La Librería de El Sueño Igualitario

Sin-título-4.jpgCazarabet conversa con...   María Carmen Agulló Díaz, coordinadora del libro “20 mestres del segle XX al País Valencià” (Edicions 96)

 

 

 

 

 

 

 

 

Mari Carme Agulló i Vicent Romans coordinen l´ edició d´aquest llibre i fa que tots els que l´agafem per llegir-lo ens apropen a l´exemple de 20 mestres del País Valencià  que són , en totes les seves perspectives, mestres de molt més enllà de l´ensenyament, també en la vida perquè han deixat memoria i record i emprempta en la manera d´aproppar-nos a l´ensenyament i a la pedagogia

L´escola és el denominador comú a totes les contalles i retrats de mestres, metodologies e ideologies diferents  que s´ens desgranen.

Aquest llibre és editat per Edicions 96 i compta amb la col-laboració de la Generalitat Valenciana amb la Conselleria d´Educació, Investigació, Cultura i Esports.

Allò que ens explica la editorial:

20 mestres del segle XX al País Valencià tracta de recuperar persones i pràctiques escolars innovadores dutes a terme al nostre país durant el segle passat, per tal de re-construir i posar en valor la nostra història de l’escola.

Proposem una lectura en clau diversa: temps, espais, metodologies, ideologies diferents, però amb la característica comuna del compromís amb la renovació pedagògica.

Figures rellevants de la nostra pedagogia al costat d’altres menys conegudes, però totes amb propostes originals i agosarades en el seu moment, que cal recuperar per tal que ens continuen mostrant maneres de fer possible la utopia en l’escola. Completant la nostra aposta per la diversitat, l’autoria de les biografies és fruit de mestres, professors de secundària i d’universitat que ens demostren com ens podem apropar a la tasca docent i a la personalitat dels mestres a través de l’alumnat, dels companys de professió, de la família, de l’historiador..., confeccionant així relats apassionats i apassionants. 

Tot plegat, trobem una miscel·lània de vides de mestres que ens demostren que en tots els temps i espais, el mestre és, sempre, «l’ànima de l’escola.

Els autors: Mari Carmen Agullo i Vicent Romans:

Mari Carmen Agulló:  Professora titular de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat de València, és autora de nombrosos treballs d'investigació sobre l'educació de les dones en la II Republica i el franquisme. En els últims anys ha publicat Les mestres de la República (Llibres de la Cascada, 2012) i Mestres valencianes republicanes (Universitat de València, 2008) , però té perfil a la viquipèdia, així que: https://ca.wikipedia.org/wiki/Carmen_Agull%C3%B3_D%C3%ADaz

(Xinzo de Limia, 1957). Llicenciada en Psicologiai en Filosofia i CC de l’Educació. Doctora en Pedagogia. Professora titular del Departament ECHE de la UV. Investiga la història de l’educació al País Valencià (II República i franquisme), en especial de les dones, i la recuperació del patrimoni historicoeducatiu. És autora/ coautora d’obres com Mestres valencianes republicanes; La depuración del magisterio valenciano; La renovació pedagògica al País Valencià; Antonia Maymón. Anarquista, maestra, naturista. Coordinadora de les vuit edicions de les Jornades d’Història de l’educació valenciana. Vicepresidenta de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l’IEC. Ha estat presidenta de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. 20 mestres del segle XX tracta de recuperar persones i pràctiques escolars innovadores dutes a terme al País Valencià durant el segle passat, per tal de re-construir i posar en valor la nostra història de l’escola. Proposem una lectura en clau diversa: temps, espais, metodologies, ideologies diferents, però amb la característica comuna del compromís amb la renovació pedagògica. Figures rellevants de la nostra pedagogía al costat d’altres menys conegudes, però totes amb propostes originals i agosarades en el seu moment, que cal recuperar per tal que ens continuen mostrant maneres de fer possible la utopia en l’escola. Completant la nostra aposta per la diversitat, l’autoria de les biografíes és fruit de mestres, professors de secundària i d’universitat que ens demostren com ens podem apropar a la tasca docent i a la personalitat dels mestres a través de l’alumnat, dels companys de professió, de la família, de l’historiador...,confeccionant així relats apassionats i apassionants. Tot plegat, trobem una miscel·lània de vides de mestres que ens demostren que en tots els temps i espais, el mestre és, sempre, «l’ànima de l’escola».

Part dels seus treballs: https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=214756

http://roderic.uv.es/pers/H9089.html

Nosaltres l´hem tinguda amb nosaltres  amb dues entrevistes : http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/educarentemps.htm

http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/maymon.htm

 

Vicent Romans:

(Ondara1959). Estudia Magisteri a Alacant.Coordinador dels cursos de Lingüística Valenciana i la seua didàctica de l’ICE de la UV a l’Alcoià-Comtat. Impulsor del primer centre d’ensenyament en valencià a Alcoi 1984-1985. Membre del Seminari permanent de didàctica de la llengua i del seminari d’escoles valencianes de l’Alcoià-Comtat i del Consell directiu del Centre de Professorat d’Alcoi. Organitzador dels Encontres d’ensenyants, i coorganitzador de les trobades d’escoles valencianes (Alcoià-Comtat). Cofundador de la Coordinadora de l’Alcoià-Comtat pel valencià. President de la Federació Escola Valenciana (1994-2002). Membre dels comités organitzadors dels Congressos d’Escola Valenciana. Professor de valencià i mestre de Geografia i Història. Coordinador UNESCO. Membre de la Unitat per l’Educació Multilingüe de la UA.

 

 

 

Cazarabet conversa amb María Carmen Agulló Díaz:

ON8C12F1_2.jpgMari Carmen, per què un llibre dedicat als Mestres valencians?

-El desconeixement de les persones que han exercit l’ofici de mestre al nostre País d’una manera excel·lent, és enorme. En aquest temps, quan hi ha fins i tot concursos per votar els millors mestres del país i del món, cal recordar que hi ha d’altres que fa més d’un segle ja renovaven l’escola i oferien al seu alumnat una escola amb una educació crítica, atractiva i per a la vida.

-Heu  fet una tria de vint, al segle XX? ; per què vint…? ; no t´ha creat una miqueta d´angoiga el moment de fer tria i demés, sempre amb la por de deixar-te noms

-Hem triat 20 tenim com referència el XX del segle. Fa temps havia col·laborat en un llibre que es diu “20 mestres i pedagogues catalanes del segle XX” i ens va agradar el plantejament i el títol. Vaig comentar a Joan Soler, que era el coordinador la possibilitat de “copiar-lo” i va dir que endavant. I com calia posar alguna quantitat limitada per una xifra, aquest jocs de paraules ens va semblar a Vicent Romans i a mí, que som els coordinadors, molt suggerent.

-Però és un llibre que tot i que prenent el fil de 20 mestres i des d´elles poder parlar-hi també de metodologies de treball, maneres de fer i entendre l´educació i també l´ensenyament, oi?

-La idea era fer un recorregut al llarg de la historia de l’escola valenciana renovadora a través de la trajectòria vital i pedagògica dels seus mestres. Per això estan recollides la majoria de les propostes innovadores del segle XX.

-20 mestres i vint maneres de pensar diferentstantes com maneres de fer. És ben cert llegint aquest llibre m´en adono més que mai que: cada maestrillo tiene su librillo, oi?

- Sí. La idea central és fer visible la riquesa de la diversitat metodològica, ideològica i de pràctiques educatives. Front al pensament únic, que vol imposar-se també en l’escola, reivindiquem la possibilitat de prendre decisions per part dels mestres a l’hora de decidir metodologies, materials, espais, llengües… Donar protagonisme al magisteri i donar-li responsabilitat, és clar.

20mestres (1).jpg-Però tots s´hi apropaven des d´una manera de pensar integradora i diría més des d´una filosofía holística és així o meu sembla a mí?. Com ho veus?

-És clar que totes i tots volien una formació integral del seu alumnat: intel·lectual, ètica, estètica, afectiva, física… Volien aconseguir un desenvolupament harmònic i inculcar-les la importància del compromís personal i social

-Com s´ha fet la tria i de quina manera;  quins eslaons s´han ficat per a que ens puguem apropar a tot aquest ramell de dones i homes dedicats a l´ensenyament?

-Vicent i jo hem consultat a varies persones per anar decidint qui anava a protagonitzar el llibre. La variable gènere va ser la primera que consensuaren, el 50%. Després decidirem altres criteris. Un seria el temporal, que hagueren viscut al llarg de tot el segle XX, és a dir, no concentrar-nos en una època determinada sinó presentar postures renovadores des de començament fins els darrers anys del segle;. Un altre fou que representaren a corrents pedagògiques diferents i, per últim, que treballaren en diferents comarques del País Valencià, tant en zones rurals com urbanes.

-Perque lo seu era autèntica dedicació a l´ ensenyament, veritat? Tots i totes veien amb l´ensenyament un estri ferm per a fer forat en la transfortmació social?. Era una manera de fer, asumir o reivindicar “certa revolució” des de la base?

-Sí. La vocació de totes i tots és enorme. Tenien un compromís amb l’escola de manera que, com dia, Giner de los Ríos, eren la seua ànima. I obrien l’escola a la societat. És molt significatiu com aconseguien la implicació de la comunitat educativa en els seus projectes i com eren centres vius, que acollien experiències força engrescadores. er altra banda, destacaríem que, majoritàriament, lluitaven per millores professionals, afiliant-se als sindicats i tenint una presencia activa en ells, així com en associacions de caràcter professional, cultural, polític… Tenien una vida associativa plena, no es tancaven en les seues aules i això feia que el seu alumnat comprovés la necessitat de la lluita per la transformació social al mateix temps que la pedagògica.

-Aquest temps, el segle XX té molt d´especial per a la dona, no?. Un pas endavant i mai per a retrocedir o agafar força, oi?.Un segle que, en molts sentits ha representat per a la dona un punt  d´inflexió. Ho veus així?. Què  ens pots reflexionar?

-Les primers dècades del segle representaren molts passos endavant: el 1910 aconseguir l’accés lliure a Instituts I Universitats; la progressiva incorporació a estudis de batxillerat i superior; la conquesta del vot i la ciutadania, al 1931; el divorci, la legislació no discriminatòria en el terreny laboral, la incorporació al món de la cultura I de l’esport… I el trencament de socarrell del franquisme. Malgrat la resistència i la clandestinitat, fins meitat dels 70 no es va poder altra vegada accedir a drets elementals, però la lluita feminista de la transició va ser molt forta i va aconseguir tornar a recuperar drets que s’havien perdut.

20mestres (2).jpg- I per a ells?. Com era fer escola tenint, també, com a companyes a dones?.Tots ho veiem com a un tret enriquidor?

-Ni molt menys. Cal recordar que és la primera vegada que les dones poden dirigir establiments docents on tenen sota la seua direcció homes en les escoles graduades en règim de coeducació, les Escoles Normals. Molts homes, d’esquerres, no van acceptar aquesta posició d’autoritat. I tampoc molts altres van acceptar unes dones com companyes a les escoles amb criteri propi i que podien ser més renovadores en allò pedagògic i social que ells. La convivència fou difícil.

-I què suposà   la interacció entre el fet de ésser  dona i el fet de que aquestes escollisquen , com a ofici, el ésser mestra? -Què representava ésser per a elles dones i, a la vegada, mestres?

-Poder ser model transformador com a dones per les seues alumnes. Cadascuna, segons la seua ideologia, totes intentaven que les seues alumnes adoptaren conductes més actives, formar-les com ciutadanes, amb criteri propi. La mestra no era una transmissora de coneixements, sinó una  guia per el propi aprenentatge i, a més, una identitat femenina diferent. Se mestra suposava ajudar a avançar a les dones.

-Quins denominadors comuns tenen tots els mestres i totes les mestres que es donen cita en aquest llibre?

-La passió per l’escola i per la seua renovació. Cal dir que es la característica comuna i la que ens ha fet, en definitiva, decidir que havien de ser els i les protagonistes del llibre.

-Molts mestres d´escola primària que volien  i es veien en el moment de poder contribuir, a la seva manera, a  canviar les coses. Això té molt de valor en lo humà, lo social. Què ens pots dir?

-Sí, es van comprometre a fons, i van pagar força car la seua audàcia. Un gran valor perquè es van dedicar a educar als més menuts, i això te mèrit.

-Però, a la vegada, té molt de “perillós  perquè on estigui qui desperta la curisositat en certes èpoques es veu, per desgràcia, cert perill, almenys per part del poder, de les clases dirigents.Trist però real, què en penses?

-La Dictadura de  Primo de Rivera va ser especialment dura amb totes les persones que es dedicaven a la docència i és una època de la que no es parla. El franquisme també, i ara estem altra vegada en uns moments que semblen perillosos segons les idees que expresses, els mitjans que utilitzes per la seua difusió, i les pràctiques educatives que dugues a terme en les aules o fóra d’elles.

-La prova està en  que tant a ells com a elles, innovadors  e innovadores en l´art d´ensenyar, difondre i experimentar l´ intercanvi a l´escola amb la propia societat i l´alumnat  s´els va castigar, després de la Guerra Civil.

-La depuració franquista va ser molt dura, en especial perquè, com la majoria dels docents renovadors estaven també compromesos amb la transformació social, no es va penalitzar la innovació docent, però si la social i es van fer desaparèixer les dues.

-Castigats/des i  represaliats/des, no els deixaren exercir el seu treball per molt que aquest fos sentit en cor i ànima

-Alguns pogueren continuar treballant en centres privats, destacant les acadèmies, d’altres fundaren en l’exili institucions educatives on desenvoluparen les seues experiències renovadores. Però si, el fet de no poder exercir era el pitjor càstig.

-Volia lel règim dictatorial mestres mamsos amb el règim dictatorial, que no preguntessin gaire i es miressin el temari sense fer-se preguntes, sense ficar dubtes o sense tractar a cada clase, col-lectiu o alumne com a un ésser individual amb les seves particularitats—si així es veu precís---Què ens   pots explicar?

-No hi ha pedagogia neutra. No existeix l’apoliticisme en l’escola. Tot és política: des de la distribució de l’espai –tots mirant obligats cara al mestre, immòbils o potenciant poder lliurement col·locar cadires i taules-  a l’existència o no de tarima, l’utilitzar llibres de text com únic material –potenciant el pensament únic-  l’eixir a conèixer el medi natural i social... tot suposa una decisió política, al igual que la imposició o no de normes i de premis o castics,  que condueix a educar alumnes passius, obedients i acrítics o persones que pensen per si mateixes, acostumades a utilitzar la paraula i ser partícips de la presa de decisions.  Pensar l’alumne com persona amb drets i obligacions, ric en la seua condició de ser únic, fa una escola absolutament diferent de la que el considera un numero més i veu en l’homogeneïtat i la manca d’individualitat, l’ideal a aconseguir

-Com veieu que es va asumir l´educació, per part dels mestre si les Mestres, després de la Dictadura?

-L´etapa dels anys 70 i 80 va ser molt emocionat i il·lusionant. Tot semblava possible. Els col·lectius de mestres, nascuts com una alternativa d’autoorganització per formar-se perquè les Escoles de Magisteri no ho feien; les Escoles d’estiu per compartir experiències sense necessitat de diplomes, ni punts; els centres que s’organitzaren de manera assembleària en tots els nivells; les direccions col·legiades; la participació de tota la comunitat educativa a l’hora de decidir el currículum... foren temps d’il·lusió i de formació d’una bona escola pública. Els i les mestres començaren, altra vegada, a estar orgulloses del seu ofici. Dissortadament la transició fou la que fou i el somni va durar poc.

-Molts passos endavant per trontollar de cop i de repent, oi? Pareix que el món de l´ensenyament està condemnat a això…massa política ficant-se , amb els plans d´educació, dins l´ofici de mestre o mestra, oi?

-Sembla que tothom sap d’educació i de pedagogia, no més cal fer esment dels tertulians de la televisió, i els articulistes dels diaris. Hem d’aguantar que es diga que en el franquisme sí que s’aprenia, que allò era una bona escola i no això d’ara, i que els mestres sabien fent-se respectar. Sóc una dona educada en el franquisme i el meu record és el d’una escola on si tenies una bona memòria, no discuties mai i aprenies sense qüestionar res, aprovaves. No hi havia respecte a la diferència ni a la individualitat, al mestre se li tenia por, no respecte, i la discriminació per raó de gènere, economia, capacitats... era enorme. Els mestres i les mestres eixien de les escoles de magisteri amb un mínim bagatge i, aquells que tenien clar quin era el seu ofici, intentaven aprendre com podien.

El llibre dels 20 mestres és un homenatge a la diversitat de treballar en les escoles i a l’ofici de mestre. És una reivindicació dels homes i les dones que creien en la possibilitat de construir una escola millor en una societat solidària, igualitària i lliure. Amb  ells hem volgut render el nostre homenatge a totes les persones que  han estat l’ànima de l’escola, que han posat il·lusió en la seua feina i han lluitat per una educació i una societat justes i respectuoses amb les diferències.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com