialista en Guerra Civil i Brigades Internacionals, ha treballat com a investigador en el Cens de Simbologia Franquista a Catalunya, del Memorial Democràtic, i ha estat assessor de diversos projectes relacionats amb la Batalla de l’Ebre. Ha treballat com a corrector lingu
̈ístic en els sectors editorial i audiovisual, i habitualment col·labora amb el Servei Editorial de l’Institut d’Estudis Catalans.

Un enllaç interesant:

http://www.elpuntavui.tv/video.html?view=video&video_id=119785628

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi Martí-Rueda:

zdvWf-ja.jpeg-Per què un llibre que s'apropa, amb cinc històries, al fenòmen de les Brigades Internacionals i dels brigadistes…? És, per dir-ho d'alguna manera, per a recordar-los com mereixen…?

Per descomptat. El meu fill, que pertany a la tercera generació després de la guerra, ja no tindrà el privilegi de poder parlar amb algú dels que la van viure. Han passat vuitanta anys des de la guerra i ens pot semblar molt de temps, però no ho és. Els efectes anímics d'una guerra com aquesta i quaranta anys de dictadura no desapareixen en dues generacions. Cal, per tant, que la recordem. No només per no repetir errors, sinó també per recordar la bellesa que de vegades hi ha enmig del desastre. La guerra va ser una experiència terrible, però també hi va haver bellesa. Les històries dels brigadistes, que creuen països, continents i oceans per jugar-se la vida en una guerra que en teoria no és la seva, tenen bellesa. Cal que recordem aquestes històries, perquè són boniques.

-Els recordem com cal a aquells estrangers que van vindre a defendre la llibertat, la democràcia i els valors de la II República?

Crec que no. Perdem la memòria molt de pressa. Crec que la generació següent ignorarà que hi va haver milers d'homes i dones que van venir d'arreu del món per defensar la llibertat. A més, hi ha moltes maneres de recordar. Juan Miguel de Mora, mexicà, un dels personatges del llibre, afirma que en tot allò que s'ha escrit sobre els brigadistes falta tendresa, no hi ha l'amor i la tendresa que ell sí que veia, fins i tot sota les bombes, en aquells homes i dones.

-Com ha estat el procés de documentació d'aquest llibre…? Hi ha trets reals?

Els fets i els personatges són reals. Evidentment hi ha recursos literaris, però hi són només per fer les històries més veraces, perquè les escenes no siguin natura morta i els personatges respirin. No he volgut fer cap descobriment, sinó fer un llibre divulgatiu sobre la història vital de cinc persones. Hi ha hagut un treball de documentació en dos arxius de Barcelona, un de Londres i un de Nova York, però també hi ha molta font bibliogràfica. Tres dels personatges van escriure autobiografies, i aquestes estan entre les fonts que he fet servir (no són les úniques però evidentment no les volia obviar). Segons el capítol, té més pes el document d'arxiu o la font bibliogràfica.

-Quina és la metodologia de treball que has utilitzat?

Després de la documentació en arxius i la lectura de les fonts autobiogràfiques i testimonials, hi ha hagut un treball d'escriptura que per força implica una reinterpretació personal dels fets. Volia que el llibre tingués tendresa però no cursileria. He intentat escriure amb passió i prenent com a eix de cada història la persona, amb les seves contradiccions i vulnerabilitat. Crec que si escrius sobre els brigadistes tenint en compte aquestes dues condicions, la tendresa apareix per si sola, perquè ja està en les seves vides. El mèrit és seu. El que he fet jo ha estat no censurar aquesta tendresa.

-Hi ha mites que han d'esclatar dins del fenòmen de les Brigades Internacionals i dels brigadistes?

Hi ha mites que convindria superar, com el mite, molt treballat per la propaganda franquista, que eren soldats estalinistes. No és cert. Les Brigades Internacionals eren, en essència, un exèrcit antifeixista, al marge de la ideologia que cadascú tingués. Un altre mite és que era un exèrcit d'intel·lectuals. És cert que és segurament l'exèrcit més culte que hi ha hagut mai en la història, perquè hi havia molts escriptors i intel·lectuals, però la veritat és que el 80% dels brigadistes eren obrers: mariners, estibadors, treballadors de la indústria metal·lúrgica...

-Veig que les cinc històries parteixen i són ben diferents… Molt diferents des dels seus orígens i tots els seus trajectes. Però tenien en comú l'idealisme, la fi per la qual van vindre, els valors que defensaven… Fes-nos-en cins cèntims.

Bill Aalto és un noi del Bronx, un obrer, que es converteix en guerriller republicà i fa accions novel·lesques; però en tornar a casa, a uns Estats Units en blanc i negre, ha de defensar la seva condició d'homosexual. Bob Doyle és un noi irlandès, molt pobre, que és capturat pels feixistes i va a parar a un camp de concentració; ell i la resta de presoners lluiten per salvar la seva condició humana mitjançant els jocs, la música... Salaria Kea és una infermera negra, i a Harlem viu en una societat dominada pel racisme; a la Península sent, per única vegada a la vida, que la respecten per qui és i com treballa, no pel color de la pell. Alvah Bessie és un periodista de Brooklyn de classe mitjana que vol combatre el feixisme, però un cop és aquí es pregunta si és capaç de viure una vida de sacrifici i privacions; en tornar serà guionista a Hollywood i serà protagonista involuntari de la Cacera de Bruixes. Juan Miguel de Mora, mexicà, lluita amb setze anys a l'Ebre i després tindrà una vida apassionant, però no aconseguirà recordar el seu pas per l'Ebre fins que tingui setanta-nou anys.

-També van haver-hi molts brigadistes de llocs d'Europa que, fins i tot escapant dels seus governants, se la van vindre a jugar ací en defensa de la República… Per què et centres més amb els que vénen d'una mica més enllà de l'Atlàntic?

Molts eren francesos, polonesos, italians... Però he triat aquestes cinc històries (les d'un irlandès, un mexicà i tres nord-americans) per pur enamorament. M'interessa com afronten els reptes que se'ls presenten al llarg de la vida; intueixo que la manera com s'hi enfronten depèn tant de les seves conviccions polítiques com de les seves qualitats personals.

-La por i el coratge al costat del sentiment ¾com ben bé diu la contraportada¾ i els ideals a l'altra banda… És gairebé impossible aconseguir l'equilibri, però tot i això s'intenta… És com el “dibuix“ de la lluita humana de sempre al davant de situacions com aquestes?

Tendim a imaginar-nos els herois com éssers irreductibles, com les estàtues èpiques, quan és tot al contrari. L'heroisme rau en la vulnerabilitat. El veritable heroi és qui té por, enyorança i dubtes i, tot i així, es queda dalt de la muntanya lluitant. Els herois de veritat són persones. Això ja ho deia fins i tot Homer a la Il·líada, sis segles abans de Crist: per una banda hi havia els déus; per l'altra, els herois, que enmig dels combats sota les muralles de Troia tremolaven de por, i a qui els déus havien d'infondre coratge per evitar que fugissin. El seu mèrit era lluitar malgrat tenir por.

-El “fenomen” de solidaritat i fraternitat dels brigadistes…, aquella mena d'exemple,  com creus que va afectar, des del teu punt de vista, els analistes, politòlegs, sociòlegs…?

Crec que en aquell moment va ser impactant. Que unes 35.000 persones viatgessin d'arreu del món per venir a una guerra contra el feixisme va impressionar els seus coetanis. Però no crec que en els àmbits acadèmics tingués cap efecte a llarg termini.

hqdefault.jpg-I al poble espanyol? I a la resta de ciutadania del món… Es va apendre d'aquella mena d'entrega?

Crec que no gaire. No hi ha hagut cap altre cas de solidaritat equiparable a aquest en la història; tampoc s'han repetit aquelles condicions. D'altra banda, en alguns països s'ha preferit oblidar el fenomen de les Brigades Internacionals, perquè és un recordatori constant del fet que aquests països van ometre el seu deure d'ajudar un estat democràtic que era agredit. Els brigadistes són un record incòmode per a alguns governs.

-A la majoria de brigadistes, quan se'ls va retornar d'Espanya… no se'ls va rebre bé al seu país, se'ls va menysprear, se'ls va humiliar… perquè eren d'idees d'esquerres: socialistes, comunistes, anarquistes, trotskistes… Com creus que es van sentir ells?

Als Estats Units se'ls va considerar "antifeixistes prematurs", perquè havien començat a lluitar contra el feixisme abans que el govern ho fes, cosa que per a la Casa Blanca no era lícita; a l'Europa occidental també van ser marginats, tot i que potser no tant com als EUA. En canvi a l'Europa de l'Est, si bé alguns van acabar ocupant càrrecs en els aparells d'estat, molts altres van ser reprimits. Per què? En general eren persones amb conviccions molt sòlides, podien ser incòmodes per a governs que sovint preferien militants d'un perfil funcionarial. A algú que s'havia allistat voluntàriament a la Guerra Civil i havia estat al Jarama o a l'Ebre, no se'l manipulava fàcilment.

-Quan vas començar el llibre quina sensació tenies? I quan el vas acabar: com t'has sentit i com ha anat evolucionant el teu camí com a historiador, investigador, escriptor… Com et sents ara?

Mentre l'escrivia em preguntava si a algú més li interessaria. Ara em sorprenc de la resposta de moltes persones que vénen a les presentacions i s'emocionen amb les històries dels brigadistes. M'alegro d'haver-ho fet; però el que més m'alegraria seria que algú, després de llegir aquest llibre, sentís el neguit de buscar els relats autobiogràfics d'Alvah Bessie o Juan Miguel de Mora, que van escriure meravellosament bé, o de Bob Doyle. Llegir aquestes històries en primera persona no té preu. Tan de bo, per a algun lector, aquest llibre serveixi de pont per arribar als llibres que van escriure alguns dels brigadistes.

-Quin treball, si es pot saber, hi ha sota el teu horitzó?

Quan treballes un tema com aquest generes molta documentació. Tinc en marxa un assaig sobre les Brigades Internacionals i també un llibre que combina ficció i realitat sobre la Guerra Civil. A l'horitzó, però, hi ha escriure ficció.

 

Sin título-1.jpg19209
Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la Guerra Civil. Jordi Martí-Rueda
236 páginas     17 x 24 cms.
17,00 euros
Pagès



Tocats pel vent és la història de cinc persones que deixen casa seva per lluitar per la República durant la Guerra Civil. Un guerriller heroic que en tornar als Estats Units s’atreveix a revelar la seva homosexualitat. Un irlandès presoner de Franco que intenta salvar-se mitjançant la música. Una infermera negra que troba aquí l’amor que a casa se li nega. Un escriptor de Nova York que sota les bombes rep una lliçó de vida. I un mexicà que amb només setze anys lluita a l’Ebre, tot i que no ho recordarà fins que en tingui setanta-nou. Cinc vides abocades a situacions excepcionals, on la línia que separa la por i el coratge, els motius polítics i els anhels personals, és voluble i fràgil.

Primeras páginas:   http://www.pageseditors.cat/ftp/pdf/3814_9788499755564_L33_23.pdf

Jordi Martí-Rueda (Barcelona, 1976) és escriptor, historiador i editor. Especialista en Guerra Civil i Brigades Internacionals, ha treballat com a investigador en el Cens de Simbologia Franquista a Catalunya, del Memorial Democràtic, i ha estat assessor de diversos projectes relacionats amb la Batalla de l’Ebre. Ha treballat com a corrector lingüístic en els sectors editorial i audiovisual, i habitualment col·labora amb el Servei Editorial de l’Institut d’Estudis Catalans.


Introducció .............................................................................. 7

I. El trist final de Bill Aalto (o el noi que va marxar del
 Bronx) .............................................................................. 15

II. El nen que es deia Bob Doyle (o l’odissea comença a
 Dublin)............................................................................. 61

III. Les vides de Salaria Kea (o la infermera de Harlem) .......... 111

IV. El camí que vas iniciar, Alvah Bessie (o l’irònic escriptor
 de Brooklyn)..................................................................... 143

V. La memòria de Juan Miguel de Mora (o el mexicà que va
 deixar de ser nen).............................................................. 201

I després................................................................................... 227

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com