91VSKkCzrtL.jpgCazarabet conversa con...   Juan Luis Porcar Orihuela, autor de “Un país en gris i negre. Memòria històrica i repressió franquista a Castelló (3a edició revisada)” (Universitat Jaume I)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un país en gris i negre de Juan Luis Porcar, el llibre de capçalera sobre la Memòria Històrica a la província de Castelló ja compleix amb la tercera edició.

La Memòria Històrica que conta com va esdevindre la repressió franquista a Castelló i província amb renovada minuciositat.

Sobre la primera edició:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/porcar.htm

Sobre la segona edició:

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/grisnegre2.htm

Fem una miqueta de memòria d´ allò que ens trobarem al llibre: La repressió va ser un element fonamental per a la consolidació del franquisme. L'autor analitza com es va organitzar la maquinària repressiva del règim a la província de Castelló, l'organització del sistema judicial i carcerari i com s'articula una repressió sistemàtica e indiscriminada sobre els vençuts. Proporciona a més una investigació quantitativa i una relació nominal actualitzada de les víctimes mortals, com a resposta a les legítimes necessitats d'informació i localització per part dels seus familiars.

Juan Luis Porcar:  va  nàixer a València el 1966 i és tècnic documentalista a la Universitat Jaume I de Castelló. Es va llicenciar en Geografia i Història a la Universitat de València i és Membre de Grup d'Estudis d'Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I (UJI) i de Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Porcar és autor de diversos articles, ponències i publicacions sobre la memòria històrica i sobre diferents aspectes de la Guerra Civil i la repressió franquista. Porcar ha intervingut en actes i jornades i ha impartit conferències coure la memòria històrica a les comarques de Castelló. Destaquen entre les seves obres: La repressió franquista al País Valencià: Borriana i Manises i La memòria i els víctimes. A més és coautor de Castelló sota les bombes i coeditor de la Cultura exiliada, publicat per la Universitat Jaume I. En l'actualitat en Porcar és Tècnic Documentalista del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I.

 

 

Cazarabet conversa amb Juan Luis Porcar Orihuela:

image006.jpg-Joan Lluís, ens pots dir què has incorporat en aquesta tercera edició de Un país en gris i negre?. És un constant treball de contrastar noves dades i d'incorporació de nous noms ?, aquí el teu treball com a documentalista té molt de pes, oi?

Si, ajuda molt estar acostumat a treballar en el tractament de la informació i documentació alhora de la sistematització i ordenació de les dades, de la seua classificació. En aquesta tercera edició s’ha realitzat una important actualització de les investigacions a nivell estadístic i documental, incorporant noves dades provinents de l’estudi de documentació inèdita a la qual s’ha pogut accedir recentment, amb noves dades en àmbits com ara la justícia, el món concentracionari i penitenciari, nombroses fotografies localitzades en fonts arxivístiques i aportades per familiars de víctimes de la repressió. També incorporant novetats informatives sobre les polítiques de memòria fonamentalment.

-Bé, un treball que ja ve donat per certa inèrcia amb la metodologia de treball, no?

Realment l’estructura del treball des de la primera edició s’ha mantingut en línies generals. Quan la vaig decidir vaig optar per un discurs narratiu que començava explicant els motius i objectius del treball, en el qual relacionava història i memòria, m’interessava contextualitzar els moments i els debats presents i argumentar amb les meues reflexions i experiència. Després vaig donar pas a un desenvolupament seqüencial del que significa la repressió franquista, els seus diferents aspectes, per finalitzar per l’estudi més comarcal i local. He optat per no canviar aquesta línia de contingut però si que he introduït una nova secció molt d’actualitat com son les campanyes d’exhumacions que s’estan desenvolupant a Castelló amb tot el que comporta, i les actualitzacions de continguts i dades en cada secció.

-Entrevistes amb familiars ,converses revestides d´ emocions, records, emotivitat...?

Son constants. Una línia conductora del treball des del seu inici. Es enriquidor tant a l’àmbit de la recollida d’informació històrica, de l’aparició de noves informacions que complementen les fonts documentals inclús a vegades són l’única informació que tenim d’un esdeveniment, com en l’aspecte més emocional i reparador, tant per a mi particularment com per les persones i famílies que han sigut ateses, han pogut relatar les seues vivències i patiments, i han segut escoltades. Cal valorar també que molts dels testimonis ja no estan entre nosaltres, han deixat constància de la seua història i han aportat documents o fotografies, d’alguna forma ara potser perviuen en la memòria de molta més gent, mitjançant la conservació i catalogació d’aquesta memòria oral i documental aportada a l’arxiu del nostre grup memorialístic, i a les pàgines d’aquest llibre.

image002.jpg-Quin balanç pots fer ara d’aquestes tres edicions?

Estic satisfet en primer lloc personalment per la possibilitat d’ampliar informacions, de la recollida de nous documents, memòries personal, i fotografies que amb la segona i tercera edició s’han pogut difondre, i per la constant tasca d’actualització, correcció d’informacions i detalls que poden esmenar possibles imprecisions i millorar la qualitat de l’obra. En l’aspecte social ha segut molt gratificant la tasca de sensibilització realitzada a les diferents presentacions per localitats de les comarques de Castelló, la retroalimentació que suposa contactar amb nous testimonis i fonts d’informació, i l’acollida que ha tingut per part de moltes persones, de familiars de víctimes de la repressió que han conegut informacions, dades, han obtingut documents, inclús alguns dels quals han tingut la possibilitat de conèixer la localització dels seus desapareguts i iniciar processos d’exhumació. La memòria està viva, els familiars volen saber i els contactes per realitzar noves presentacions de l’obra no cessen, encara que ara estan un tant paralitzades a causa de la pandèmia.

-La salut envers la recuperació de la Memòria Històrica a Castelló i província com és....en quin estat es troba?

Son temps d’esperança. Els últims anys les exhumacions de les víctimes de la repressió franquista al cementeri de Castelló i pròximament al de Sogorb són una realitat, la sensibilització i l’interès de moltes famílies de represaliats creix dia a dia, és indubtablement un aspecte fonamental de la recuperació de la nostra memòria i de la normalització democràtica, juntament amb la celebració de jornades, actes, conferències i homenatges, que impulsades per ajuntaments i associacions han proliferat a les nostres comarques solament aturades per la pandèmia actual.

Les administracions actuals son sensibles a impulsar polítiques de memòria amb diferents projectes com la senyalització de llocs i itineraris de memòria. En altres àmbits de la memòria la seua implicació directa en recursos humans, inversions i ajudes econòmiques encara és insuficient per la realització de projectes, que solament en ocasions són factibles mitjançant el treball altruista d’associacions memorialístiques i culturals i d’investigadors particulars. És en àmbits com la recuperació d’arxius, l’eliminació de nomenclatura i simbologia franquista on es necessiten canvis legals, desenvolupament de lleis i normatives, voluntat política ferma, perquè son aspectes on ens trobem la pervivència i la resistència de l’altra memòria, la dels vencedors de la guerra civil encara molt important  en l’imaginari social actual; els canvis es produeixen més lentament, es troben entrebancs i queda encara molt de camí per fer.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com