La Librería de El Sueño Igualitario

Sin título-2.jpgCazarabet conversa con...   Joan Esculies, autor de "Evitar l'error de Companys! Tarradellas i la lliçó dels Fets d'Octubre" (Edicions de 1984)

 

Un llibre d´Edicions de 1984 sota la ploma de Joan Esculies.

Aquest any és un any particular per a Catalunya i el recent 9N és un bon exemple…també és l´any de la conmemoració del 1914… per això els llibres que tenen a veure amb els homes i dones que somiaven en duur la independencia per a Catalunya són com més acollits i de millor manera…però al davant de l´allau de llibres, escriptors i personatges ens parem davant la figura de Tarradellas i al davant de la ploma de Joan Esculies i d´un llibre interessantíssim: Evitar l´error de Companys!.Tarradellas i la lliçó dels Fets d´Octubre…una publicació que ens aplega des de 1984 Edicions i que ens donarà, quelcom més que una lliçó de historia.

Allò que ens diu aquesta editorial, Edicions de 1984, sobre el llibre:

En el marc del procés sobiranista actual, el catalanismemés present que mai la data del 6 d'octubre de 1934. Aleshores, Lluís Companys va proclamar l'Estat Català de la República Federal Espanyola i va acabar a la presó. Vuitanta anys després, polítics, periodistes i tertulians empren el gest del president de la Generalitat per defensar o negar les possibilitats d'una proclamació unilateral d'independència. En aquest joc, la figura de Josep Tarradellas s'usa sovint com a sinònim de moderació, del polític que no se salta les regles establertes.

Aquest assaig dóna la volta a aquesta visió i presenta un polític que va patir les conseqüències derivades dels anomenats Fets d'Octubre. Contra la imatge de moderació, Tarradellas va extreure una lliçó d'aquell moment per no repetir el que ell va considerar l'error de Companys: no mantenir la unitat del catalanisme i supeditar la política catalana a l'espanyola.

Per als qui creieu que ja ho sabeu tot sobre Tarradellas, per als seus defensors i detractors, per als qui imagineu el seu posicionament en el procés actual, en definitiva, per als qui useu el seu nom en va, aquest és el vostre llibre.

L'autor:

Joan Esculies Serrat (Manresa, 1976) és doctor en Història per l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de Londres i llicenciat en Periodisme i en Biologia. També és membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) i del Grup d’Estudi de les Institucions i de les Cultures Polítiques (segles XVI-XX) de la UPF. Recentment ha estat guardonat amb la Beca Jordi Pujol 2014 pel projecte «Pujol i Tarradellas. Dos gegants en Transició».

En l’àmbit de la no-ficció, ha publicat diversos articles centrats en l’aparició del nacionalisme radical català i en els paral•lelismes que ha cercat el catalanisme amb altres moviments nacionalistes. És autor, entre d’altres, de les obres Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la República (2012) i Joan Solé i Pla, un separatista entre Macià i Companys (2011). Amb l’historiador David Martínez Fiol ha escrit 12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial (2014). En l’àmbit de la ficció ha publicat Contes bàrbars (2009), Tràilers (2006) —premi Mercè Rodoreda de contes 2005— i L’ocell de la pluja (2003), premi de narrativa Ciutat d’Elx 2002.

Interesantíssim:

http://www.joanesculies.com/no-ficci%C3%B3/evitar-l-error-de-companys/

https://www.llibertat.cat/2014/10/evitar-l-error-de-companys-tarradellas-i-la-llico-dels-fets-d-octubre-28046

http://rac1.org/versio/blog/evitar-lerror-de-companys/

Sobre els Fets d´Octubre:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Fets_del_sis_d%27octubre

Lluís Companys:

http://es.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_Companys

Es fa molt difícil parlar de Companys sense recordar a Macià:

http://es.wikipedia.org/wiki/Francesc_Maci%C3%A0

El protagonista d´ aquest llibre, en Tarradellas:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Tarradellas_i_Joan

Història d´ERC:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Esquerra_Republicana_de_Catalunya

 

 

Cazarabet conversa con Joan Esculies:

7d.jpg-Si algú s’apropa al llibre hi pensa que Companys, d´entrada va cometre un error…. jo allò que penso (estigui o no d´acord amb tot allò que va anar desgranant la seva política i /o polítiques)  és que era un home molt honest, políticament parlant, i que mai va enganyar ningú…no era hipòcrita i va dur a terme allò que pensava…Què ens pots comentar?

-Més aviat penso que Companys no era diferent de la resta de polítics, ni dels d’aleshores, ni dels d’ara, i que feia de més i de menys com tots. En la política hi ha una dosi important d’hipocresia que, en bona mesura, és necessària. El mateix passa amb la impostura, que ara alguns escriptors sembla que hagin descobert el Mediterrani parlant-ne i novel·lant-la. Sense hipocresia i impostura, i no només, no funcionaria res. Altra cosa és que dir-ho i acceptar-ho sigui políticament correcte.

 

-Va esdevenir Companys un home hàbil amb la política catalana?

-Molt hàbil en la mesura que aconsegueix substituir Macià al capdavant de l’Esquerra Republicana, el partit amb més quota de poder del moment a Catalunya, i del Govern de la Generalitat a la mort d’aquest. Amb tot, el veig més com un home de mítings que no pas de gestió. Això va molt bé també quan se’l mira des de l’actualitat, perquè és molt senzill prendre un parell o tres de frases seves i repetir-les amb insistència per generar emotivitat, èpica per sentir-se “molt patriota”. En Tarradellas, per exemple, això és molt més complicat.

 

-Per proclamar l´Estat Català de la República Espanyola, en Companys i el seu govern,  van ésser empresonats, després d’uns aldarulls més enllà de les paraules i de les consideracions polítiques….Creus que la República  Espanyola és va equivocar…no va mesurar bé ni les seves forces ni res de tot plegat?

-Allò que hauria passar si les circumstàncies haguessin estat unes altres és sempre fabulació, però em sembla que és prou clar que si els governs de dretes que governaven la República haguessin estat menys durs amb la repressió posterior als Fets d’Octubre, el decurs de la història hauria estat tot un altre. En aquest sentit, l’actuació d’aquests governants va fer el joc de Companys d’erigir-se com a responsable únic dels Fets en el marc del seu judici li sortís bé i es posessin les bases pel seu mite.

 

S5YJizAq.jpg-És molt fort que s´ empresoni a tot un president de la Generalitat i al seu govern al port de Barcelona….Què en penses?

-En general és lamentable que s’empresonin persones, amb càrrec o sense, per tenir una ideologia distinta a la imperant, sempre que la defensi en un marc democràtic.

 

-Com era, en tot moment, la postura d´en Tarradellas?

-Tarradellas era contrari a la proclamació de l’Estat Català de la República Federal Espanyola per diversos motius. Un era que per la seva formació política la resta de ‘pobles’ d’Espanya l’interessaven relativament: per ell l’important era Catalunya i el seu govern. D’altra banda, Tarradellas era un polític que sabia moure’s entre bambolines. Era un home de gestió. Això avui dia ho tenim associat a ser un home gris, però no necessàriament va de la mà. En cap cas era, però, un home frívol, ni tampoc un home de mítings com Companys. És gairebé segur que si hagués encapçalat mai una llista electoral, ni tan sols durant la Transició, no hagués guanyat mai unes eleccions: li mancava aquest encant que sí que tenia Companys. A més, Tarradellas pensava el 1934 que proclamar l’Estat Català era fer el joc a l’oposició socialista, recolzar les esquerres espanyoles i entrar, per tant, en una dinàmica que no podia dur res de bo a la governabilitat de Catalunya. En la seva visió, Catalunya havia de restar al marge de la dinàmica política de partits espanyola.

 

-I des de l´exili com va poder i com va actuar, per activa i per passiva?

-El què plantejo a l’assaig és que la lliçó principal que Tarradellas extreu dels Fets d’Octubre i el fracàs i repressió posterior és precisament que Catalunya ha de fer la seva. I que cada vegada que s’alia amb una opció política espanyola no aconsegueix els seus objectius polítics. Durant l’exili, primer com a secretari general de l’ERC i després com a president de la Generalitat, Tarradellas va provar de fer precisament això: mantenir-se al marge si no era que en podia treure un rèdit molt clar o s’hi veia abocat per una manca de diners, centre de tota la problemàtica a l’exili. Queda clar que les seves decisions no tothom les va entendre.

 

-Anem a veure aquells dies, aquells fets…de veres creus que es poden comparar amb la situació d´avui en dia: em refereixo a que el president Mas ha intentat anar un xic més enllà que altres presidents (de caire independentista de Catalunya) i que, fins i tot, va fer que el darrer 9N molts ciutadans catalans poguessin dir quelcom sobre allò que voldrien ser o no ser dins l´Estat Espanyol….? ( a mi, és que em sembla que hi havia més “nivell intel·lectual” i fins i tot com a “més serietat” abans i en aquells dies que ara, però…).

-Discrepo. La mirada al passat sempre té un cert component nostàlgic, sobretot si mires aquells de qui et sents més proper. Els Fets d’Octubre i la situació actual no tenen res a veure. Les circumstàncies polítiques internacionals i estatals són diferents, els actors i la situació també. A mi el què m’interessa més però és veure si la mateixa incapacitat de gestionar el tempo polític que els governants de la República van mostrar davant l’escac de Companys –anant lluny amb la repressió, per exemple– es podria repetir ara encara que la situació sigui diferent. Dit d’altra manera, davant determinades situacions hi ha nacionalismes que són capaços d’adonar-se que han perdut i aprofiten per obtenir-ne rèdits, per exemple el britànic en l’abandó de les seves colònies. El nacionalisme espanyol no és molt hàbil fent això. I després ho paga. Veurem si ho pagarà ara.

 

manresa-joan.jpg-Avui en dia hi han i es produeixen moltes diferències entre polítics que volen una mateixa cosa…una mateixa fita i/o finalitat….això jo no ho trobo malament…més aviat enriquidor perquè crec que és bo que, dins d´una mateixa postura existeixin punts de vista diferents…que hi hagi debat, intercanvis i que es tracti de cercar el millor camí….Com ens pots explicar les diferents maneres d´afrontar l’Estat Català entorn als Fets d´ Octubre del 34?

-Bé, cada opció política defensava la seva posició. La proclama de Companys volia, en part, donar solució a aquest anhels. Essent, per exemple, separatista, en un sentit federal i a la vegada presentar Catalunya com un bastió de la República i de les Esquerres. També recolzant els socialistes de la resta de l’Estat. D’altra banda, quan Companys fa la proclama té el recolzament del seu govern, però no té el vistiplau ni del seu partit ni dels partits de coalició que tenen consellers a l’executiu.

 

-I ara, amic Joan, com ho veus? (perquè dins de CIU hi han diferents postures amb un Duran i Lleida que es desmarca més que mai; després està ERC que, crec, està com “pressionada” per les postures més “renovadores” que han sortit del carrer i del descontent com poden ésser la CUP..).

-Sóc escèptic davant de l’ anomenat “procés”. Crec que hi ha un grup nombrosíssim molt mobilitzat i esperançat, que veu la sortida a moltes coses negatives (crisi econòmica, social, valors, referents...) en la consecució d’un Estat per a Catalunya. En aquest sentit ha fet un relat independentista del què està passant i s’ha sabut moure molt bé (en l’ús de les noves tecnologies, per exemple). El catalanisme en conjunt té ara un biaix més independentista que fa deu anys, això és clar. Però tinc dubtes que aquest grup nombrós aconsegueixi imposar-se i ser majoritari. Hi ha una part molt important de la població catalana que no se sent apel·lada per aquesta via perquè el seu relat per sortir del què està passant és un altre. D’altra banda, i ara parlant des d’una posició, si vols, egoista, m’estimaria més que el gruix dels independentistes fessin menys tuits abrandats i passessin més per les llibreries a consumir llibres en català o altres productes culturals d’aquí. Hi ha coses que es poden fer per les quals no cal esperar a tenir un Estat. Clar que això és com allò que dèiem de Companys i Tarradellas: abocar-se al balcó i llençar esgarips de l’estil “tornarem a lluitar...” és gairebé sempre més senzill que no pas aconseguir que els Rodalies arribin a l’hora o seure i llegir.

 

-Fenomen apart, però sí a tindre en compte per estudiar-hi és el de PSC que amb tot això i fruit de moltes altres coses ha acabat con per esclatar, com ho veus…?

-En certa manera és normal que quan les posicions es tensen la marca que defensava una de les impostures que ha planat durant els trenta anys de democràcia recent -dir que Catalunya era un sol poble- s’enfonsi. A Catalunya hi ha dues grans comunitats imaginades, amb punts de contacte òbviament, que a porta tancada es reconeixen com “l’altre” i es veuen distintes. En el PSC han conviscut molt bé fent balanç de poder fins que el moment social, polític i econòmic ha obligat a posicionar-se més clarament. És per això que si no encertes el missatge sempre poden sortir noves formacions, sense llasts de gestió, que pretenguin defensar millor que no ho fas tu el teu electorat. Les escissions del PSC cal llegir-les en aquesta línia, de defensa d’unes regidories, d’uns futurs votants –de feina, en definitiva–, que no pas en nom de la defensa de la pàtria, tal com es presenten. A l’hora d’analitzar el passat i també el present sempre cal prendre’s un moment per pensar què és allò que hi guanya aquella persona fent aquell gest i no empassar-se d’entrada la manera en com ho vol embolcallar.

 

esculies11.jpg-El Procés Constituent (amb Arcadi Oliveres i na Teresa Forcades), Guanyem (amb Ada Colau), els indignats de Plaça Catalunya, Podemos….quin paper els hi veus dins el procés independentista?

-En general tenen una vessant més social que no pas nacionalista. Uns poden considerar que el relat independentista casa amb les seves expectatives i contribuir a eixamplar les bases de persones favorables a l’Estat Català en aquest sentit. Altres simplement tenen, com deia, un altre relat, que no passa per la independència de Catalunya i no hi contribuiran. El gran, o un dels grans, problema del nacionalisme català és que quan apareix a Barcelona al tombant del segle XIX el moviment obrer ja està molt consolidat i aquest segment no “compra” la idea que li ofereixen els publicistes del catalanisme. Si aquest segment obrer hagués vist que per resoldre la seva situació la solució passava per tenir un estat independent per a Catalunya avui no estaríem discutint d’això.

 

-Perdona t´ he estat preguntant per moltes coses i a lo millor et sembla que no ho he fet massa pel llibre de manera directa, però indirectament hem anat fent-lo…Ara et  pregunto: com veus i a què atribueixes que la figura d´en Tarradellas sigui tant estudiada, analitzada per escriptors, historiadors i demés…? És un dels homes amb més pes, sense cap mena de dubte, de la política a Catalunya en aquests darrers anys i temps…però quins van ser els seus principals arguments i les seves principals habilitats coma polític?

-Precisament penso que no s’ha estudiat gaire. Una cosa és la quantitat de publicacions sobre ell o d’ell i l’altra la capacitat crítica d’aquestes, que és més aviat poca. La meva tesi doctoral va versar sobre els primers quaranta anys de vida de Tarradellas i, entre altres,  deixava clar que Tarradellas amb trenta anys s’havia fet a ell mateix, que comptava amb diners, una certa posició social i que en entrar en política activa als anys trenta podia fer política, en majúscules, i dir allò que li semblava perquè tenia on tornar: tenia una professió –viatjant de comerç. En canvi, molts dels qui va trobar-se en la seva aventura política depenien enterament de la voluntat de l’Esquerra Republicana. Cent anys després aquesta mena de coses no han canviat. Per ell va ser nefast que els seus companys veiessin que mentre la majoria d’ells no havia passat d’oficinista i somiaven amb una feina de funcionari a la nova Generalitat de Macià, ell hagués progressat, escalat econòmicament, i que, en molts casos, fos ell qui els donava la plaça anhelada. Ara ens allargaríem, però per resumir-ho: la gelosia és un pou de misèria.

 

 

Sin título-2.jpg18103
Evitar l'error de Companys! Tarradellas i la lliçó dels Fets d'Octubre. Joan Esculies
160 páginas
14.00 euros
Edicions de 1984En el marc del procés sobiranista actual, el catalanismemés present que mai la data del 6 d’octubre de 1934. Aleshores, Lluís Companys va proclamar l’Estat Català de la República Federal Espanyola i va acabar a la presó. Vuitanta anys després, polítics, periodistes i tertulians empren el gest del president de la Generalitat per defensar o negar les possibilitats d’una proclamació unilateral d’independència. En aquest joc, la figura de Josep Tarradellas s’usa sovint com a sinònim de moderació, del polític que no se salta les regles establertes.

Aquest assaig dóna la volta a aquesta visió i presenta un polític que va patir les conseqüències derivades dels anomenats Fets d’Octubre. Contra la imatge de moderació, Tarradellas va extreure una lliçó d’aquell moment per no repetir el que ell va considerar l’error de Companys: no mantenir la unitat del catalanisme i supeditar la política catalana a l’espanyola.

Per als qui creieu que ja ho sabeu tot sobre Tarradellas, per als seus defensors i detractors, per als qui imagineu el seu posicionament en el procés actual, en definitiva, per als qui useu el seu nom en va, aquest és el vostre llibre.


Joan Esculies Serrat (Manresa, 1976) és doctor en Història per l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), màster en Nacionalisme i Conflicte Ètnic pel Birkbeck College de la Universitat de Londres i llicenciat en Periodisme i en Biologia. També és membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) i del Grup d’Estudi de les Institucions i de les Cultures Polítiques (segles xvi-xx) de la UPF. Recentment ha estat guardonat amb la Beca Jordi Pujol 2014 pel projecte «Pujol i Tarradellas. Dos gegants en Transició».

 

En l’àmbit de la no-ficció, ha publicat diversos articles centrats en l’aparició del nacionalisme radical català i en els paral·lelismes que ha cercat el catalanisme amb altres moviments nacionalistes. És autor, entre d’altres, de les obres Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la República (2012) i Joan Solé i Pla, un separatista entre Macià i Companys (2011). Amb l’historiador David Martínez Fiol ha escrit 12.000! Els catalans a la Primera Guerra Mundial (2014). En l’àmbit de la ficció ha publicatContes bàrbars (2009), Tràilers (2006) —premi Mercè Rodoreda de contes 2005— i L’ocell de la pluja (2003), premi de narrativa Ciutat d’Elx 2002.

Podeu trobar més informació a www.joanesculies.com

 

Recull de premsa

- 1/2 Anna Ballbona / El Punt Avui

- 2/2 Anna Ballbona / El Punt Avui

- Joan Esculies / Diari Ara

- Agustí Barrera / Llibertat.cat

- «Un llibre de Joan Esculies reivindica l’opció catalanista de Tarradellas l’octubre del 34». Toni Mata conversa amb Josep Esculies (Regió 7)

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com