La Librería de El Sueño Igualitario

9788499758114_04_n_6.jpgCazarabet conversa con...   Jordi de Manuel Barrabin, autor de “Mans negres” (Pagès)

 

 

 

 

Jordi de Manuel escriu per a  Pagès Editors  un recull de relats, més en concret set ,que  ens atraparan en la lectura, però que , també, ens faran pensar….perquè el llibre i els seus set relats viatgen als set desconcerts humans que ens poden destruir i que poden fer que aflori la part més negativa de l´ésser humà

Són relats amb una forta vinculació a la literatura de gènere negre.

Allò que ens diu la sinopsi del llibre:

Cobdícia, venjança, ira, luxúria, gelosia, fanatisme, defensa pròpia i malícia genuïna s'entortolliguen en aquesta teranyina teixida amb set relats breus. Amb les “manscom a fil conductor, l'inspector Marc Sergiot apareix en cada conte: sigui amb un protagonisme manifest en la investigació, o només ensumant la ferum del crim. Mans negres són set narracions criminals que disseccionen les parts més fosques de la naturalesa humana.

Voleu fer un tast de les seves primeres pàgines:

http://www.pageseditors.cat/media/docs/9788499758114_L33_23.pdf

L´autor, en Jordi de Manuel:

És doctor de biología i profesor.Com a escriptor ha publicat reculls de contes i relats, també diverses novel-les per a adults., infants i joves. Mans negres és una mena de continuación del cicle de narracions que van començar amb noms de colors i que eren  protagonitzats per l´inspector Marc Sergiot que estigé present amb Tres somnis blaus; Cels taronges i Cabells porpres o Foc Verd.

Altres obres de  la saga de l´inspector Sergiot són L´olor de la pluja, El raptor de gnoms, Mans Lliures i La mort del corredor de fons.

Si voleu saber més d´aquest escriptor apassionat les pots trovar a: www.jordidemanuel.cat

 

 

Cazarabet conversa amb Jordi de Manuel:

retrat_JdM.jpg-Jordi, les mans diuen molt de nosaltres i de les persones, arrere els ulls és un dels espills on es recreen més els escriptors i en tots els relats teus tenen la seva presencia particular. Què et suposen i per què t´inspiren a tu les mans?

-Què faríem, qualsevol dia de la nostra vida, sense poder fer servir les mans? Depenem absolutament de les mans, l’habilitat amb els dits, juntament amb l’adquisició del llenguatge articulat i el desenvolupament del cervell són les adaptacions que ens fan més humans.

-I què et suposa dibuixar I gairebé retratar ,pam a pam, els personatges amb el protagonisme de les mans, més o menys subtil, como ho vas fent, però tenint en compte que aquests personatges són les més de les vegades personatges del que podríem reconèixer con de “novel·la negra”?

-La literatura ha d’explorar la naturalesa humana, per això per aquest recull de relats de gènere negre vaig triar com a fil conductor les mans. Aprofitar també la gran quantitat de frases fetes i locucions que inclouen la paraula o mans em donava joc per als títols: Cop de , Jocs de mans, de ferro, Una de pintura... 

-Per què utilitzes set relats com si fos fer l´ullet als set pecats capitals?

-En realitat tots no es corresponen amb els pecats, per que la luxúria, l’enveja, la ira o l’avarícia, que són potes essencials del crim, hi són ben representats. El set és un número que m’agrada i fa anys que penso els reculls de relats han de ser breus, tant en l’extensió com en la quantitat de narracions.   

-A més surt, també, en cada cas, en cada crim, l´inspector Marc Sergiot que és una mena de mescla al tourmix d´alguns dels inspectors que fins ara ens havien aplegat des de la literatura més negra de l´altra banda de l´Atlàntic fins a la de la Barcelona que escriptors d´ací ens van presentar en el seu dia. Què et va dur a retratar-lo tal com ho fas?

-Està això del tourmix! Marc Sergiot neix el 1996 quan començo a escriure L’olor de la pluja (que no es publica fins el 2006, però està ambientat al 2017). Durant vint anys he anat construint un personatge, un petit univers literari que fa salts en el temps, endavant i enrere. Porto 9 obres “sergiotianes” i ara per ara és el personatge de literatura negra catalana amb més llibres publicats.     

-Perque si en cada crim les mans juguen un paper i també es desgranen les vessants més fosques de les persones i personalitats…també crec veure en cada relat un tros de la personalitat d´en Sergiot

-Per a qui no hagi llegit cap novel·la del personatge, els set relats de Mans negres dibuixen molts trets de la personalitat de Marc Sergiot. En alguns relatsmolt protagonisme, però en altres amb prou feines treu el nas o té un paper testimonial.

-Quina d´aquestes característiques, diguem fosquest´ha costat de retratar més?, no sé és de suposar que alguna s´ha resistit una miqueta més

-Escriure costa molt, en el meu cas cada vegada més, perquè ara em veig més els defectes que anys enrere. Quan escrius sobre la foscor de la naturalesa humana és encara més difícil, perquè pots entrar en banalitats, insults, violència gratuïta i grolleries amb poc valor literari. El relat del recull que té més versions i que més em va costar és l’últim, Mans brutes; era molt difícil expressar amb paraules, en una conversa breu que gairebé és un monòleg, la maldat més terrible i universal que posseeix la humanitat, comuna en qualsevol lloc del món i en qualsevol època de la història. 

Jordi-de-manuel.jpg-I com teu has fet amb els personatges perquè dona ganes a vegades de fer per ells, d´ajudar-los a desfer-se d´aquestdefecte”, però si féssim això no gaudiríem mai de les meravelles de relats o novel·les que ens transformen dins les pròpies lectures. Com ho veus?

-La literatura pren sentit quan l’escriptor aconsegueix que el lector empatitzi amb els personatges. Aquesta implicació emocional, commoure el lector amb aquestcop de puny”, és el més important que pretenc com a escriptor.  

-De tota manera com a escriptor de relats de policies , també t´has tingut que anar documentant, no? Com ho has fet i sobre què ho has tingut que fer?

-Molt. La documentació, la recerca que has de fer per elaborar una obra, és una de les parts que més m’apassiona de l’ofici d’escriure. Per escriure la novel·la El raptor de gnoms vaig passar-me sis mesos descobrint racons meravellosos de la serra de Collserola on un dels personatges alliberava els nans de jardí.

-És sorprenent com a la vegada ens has ficat dins un alter joc, en aquest cas ens apropes, d´una manera molt especial, a les obres d´en Pedrolo?

-Incloure títols d’obres de Pedrolo dins els relats és un joc, un petit homenatge a un dels escriptors més transgressors en la nostra llengua.

-A algunes de les novel-les d´en Pedrolo ja m´havia apropat jo, però a altres, no i ara m´has despertat , altra vegada, la curiositat. És una mena d´estratagema per a això?

-Tant de bo! Si a partir de Mans negres alguns lectors se senten encuriosits i motivats a llegir Pedrolo seria meravellós. Tots els escriptors que fem gènere, policíac o ciència-ficció, som deutors de Manuel de Pedrolo. Justament aquest proper 2018 ésl’any Pedrolo”, el centenari del seu naixement, i segur que hi haurà una bona colla d’actes que ens faran recordar el conjunt de la seva obra. 

-Però segurament que has trobat inspiració en més llocs dins la literatura, en altres autors i en, per exemple, lectures de premsa, pàgines de successos i en passar llargues estones mirant com ens movem la resta de ciutadans i ciutadanes. Es així?

-L’escriptor ha de ser com una esponja, observar i absorbir la realitat amb ulls crítics. Això permet posar la lupa a les esquerdes morals de la societat, que és el que a mi m’interessa. Però la ficció ha de superar sempre la realitat, sempre, per això no puc estar d’acord amb aquell tòpic tan suat que diu que “la realitat supera la ficció”.

-I com teu fas amb el mètode per a treballar? (o sigui quina metodologia de treball utilitzes)

-Cada escriptor fa servir les seves estratègies, el seu mètode. A mi m’agrada sempre saber d’on parteixo i on vaig a parar. Per això sempre escric el principi i el final d’una novel·la o un relat i el que és apassionant és escriure i crear tota l’estructura que hi ha enmig. En Mans negres, els relats s’han cuinat a foc lent, en els últims dotze anys, sense presses i mentre escrivia altres obres. S’ha treballat molt la veu narrativa, l’estructura i el ritme de les narracions.  

-Ens pots dir , amic Jordi, ens pots fer cinc cèntims d´allò en que estàs treballat ara?

-M’agrada treballar amb moltes obres alhora. El setembre l’editorial Alrevés publica Barcelona, viatge a la perifèria criminal, una antologia col·lectiva que conté el meu relat “La trampa” Tinc una bona colla de projectes començats i una novel·la juvenil acabada que espero que aviat es publicarà.

 

 

 

 

9788499758114_04_n_6.jpg25790 
Mans negres. Jordi de Manuel Barrabin   
136 páginas
14.00 euros
PagèsCobdícia, venjança, ira, luxúria, gelosia, fanatisme, defensa pròpia i malícia genuïna s'entortolliguen en aquesta teranyina teixida amb set relats breus. Amb les
manscom a fil conductor, l'inspector Marc Sergiot apareix en cada conte: sigui amb un protagonisme manifest en la investigació, o només ensumant la ferum del crim. Mans negres són set narracions criminals que disseccionen les parts més fosques de la naturalesa humana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com