9788499754970_04_n.jpgCazarabet conversa con...   Til Stegmann, autor de “Ambaixador de Catalunya a Alemanya” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El professor de Frankfurt que explica què volen ser els catalans.

Til Stegmann ens explica des d´ aquest llibre, editat per Pagès, què volen els catalans.

És el segon  volum de la seva autobiografia. El primer volum ja està a la tercera edició i el segon volum ha rebut el "Premio Ostana 2019".

Allò que ens explica el llibre, la seva sinopsis:

Til Stegmann va a Alemanya quan té 10 anys i no descobreix el món català fins al 1970. El 1980 la seva aparició en el programa televisiu Vostè Pregunta té un efecte mediàtic. Des de les seves càtedres primer a la universitat de Berlín i després a la de Frankfurt promou la catalanística i els coneixements sobre els territoris de llengua catalana, funda la més gran Biblioteca Catalana del centre d'Europa i publica un best seller, el llibre Catalunya vista per un alemany, llegit i comentat per desenes de milers de catalans. Rep la Creu de Sant Jordi el 1985, i el Guardó Ciemen, el Premi Batista i Roca, el Premi Internacional Ramon Llull i el Premi Pompeu Fabra entre d'altres més. La biografia de Til Stegmann, escrita per ell mateix en català, ens fa viatjar per tota Europa i per Amèrica i conté un munt de peripècies divertides o fins i tot increïbles que el lector seguirà amb curiositat constant.

Ens apropem a en Til Stegmann? Aquest barceloní, en Til naix a Barcelona…sempre diu i explica que l'estima per la seva ciutat natal Barcelona el porta a apropar-se amb entusiasme a la realitat cultural i històrica dels Països Catalans, inclosa la llengua. I des del moment que fa aquest auto reciclatge comença a idear innumerables activitats de projecció catalana a Alemanya per reciclar també als seus compatriotes alemanys i europeus i fomentar així la solidaritat amb una Catalunya lliure: un ambaixador que ja concep a Catalunya com a nou Estat europeu.

Nosaltres ja vam mantindre una entrevista amb el llibre, Servir Catalunya des d’Alemanya.- http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/servircatalunya.htm  que és com una segona part a Ambaixador de Catalunya a Alemanya .

Aquest és un llibre que ens endinsa a allò que experimenta l’amic Til a Catalunya com a barceloní, com a alemany i com a català…

És un llibre que és tota una reflexió molt ben explicada i pensada des d’un punt de vista d’entendre el trajecte de la vida com a quelcom íntegre e integral…..

 

 

Cazarabet conversa amb Til Stegmann:

til_.jpg-Til amic, quan vas escriure aquest llibre, Ambaixador de Catalunya a Alemanya, en què pensaves i amb quin públic lector pensaves?

-Pensava en un lector català (o valencià naturalment) que estima la seva llengua i cultura i al qui alegra veure com la cultura catalana és rebuda amb atenció fora del país i especialment a Alemanya. Doncs una lectora o un lector que gaudeix de veure apreciada la seva llengua i així mateix  veure-la considerada com a formant individualment part de les diverses i riques cultures europees. Espero que els vostres lectors desfruitaran de la lectura.

-El teu llibre ens retorna als teus records de la infantesa, no?

-Sí, i ho fa perquè comparo la meva ignorància del fet català que vaig tenir durant els primers onze anys, que vaig viure a Barcelona, amb la gran estima que tinc ara per a totes les coses catalanes. I em consciencio de la gran injustícia que va ser com l’estat franquista reprimia la cultura catalana volent convertir els catalans en espanyols, cosa que encara perdura.

-Amic, d’aquells anys que és el que més recordes?

-Des de la meva perspectiva de nen jo gaudia l’amistat amb els altres nens de l’escola alemanya i la bellesa del país, des de les platges fins a les pistes d’esquí al Pirineu. Com que el català no aflorava per mi, no el deu  trobar a faltar. Si ara ho considero, trobo terrible com una d’ideologia feixista estatal pot silenciar tota una cultura.

-Com i de quina manera et van marcar com a persona i com a lingüista aquells dies? Et vas començar a convertir en un alemany catalanista?

-L’estima per la terra catalana la vaig absorbir amb els ulls. Va poder realitzar-se del tot quan vaig escriure i editar molt més tard les gairebé 600 pàgines de la Guia dels Països Catalans, primer en alemany, per presentar als meus compatriotes les belleses dels paisatges dels països catalans i de la seva cultura, i després en català, animat per l’amic Max Cahner que la publicà en la seva editorial.

-Els catalans i les catalanes d’aleshores no eren els mateixos com avui, com ningú. En què veus que han experimentat més canvis els catalans?

-La resposta és evident: han canviat enormement en coratge per defensar la seva individualitat cultural, lingüística i nacional. I han emprès de fer realitat el somni, que ha durat 300 anys, de reprendre una via de futur que garanteixi uns drets iguals als catalans com els que tenen les altres nacions europees. És impressionant veure les manifestacions multitudinàries de l’últim decenni i veure un parlament català amb majoria a favor de la independència. És un miracle que el país hagi sabut acollir de tal manera una majoria vinguda d’altres contrades i països que ara siguin majoria els que  emprenent el camí cap a una vida digne individual, enlloc de donar per enterrat per sempre un futur autòcton. Cal tenir en compte que canviar les coses sempre és més difícil que quedar-se asseguts en les velles ranures. Sempre és més valent (i més costós) treballar per un millorament de la vida social i política que no pas cimentar els cervells i frenar tot progrés.

til_stegmann_biblioteca_tona_david_airob.jpg-En aquells anys en que bases aquest llibre Ambaixador de Catalunya a Alemanya i també el segon volum Servir Catalunya des d’Alemanya, com has anat veient la evolució entorn al sentiment nacionalista?-Sentiment que no sempre i no amb totes i tots ha anat acompanyat de voler i sentir la independència, oi?

-El sentiment nacional, en el sentit positiu de la paraula, és a dir com a sentiment d’alliberament i d’autoafirmació per un futur assegurat i individual, ha fet un gran progrés en l’últim decenni. Els catalans estaven ofegats per la màquina estatal i política franquista i una majoria de catalans s’havien habituat a adaptar-se i sotmetre’s. No veien cap altra solució que la que imposava Espanya. Calia que hi arribés una de molt grossa per despertar l’energia per revoltar-se i per exigir el dret a decidir. Fou provocat no enviant tancs militars sinó “tancs jurídics”, és a dir enviant tot un sistema jurídic infiltrat per una majoria espanyolista per fer la feina bruta de castigar als catalans i als seus representants polítics. Tot es feia sota la pretensió que això era aplicar el sistema de les democràcies desenvolupades. Van poder escampar sorra “democràtica” als ulls dels altres europeus perquè els deixessin executar la venjança contra Catalunya pel camí “jurídic”. Els catalans no sols no s’han deixat intimidar sinó que han protestat amb manifestacions i desobediència sempre més forta.

-Penses pel que has pogut veure que els no nacionalistes viuen amb llibertat a Catalunya? I els nacionalistes…poden els nacionalistes, i més si són preferents per la independència, proclamar les seves idees amb total llibertat?estem parlant de persones, els uns i els altres, que declaren les idees de manera ferma, però pacífica—.

-Com que la policia i els periòdics espanyolistes (que fan de policia de l’opinió pública) actuen majoritàriament a favor del poder espanyol és més difícil difondre pensament independentista a la resta d’Espanya i més fàcil propagar la ideologia centralista i jacobina que la majoria d’espanyols volen sentir.

-Enllaçant amb la pregunta anterior, la convivència com ha evolucionat, segons el teu punt de vista, des de fa uns anys? S’ha produït un trencament amb Espanya i amb la seva capital administrativa i política, Madrid? I amb la Corona?

-És evident que per la majoria de catalans Madrid és un drap roig i la corona encara més. En el primer moment  de reacció no associem gaire cosa positiva amb aquestes paraules. Pel que fa a la convivència, per part catalana no crec que hi hagi problemes – l’important és que deixin tranquils als catalans.

-Tornem una miqueta més al llibre, ¡ en perspectiva: com veus aquells anys en que un alemany naix a Catalunya, en concret a Barcelona? Evoluciona la teva manera de veure i de sentir Catalunya?

-Home, és clar. Des del moment de conscienciar-me de que havia nascut en un país amb tota una història i individualitat pròpia vaig fer un auto reciclatge a fons, llegint literatura catalana, aprenent la història dels Països Catalans, estudiant les èpoques de l’art i de l’arquitectura catalana etc. etc. Vaig xuclar tot el que m’informava sobre aquest nou país que anava descobrint.

stegmann_ambaixador.jpg-El fet de nàixer en els 40 fora d’Alemanya ... va fer que tu i els  teus estiguéreu més lluny de l’ambient bèl·lic i bel·licista de l’Alemanya nazi ... de l’eufòria alemanya desmesurada per les primeres batalles i les primeres victòries ... l’estancament després i el declivi i les runes que van acabar amb el Tercer Reich … Com ens ho pots contar… tot i que eres una criatura aleshores—  , però els teus degueren tindre records i vivències que et degueren transmetre … què ens en pots contar?

-Ja ho has dit, que jo era un nen petit que no va viure les desgràcies que havien de viure els meus parents a Alemanya, baixant les nits als cellers fortificats per mirar de sobreviure als atacs dels bombarders i rebent les notícies de marits i fills morts al front.

-La teva és una vida on les “petites coses”, els “petits esdeveniments” són els que fan gran l´andança per la senda vital? Com recordes els primers temps a les aules? I la teva trobada o descobriment, per exemple, dins el món de la música?

-En el llibre explico moltes anècdotes curioses que mostren com els petits esdeveniments, com tu dius, componen la nostra vida. Una constant musical important va ser el meu violoncel i conèixer la família Casals i també a Pau Casals mateix.

-Com va esdevindre el teu trasllat a Alemanya?

-El govern alemany va oferir al meu pare de reintegrar-se al sistema escolar alemany si volia mantenir els drets dels anys de feina que havia treballat com a director de la Deutsche Schule a Barcelona. Era claríssim que aquesta oferta no es podia rebutjar i vam deixar Barcelona el 1951 per situar-nos a Düsseldorf.

-Com encares i de quina manera, després, els teus estudis universitaris a Hamburg? Quin paper va jugar ací el fet de nàixer en un lloc amb llengua pròpia que, en l’any del teu naixement estava perseguida?

-En els meus dos llibres explico tots els canvis d’universitats que he fet, que és com s’estudiava antigament a Alemanya. Avui en dia els estudiants ja no es robar el temps per robar ensenyaments de professors diferents en universitats diverses. A més el sistema Bologna no ajuda.

080817tilstegmann.jpg-Quan vas prendre vertader parer de que com a lingüista podries aportar molt a Catalunya? Què et va fer i et fa mantindre aquesta convicció … la de defendre ja no tan sols la llengua catalana i la seva cultura … sinó tot allò que comporta el catalanisme?

-Les primeres activitats que vaig emprendre  per donar a conèixer la cultura catalana a Alemanya van trobar tant d’encoratjament per part catalana que no vaig dubtar ni un moment que valia la pena posar-s’hi i continuar. A més ho vaig considerar un acte de justícia ajudar a la cultura catalana a sortir de l’anonimat al que el franquisme intentava reduir-la. Fins i tot, quan buscava finançament per les Setmanes Catalanes a Berlín, vaig poder fer valdre l’argument que l’ajuda que Hitler havia aportat a Franco havia contribuït a la derrota de Catalunya i que els alemanys tenien com una obligació moral d’ajudar a la cultura catalana per tornar a aixecar-se i ser coneguda en tot l’àmbit europeu. De les Setmanes Catalanes tracto molt en el primer volum de la meva autobiografia i seria llarg esbossar mínimament aquesta gran presentació de cultura catalana que vam poder fer a Berlín, l’any 1978, només tres anys després de la mort del dictador Franco. Vam presentar durant vint dies tots els aspectes  de la cultura catalana que podien impressionar a un públic alemany que amb prou feines sabia que a la Península Ibèrica hi existia una altra nació, la catalana, amb una cultura i una llengua pròpies. Vam presentar una magnífica exposició d’art i arquitectura del Països Catalans, on reivindicàvem la catalanitat de Gaudí, Miró, Dalí, Tàpies, els grans autors de la literatura catalana, compositors com Granados i Albèniz, una figura com Pau Casals, molt admirat a Alemanya, i tants altres aspectes de la cultura catalana. Per a mi era un goig poder “presumir” d’aquestes glòries.

-Al teu parer: el catalanisme és i serà independentista? I ha vingut com revivint per a quedar-se?

-Em demanes capacitats de profeta. Encara que, bromes a part, el catalanisme ja s’ha convertit en independentista i ja no té sentit un catalanisme no-independent o anti-independentista. La qüestió oberta és si o quan aconseguirà imposar-se contra Espanya.

-Et sents plenament ambaixador de la Catalunya catalanista?

-Tot el que puc fer per a una Catalunya independent ho faré. El títol del segon volum de la meva autobiografia ho diu més modestament: Servir Catalunya des d’Alemanya

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com