9788413030227_04_n_2.jpgCazarabet conversa con...   Til Stegmann, autor de “Servir Catalunya des d’Alemanya” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagès Editors edita un llibre, una segona autobiografía, des de la ploma de Til Stegmann , un alemany que manté , des de fa molts anys, un cordó umbilical ferm amb Catalunya i amb el bateg de tots els seus ciutadans i ciutadanestot això ho va desgranant als seus llibres.

L´anecdotari que desgrana el llibre és molt enriquidor i safisfà molt totes les perspectives….

El llibre de Tilbert D.  Stegmann s´acull dins la col-lecció Guimet de Pagès Editors.

Allò que ens diu Pagès Editors des de la seva web:

Naixem on naixem, no triem la família que ens ha tocat [...], però sí que podem triar les nostres amistats, els nostres grups d’afinitat i els nostres referents. Viure és també fer-se amb els altres, [...] sempre som lliures de triar qui són aquestsaltres” que, vius o morts, acaben formant part del nostre propi marc de referències. I no és això també una cultura? Vull dir una cultura no només atàvica, rebuda per herència, sinó una cultura conscientment adoptada com a pròpia. Tilbert D. Stegmann, catedràtic de Filologia Romànica a la Universitat de Frankfurt, és un cas emblemàtic d’aquesta mena de persones que, sense abandonar la seva cultura d’origen, són capaços de viure com a pròpia una cultura en principi aliena. En el seu cas la catalana.

L´autor, en Til Stegmann:

L’estima per la seva ciutat natal Barcelona el porta a apropar-se amb entusiasme a la realitat cultural i històrica dels Països Catalans, inclosa la llengua. I des del moment que fa aquest autoreciclatge comença a idear innumerables activitats de projecció catalana a Alemanya per reciclar també als seus compatriotes alemanys i europeus i fomentar així la solidaritat amb una Catalunya lliure: un ambaixador que ja concep Catalunya com a nou Estat europeu.

 

 

Cazarabet conversa amb Til Stegmann:

115526a7e046c67.jpg-Amic, ens pots dir el perquè d´aquest llibre? És una mena de continuació de les teves vivències i convivències amb Catalunya explicades en el primer volum Ambaixador de Catalunya a Alemanya?

-Sí. El primer volum de la meva autobiografia, que va sortir publicat fa quatre anys, arribava fins al 1992, l’any de l’olimpíada de Barcelona. Agafava, doncs, cinquanta i un anys de la meva vida. Aquest nou volum porta gairebé fins a l’actualitat, és a dir abraça vint i cinc anys més. El perquè dels dos volums, és a dir de tota la biografia, és la voluntat de conscienciar-me sobre els meus vincles amb Catalunya i sobre les activitats que he pogut portar a terme per projectar a fora, especialment a Alemanya, la cultura, la llengua i la realitat catalanes.

-Per a vos Catalunya és, o es recompon dins teu, per tot arreu on es parla català?

-Sí. Tots els Països Catalans. Incloent algun petit territori lingüísticament pertanyent a una altra llengua i on el català només és segona llengua, com ara la Val d’Aran.

-Què té Catalunya per a vos per apropar-te amb tanta intensitat a banda d´ haver-hi nascut ací…

-Catalunya és un país en una situació difícil. Vol realitzar un vell somni: tornar a ser independent més o menys com en els temps de la Corona Catalano-aragonesa i formar una república que es situï com a igual entre les nacions europees. I això contra l’oposició violent de l’estat centralista borbònic espanyol. I amb la gran comesa de convèncer a la meitat dels catalans que són castellanoparlants, que una convivència de tots en una república catalana pot portar aquest país als millors resultats; molt millors que amarrats a una Espanya furiosament anticatalana. Ajudar en aquesta tasca em sembla d’un gran valor.

-Un alemany que naix a Catalunya enmig la postguerra espanyola, temps molt durs i sota la bota del dictador Franco en una Europa on el teu país estava en guerra sota l´ amenaça nazi de Hitler i companyia…Molta història arrere la història més apassionant que és la que anem desenvolupant cadascú com a persones…Què ens pots reflexionar?

-Tens raó de separar la història social de la vida personal. La història social segueix el seu camí sense que sàpigues quin camí prendrà. La vida personal està marcada implacablement per un inici i una fi que clou un cercle vital amb el qual has participat durant uns anys en la vida social que t’ha tocat viure. Personalment pots fer més, per pròpia decisió, que tota una societat, difícil de moure. Però totes les dues perspectives són apassionants.

576_142757613801_Stiegmanportada.jpg-Til, què et va portar a nàixer a la capital catalana? I com vas conèixer que ací es parlava una altra llengua a banda de la llengua castellana que, més que res, s´ imposava i moltes vegades de males maneres des d´ un Estat dictatorial?

-El meu pare era director del Col·legi Alemany de Barcelona. El pare i la mare, tots dos alemanys, van viure a la ciutat del 1939 al 1952 i aquí vam néixer, tant jo com les meves dues germanes. Jo vaig viure onze anys a Catalunya, però la dictadura em va denegar de prendre consciència del fet català i d’aprendre la llengua.

-En aquest moment com veus la situació que es viu a Catalunya?. Per a vos, és motiu d´estudi…té, en certa manera, certs trets apassionants…

-La situació és molt difícil; i malauradament amb moltes cartes en contra dels catalans i en mans d’Espanya. Per a mi, més que motiu d’estudi, ara ha esdevingut motiu de participació i de preocupació. Admiro als catalans resistents des de la presó, de l’exili, i especialment des del país mateix. I miro si puc participar.

-De tota manera, ens ha agafat a totes i a tots en un moment molt sensible socialment parlant, oi? Amb una recuperació econòmica que no acaba d´ aplegar enlloc, sobretot a la maltractada “classe treballadora”, com ho veus? Si a això afegim que els partits xenòfobs i d ´ ultradreta són els que van guanyant camí…en quina situació ens trobem?

-No sabem mai amb antelació si una bona recuperació econòmica feta a la catalana, pencant i trobant camins intel·ligents, fortificarà l’adhesió a una Catalunya independent, o si era la situació precària que ho fomentava. Espero que una societat  portada per un concepte de futur més just en ser més democràtic ho guanyarà davant dels xenòfobs i ultradretes. Amb tot de egoista que l’ésser humà és i ha de ser per sobreviure, ajudar als necessitats té un valor ètic superior al de matar-los.

stegman.jpg-Tot i tindre com la teva “segona casa” a Balears des d´ allí com veus a Catalunya? I des de la resta de llocs de parla catalana? Et faig aquesta pregunta per què en aquesta casa som, en part, valencians.

Jo tinc segona casa a Catalunya, concretament una casa a l’Alt Empordà, però és veritat que tenia casa a Sóller i a Biniaraix i que tinc moltíssima afecció per les Illes. Igual, com a fidel fusterià, cada bona notícia que m’arriba des del País Valencià m’alegra el cor. De moment no és l’hora de parlar d’una federació del territoris de llengua catalana, però, quan Catalunya-Principat sigui República, ja veurem. Al cap i a la fi també Alemanya i Àustria segueixen com a països diferents i no passa res. La llengua alemanya no se’n perjudica i la convivència tampoc.

-Amic, com és el procés de documentació per a escriure aquests llibres?. I la relació amb Pagès; per què no és el primer llibre que traus amb ells; què ens pots explicar-hi?

-És un tema interessant. Cada escriptor (si em puc considerar com a tal en els meus llibres escrits en català) té les seves maneres. En el meu cas el motiu inicial vas ser un encàrrec que em va fer un col·lega austríac d’escriure la meva vida com a romanista per un volum de memòries de professors alemanys. Contant i narrant em va agafar la dèria i després d’acabar aquell primer encàrrec vaig pensar que m’agradaria repassar la meva vida des d’un punt de vista més central, des del meu treball per la causa catalana a Alemanya.

Em demanes el procés de documentació. Els documents més importants eren els calendaris que jo havia portat des del 1971, primer només referits a desplaçaments i viatges. Aquests m’ajudaven a avivar la meva memòria i a ajudar-me en les datacions. La segona sèrie de documents era la col·lecció de retalls de premsa, uns mil, on es feia referència al meu nom i alguna activitat. Però la base de tot era la meva memòria. Déu n’hi do quina quantitat de coses s’agombola en un cervell, amb els anys.

La relació amb l’editorial sempre va ser magnífica, tant amb l’ editor- fundador Lluís Pagès que em va ensenyar totes les instal·lacions de les diferents seccions i de la impremta, com amb la seva filla, i ara editora, Eulàlia Pagès. Igualment amb els directors, Ramon Badia primer, i ara ja sempre Joana Soto, com amb moltes i molts que treballen a l’editorial, per exemple la Núria Jordana que confegeix els targetons per les meves lectures públiques i mira que les llibreries hi siguin presents.

servircatalunya.jpg-Per a vos que representa escriure, aquest exercici de ficar negre damunt blanc tenint a Catalunya a l´ arrere de les teves reflexions?

En el meu llibre Servir Catalunya tinc varis moments i capítols on reflecteixo sobre què és escriure unes memòries. En principi és recordar i seleccionar. Quines parts poden interessar al públic català que tu tens en compte i quines no. Quines tu, personalment, creus importants. Després t’adones de que la vida passada, la realitat d’aleshores, ja no la pots retrobar. El que et queda, només és la memòria del que has viscut i aquesta s’està recreant en el moment en el que escrius. És una nova realitat que es forma mentre intentes posar-la en frases escrites. Quan re-llegeixes i repasses el que has escrit, la llengua i la lògica de la frase et força a canviar paraules i formulacions i la vida es converteix en text.

-Amic, com veus tu, ara a la societat catalana, als seus ciutadans i ciutadanes?. Quines característiques diries que tenen i retenen catalans i catalanes…quins trets caracteritzen a aquest poble, el català?

-Voler donar la característica de tota una societat que quadri a cada persona individual és impossible. Normalment hom arriba just a enumerar tòpics. Un tòpic que m’agrada és dir que els catalans són els alemanys de la península ibèrica.

-I als seus representants? Es parla molt de que no hi ha nivell polític i clar quan en venen de dolentes –-els moments dolents dins la historia---no saben fer-ne front ells, clar i a perdre els de sempre, nosaltres. Què en penses?

-Els representants polítics catalans actuals ho tenen molt difícil. No sé si ara ha de venir un Mahatma Gandhi o un Nelson Mandela. A aquest darrer l’han tingut 27 anys empresonat fins que els sudafricans haguessin arribat a una llibertat democràtica amb Mandela com a President. Això són massa d’anys d’espera pels temps d’avui, que corren amb una altra velocitat. Ja he dit que admiro la força de resistència dels catalans. Desitjo que els seus representants polítics actuïn amb el seny que el poble català mereix.

-Per què el títol del llibre: Servir Catalunya des d´ Alemanya? Ens pots explicar el perquè del títol…

El títol el va escollir l’editorial. Va voler descriure senzillament el que jo havia intentat fer (cosa que també val pel primer volum).

-Amic, ets un individu que no para massa quiet, ens  pots fer cinc cèntims d´ allò en que estàs treballant en l´ actualitat?

-No estic preparant un tercer volum de memòries. Tranquils! Amb el que he escrit n’hi ha prou. Ara de moment estic fent lectures del meu llibre, intentant de lligar-les amb discussions sobre la necessitat d’arribar a una república catalana. També intento fomentar o formular cadenes d’argumentació prou eficaces perquè convencin poc a poc als meus compatriotes alemanys que ningú pot prohibir als catalans de decidir el seu propi futur. Àrdua tasca!

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com