9788417660215.jpgCazarabet conversa con...   Isidre Grau, autor de “L’home que perseguia la veritat” (Gregal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L´home que perseguia la veritat.

Isidre Grau dibuixa una història, com a escriptor, molt humana entre la la reflexió que mira el fet d´esser leials i la reivindicació del passat que es comparteix

El llibre, la novel-la, està editat per Gregal.

Sovint aclarir la veritat esdevé un dret tan legítim com arriscat. Potser ja en farem prou si aconseguim transmetre la nostra experiència als que intentaran viure millor.

Allò que ens explica Gregal sobre la novel-la:

A punt de fer 90 anys, la vida tranquil·la d’Andreu Novell a Sant Feliu de Guíxols es remou quan els mitjans parlen del centenari del naixement del pintor Eduard Vilamateu. L’Andreu havia treballat per a ell com a xofer i home de confiança en una finca als afores de Castell d’Aro; ara, el preocupa que tornin a carregar, a l’Eduard, una mort que va tenir lloc trenta anys enrere. Obsessionat per aclarir els fets, aconsegueix establir contacte amb la família Vilamateu, gràcies a l’ajut providencial d’Èric Noguera, un noi de 20 anys convalescent d’un intent de suïcidi. Tanmateix, toparà amb les resistències dels fills i la vídua per furgar en el cas

Quan finalment pot accedir a unes revelacions que li donen la raó, l’home haurà d’assumir que rere aquella mort hi ha realitats incòmodes, desconegudes fins aleshores, que l’afecten directament i que li fan rellegir la pròpia existència amb nous ulls. Serà un procés d’interiorització que llegarà al jove Èric, orfe de testimonis familiars, just quan s’està replantejant el seu futur. 

L´autor, en Isidre Grau:

Isidre Grau i Antolí (Sabadell, 1945), de formació enginyer químic i professor de català, viu a Cerdanyola del Vallès. Durant quinze anys ha impartit tècniques de novel·la i de conte a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Fruit d’aquesta experiència docent, ha publicat els assaigs literaris L’arquitectura del conte (amb nova edició ampliada el 2016) i La maleta de l’escriptor. És autor de 15 novel·les, entre les quals destaquen la pentalogia Els colors de l’aigua (Premi Sant Jordi 1985), Els amants volàtils i La ciutat dels solitaris. En narrativa breu, a més de la recopilació a La pell dels anys. Contes 1981-1994, ha publicat posteriorment El dia de l’incident i Pinyols madurs, amb els contes breus apareguts prèviament a la revista digital Núvol. Obrint una via memorialista, ha publicat Primer paisatge, a partir dels records d’infància ficcionats, i la narració Retrat de dona quieta. Va ser membre del col·lectiu Ofèlia Dracs i va col·laborar al diari Avui amb articles sobre tècniques d’escriptura.   www.isidregrau.net

 

 

 

Cazarabet conversa amb Isidre Grau:

perseguiaveritat (3).jpg-Isidre, quan et vas plantejar escriure aquesta novel-la, què ens volies contar-hi? Tot i que, després, segurament tot va prenent un altre cos, no?

-La primera idea era mostrar com l’existència d’un home tan tranquil i discret com l’Andreu Novell es pot trasbalsar amb una vella obsessió. Concretament, la dèria per aclarir un crim de fa trenta anys, mogut per la fidelitat a qui va ser el seu amo i protector i amb ganes de preservar-li la bona imatgeDesprés, és clar, l’argument s’ha d’anar complementant amb molts aspectes que donin cos a la trama principal i cal que tot sigui coherent.

-I és que tot plegat evoluciona, a vegades, una miqueta de manera imprevisible, és així?

-La vida és força imprevisible, però els escriptors hem d’anar lligant-ho tot abans de començar a escriure (sempre oberts a modificar el que calgui sobre la marxa). Jo ho he hagut de preveure tot amb antelació, en secret, però la gràcia és anar-ho desvetllant de mica en mica als ulls del lector. El principal objectiu és que el lector conservi l’interès per fer les seves descobertes i anar teixint la seva pròpia interpretació.

-Quan ens fiquem a esgarrepar per trobar la veritat, sovint ens podem veure envoltats de mitges veritats que desperten fantasmes de tota mena, oi?

-Sí, la novel·la vol advertir del risc d’intentar saber-ho tot, quan rarament hi ha veritats úniques i incontrovertibles. Sovint esbrinar el que hi ha darrere dels fets palpables esdevé una feina complexa, perquè solen aparèixer qüestions col·laterals imprevisibles, capaces de complicar-nos la vida. Decidir fins a quin punt ens convé investigar, és una decisió personal.

-I alguns són part de nosaltresen aquest cas del propi protagonista que conforme viatja al temps pretèrit es troba amb rastres que també l´emboliquen a ell, oi?

-El protagonista tracta d’aclarir un enigma concret (qui va disparar aquella escopeta?), però pel camí se li posen de manifest altres dimensions de la seva vida que li havien passat desapercebudes. Mai som amos absoluts de la nostra pròpia història. Si rebobinéssim la nostra existencia, probablement hi descobriríem unes lectures insospitades.

-La narració ve a dir que no podem tenir ningú damunt d´un pedestal ni molt menys ficar la al foc per ningú

-Si no tenim accés a totes les cares d’una altra persona, és millor que no ens afanyem a mitificar-la. Ni a enlairar-la ni a condemnar-la. Farem millor d’observar-la amb atenció, mentre acumulem dades que facin legítimes unes interpretacions que sempre seran provisionals.

perseguiaveritat (5).jpg-Tot i que la confiança és un sentiment que apareix i que està ahí..ve per no desaparèixer, oiés part de nosaltres i de les nostres relacions….no m´imagino un món sense confiança

-La confiança és el més preuat entre les persones, encara que no sempre és fàcil d’aconseguir ni de mantenir. Però no podem deixar d’aspirar-hi. Val la pena.

-És una història que parla, i ens parla, en part del desengany, oi?, però també del món de les obsessionsquè ens pots contar sobre això?

-Em refereixo a la facilitat amb què vivim enganyats, perquè difícilment tenim a la totes les cartes necessàries per estar segurs de res. En el fons, potser es tracta de mantenir una mirada lúcida sobre les nostres limitacions humanes. En el cas de l’Andreu, l’obsessió li arriba quan pren consciència del temps que se li esgota i vol deixar les coses clares, potser per la seva vocació de la “feina ben feta”. Tanmateix, de vegades una certa obsessió pot ser indispensable per avançar en el coneixement.

-Potser no ens n’adonem, però totes i tots som part, víctimes i coparticipants, de les nostres pròpies obsessions, oi?

-Cadascú és responsable de conduir la seva vida segons uns objectius personals i amb els recursos que té a disposició. Ara , cal mantenir una certa claredat d’idees per no forçar les coses que queden fora dels propis límits.

-És una narració que parla de les pors, de l´infortuni per afrontar els entrebancs de la vida, del fet d´estar empresonats dins nosaltres mateixos

-Crec que tots som una mica presoners –o diguem-ne depenents- de les nostres circumstàncies, ja que amb el temps ens hi adaptem i no sempre ens surt a compte violentar-les. És una potestat de cadascú buscar o deixar de buscar el que no tenim fàcilment a l’abast.

-Hi ha persones que miren de trobar-hi eixida, però que no poden de cap de les maneres i que, a la fi, només poden fer-se un lloc sentint dolor i ací entra, per exemple, el suïcidiquè ens en pots comentar?

-Personalment, no m’he entretingut mai amb idees suïcides, potser perquè no crec que siguin la solució (tot i que no nego els mèrits del suïcidi lúcid). A la novel·la, l’Èric és un noi de vint anys que, després d’un primer desengany amorós, fa un intent barroer de liquidar-se, però de seguida comprèn el seu absurd i això l’ajuda a madurar. El més important és no rendir-se.

-Com es documenta un escriptor per escriure una història que, a més, guarda moltes més històries a dins?

-Quan saps la història que vols explicar has de valorar les informacions que et fan falta per desenvolupar-la amb plena credibilitat, amb la capacitat de submergir-hi el lector com si la ficció que li planteges fos un tros de realitat. Per aconseguir-ho, cal investigar prèviament, seleccionar bibliografía, parlar amb gent que en sap més que nosaltresFins que arriba un punt que la recopilació s’ha de donar per tancada, començar a ordenar tots els elements i posar-se a escriure. Convertir la fase de documentació en una feina inacabable, pot esdevenir una obsessió molt perillosa.

perseguiaveritat (4).jpg-Com et centres amb els personatges? Com t’ho fas per retratar-los tan ?

-Has d’imaginar tot el possible sobre la seva vida, com si fossin persones reals. Has de buscar els seus punts forts i febles, tots aquells detalls que els poden fer singulars, diferenciats de la resta dels mortals. Però molt sovint acabes de conèixer els teus personatges quan els poses en acció, quan els enfrontes amb les peripècies de l’argument. Ara , per retratar-los , has de mantenir-hi una relació molt oberta i franca, sense temor a les seves contradiccions.

-I l´escenaricom et fiques dins el lloc on es desenvolupa la trama?

-Per a mí els espais són molt importants, perquè és allà on es fa visible l’acció. Normalment, necessito definir una ciutat o una població que serveixi de referència, encara que sigui imaginària. Tanmateix, no en faig un ús diguem-ne costumista i exhaustiu, perquè m’interessa el seu valor simbòlic i universal. De la mateixa manera, tinc tendència a concentrar l’acció en unes cases concretes, que serveixen per potenciar l’argument. En aquest cas, he creat la finca de La Martinica, la casa d’indians on ubico l’enigma del crim anticParlant dels espais, ajudo a visualitzar l’acció i el comportament dels personatges.

-Què et va inspirar aquesta trama i com després la mantens tota l´estona amb tanta regularitat en el temps de lectura?

-La trama em va sorgir d’observar l’aparent placidesa d’aquestes persones grans, amb una vida que sembla molt controlada, i relacionar-la amb el rebrot d’antigues preocupacions, com és ara un crim mal aclarit. Un cop decideixes els paràmetres de la novel·la has de procurar alimentar-los amb detalls significatius i mantenir la coherència.

-Amic, com t´has hagut de documentar i sobre quins aspectes per a confeccionar aquest llibre? I després, com li has ficat ordre a tot, com ha esdevingut la metodologia de treball per a confeccionar aquesta història tan rodona?

-M’he documentat, per exemple, sobre les cases d’indians, sobre les vides d’altres pintors, sobre els tres espais principals que utilitzo: Sant Feliu de Guíxols, Castell d’Aro i Cerdanyola del Vallès… I en particular, sobre tants detalls, potser accessoris, que se’m plantejaven a mesura que anava escrivint. I així, entre escriptures i reescriptures, han anat passant més de quatre anys entre començar-la i acabar-la.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com