Cazarabet conversa con...   Josep Maria Franquet Bernis, autor de “Ramon l’immortal” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una de les lectures, en narrativa, que més atrapa i més atractiu té des de lo humà i lo humanista que ja retè el seu protagonista, Ramon Berenguer Curto.

Edita el llibre Onada des de la secció de narrativa.

Josep Maria Franquet Bernis ens atrapa des d´una narrativa planera, però cautivadora.

La sinopsi del llibre: Ramon Berenguer Curto, jove poeta, lector empedreït i filòsof afeccionat, observador i amant de la natura, que havia estat un nen ordenat i responsable de caràcter reflexiu i introspectiu, va fugir a la muntanya per tal d’assolir la immortalitat. Els seus referents familiars eren la seva mare Remei i la seva tieta Cinta la Cardenala. Fill únic, no va conèixer pràcticament el seu pare per la raó traumàtica de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), ja que havia mort quan ell només tenia tres anys. El Ramon havia conegut una noia molt maca, la Lluïsa, mestra de professió, amb la qual tenien xerrades interminables i molt divertides, però amb algunes diferències significatives entre el caràcter de la Lluïsa i el d’ell mateix.

Hi ha una dolorosa contradicció que s’evidencia particularment en la història del Ramon i la Lluïsa, els quals al llarg dels anys es troben i divergeixen per anar transmetent, de manera subtil i delicada, aquest amor impossible de què han estat incapaços de gaudir plenament. Després de moltes lectures i reflexions sobre la immortalitat, allò que encara no fou a temps d’esbrinar el Ramon és si existia una altra vida més enllà de la mort. I si es retrobaria amb la Lluïsa i amb la seva mare, que havien traspassat abans que ell, en algun lloc de l’univers infinit.

Allò que en podem saber de  l´ escriptor, en Josep Maria Franquet Bernis:

(Tortosa, 1950). És autor de més de quaranta llibres o monografies en matèria d’agricultura, construcció, hidràulica, planificació territorial, climatologia, piscicultura, topografia, matemàtiques i economia, entre d’altres, així com de nombrosos articles i notes tècniques. És autor de nombrosos poemes i d’altra creació literària, tant en castellà com en català, de la qual escriu, l’any 1993, un resum representatiu en el llibre L’immortal i altres poemes. L’any 2011 publica el conte infantil La nana de Sara (Onada Edicions). També ha conreat el gènere costumista amb Trenta-tres jotes tortosines (2012). Juntament amb Juan Mingorance publica el poemari Sonetos a dúo. L’any 2014 compta amb l’opuscle Descobreix els sentits (Corona del Sur). I durant els anys 2008, 2010, 2012 i 2017 publica també a Corona del Sur uns reculls íntims titulats Àlbum familiar (col·lecció “Almud Literario”).

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Josep Maria Franquet Bernis:

-Josep Maria, què és allò que t´ha dut a escriure aquest llibre, Ramon l’immortal?

-De fet el vaig escriure durant el confinament obligat, com molta gent, per la pandèmia. Després d’haver escrit una quarantena de llibres sobre matèries científiques o tècniques (agricultura, economia, construcció, matemàtiques, hidràulica,...) vaig pensar que era un bon moment per fer una novel·la, gènere literari que era nou per a mi, malgrat que havia fet poesia, algun llibre de contes, etc.

-Et centres amb la figura humana de Ramon Berenguer Curto…una persona que em sembla, pel que ens apropes amb la teva escriptura, d´una manera tan humana com humanista, oi?

-Un humanista, com era efectivament el Ramon, és una persona que s’afegeix a un corrent filosòfic i cultural que integra les virtuts humanes, promou el coneixement, defensa la igualtat entre els individus i es preocupa per la relació existent entre l’ésser humà i el seu entorn artificial i natural (el medi ambient). Totes elles eren característiques pròpies del Ramon.

-Com el presentaries als nostres lectors i lectores?

-Com un jove poeta, lector empedreït i filòsof afeccionat, observador i amant de la natura, que havia estat un nen ordenat i responsable de caràcter reflexiu i introspectiu, que va marxar a la muntanya per tal d’assolir la immortalitat. Després de moltes lectures sobre temes diversos i d’efectuar profundes reflexions sobre la immortalitat, allò que encara no fou a temps d’esbrinar el Ramon és si existia una altra vida enllà de la mort física.

-Això de “fugir a la muntanya” em recorda  i no ho  vull ficar en una balança una mica a l´esperit Thoreau, què ens  pots dir?

-La muntanya i el viure en solitud sempre han estat una bona alternativa per a la reflexió conceptual o la creativitat poètica. H. D. Thoreau, en el seu llibre intitulat “Walden, o la vida als boscos”, ens fa arribar les seves disquisicions sobre una vida senzilla i allunyada de la tecnologia, així com sobre història natural i filosofia, en què anticipa els conceptes actuals relacionats amb l’ecologia i el medi ambient. I això al bell mig del segle XIX! Doncs sí, Ramon, el meu personatge, s’identifica força amb ell.

-Com creus ,o no, que li van poder influir el tindre, com a referents, a en Ramon que tingués  com a referents a dos dones que semblen de caràcter i tarannà tan determinat…?

-Efectivament, els seus referents familiars eren, inicialment, la seva mare Remei i la seva tieta Cinta “la Cardenala”. Després, entra a la seva vida la Lluïsa, la seva núvia, una noia molt maca i mestra de professió. Cadascuna d’elles li va influir d’una manera determinada.

-Però té un caràcter ben particular…el d´ell mateix---que em pareix molt bé-- que, a més, xoca i no poc amb el d´una xica, la Lluïsa, amb la que xerren molt…i amb converses ben llargues, fins i tot divertides, però que tenen maneres de veure i concebre la vida ben diferent, oi?

-En observar i valorar algunes diferències significatives entre el caràcter de la Lluïsa i el d’ell mateix, Ramon es preguntava seriosament si havia de cercar la companyia d’una persona similar o diferent a la seva pròpia individualitat. Davant la pregunta general de si els membres d'una parella han de ser semblants, complementaris o suplementaris, creia que tota relació exigeix ​​flexibilitat i obertura. Similitud en alguns aspectes i complementarietat en d'altres. Certament, malgrat la seva joventut, havia conegut algunes persones que, tot i que aparentaven ésser completament diferents, com l'aigua i l'oli, havien pogut arribar a complementar-se i conviure en perfecta harmonia. Així doncs, enfront de l'opció dicotòmica plantejada, semblants o complementaris, Ramon s'inclinava clarament per la segona opció, perquè veia la seva futura parella com formant part d'un equip. Per això pensava que és millor combinar fortaleses i debilitats per potenciar els èxits comuns que no pas enfrontar-los. Ell i la Lluïsa serien semblants en essència i complementaris a partir d'acords voluntaris i conscients. Finalment, sospitava que d'això tracta justament l'amor: de trobar un equilibri estable en la reafirmació pròpia de cadascun, contribuint també a la reafirmació de l'altre.

-Lo de immortal bé donat, en certa manera, per la llibertat que té el agermanar-se amb la natura i la muntanya?

-Potser sí. Però després d’una infància i joventut grises, pròpies d’aquella època, Ramon començà a reflexionar sobre el sentit de la vida i l’espantall de la mort. Els horrors de la guerra recent, la seva condició d’orfe de pare i les penúries i malalties que seguiren li van fer pensar en la peremptorietat de trobar la fórmula per tal d’assolir la immortalitat, que seria un bé ben preuat en aquells moments de la dècada dels seixanta del segle passat, tot fugint de l’ambient esquerp que l’envoltava, refugiant-se a la muntanya i practicant el contacte estret amb la natura.

-Amic, a qui penses que pot anar destinada aquesta lectura?

-A qualsevol persona que, amb una lectura pausada i reflexiva, sense gaires presses, vulgui reflexionar sobre els grans temes que, des de sempre, afecten les persones: la vida, la mort, la cultura, la història, l’amor, la natura o la política.

-Les seves reflexions són constants…pensa més enllà de la vida, pensa amb la mort… la mort i si hi ha vida a l´ arrere, però no hi troba respostes, oi?

-Ell cerca respostes i analitza les que han donat, al llarg de la història, grans pensadors i altres intel·lectuals, sense assumir-ne cap en concret com a definitiva. En tot cas, sí que es decanta per creure en la immortalitat de l’ànima o esperit front l’evident mortalitat física del cos humà. També pensa que la literatura, per exemple, és, en certa manera, immortal, ja que es reviu un autor cada vegada que les generacions posteriors llegeixen les seves obres. La literatura (o, si escau, l’obra d’art) quedarà per a la posteritat i, així, l’obra esdevindrà immortal, cosa que constitueix una altra forma d’immortalitat. Per això, quan el Ramon escrivia les seves reflexions o la seva poesia amb l’esperança que algú les llegís en el futur, en deixar-ne constància per escrit del seu llegat, es podia afirmar que estava buscant aquest immortalitat sempre que aquelles creacions tinguessin la qualitat adequada.

-Amic Josep Maria, com ha estat el procés envers escriure aquest llibre i la metodologia de treball?

-Tot va començar per la composició d’un conte curt (3 o 4 pàgines). Després, tot inspirant-me en un llibre de relats, “El Aleph”, d’aquell gran autor argentí que fou Jorge Luís Borges, vaig anar desenvolupant-lo i enriquint-lo amb diferents aportacions fins que vaig creure que ja hi havia escrit prou i que l’extensió del text conformava la d’una novel·la “standard”. També vaig incloure alguns poemes propis que feien referència al cas, donada la condició de poeta del propi personatge. He pretès, endemés, que la novel·la no fos només una mena de “divertimento” per al lector/a, si més no també aportés elements culturals i històrics que convidessin a la reflexió i el coneixement; d’aquí el seu caràcter eclèctic (no té només en compte un paradigma sinó que es basa en moltes teories, estils i idees diverses per desenvolupar un tema concret) i holístic (la seva concepció com un tot, o sigui, quelcom diferent a la suma de les parts que la composen).

- Ets molt prolífic, ja estàs pensant en escriure alguna cosa…ens   pots fer cinc cèntims d´allò en que estàs treballant ara?

-Ara mateix estem treballant en un llibre sobre la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre amb un grup de companys professors de la UNED, que ja està en procés d’edició. També estic acabant un altre llibre sobre un arbre emblemàtic de la Mediterrània: el garrofer i les seves aplicacions, amb un altre company enginyer.

-Ja per últim, amic, com ha estat treballar amb Onada Edicions?

-Una gran satisfacció, un cop més. Onada és una editorial de referència a les nostres terres de cruïlla dels Països llevantins i un far cultural importantíssim i experimentat, amb un equip humà de vàlua. Amb ells porto ja fetes diverses publicacions de variades temàtiques.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com