La Librería de El Sueño Igualitario

Sin título-2.jpgCazarabet conversa con...   Hilari Raguer, autor del libro "Joan Vilar Costa. Profeta de la diàspora" (Claret)

 

Editorial Claret ens apropa, des de la ploma d´Hilari Raguer i amb el pròleg d´Albert Manet un molt directe llibre que “retrata” de ple a Joan Vilar i Costa, qualificant-lo com a “profeta de la diáspora”…En Hilari Raguer és un religiós, però també historiador que és ben conegut perquè ha aportat molt com a mirada analítica dins la historia contemporànea de Catalunya i d´alguns dels seus personatges….i aquests personatges no tenen perqué ésser els més coneguts per tothom.en Hilari sempre va una mica més enllà i ens ofereix a més d´una altra mirada.un espai més amplio n poder disposar d´escenaris històrics i de personatges ben variats….En aquest llibre dedica la seva mirada histórica, però també molt humana a Joan Vilar Costa que comparteix amb ell el destí de ser religiós, però també la complicitat de tindre una mentalitat molt oberta i ampliada . Aquest tret  no va convertir, a en Joan Vilar i Costa,  en la persona més còmoda per aquells anys ni per aquelles mentalitats i èpoques…Aquest religiós ,per aquestes idees tant properes als conceptes democràtics i també al catalanisme, així com per les seves maneres de fer, desfer i afrontar diversos temes que xocaven, i molt, amb els seus dirigients…tot i que aquests fòren jesuïtes ….es va tindre que emigrar a França on va dedicar el seu temps, de manera abnegada, a la resta d´exiliats republicants….però, fins i tot a l´esxili, aquest personatge va ésser “perseguit” i va sofrir o va estar a punt de sufrir serioses conseqüències….En el llibre ens adonarem que a tots els llocs , i en totes les societats, hi havien reductes molt conservadors, molt dretants i de ment molt tancada que no tenien cap mania i que denunciaven a la resta de ciutadans i conciutadans …
Allò que fa molt llamatiu aquest llibre i aquesta publicació és el paralelisme d´en Joan Vilar i Costa amb la del propi Hilari Raguer, almenys, tot i les distancias, aquest ésm la sensació que ens deixa el llibre mentres l´estem llegint i estudiant…dos homes religiosos, de ment oberta, que diuen i/o escriuent allò que pensen …i que són valents dins de diferents escenaris i lluitant des de diferents perspectives i amb diferents problemes i situacions que s´els va n presentar al davant..…


Allò que ens diu i ens apropa  Claret Edicions:
Va ingressar a la Companyia de Jesús als catorze anys i es va especialitzar en estudis històrics, però en va haver de sortir el 1931 per les seves conviccions democràtiques i catalanistes, que xocaven amb la mentalitat dels dirigents jesuïtes d’aleshores. Com a sacerdot diocesà escrivia al diari catòlic catalanista El Matí. Durant la guerra civil es va oferir al Comissariat de Propaganda de la Generalitat i hi publicava un bulletí d’informació religiosa en diverses llengües, i també una extensa i erudita refutació de la carta col·lectiva dels bisbes espanyols. L’apèndix bibliogràfic i documental d’aquesta obra és la primera bibliografia sobre la guerra civil espanyola, elogiada per crítics tan oposats com Ricardo de la Cierva i Herbert R. Southworth. Donava per ràdio unes conferències religioses dominicals. El 1939 es va haver d’exiliar i a Tolosa de LLenguadoc es va dedicar abnegadament al servei dels exiliats republicans. L’Església de França era aleshores molt partidària de Pétain i uns sacerdots van denunciar-lo i fer-lo detenir per comunista, però el cardenal Saliège i el seu successor, el cardenal Garrone, el van protegir. Alguns sacerdots joves, consiliaris de la JOC i dels moviments apostòlics obrers, reconeixien que Vilar i Costa els havia obert els ulls sobre el perill del feixisme. Va deixar un record inesborrable entre els exiliats republicans, tant els anarquistes com els comunistes, que estaven a matar entre ells però coincidien en l’estimació de mossèn Vilar i Costa. Com diu Albert Manent en el pròleg, «Raguer ens acosta el personatge en una prosa ben tallada i ardent».

L´autor i escriptor. Ens aproximem a Hilari Raguer:
Hilari Raguer i Suñer neix a Madrid, el 1928. De pares ripollesos. Monjo de Montserrat i historiador. Doctor en Dret, llicenciat en teologia bíblica i diplomat d’estudis superiors en ciències polítiques i en psicologia social. El 1954 ingressà al monestir de Montserrat i el 1960 fou ordenat sacerdot. Va elaborar una tesi doctoral sobre l'UDC i el 1966 fundà la revista Documents d'Església, treballà activament en tasques de divulgació bíblica i litúrgica i publicà estudis d'història de Catalunya del segle XX. El 1999 s'encarregà amb Agustí Colomines de l'avaluació de l'arxiu de la Generalitat de Catalunya a l'exili, dipositat a l'Arxiu del Nacionalisme de la Fundació Sabino Arana i retornat a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

http://es.wikipedia.org/wiki/Hilari_Raguer

Joan Vilari Costa en la viquipèdia i d´altres:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Vilar_i_Costa

http://www.civtat.cat/vilar_joan.html

 

 

Hilari.jpgCazarabet conversa amb  Hilari Raguer:

-Hilari, per què un llibre sobre la figura  de Joan Vilar I Costa? Perdona l´atreviment et sents com una mica identificat amb ell…o com, no sé, que la seva figura t´inspiri…?

-Vaig escriure aquesta biografia empès per la insistència d’un sacerdot francès, Jean Laffargue, a qui dedico el llibre. Encara que més jove que mossèn Vilar, havia compartit a Tolosa de Llenguadoc la seva tasca i em va lliurar tots els papers que havia deixat. Me’l va fer conèixer i admirar. No va parar fins que vaig anar dues vegades a Tolosa a entrevistar persones que havien tractat mossèn Vilar.

-Expliqueu, per favor, amic Hilari,  als nostres lectors: per què el considereu un profeta i a més de la diáspora…?( ja em permetràs, però gairebé li fiqueu a sobre l´espatlla la responsabilitat d´un Moisés, tot i que aquest (si no em fallen els meus coneixements en religió), no fou profeta)

-Profeta, més que un que endevina el futur, és un que parla al poble de part de Déu i diu coses noves. Aplico a Vilar un passatge bíblic, del profeta Ezequiel, que Déu va enviar a Babilònia a confortar els jueus que hi havien estat deportats (Ezequiel 7,14-15) per donar-los la confiança que no estaven deixats de la mà de Déu. La vida de mossèn Vilar té diverses etapes: jesuïta durant la Dictadura de Primo de Rivera, sacerdot diocesà durant la República, col·laborador del Comissariat de Propaganda de la Generalitat durant la guerra civil... però “la seva millor hora” (que diria Churchill) va ser la darrera, exiliat a França, al servei dels republicans exiliats. A més de socórrer els exiliats (la millor predicació és la de les bones obres), Vilar va dir de part de Déu coses noves als catòlics francesos, massa dretans.

-M´ha colpit molt això de la seva “dedicació abnegada” als exiliats republicants. Conta´ns, per favor, quelcom d´aquest passatge particular per l´exili…..

-A Tolosa de Llenguadoc, capital dels republicans exiliats, podia haver viscut confortablement com a capellà i com a professor (era un biblista molt erudit), però es va consagrar als republicans més necessitats. Per ajudar-los vivia en la més gran pobresa personal. No distingia entre catalans o castellans, creients o no creients, d’aquest partit o de l’altre. No feia proselitisme, no ajudava només els que anaven a missa o li escoltaven sermons, però encara que complia estrictament les obligacions del sacerdoci i vestia la sotana era respectat per tots aquells menjacapellans.

-La seva formació jesuiïa, fins on el “marca”…fins on l´influencia en el seu pensament…perquè crec que és des d´ahí que surt amb la ment tant oberta…fins i tot massa per al gust dels propis formadors jesuïtes?

-És característic dels jesuïtes el seu sentit estricte de l’obediència, però per a mossèn Vilar la consciència estava per damunt de l’obediència al superior, i no va poder acceptar la política anticatalana que seguia aleshores la Companyia de Jesús (ben diferent de l’actual). Per això va deixar la Companyia. El que més li va quedar de la seva formació jesuítica va ser la preparació per al mètode històric, especialment aplicat els estudis bíblics. Va ser director de la biblioteca del Pontifici Institut Bíblic de Roma.

-Hilari que té de particular per als religiosos, els que ens podeu parlar més i millor de la formació religiosa,la formació des dels jesuïtes?

-La idea de sant Ignasi va ser crear una milícia a les ordres del Papa, per tirar-se de cap a les tasques apostòliques que els encomanés, i particularment a les missions. Aquest és el sentit propi del seu famós “quart vot”. Per això treballen en camps molt diversos, atenent a les més variades necessitats pastorals. En aquest sentit, mossèn Vilar era un bon jesuïta quan, a l’exili, veient les necessitats humanes i religioses dels exiliats, renuncia a les activitats científiques (de la ciència bíblica) i a càrrecs eclesiàstics per donar-se a allò que creu més urgent.

-A França, en Joan Vilar i Costa, trova el refugi, pot ser va salvar la vida, però també hii trova la traició…Per què  a banda de ser “considerat comunista” aquest home era com temut per a molts altres religiosos…?

-L’Església de França, com he dit, era aleshores majoritàriament molt de dretes. Després de la segona guerra mundial van ser molt de Pétain, col·laboracionistes amb Alemanya. Per això després De Gaulle exigia la destitució de trenta bisbes, acusats de col·laboracionistes (Roncalli, futur Joan XXIII, nomenat nunci a París, aconseguí de reduir el nombre a tres). A més, veien mossèn Vilar amic dels espanyols republicans, els “rojos”.

-Com era, apropa, per favor un xic al Joan Vilar i Costa: com a pensador polític…? Va ésser un religiós que es va oposar al feixisme, però que, a la vegada, també va obrir no pocs ulls sobre la realitat d´aquest moviment…explica, tenia com una mena de gràcia especial a l´hora de desvetllar certs mals….?

-En aquella França de la postguerra, encara que com dic l’Església fos majoritàriament de dretes, hi ha una minoria que reacciona revisant les posicions tradicionals. Per dir-ho amb el títol d’un llibre que farà furor (“França, país de missió”), descobreixen que França no es tan catòlica com diuen i que ha de ser evangelitzada. Tenien missioners i missioneres a tot el món, però a la mateixa França hi ha masses camperoles i sobretot obreres que han de ser evangelitzades (recordem Azaña, el 1931: “España ha dejado de ser catòlica”). Comença la JOC, l’apostolat obrer, els capellans obrers... És en aquests sectors que valoren Vilar i el tenen per profeta. Com em deia l’abbé Laffargue: “mossèn Vilar ens va obrir els ulls davant el perill del feixisme”, l’error de pensar que com més de dretes, més catòlics.

1396366735_228918_1396368130_noticia_normal.jpg-Quina concepció tenia del catalanisme….més com a propera a un catalanisme cultural , llingüístic i demés o més aviat un catalanisme de nació plena i ferma…?

-Ja he dit que era un erudit i el seu catalanisme abrandat tenia un abast molt cultural (p. ex., propugnava la recopilació i edició de les antigues traduccions de la Bíblia al català). Potser s’hauria mantingut en aquesta trajectòria sense el daltabaix de la guerra civil. A l’exili de Tolosa demostrarà que no era pas insensible a les urgències polítiques i socials. No sols ho propugna amb escrits exhortant a la solidaritat de tots els partits democràtics, sinó que ho practica amb la seva dedicació als més necessitats.

- Anem i venim ,amb el temps cronològic ,amb l´entrevista…com va viure la Guerra Civil, sabem que va formar part del Comissionat de Propaganda de la Generalitat? Qunes tasques duia a terme i amb quins escollos es topetava?

-Un dia es va presentar al Comissariat de Propaganda de la Generalitat (que tots els historiadors reconeixen que va fer una gran tasca) i va dir al director, Jaume Miravitlles: “Sóc sacerdot, però antifeixista i catalanista, i estic disposat a col·laborar amb vostès”. Miravitlles va quedar encantat i li va facilitar els mitjans necessaris. Publicava un butlletí d’informació religiosa (evidentment, a favor de la República) en diverses llengües que s’enviava a autoritats religioses internacionals. La seva gran obra va ser una voluminosa i ben documentada refutació de la carta col·lectiva dels bisbes espanyols a favor de la insurrecció militar. Per a redactar aquesta obra es va recloure durant uns mesos a Montserrat, on trobava a la biblioteca la documentació històrica, teològica i bíblica que necessitava.

-Quan hi veu que la seva única sortida era la diáspora? Aquest home es va exiliar a un lloc bñen mític Tolosa de Llenguadoc…ens podeu explicar si va triar aquest lloc per quelcom especial?

-A Tolosa hi va anar a parar el nucli principal dels republicans exiliats. D’altra banda, l’arquebisbe de Tolosa, cardenal Saliège, era molt avançat, no era col·laboracionista ni d’ultradreta (va ser el primer bisbe que va protestar públicament per la deportació de jueus, fins dones i nens, que Hitler exigia de Pétain) i va protegir mossèn Vilar quan per denúncia de sacerdots francesos l’havien detingut per comunista, i el va nomenar professor del seminari menor i també “aumônier (capellà) des Espagnols”.

-Com era com escriptor: què hi destacaries de les seves participacions a diferents publlicacions  d´en Joan Vilar i Costa? I com a persona..?

-Té importants articles bíblics a l’Enciclopèdia Espasa. Es publicaven anònims, però sabem que és seu un de gran valor científic dedicat a la Vulgata, la traducció de la Bíblia al llatí que va fer sant Jeroni, i que fins al Vaticà II ha estat l’oficial de l’Església romana. Era el típic savi distret. Quan, com tots els jesuïtes, va haver de fer el “maestrillo” (uns anys ensenyant de tot en col·legis de la Companyia abans de ser ordenat sacerdot), no se’n va sortir gaire, perquè no sabia dominar els nens. Tampoc li va anar massa bé al seminari menor de Tolosa. Era molt idealista. Però a l’exili es va mostrar molt realista compartint les necessitats dels exiliats.

-Expliques, en el llibre, que aquest home fa coincidir, ja que va deixar un record inesborrable, tant a anarquistes com a comunistes…ja és difícil això , no? ( i ja és més que un mèrit)

-Això és justament el que més em va cridar l’atenció les dues vegades que vaig ser a Tolosa entrevistant exiliats. Ja sabem que els republicans estaven molt dividits al final de la guerra, i més encara a l’exili. Quan parlava amb un comunista, es desfeia en elogis de Vilar i Costa, però afegia: “llàstima que es fiava massa dels anarquistes”, i si parlava amb un anarquista deia que era admirable, però que es deixava manipular pels comunistes. La conclusió lògica era que ajudava tothom i no es casava amb cap partit, sinó que exhortava, de paraula i amb escrits, a la unitat i la solidaritat.

 

 

Sin título-2.jpg18619
Joan Vilar Costa. Profeta de la diàspora. Hilari Raguer. Prólogo de Albert Manent
120 páginas     14,4 x 22 cms.
12,50 euros
ClaretVa ingressar a la Companyia de Jesús als catorze anys i es va especialitzar en estudis històrics, però en va haver de sortir el 1931 per les seves conviccions democràtiques i catalanistes, que xocaven amb la mentalitat dels dirigents jesuïtes d’aleshores. Com a sacerdot diocesà escrivia al diari catòlic catalanista El Matí. Durant la guerra civil es va oferir al Comissariat de Propaganda de la Generalitat i hi publicava un bulletí d’informació religiosa en diverses llengües, i també una extensa i erudita refutació de la carta col·lectiva dels bisbes espanyols. L’apèndix bibliogràfic i documental
d’aquesta obra és la primera bibliografia sobre la guerra civil espanyola, elogiada per crítics tan oposats com Ricardo de la Cierva i Herbert R. Southworth. Donava per ràdio unes conferències religioses dominicals. El 1939 es va haver
d’exiliar i a Tolosa de LLenguadoc es va dedicar abnegadament al servei dels exiliats republicans. L’Església de França era aleshores molt partidària de Pétain i uns sacerdots van denunciar-lo i fer-lo detenir per comunista, però el cardenal Saliège i el seu successor, el cardenal Garrone, el van protegir. Alguns sacerdots joves, consiliaris de la JOC i dels moviments apostòlics obrers, reconeixien que Vilar i Costa els havia obert els ulls sobre el perill del feixisme. Va deixar un record inesborrable entre els exiliats republicans, tant els anarquistes com els comunistes, que estaven a matar entre ells però coincidien en l’estimació de mossèn Vilar i Costa. Com diu Albert Manent en el pròleg, «Raguer ens acosta el personatge en una prosa ben tallada i ardent».


Hilari Raguer i Suñer neix a Madrid, el 1928. De pares ripollesos. Monjo de Montserrat i historiador. Doctor en Dret, llicenciat en teologia bíblica i diplomat d’estudis superiors en ciències polítiques i en psicologia social. El 1954 ingressà al monestir de Montserrat i el 1960 fou ordenat sacerdot. Va elaborar una tesi doctoral sobre l'UDC i el 1966 fundà la revista Documents d'Església, treballà activament en tasques de divulgació bíblica i litúrgica i publicà estudis d'història de Catalunya del segle XX. El 1999 s'encarregà amb Agustí Colomines de l'avaluació de l'arxiu de la Generalitat de Catalunya a l'exili, dipositat a l'Arxiu del Nacionalisme de la Fundació Sabino Arana i retornat a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com