La Librería de El Sueño Igualitario

53695.jpgCazarabet conversa con...   Carles Lluch, autor de "Novel·la catalana i novel·la catòlica. Sales, Benguerel, Bonet" (Publicacions de l'Abadia de Montserrat)

 

 

Carles Lluch analitza aquest gènere en una época en la que volcar la creativitat damunt la tinta era molt feixut.

Allò que ens diu, Publicacions de l´Abadia de Montserrat sobre aquesta publicació:

El llibre s’ocupa essencialment de tres grans escriptors, que tenen una gran anomenada i que continuen llegint-se: Joan Sales (Incerta glòria ha estat sempre un best seller i un llibre molt comentat i discutit), Xavier Benguerel i Blai Bonet. Parla també, més breument, d’altres autors coneguts, com ara Josep M. Espinàs.

http://elsexilis.blogspot.com.es/2014/12/un-llibre-meu-novella-catalana-i.html

http://www.elpontdeleslletres.cat/2015/01/19/carles-lluch-publica-novel%C2%B7la-catalana-i-novel%C2%B7la-catolica-sales-benguerel-bonet/

http://www.lacomarca.net/bajo-aragon-politica-2/item/7006-alcaniz-crea-una-plaza-de-intervencion-para-aliviar-el-servicio

T´anirà llegir:

Concepte:

Metafísica:

http://es.wikipedia.org/wiki/Metaf%C3%ADsica

Articles interesants:

http://es.wikipedia.org/wiki/Metaf%C3%ADsica

https://books.google.es/books?id=rBQCftXztyAC&pg=PA17&lpg=PA17&dq=cristianisme+i+novel-la&source=bl&ots=81Ud8yX2um&sig=l7lJ5XFxeGbx5sWL9qbQyPfkNZI&hl=es&sa=X&ei=Rjf2VLD6Mcv8UP2GhOgK&ved=0CDEQ6AEwAg#v=onepage&q=cristianisme%20i%20novel-la&f=false

Un exemple de novel-la i espiritualitat:

http://ca.wikipedia.org/wiki/La_vida_de_Pi

Les plomes internacionals , la narrativa, la novel-la i el catolicisme:

http://es.wikipedia.org/wiki/Georges_Bernanos

http://es.wikipedia.org/wiki/Graham_Greene

http://es.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_Mauriac

Els autors catalans amb que es fixa Lluch:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Sales_i_Vall%C3%A8s

http://ca.wikipedia.org/wiki/Xavier_Benguerel_i_Llobet

http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Planells_i_Bonet

 

Cazarabet conversa con Carles Lluch:

carles-lluch-foto-1024x658.jpg-Carles com i de quina manera el catolicisme va influir en la novel·la catalana?

-El catolicisme va influir en la novel·la catalana perquè va influir en general en la cultura catalana fins a mitjans del segle XX. Cal tenir en compte que algunes de les elits culturals catalanes tenien vinculació amb les creences cristianes.

- Què és o en quin concepte englobes novel·la catòlica?

-La novel·la catòlica era un corrent molt determinat que es va donar a Europa en els anys vint i trenta, que indagava en les grans qüestions de la condició humana a partir de la visió cristiana del món, que incloïa per tant l’acceptació de la transcendència. Presentava una visió de l’home com un combat entre el i el mal: un home en conflicte, en contradicció. La visió de la vivència religiosa que mostra és també ambigua i contradictòria, gens “beata”.

-En un temps, en una època i en una terra on parlar amb català era, en alguns casos, fins i tot, castigat: com era l’exercici de narrar i crear en llengua catalana…? Així dons la gent seguia, sobretot, pensant en la llengua mare, el català?

-El franquisme posava moltes traves a la publicació normal en llengua catalana: manca de crítica, de plataformes de difusió, censura extrema... Això feia que fos molt difícil mantenir el contacte amb el públic lector. Encara que l’ús privat del cívic molt conscient, i això era minoritari. El català estava molt estigmatitzat.

-Centres el teu escrit, el teu estudi i la teva investigació amb la novel·la catalana envers la novel·la catòlica. Per què?

-La novel·la catòlica és un corrent dels diversos que es van produir en la novel·la catalana de postguerra, però que havia molt poca atenció per part dels estudiosos. Mereixia un tractament específic, sobretot perquè va tenir una presència considerable.

-El catolicisme tant va influenciar amb la narrativa per a convertir-se en tot un referent i un corrent entre el XIX i el XX?-  I , avui i ara, la religió quina importància té?

-La primera meitat del segle XX va ser una època de molts qüestionaments, de crisi de valors, i per tant és lògic que el cristianisme tingués aquesta influència en la literatura, perquè tenia alguna cosa a dir en aquest ambient d’interrogacions metafísiques. És evident que, a partir dels anys seixanta, la importància de la religió en l’àmbit cultural ha anat molt a la baixa.

hqdefault.jpg-Quins referents europeus podem trobar-hi….?

-Els autors més destacats van provenir sobretot de la cultura francesa: Georges Bernanos, François Mauriac... I des de l’àmbit anglosaxó, la gran figura era Graham Greene. Estem parlant d’autors que durant la postguerra gaudien d’una difusió extraordinària tant a nivell crític com popular.

-Sempre pregunto per les tasques d’investigació que s’han seguit en el treball. Com ha anat el procés? -I la metodologia de treball?

-El llibre prové de la meua tesi doctoral, que vaig presentar al desembre de 2009. Prèviament, hi havia hagut un treball d’investigació molt exhaustiu, dilatat al llarg de catorze anys, que consistí en recerca en publicacions de l’època, lectura de bibliografia especialitzada, anàlisi de moltes novel·les, tant catalanes, com europees...

-Per què en el llibre et fixes en aquests tres novel·listes en concret: Sales, Benguerel i Bonet….?- Quins punts de confluència tenen?

-Són els tres autors que van acusar més la influència del corrent europeu de novel·la catòlica, i de manera més conscient. Curiosament, tots tres van publicar en la mateixa col·lecció, “El Club dels Novel·listes”, de la qual Sales va ser, posteriorment, director. Sales i Benguerel eren, a més, molt bons amics durant aquells anys, i és evident, com explico al llibre, que el segon es va aproximar a la novel·la catòlica influït pel primer.

-Quines diferències són , per a tindre més en compte ,entre ells?

-Són autors molt diferents entre ells. Mentre Benguerel segueix molt Mauriac, i fa novel·la psicològica tradicional, Sales i Bonet tenien una veu narrativa molt personal i diferenciada. Sales és tot un món, Incerta glòria és una novel·la molt profunda i complexa que no s’esgota en absolut analitzant-ne el component religiós. En canvi, Blai Bonet fa unes novel·les torbadores, en què l’adolescència i el sexe hi tenen un paper important.

-Què diferencia a un escriptor catòlic de la resta…quines diferències des d’allò purament filosòfic hi ha i es mostren?

-Hi ha molts tipus d’escriptors catòlics. Si ens referim als autors de novel·la catòlica, es caracteritzen sobretot per l’ús d’uns determinats temes: el bé i el mal, la concepció de pecat, l’ambigüitat, la visió d’un cristianisme paradoxal i contradictori...

p1320103.jpg-Sóc una amant de les lectures i narracions de Thomas Mann…i tot i que, segurament i més a ulls experts com els teus, la seva narrativa està lluny…per què será que el sento tan proper quan reflexiones davant la novel·la catòlica?. Escolta potser tinc les neurones molt entramaliades , però també em ve a la ment, amb aquesta lectura, a Stefan Zweig…(autors, això sí, vinculats al cristianisme protestant, luterà…..)… què ens pots comentar?

-Les diferències amb autors com Mann o Zweig són molt grans, en tot cas hi ha elements que s’hi poden relacionar perquè formen part de l’ambient de l’època. Al cap i a la fi, ells també parlaven d’un món en crisi.

-Clar, tu et fixes una mica més amb Graham Greene, Bermanos, Mauriac…que són persones que des de la narrativa s’apropen a la realitat, però parant-se en cada revolt, fent-se preguntes sobre més enllà d’on venim i cap on anem…què ens pots comentar?

-Efectivament, són autors que es fan les grans preguntes sobre la condició humana. I contràriament al que molts pensarien en sentir l’adjectiu “catòlic”, donen més importància a les preguntes que a les respostes, els interessa més obrir la reflexió que tancar-la, i ací es troba el seu interés, al meu entendre.

-Eren novel·les, aquestes de les quals parles, aquestes  que composaven aquests escriptors ,que s´apropaven molt poc a poc a allò més intrínsec de l´ésser humà….és aquesta també la teva impressió?

-Intentaven fer les preguntes sobre el sentit de l’existència de manera que no semblés que estaven fent un “sermó”, sinó que el producte final fos, sobretot, una novel·la digna, que pogués llegir qualsevol lector. Pensem que una de les grans novel·les catòliques és El poder i la glòria, de Graham Greene, que és una gran obra per a qualsevol lector, independentment de les seues creences. El mateix podríem dir d’Incerta glòria de Joan Sales, o El mar de Blai Bonet.

-Carles escriure sobre cristianisme i catolicisme és topetar-se amb moltes portes tancades….amb censura?

-Jo no diria tant com censura, però és cert que hi ha moltes prevencions, perquè allò que té relació amb l’element religiós avui en dia no s’estila. Però això és fora dels ambients acadèmics, en els cercles d’especialistes en literatura no hi ha aquests prejudicis.

-Ens pots dir en que estàs treballant avui i ara?

-Sóc professor d’institut i pare de família i ara mateix m’estic dedicant amb passió i vitalitat a aquestes tasques. La recerca la tinc una mica aparcada.

 

 

53695.jpg20752
Novel·la catalana i novel·la catòlica. Sales, Benguerel, Bonet. Carles Lluch
312 páginas
24,00 euros
Publicacions de l'Abadia MontserratEl llibre s’ocupa essencialment de tres grans escriptors, que tenen una gran anomenada i que continuen llegint-se: Joan Sales (Incerta glòria ha estat sempre un best seller i un llibre molt comentat i discutit), Xavier Benguerel i Blai Bonet. Parla també, més breument, d’altres autors coneguts, com ara Josep M. Espinàs.

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com