Treball de Recerca

 

image003.jpg

 

La transició de l’escola republicana a l’escola franquista. Experiència en un àrea rural de Girona (1936-43). 

 

Anna Marco Ramell

Dirigit per Maite Bosch

2n de Batxillerat 4

Escola Frederic Mistral / Tècnic Eulàlia

                               Barcelona, desembre 2001

                               Premi CIRIT 2002

                               Treball depositat a la Biblioteca del Pavelló de la República

 

AGRAÏMENTS

 

A la meva àvia Esther, que és la protagonista principal d’aquesta història i que va mantenir viu el record d’aquella època.

Als antics alumnes que m’han brindat la seva memòria, en especial Bonaventura Vila per la intensitat dels seus records.

Als meus pares, que m’han orientat en la recerca dels llibres, documents i persones necessàries per a dur a terme aquest treball.

 

 

¿Sabe usted cuántos años acabo de cumplir? Ochenta y dos. Soy un hombre mayor y estoy cansado. Tuve una mujer y no la tengo. Tuve una hija y ya no la tengo. Todavía me estoy recuperando de una embolia. No me queda mucho tiempo, y lo único que quiero es que me dejen en paz. Créame: esas historias ya no interesan a nadie, ni siquiera a los que vivimos; hubo un tiempo en que sí, pero ya no. Alguien decidió que había que olvidarlas.

                                                          (Javier Cercas. Soldados de Salamina)

 

ÍNDEX

 

1. Introducció

 

2. Material i mètodes

    2.1. Llibretes escolars

           2.1.1. Llibretes de Vilafant (República)

           2.1.2. Llibretes de Marzà (Postguerra)

    2.2. Entrevistes als antics alumnes

    2.3. Documents personals de la mestra

    2.4. Llibres de text i d’història de l’època

 

3. Anàlisi de les llibretes i les entrevistes

    3.1. Estructura de les llibretes

    3.2. Entrevistes als antics alumnes

    3.3. Organització de l’escola

    3.4. Continguts de l’ensenyament

           3.4.1. Ús de l’idioma

           3.4.2. Religió

           3.4.3. Moral, Dret i Educació cívica

           3.4.4. Política

           3.4.5. Geografia i Història

           3.4.6. Ús de la religió i la política en l’estudi de la Llengua

           3.4.7. Ciències

 

4. Documents personals de la mestra

 

5. Anàlisi dels llibres de text

 

6. Conclusions

 

 

Annexos

    1. Religió

    2. Geografia i Història

    3. Miscel·lània

        3.1. L’escola

        3.2. La família

        3.3. La Guerra Civil

        3.4. Una excursió

    4. Certificats de bona conducta de la mestra

        4.1. Copia de mis avales de Vilafant (Gerona)

              4.1.1. El del Sr.Párroco

              4.1.2. El de Falange

              4.1.3. El del Sr.Alcalde

              4.1.4. El de la Guardia Civil

        4.2. Copia del aval del Sr.Párroco de Vilajuiga

 

Índex d’abreviatures

 

Índex d’il·lustracions

 

Bibliografia

 

 

 

1. INTRODUCCIÓ

 

Ens trobem al començament d’un nou segle, molt lluny de la Guerra Civil i fins i tot de la mort de Franco, a qui ja no hem conegut les persones de la meva generació, ni tan sols hem viscut la transició a la democràcia, que es va acompanyar d’un silenciament dels aspectes més obscurs de l’època franquista11. Un d’ells va ser el de l’ensenyament, que va experimentar un retrocés important respecte a l’impuls que havia tingut durant la Segona República8.

 

A casa m’han parlat sovint dels temps de la guerra i la postguerra i sempre m’ha agradat mirar els llibres i les llibretes escolars d’aquella època que guardava la meva àvia, que va ser mestra d’ambdós períodes i va morir durant la meva infància.

 

Aquestes consideracions m’han dut a plantejar-me estudiar el canvi que suposà el pas de l’escola republicana a la del nou règim franquista (període 1936-1943), que es va imposar per la força de les armes.

 

Es poden utilitzar diversos mètodes per estudiar l’educació de l’època7,8. Per una part, hi ha el testimoni directe de les persones que la van viure, que en aquest cas poden ser poc accessibles, ja que una gran part dels mestres d’aleshores han mort (els més joves deuen tenir en l’actualitat 82 anys (20 anys al 1939)) i fins i tot els seus alumnes també són grans (entre 68 i 76 anys, pels alumnes del 1939 (nascuts entre el 1925 i el 1933)). La fiabilitat de la memòria de les persones d’edat avançada és qüestionable, però pot complementar les altres fonts d’informació.

 

El recurs de la memòria s’ha d’acompanyar amb l’anàlisi dels documents disponibles. Els més pròxims al contingut real de l’ensenyament són els escrits dels mestres i alumnes, especialment els diaris en els que aquests expliquen el contingut de l’activitat diària a l’escola7,8. Aquests documents, conservats per la meva àvia o aportats pels propis alumnes, són l’element principal en el què es basa el present treball.

 

Un altre mitjà d’estudi és l’anàlisi dels llibres de text, com són les enciclopèdies escolars, els llibres del mestre i els llibres de lectura. Té moltes limitacions ja que no podem precisar com eren seguits a l’escola. Els testimonis ens indiquen que l’ensenyament es basava principalment en les explicacions dels mestres, pel que són més útils les llibretes dels mestres i alumnes que els llibres de text. A més, no es disposava de gaires llibres de text a les escoles de la primera època de la postguerra, ja que al ser republicans van ser eliminats7,8.

 

L’experiència que s’estudia és local i no pot generalitzar-se a tota Catalunya o Espanya7, però aporta el seu gra de sorra al coneixement d’un període tan important i poc conegut de la nostra història.


2. MATERIAL I MÈTODES

 

image005.jpg

 

S’estudia l’àmbit català i rural mitjançant els documents d’una mestra interina, la meva àvia Esther Mª Igual, que treballà inicialment en una classe de nenes de Vilafant, un poble de la província de Girona amb una població d’uns 500 habitants, situat molt a la vora de Figueres (mapa)6. L’activitat de la professora va tenir lloc des del febrer de 1936 fins al febrer de 1939, quan arribaren les tropes de Franco a la població i es van acabar les classes.

 

Quan es va produir el canvi de règim, l’activitat de la mestra interina va passar de Vilafant a Pedret-Marzà, una altra població empordanesa d’uns 200 habitants, que està situada al costat de Vilajuïga (mapa)6. En aquest lloc va romandre fins el desembre de 1943. Al parlar d’aquest municipi l’anomenaré simplement Marzà, que és el principal nucli de població.

 

Es compara l’activitat de la mestra i els alumnes en dues poblacions de característiques similars, separades per uns 15 Km de distància, en el període republicà (febrer 1936 - febrer 1939) i en el franquista immediatament posterior al final de la guerra (octubre 1939 – desembre 1943).

 

2.1. Llibretes escolars

 

2.1.1. Llibretes de Vilafant (República)

 

Es disposa de diverses llibretes d’alumnes i de la mestra:

 

·         Tres llibretes de 1936 de l’alumna Teresa Montaner, una datada el mes de juny de 1936. Les altres dues, encara que no estan datades, pel seu contingut es poden situar, una entre el febrer i l’abril i l’altre l’abril-maig del mateix any.

·         Una llibreta de les alumnes Carme Turias (24.12.37 al 29.3.38), Maria Subirós (8.11.38 al 19.12.38) i Àngela Piorno (20.12.38 al 14.1.39), respectivament.

·         Llibreta de rotació de les alumnes (diari de les activitats de l’escola redactat per les mateixes nenes). Comprèn entre el 4.3.38 i el 26.4.38 i dos textos independents dels dies 9 i 22.12.38.

·         Llibreta de la mestra (diari de les activitats de l’escola redactat per ella mateixa), escrita entre el 11.2.38 i el 5.6.38.

 

image008.jpgimage009.jpg

2.1.2. Llibretes de Marzà (Postguerra)

 

D’aquest període es disposa de diversos documents:

 

·         Dues llibretes de l’alumne Joan Font (6.10.39 al 14.11.39 i 15.12.39 al 19.1.40).

·         Quatre llibretes de l’alumne Bonaventura Vila (12.12.42 al 20.1.43, 22.1.43 al 17.2.43, 31.5.43 al 13.10.43, i una altra del febrer i març de 1943 en la que només consta la data del 19.2.43), així com diferents làmines i àlbums de Geografia, Història Sagrada i d’Espanya i Aritmètica datats entre 1941 i 1943.

·         Llibreta de rotació dels alumnes (2.11.43 al 15.12.43). És una llibreta amb temes de diferents assignatures redactats cada dia per un alumne diferent, però no té l’estructura d’un diari.

·         Llibreta de la mestra (diari de les activitats de l’escola redactat per ella mateixa). Està escrita durant diversos períodes, sense perdre la continuïtat de les pàgines (21.1.40 al 27.11.40, 20.4.42 al 29.4.42 i 11.11.42 al 15.4.43).

 

Un quadern conté els escrits de la professora en ambdues poblacions i el mateix succeeix amb la llibreta de rotació dels alumnes.

 

Els textos procedents d’aquestes llibretes reproduïts en el treball apareixen en lletra cursiva, en el seu idioma original. Els més extensos, o que són menys importants per a la comprensió del treball són exposats als Annexos.


2.2. Entrevistes als antics alumnes

 

S’ha entrevistat a una alumna de Vilafant (Enriqueta Castañer) i quatre alumnes de Marzà (Agustí Castelló, Joan Castelló, Joan Font i Bonaventura Vila). Els testimonis dels alumnes són utilitzats en el text, quan és adient al tema tractat, sense fer una descripció detallada de cadascuna de les entrevistes.

 

2.3. Documents personals de la mestra

 

Encara que no és el tema principal del treball, donat el seu interès i que tradueix fidelment l’esperit repressiu de la postguerra, es transcriu el text d’una còpia mecanografiada dels certificats de bona conducta, expedits pel rector de la parròquia, el responsable local de Falange i l’alcalde de Vilafant i el cap de la Guardia Civil de Figueres, que va haver de presentar la mestra per poder continuar exercint la seva professió al finalitzar la Guerra Civil.

 

També es mostra el text d’una còpia escrita a llapis de l’informe del rector de la parròquia de Vilajuïga, que va necessitar la professora per poder presentar-se a oposicions per obtenir una plaça definitiva.

 

A més, s’inclouen alguns documents personals de la professora, com el carnet de Mestra Nacional o el d’afiliació a la Falange.

 


2.4. Llibres de text i d’història de l’època

 

S’analitzen varies enciclopèdies escolars, comparant els períodes republicà i franquista. S’utilitzen dues enciclopèdies del període republicà (Edelvives de 19345 i Dalmáu Carles-Pla (DCP) de 19383), i altres dues de la primera època del franquisme (Hijos de Santiago Rodríguez (HRS), de 1941 o anterior9 (falta la primera pàgina, però la firma del primer propietari de l’enciclopèdia és de 1941) i DCP de 19434). També s’ha consultat una monografia editada al diari El País per a commemorar el 25è aniversari de la mort de Franco11, un llibre general sobre l’escola franquista de R. Navarro Sandalinas8, un altre sobre l’escola a la província de Girona en els primers anys del franquisme de S. Marqués Sureda7 i una història general del franquisme de D. Sueiro i B. Díaz Nosty12. Com a objectiu secundari també s’ha consultat dues enciclopèdies de principis dels 60 (HSR de 196010 i Álvarez de 19621).

image011.jpg

 

3. ANÀLISI DE LES LLIBRETES I ENTREVISTES

 

3.1. Estructura de les llibretes

 

S’ha de destacar que en el període republicà la informació més valuosa l’aporten les mateixes alumnes a la seva llibreta de rotació, en la que cadascuna d’elles descriu amb un estil força espontani l’activitat diària a l’escola. En el període de postguerra és la pròpia mestra qui ofereix la millor informació, explicant el programa docent de cada dia d’una manera bastant detallada, com si realitzés uns deures o hagués de passar un examen davant un superior, segurament l’inspector, que havia de controlar el contingut ideològic de l’ensenyament7,8.

image014.jpgimage015.jpg
En comparació, la llibreta de rotació dels alumnes de Marzà només és una exposició de temes de la manera més pulcra possible, probablement per impressionar també a l’autoritat superior. La llibreta de la mestra de Vilafant no és gens exhaustiva i sembla un quadern d’apunts.

 

També s’ha de destacar que les llibretes de rotació dels alumnes i els quaderns de la professora d’ambdós períodes es troben en una mateixa llibreta, probablement degut a que la manca de paper era més apremiant que la severitat de l’ull censor de l’inspector, al que no li havia d’agradar gens veure textos de l’època republicana7,8.

image017.jpg

Els quaderns no abracen tot el temps escolar comprés entre 1936 i 1943, però cobreixen períodes força representatius, excepte en els anys 1937 i 1941, sense que tregui validesa a l’estudi. El quadern de la professora de Marzà és bastant homogeni, amb el parèntesi de 1941, degut segurament a que en aquesta època estava molt ocupada preparant les oposicions. El fet de la continuïtat dels quaderns de la professora i de rotació dels alumnes entre Vilafant i Marzà suggereix que no hi haurien altres quaderns extraviats de les mateixes característiques, sinó que es van escriure durant períodes limitats. A les llibretes de l’època republicana es troba algun full arrancat o tallat amb tisores. No es pot saber si es van eliminar per contenir temes conflictius amb el nou règim.

3.2. Entrevistes als antics alumnes

 

S’ha acudit a les poblacions estudiades per entrevistar als antics alumnes. A Vilafant només s’ha pogut entrevistar a una persona, Enriqueta Castañer, nascuda el 1926. Gairebé la meitat de les altres alumnes identificades ja són mortes i la resta viuen en altres poblacions, la majoria amb els fills, i no es van poder localitzar. Vilafant és en l’actualitat una zona residencial de l’àrea de Figueres i ha canviat de manera important la composició de la seva població.

 

En canvi a Marzà, que continua conservant la seva estructura de petita població rural, va ser relativament fàcil entrevistar a quatre alumnes, que segueixen residint allà. S’ha entrevistat a Agustí Castelló, nascut el 1933, al seu germà Joan Castelló, nascut el 1927, Joan Font, nascut el 1931 i Bonaventura Vila, nascut el 1933.

 

3.3. Organització de l’escola

 

L’escola de Vilafant era unitària de nenes, mentre que la de Marzà era mixta degut a la seva escassa població, trencant un dels grans tabús de la escola franquista, la coeducació8. Segurament van ser més importants les condicions d’escassetat de mestres i alumnes que la puresa ideològica. Els alumnes de Marzà no recorden que hi haguessin problemes degut a aquest fet.

 

La Guerra Civil va fer que moltes famílies de Figueres i fins i tot de més lluny, com una de Zamora, es refugiessin a Vilafant, incrementant de forma important la seva població escolar (testimoni d’E.Castañer). Així, a la primavera de 1936 hi havia 43 alumnes (LTM, abril-maig 1936), mentre que al març de 1938 eren 61 (LCT, 13.3.38). A l’escola de Marzà hi assistien uns 30 alumnes segons el seu propi testimoni.

image019.jpg

Els alumnes de les dues escoles estaven distribuïts entre grau elemental (1r), mig (2n) i superior (3r). Quasi totes les referències de l’estudi es basen en els dos últims graus.

 

Les classes a Vilafant eren de dilluns a divendres, en horari de matí i tarda, i el dissabte pel matí. Les nenes entraven a classe en fila al sentir l’hora al rellotge del poble i s’asseien als seus pupitres. No existia una disciplina rígida, però tampoc donava la impressió d’anarquia. Una nena ho descriu així:

 

·         “Como todos los días, a las 8 y media entramos en la clase, nos hemos sentado en nuestras mesas y empezamos a callar. Una vez estando en la clase en silencio, la señora Profesora nos dictó ...” (LRV, 8.4.38).

 

A la tarda, a Vilafant feien labors de 3 a 4, i després dibuix, cal·ligrafia, treballs manuals o lectura. Algunes de les classes de Ciències Naturals, Física o Química les feien a la “Secció”, un espai diferenciat, que podia ser un petit laboratori.

 

Després de la guerra les coses canviaren. A Marzà hi havia unes pautes més elaborades, amb un protocol format pel rés d’una oració, el cant d’un himne patriòtico-militar i la “Revista de aseo”, també anomenada de “niños o de limpieza”. És curiosa l’explicació de les parts del cos examinades per la mestra: “manos, cara, cuello, orejas, rodillas, vestido, cabeza” (LMM, 26.2.40). En entrar a la tarda hi havia oració i “Revista de aseo”. En sortir al matí i a la tarda també tornava a haver-hi oració i cant d’un himne patriòtic. Segons expliquen els alumnes, i encara que apareguin escrits regularment en la llibreta de la mestra, cada cop es cantaven menys els himnes patriòtics, encara que es mantenien les oracions.

 

És molt característica aquesta frase de la mestra els dissabtes a la tarda: “Recordar la limpieza para el lunes y la asistencia a oír la Santa Misa” (LMM, 3.2.40). A Marzà, a la tarda, mentre que les nenes feien labors, els nens dibuixaven o feien cal·ligrafia. També era a la tarda quan es realitzaven moltes de les pràctiques i assignatures religioses.

 

Tant en un període com en l’altre, hi havia una gran preocupació per la bona presentació dels treballs escrits. Així B.Vila comenta que la mestra els informava cada tarda de les assignatures del dia següent i a la nit a casa dibuixaven els encapçalaments dels treballs. També explica que li van dir que tenia lletra de nena perquè era recta, i la va inclinar deliberadament perquè fos més masculina.

 

Segons el testimoni de B.Vila, la mestra puntuava els treballs dels alumnes, i al final de la setmana eren qualificats segons els punts obtinguts, provocant una competitivitat per ser els primers de la classe. Aquests mètodes també s’havien fet durant el període republicà.

image021.jpg

En quant a la iconografia utilitzada a les llibretes, predominen en els dos períodes temes socials i de ciències (estacions de l’any, activitats econòmiques i socials, ciències naturals, etc.). Durant la postguerra hi ha poca representació de temes religiosos o històrico-polítics.

 

Les tardes dels dijous feien festa a Marzà per desplaçar-se al mercat de Figueres, que es celebrava aquell dia, mentre que anaven a classe la tarda dels dissabtes, principalment per a realitzar activitats de tipus religiós, preparant la festivitat del diumenge. Es pot dir que combinaven bé els interessos materials i espirituals.

 

La manera com la mestra organitzava l’estona d’esbarjo al matí és un reflex fidel de les diferències entre el període republicà i la postguerra. La descripció d’una nena de Vilafant tradueix un ambient de llibertat i espontaneïtat, encara que mantenint-se l’ordre:

 

·         “A las diez la maestra dijo que ya era hora de salir a jugar. Todas nos pusimos muy contentas, porque sabíamos que podríamos correr a nuestro antojo. Al cabo de un rato la maestra nos dijo que ya era hora de entrar y todas nos pusimos en fila y fuimos entrando bien ordenadas en la clase” (LRV, 7.4.38).

 

En canvi, les descripcions de la llibreta de la mestra a Marzà són un ampli repertori de com s’ha d’organitzar l’esbarjo, per dotar-lo d’un contingut concorde amb la ideologia imperant. Val la pena esmentar les diferents variants, que també tradueixen la meteorologia, especialment dura el 1940:

 

·         “Como que el tiempo se presenta muy frío, no podrán salir al patio los niños y dicho tiempo lo emplearemos en charlas amenas con los niños” (LMM, 21.1.40).

·         “Ejercicios de gimnasia, movimientos ordenados de piernas, brazos y tronco” (LMM, 27.1.40).

·         “Juegos libres, pero que yo los vigilaré para experimentar el carácter y gustos” (LMM, 29.1.40).

·         “Juegos organizados en los cuales tomaré parte activa” (LMM, 31.1.40).

·         “Juegos libres, que se lo organicen ellos mismos” (LMM, 3.2.40).

·         “Ejercicios ordenados de gimnasia en el patio escolar” (LMM, 12.2.40).

·         “Arreglo y cuidado del patio escolar” (LMM, 20.2.40).

·         “Si el tiempo es adecuado haremos gimnasia en el patio” (LMM, 2.3.40).

·         “Arreglo del jardín del patio escolar” (LMM, 4.3.40).

·         “Como hace mal tiempo les explicaré un cuento” (LMM, 6.3.40).

·         “Organizarán algún juego ellos mismos, en plena libertad” (LMM, 25.4.40).

·         “Permanecerán en clase debido al mal tiempo, explicaciones moral- religiosas” (LMM, 30.5.40).

·         “En plena libertad” (LMM, 4.6.40).

·         “Si continúa la lluvia, recitarán poesías” (LMM, 28.4.42).

·         “Organizar un juego acompañado de canto” (LMM, 11.11.42).

·         “Debido al mal tiempo, explicaremos un cuento” (LMM, 17.11.42).

·         “Jugar a la comba con cantos” (LMM, 1.12.42).

·         “Ejemplos de acciones buenas” (LMM, 8.2.43).

 

En el context de l’escola de la República, aquests comentaris serien impensables i no surten mai a les llibretes de la mestra ni de les alumnes de Vilafant.

image024.jpg  image025.jpg

No queda gaire clar el paper de les enciclopèdies a l’escola. Hi ha diversos dibuixos a les llibretes de Marzà copiats de la enciclopèdia HSR de 1939-419, com una reproducció mostrada a la pàgina següent de l’efígie dels Reis Catòlics (pàg.885), que fa pensar que la devien utilitzar a classe (LBV, 12.2.43). Entre els llibres de lectura, s’esmenten a Vilafant “L’Estrella” i “Segon Llibre” en català i “Corazón” i “Lectura Corriente”, en castellà. A Marzà llegeixen “La Senda del bien”, “La Senda de la virtud” i “Mis camaradas y yo”.

 

A Vilafant posseïen una Biblioteca de la qual les nenes s’emportaven llibres per llegir-los a casa, cosa que feien sovint segons E.Castañer. Encara que a les llibretes de Marzà no existeix cap referència a la Biblioteca, els alumnes sí que la recorden, però no la utilitzaven gaire. Cada any commemoraven a ambdós llocs la festa del llibre del 23 d’abril.

 

També hi ha interès per la higiene durant els dos períodes. Així, en una descripció de l’escola, una nena parla de que tenen “una clase muy alegre y ventilada” (LTM, abril-maig 1936, Annex 3.1) i segons E.Castañer, durant la República la mestra també comprovava si anaven netes a classe, encara que segurament no seria amb l’obsessió que tradueix la llibreta de la mestra a Marzà. Cada alumna de Vilafant tenia cura d’un tros de jardí del pati de l’escola, activitat que també es feia a Marzà (testimoni d’E.Castañer, “Arreglo del jardín del patio escolar” (LMM, 4.3.40).

image027.jpg

A Vilafant realitzaven sortides fora de l’escola quan feia bon temps, per anar a conèixer la bòvila propera, realitzar classes pràctiques de Ciències Naturals, o fins i tot per jugar a futbol entre nens i nenes (LRV, 10.4.38). A Marzà també feien sortides amb finalitats didàctiques o de diversió (fer classe a la natura, visitar una masia, banyar-se a la platja), però també espirituals, amb la finalitat que els alumnes es confessessin a l’església de Vilajuïga (LMM, 10.4.43) o per ornar l’església la vigília de la festivitat de Sant Isidre, patró del poble (LMM, 14.5.40).

 

L’alumna E.Castañer, no recorda càstigs corporals a l’escola de Vilafant, ni durant el període republicà ni el franquista. Se’ls recriminava l’acció dolenta i se’ls obligava a fer deures, restar més hores a classe o se’ls prohibia alguna diversió. A la llibreta de la mestra de Marzà hi ha un exemple d’una acció dolenta i el càstig corresponent. Val la pena transcriure el text ja que també serveix com exemple de la coeducació i de les sortides que realitzaven:

 

·         “Como ayer por la tarde hacía un sol magnífico, la aprovechamos para desplazarnos a un pequeño pinar próximo al pueblo. Llegados al punto de referencia, formamos una circunferencia sentándonos en el suelo. Recordamos la lección explicada por la mañana sobre los árboles de hojas perennes. A continuación recitaron algunas de las poesías estudiadas. Hicimos clase de lectura comentada, para lo cual habían llevado sus respectivos libros. Organizaron algunos juegos y regresamos a la clase. Ya próximos a la clase, 3 niños de grado superior cometieron la mala acción de hacer caer a una de las niñas. Me quedé con ellos y les amonesté su mala acción, haciéndoseles escribir en sus cuadernos de limpio” (LMM, 28.1.43).

 

Aquest càstig queda reflectit en una de les llibretes dels alumnes, que escriu deu vegades: “Esta tarde he hecho una mala acción porque he hecho caer a una niña y propongo no hacerlo más” (LBV, 29.1.43).

 
Un dels mitjans de control ideològic durant la postguerra era la visita periòdica a l’escola de l’inspector per vetllar per la puresa de l’educació nacional-catòlica, interrogant al mestre i als alumnes i revisant les llibretes i treballs escolars. De totes formes, eren pocs inspectors i les visites havien de ser molt espaiades12. Al quadern de la mestra de Marzà s’esmenta una sola vegada la visita de l’inspector (LMM, 14.10.40), encara que aquesta llibreta sembla estar feta perquè ell la vegi.

image029.jpg

Els alumnes de Marzà recorden molt poques visites de l’inspector. El paper censor i de control ideològic el realitzava el rector de la parròquia de Vilajuïga, que anava a l’escola una vegada per setmana i revisava les llibretes dels alumnes per veure quins havien rebut càstigs i com es complia amb la religió.

 

3.4. Continguts de l’ensenyament

 

3.4.1. Ús de l’idioma

 

República

 

Les dues poblacions estudiades, Vilafant i Marzà, són catalanoparlants. L’educació a Vilafant durant el període republicà és bilingüe, en castellà i català. Quasi totes les assignatures estan escrites en castellà, excepte l’aritmètica que es fa en català, i per la que s’utilitza un llibre de text català (“Lliçons d’Aritmètica”). A més, tots els dies hi ha gramàtica, dictat o lectura en català. A mida que avança la guerra hi ha més participació del català. Així, el 37% dels temes de les llibretes de 1936 estan escrits en català (LTM). A finals de 1937 i principis del 38, el 61,5% dels temes està en català (LCT) i a finals del 38 gairebé tot està en català (87,5% en la LMS). Fins i tot, la llibreta d’una nena de Zamora, refugiada a Vilafant, conté un 48% dels temes en català (LAP). En canvi, a la llibreta de rotació de les alumnes (primavera de 1938), quasi totes s’expressen en castellà i només ho fan en català les més petites, dues nenes de 7 i 8 anys d’edat, possiblement perquè van començar l’escolarització en una època en què estava més implantada l’educació catalana.

 

Als quaderns de Vilafant de 1938 es nota més la presència cultural catalana. Les frases per cal·ligrafia o anàlisi gramatical es refereixen a temes de geografia (“El Pirineu català s’estén del Mont Perdut fins les Corberes, arran de mar” (LMS,2.12.38)) o de la cultura catalana (“Verdaguer és el primer poeta de la Catalunya renaixent. Cal considerar-lo una gran glòria nacional” (LCT, 25.1.38), “Estimeu la terra on els vostres pares us infantaren; estimeu-la i enaltiu-la” (LMS, 19.11.38)). Fins i tot es permeten parlar de Cervantes en català (“El gran Cervantes va escriure el Quixot” (LMS, 6.12.38)). També és abundant l’ús de textos d’autors catalans com Mn. Cinto Verdaguer, Joan Maragall, Mª Antonia Salvà, Joaquim Ruyra, Joan Santamaria o J.Pous i Pagés.

image031.jpg

El castellà dels textos de Vilafant conté freqüents catalanismes: “entrado a la clase”, “a la tarde”, “al ser dentro”, “onze”, “plegamos la labor”, “sigüiente”, “cuando tuvimos una plana escrita”, “y a las cuatro doblamos”, “de cuanto en cuanto llovía”, “nosotros todos”, “Memòria”, “Sant”, “Libertat”, ”Història”, “subrallar”. També hi ha castellanismes als textos catalans: “oír”, “después”, ”lo”, “lo que”, “y”, “señora”, “menos”, “ejercici” o confusions entre l’ús de la “c” i la “s” (“excurció”). També, alguns topònims tenen grafia castellana (“Aviñonet”) o apareixen d’ambdues maneres (“Ge/Girona”, “Figueras/es”), encara que a finals de 1938 tots tenen grafia catalana.

 

Postguerra

 

Moltes coses canvien amb l’arribada del nou règim, com s’observa a l’escola de Marzà. El català desapareix de tots els textos en consonància amb les noves orientacions, sense que deixin d’aparèixer catalanismes en el text, encara que menys, com “afusilamiento”, “nos asentamos”, “el día que somos” o la confusió en l’ús de la “c” i la “s” (“excurción”, “ejersicio”, “apresiada”, “extenciones de agua”). Els topònims son castellanitzats (“Marsá”, “Figueras”, “Culera”, “Llansá”, “Pubul”, etc). És curiós que malgrat la repressió, apareguin referències al català, encara que siguin per estudiar l’ortografia castellana:

 

·         “Ortografía. Regla para el uso de la h. Les invitaré a buscar palabras que en catalán empiezan por f. Las escribiré en el encerado y que las copien en sus cuadernos. Dictado de frases formadas con las anteriores palabras” (LMM, 9.11.40). Al 1943, torna a utilitzar el mateix tema (LMM, 6.2.43). Aquest fet i d’altres similars són recordats pels alumnes (testimoni d’A.Castelló).

 

En relació amb l’ús de l’idioma, els alumnes de Marzà van explicar l’anècdota de que al gener de 1944, la meva àvia va ser substituïda per una mestra de Valladolid que no comprenia el català i molta gent li parlava en aquesta llengua, fins que al cap d’uns pocs mesos va demanar el canvi d’escola i se’n va tornar a Castella.

 

3.4.2. Religió

 

República

 

La religió durant el període republicà està absent de l’ensenyament i pertany a l’àmbit privat de la persona i la família. P.ex. a les llibretes de la primavera de 1936, una alumna que descriu en dues ocasions el que va fer el diumenge anterior, reconeix de la manera més natural que va anar a missa i a la tarda a “doctrina”. Fins i tot explica en una altra redacció els actes d’un dia de Corpus Christi (veure els textos complets a l’Annex 1). Amb el transcurs de la Guerra Civil van ser prohibides les pràctiques religioses (testimoni d’E.Castañer i dels alumnes de Marzà, alguns dels quals van fer la Primera Comunió després de la guerra amb 11 o 12 anys d’edat).

 

Un dictat de la primavera de 1936 parla d’una excursió a la Vall de Núria, en la què es palpa l’amor a la terra i un contingut religiós que pot sorprendre en temps de la República: “...Tots ens agenollàrem i barretina en mà, recitàrem la Salve Regina, i saludàrem la Reina de les nostres muntanyes... al descobrir la capella tothom s’agenolla i diu la Salve” (LTM, juny 1936) (Annex 2).

 

Postguerra

 

On més s’evidencia el canvi d’orientació docent després del final de la guerra és en els temes humanístics, especialment la religió, que s’introdueix de manera obsessiva per tots els racons de l’ensenyament, sovint associada amb al·lusions polítiques al nou règim.

 

Cada dia a l’escola hi ha una oració d’entrada i de sortida, tant al matí com a la tarda. La tarda de cada dissabte és monogràfica, amb el rés del Sant Rosari i l’explicació de l’Evangeli del diumenge, així com amb altres temes religiosos en el temps sobrant. Les tardes dels divendres de Setmana Santa resen el Via Crucis i totes les tardes del mes de maig les pregàries del mes de Maria. Fins i tot, juny és el mes del Sagrat Cor i els dissabtes de febrer i març preparen els “Siete domingos de San José”. També es fa a l’escola la preparació per fer la Primera Comunió. Segons el testimoni dels alumnes, el primer divendres de mes s’havien de llevar més d’hora per anar a l’església de Vilajuïga a combregar. Tot i que era una iniciativa voluntària, tothom hi anava. Per contra, era obligatori assistir a Missa els diumenges, i se’ls recriminava si no ho feien.

image033.jpg

Fins i tot s’utilitzen moltes frases de la religió per l’anàlisi gramatical, la cal·ligrafia, el dictat i les pràctiques de lectura (Apartat 3.4.6). A més hi ha assignatures de Moral, Història Sagrada, Evangeli i Catecisme, que desplacen en part l’ensenyament d’altres assignatures. Analitzant la llibreta de la mestra de Marzà, hi ha un contingut religiós evident en el 20-25% dels temes docents tractats a classe, als que s’ha d’afegir totes les pràctiques religioses ja esmentades, a més de la Missa de cada diumenge.

 

Algunes tardes surten de classe per arreglar l’església (“A continuación nos dirigiremos con los niños a la iglesia a adornarla, para celebrar mañana la festividad de San Isidro, patrón del pueblo” (LMM, 14.5.40)), o per confessar-se durant la Setmana Santa. En aquesta última pràctica hi ha una coacció evident, ja que la mestra programa pel matí: “Explicación para recordarles la Confesión y Comunión, para que reciban mañana dignamente estos sacramentos", i a la tarda: “Acompañar a los alumnos a confesar a Vilajuiga ...” (LMM, 10.4.43).

 

El contingut religiós de les llibretes dels alumnes de Marzà té sovint un to cursi i infantil. Els hi diuen als seus pares: “Soy feliz gracias a Dios y a vosotros”, o escriuen “y pensad que a vuestro lado está el Angel de la Guarda esperando vuestro primer pensamiento para ver si puede presentárselo al Divino Niño, ... los ofrecerá al Dulcísimo Niño Jesús, quien al recibirlos os dará un amorosísimo beso y os estrechará en sus manos” (LJF, octubre 1939, Annex 1).

 

Aquest treball analitza, més que els temes estrictament religiosos, la implicació que té la Religió en altres àrees docents com la Moral, la Llengua o la Història.

 

3.4.3. Moral, Dret i Educació cívica

image035.jpg

Les referències als valors morals universals no són gaire diferents entre ambdues èpoques, encara que en l’ensenyament republicà són de tipus laic i en el període franquista es barregen amb la religió i la política, sobretot referides a la Pàtria i la bandera. De totes maneres, en ambdues èpoques es parla de temes universals com l’amor i respecte als pares, l’amistat, el civisme, l’enveja, la calúmnia, la blasfèmia i la mentida. Els temes tractats a la República sobre dret, organització dels municipis i jutjats, llibertat de publicar les opinions, etc., són absents al període franquista. A continuació es mostren uns exemples demostratius de les dues èpoques.

 

República

 

·         “A l’escola els nois i les noies aprenen a ésser persones aprofitades. Ajudar als pares és una funció lloable per els fills” (LTM, juny 1936).

·         “Los Ayuntamientos y la Ley municipal. Nos ha explicado lo que formaba un pueblo, villa o ciudad y un municipio... Después hemos dado Educación Moral que decía lo que era la envidia, la calumnia, la blasfemia y la mentira” (LRV, 12.4.38).

·         “Després la Sta Esther ens va explicar la lliçó que era de Moral i deia que per més que nosaltres estiméssim els nostres pares no ens els estimem mai com ells. Els hem d’estimar força” (LRV, 19.4.38).

·         “Valores humanos. Educación social. Explicación de la fortaleza. Sus virtudes afines: la constancia, el civismo, el optimismo, la paciencia y el debido cumplimiento del deber” (LMV, 25.4.38).

·         “El delito: Juzgados de 1ª Instancia y Audiencias. Cuando la tuvimos dada (la lliçó), la Señorita nos explicó dos juicios sobre crímenes ocurridos hace bastantes años” (LRV, 26.4.38).

·         “Educación cívica: Explicación de los deberes sociales y de los individuales, nos detendremos hoy en los deberes individuales, les hablaré de la instrucción, de la limpieza, el trabajo y la buena fama, sus defectos, etc” (LMV, 24.5.38).

 

Postguerra

 

·         “Comportamiento de los niños cuando van por la calle. Cuando se cederá la acera derecha. El saludo en la calle. Saludo a las banderas Nacionales y del Movimiento. Qué demuestra en la calle la falta de educación” (LMM, 13.2.40).

·         “Les explicaré la lección siguiente: Seré un buen escolar. Les hablaré de los deberes que tienen consigo mismos, con sus condiscípulos y maestro. Puntualidad, atención, orden, disciplina, obediencia, respeto y gratitud” (LMM, 27.2.40).

·         “Objeto de la moral. Moral natural. Moral religiosa. Moral individual. Moral social. Necesidad de la moral” (LMM, 9.4.40).

·         “Principios buenos: amor al prójimo después del amor a Dios, la caridad, amor al estudio y trabajo, practicar el bien que conduce al cielo. Principios malos, los vicios, la calumnia, mentira, robar, blasfemar, holgazanería, etc, que son el camino del infierno” (LMM, 21.5.40).

·         “Deberes para con la Patria. La Patria. Amor a la Patria. La Patria nos atiende y defiende. Como debemos servir a la Patria. El emblema de la Patria. La bandera” (LMM, 22.10.40).

·         “Dios y la Patria. Qué debemos al buen Dios. Necesidad de la oración. Nuestra conducta en el templo. Qué debemos a la Patria” (LMM, 12.11.40).

·         “Nuestra familia. Qué debemos a nuestros padres. Respeto, obediencia, veneración y amor muy grande” (LMM, 26.11.40).

·         “Explicación de los deberes individuales y sociales. Clases de deberes. Deberes para con nosotros. Defectos que se oponen” (LMM, 28.4.42).

·         “Recordarles el amor a Dios. Por qué debemos amarle. Gratitud al Creador. Veneración. Compadecer al blasfemo” (LMM, 1.12.42).

 

3.4.4. Política

 

República

 

Al període republicà no hi ha gaires referències a la política, només alguna al·lusió a la forma de l’Estat. Sembla com si la guerra estigués absent de les preocupacions de Vilafant, malgrat que era un lloc de refugi de moltes famílies de Figueres, i fins i tot de més lluny (testimoni d’E.Castañer). Tan sols hi ha dues cites, una de febrer de 1938 en la qual les nenes s’alegren perquè neva i la professora les recrimina, fent-los reflexionar sobre els patiments que causarà als pobres que no tenen casa i als soldats del front (LCT, 16.2.38, text a l’Annex 3.3). L’altra cita és d’una nena durant el Nadal de 1938:

 

·         “...¿qué será de esos pobres soldados que están en las trincheras durmiendo o haciendo que duermen encima de la nieve sin poder comer por que con el frío no pueden hacer nada?. ¡Muchos de ellos se quedan helados sin poderse mover!. ¡Esos, esos son los que conocen el invierno!. Tengamos compasión y recordemos a los desgraciados en estos días” (LRV, 22.12.38).

 

Postguerra

image038.jpg image039.jpg

La participació de la política en els primers temps del nou règim és petita. Hi ha un toc militarista al entrar i sortir de classe (Oració, Himne i “Revista de aseo”) i en l’organització estricta de l’esbarjo. Canten l’Himne Nacional, el “Cara al Sol” (falangista) i l’ ”Oriamendi” (carlí), però hi ha poques al·lusions al règim o fins i tot a la recent “Gloriosa Cruzada”. Els llibres de lectura tenen títols d’inspiració nacional-catòlica (“La Senda del bien”, “La Senda de la virtud”, “Mis camaradas y yo”).

 

Les llibretes de l’alumne Juan Font, de Marzà, d’octubre-desembre de 1939 són molt properes al final de la Guerra Civil. Ofereixen una aparença de normalitat, com si no hagués passat res. Parlen de la tardor, la verema, els rius, el planeta Terra, els estats de la matèria o una excursió a “San Pedro de Roda” sense que hi hagin al·lusions a la “barbarie roja” o a “les crueltats” de la República. Els únics continguts polítics són una còpia del text de l’Himne Nacional, i el dibuix d’una carta en la que figuren les frases “¡Saludo a Franco! ¡Arriba España!”.

 

Les primeres llibretes de Marzà contenen escasses referències de caire polític, com comentaris en l’aniversari de la mort de José Antonio i sobretot, al·lusions a la pàtria o la bandera, barrejades amb temes de religió i moral, de les que ja s’han ofert alguns exemples al capítol de la Moral. És a partir de 1943 quan es produeix un major adoctrinament polític falangista i comentaris de la passada guerra:

 

·         “José Antonio. Aniversario de su fusilamiento. Su biografía. Fundador de Falange. Alicante, El Escorial” (LMM, 19.11.40).

·         “Explicación sobre José Antonio por cumplirse el aniversario de su “afusilamiento”. Madrid, Alicante, El Escorial. Localizarlo en el mapa” (LMM, 19.11.42).

·         “Recorrimos el pueblo de Culera viendo numerosos edificios destrozados durante la cruel dominación roja” (Descripció d’una excursió feta a la primavera de 1941 (LBV, desembre 1942, Annex 3.4)).

·         “Historia: En toda la historia nada más ha habido dos que han permitido la muerte de sus hijos antes de entregarse, Guzmán el Bueno y el General Moscardó que le mataron a su hijo durante el periodo rojo en el Alcázar de Toledo” (LBV, 30.1.43).

·         “Patriotismo: Por ser mañana el aniversario de la liberación, les haré una breve explicación de su significado. El Caudillo, etc.” (LMM, 8.2.43).

·         “Frente de Juventudes: la camisa azul” (LMM, 27.2.43).

·         “Mártires de la tradición: Para explicar esta lección me valdré de la parábola de la “Escuela en Acción” exaltando la conducta del tradicionalismo en España. Aplicación de la parábola. Deducción práctica. Resumen” (LMM, 12.3.43).

·         “Como nació el Frente” (LMM, 25.3.43).

·         “Día de la Victoria: Explicación de la conmemoración de esta fiesta. Que escriban el texto del último parte de guerra” (LMM, 2.4.43).

·         “Frente de Juventudes: Onésimo Redondo. Su biografía y actuación. Resumen escrito” (LMM, 5.4.43).

·         “Ser español es una de las pocas cosas serias que hay en el mundo” (Frase de José Antonio utilitzada per l’anàlisi gramatical (LMM, 14.4.43)).

image041.jpg

 

3.4.5. Geografia i Història

República

image043.jpg

El tractament de la Geografia i la Història a l’època republicana és força neutre. No té un caire nacionalista al 1936, encara que reflecteix el fet català i es parla de Catalunya amb naturalitat, sempre dins de l’àmbit espanyol. A partir de 1938 és més nacionalista i s’utilitza més la llengua catalana. Hi ha més referències geogràfiques catalanes, gairebé no es parla d’Espanya i els topònims catalans que s’escrivien amb grafia castellana, es catalanitzen.

 

Es tracten els temes històrics com la dominació romana, la guerra de Granada, l’època dels Reis Catòlics i el descobriment d’Amèrica, sense al·lusions religioso-patriòtiques. Tanmateix, un text de 1936 parla de la “Tierra Española”, la seva brillant història i tradició gloriosa. Barreja fills il·lustres dels àmbits religiós (“Sant Isidro”, Santa Teresa), militar (Gonzalo de Córdoba), literari i artístic (Lope de Vega, Cervantes, Lluís Vives, Velázquez) i científic (Cajal, Torres-Quevedo) (LTM, juny 1936) (Annex 2).

image045.jpg

Si no fos perquè el text següent s’acompanya d’un mapa d’Espanya amb la bandera i l’escut de la República, faria pensar que és posterior al 1939: “Nuestro pueblo, los pueblos vecinos y muchos más, radican en España y sus habitantes se llaman españoles... Nuestra lengua es la española y España nuestra madre patria” (LTM, abril-maig 1936, Annex 2).

 

Dins d’un altre tema es parla de Catalunya de manera personalitzada, encara que no nacionalista: “Catalunya ha estat una de les regions d’Espanya que rebé aviat les influències civilitzadores de les colonitzacions...” (LTM, juny 1936).

 

També hi ha textos en català de caire religiós i conservador en els quals es parla de l’amor a la terra catalana, com una descripció d’un viatge a la Vall de Núria (LTM, juny 1936, Annex 2).

 

Al 1938 ja es parla de Catalunya d’una altra manera, amb referències a la terra i la seva cultura, algunes de les quals ja s’han presentat quan es parla de l’ús de l’idioma (Apartat 3.4.1).

 

Postguerra

 

Els textos de Marzà contenen poques al·lusions a la geografia local, com a molt que van a confessar a l’església de “Vilajuiga” o se’n van d’excursió a “San Pedro de Roda”, “Culera” i “Llansá” . Hi ha una lliçó de “Geografía de la localidad. Provincia a la que pertenece “Marsá”, partido judicial, nº de habitantes, Km que la separan de “Gerona” y “Figueras”. Producción, etc” (LMM, 18.2.43).

 

El tractament de la història és concorde amb la més pura tradició nacional-catòlica, especialment a partir de 1943, com es veu en aquests exemples extrets del temari docent de la mestra:

 

·         “La iglesia goda une al cristianismo la antigua sabiduría” (LMM, 1.3.40).

·         “Por qué se inició la Reconquista. Batalla de Covadonga. Don Pelayo. La protección de la Virgen y Santuario de Covadonga” (LMM, 10.5.40).

·         “Explicación de la Fiesta de la Raza. Descubrimiento de América, Cristóbal Colón. Devoción a la Virgen del Pilar” (LMM, 11.10.40).

·         “Los visigodos... Su conversión al catolicismo. Les haré resaltar la diferencia católica de San Leandro y de la princesa Ingunda, sobre Hermenegildo y Recaredo. Desde entonces España ha sido siempre católica” (LMM, 16.11.42).

·         “Alfonso X el Sabio. Su protección a las letras, ciencias y artes. Embellecimiento del idioma castellano y lengua oficial” (LMM, 29.1.43).

·         “Explicación sobre los Reyes Católicos. Isabel la Católica y Don Fernando. Importancia y relieve de estas figuras. Obras que realizaron. España Imperial” (LMM, 12.2.43). A l’Annex 2 es mostra l’expressivitat amb la qual l’alumne B.Vila va assimilar aquesta lliçó.

·         “Descubrimientos geográficos. Descubrimiento de América. Idea que se tenía de como era la tierra. Cristóbal Colón, protección de los Reyes Católicos. Ruta seguida por Colón y descubrimiento del continente americano. Religión y civilización española en América” (LMM, 19.2.43).

·         “España colonizadora. Carlos V. Inés Muñoz. Santa Rosa de Lima. Cardenal Cisneros. Carlos I de España y V de Alemania. Su espada al servicio de la Cruz” (LMM, 26.2.43).

·         “Felipe II, defensor de la fe. Unidad de la Península Ibérica. Unión con Inglaterra y enemistad con esta nación. Decadencia de España. El Monasterio del Escorial” (LMM, 5.3.43).

·         “Fernando VI, rey de la paz. Dª Blanca de Braganza. Carlos III, su reinado, expulsión de los jesuitas y su afrancesamiento. La duquesa de Villaviciosa lo devuelve a la tradición española” (LMM, 3.4.43).

·         “Por haberse cumplido días pasados el centenario de la “Soberanía española en el golfo de Guinea”, les hablaré de estas posesiones con el mapa a la vista. Clima y producciones. Dictado del resumen y trazado del mapa con estos territorios. Orgullo de ser españoles” (LMM, 7.4.43).


3.4.6. Ús de la religió i la política en l’estudi de la llengua:

image047.jpg

Els temes que s’utilitzen en les frases de cal·ligrafia, anàlisi gramatical i dictat són un bon termòmetre del contingut ideològic de l’ensenyament. Val la pena aportar un ampli mostrari.

 

República

 

En el període republicà predominen temes generals o de geografia, amb una catalanització més intensa a partir de 1938. Poques frases de l’escola de Vilafant són de tema político-militar:

 

·         “Análisis: El soldado jura la bandera de España” (LTM, juny 1936).

·         “Caligrafía: España es una República de trabajadores que se organiza en régimen de ”Libertat” y de Justicia” (LTM, juny 1936).

·         “Cal·ligrafia: La província és una extensió de territori regida per un Governador Civil” (LCT, 14.1.38).

image049.jpg

 

Postguerra

 

Dins l’escola de Marzà els temes religiosos són molt freqüents en l’estudi de la llengua, fins i tot barrejant-se amb altres temes en un mateix dictat, mentre que hi ha molt poques influències polítiques:

 

·         “Dictado: París es la capital de Francia. Rosalia, Maria y Josefina aman mucho a la Virgen. Jesús, José y María vivían en Nazaret. San José de Calasanz es el padre de la niñez. El Ebro, el Duero y el Tajo son ríos de España. Los santos niños Justo y Pastor fueron mártires de la Religión” (LJF, 20.10.39).

·         “Caligrafía: Nuestro Señor murió en la cruz clavado de pies y manos” (LJF, 15.12.39).

·         “Caligrafía: Gloria a Dios en las alturas y paz en la tierra a los hombres de buena voluntad” (LJF, 9.1.40, LBV, 11.1.43).

·         “Caligrafía: Escribirán para perfeccionamiento de la forma de letra, la frase: Bienaventurados los limpios de corazón porque ellos verán a Dios” (LMM, 23.1.40).

·         “Dictado: Como se aproxima el día en que los niños recibirán por vez primera al buen Jesús, les dictaré un párrafo del libro “Mi Catecismo” sobre la Comunión” (LMM, 6.2.40).

·         “Gramática: Analizar la frase: Las flores más bellas son para la Virgen María. Los más adelantados del grado elemental copiarán la poesía “El niño Jesús recién nacido” (LMM, 15.2.40).

·         “Caligrafía: El que cierre su puerta al pobre no espere hallar abierta la del cielo” (LMM, 27.2.40).

·         “Escritura: Dictado para los alumnos del grado medio de la poesía: A la Imagen del Redentor, repuesta en la escuela” (LMM, 1.3.40).

·         “Caligrafía: Desde 589, no ha dejado nunca de ser la fe de Cristo, la religión de España” (LMM, 2.3.40).

·         “Dictado: Les dictaré el párrafo de “Como es Dios” del libro “Mi Catecismo” (LMM, 8.3.40).

·         “Gramática: Analizar la frase: Dios quiso a los hombres, por esto Cristo fue crucificado por ellos” (LMM, 23. 4.40).

·         “Escritura: Después de la oración de entrada, escribiré en el encerado el Himno Nacional de la Virgen María, para que lo canten después de rezar el mes de María. Lo copiarán en sus cuadernos” (LMM, 10.5.40).

·         “Gramática: Analizar la frase: Las flores más bellas son para la Virgen María. Los más adelantados del grado elemental copiarán la poesía “El Niño Jesús recién nacido” (para recitarla)” (LMM, 24.5.40).

·         “Caligrafía: Santa Teresa de Jesús nació en Avila” (LMM, 15.10.40).

·         “Escritura: El 2º grado escribirán en sus cuadernos la oración para después de comulgar “Mírame ¡oh! mi amado y buen Jesús” (LMM, 25.11.42).

·         “Vocabulario: El niño reza: ¿Quién te enseña a rezar?” (LMM, 30.11.42).

·         “Dictado de Gramática: Amaremos a nuestros padres, porque a ellos les debemos la vida. Amaremos a nuestros maestros porque a ellos les debemos nuestra instrucción; amaremos a los demás niños y a los hombres que son nuestros hermanos porque todos somos hijos de Dios. Por obediencia a nuestros padres estudiaremos cuanto nos manden; por obediencia Dios haremos a nuestro prójimo todo el bien que podamos, como si fuera un bien hecho al mismo Dios” (LBV, 12.12.42).

·         “Gramática: Reza todos los días al acostarse y levantarse. Me gustaría tomar chocolate. Mañana a esta hora ya habremos llegado al pueblo. ¿Olvidas los beneficios que de Dios has recibido?. El hombre virtuoso goza de paz. Si cada día nos explicasen cuentos como hoy iría más contento a clase” (LBV, 9.2.43).

·         “Caligrafía: Debemos perdonar las injurias por amor de Dios” (LBV, 21.2.43).

·         “Gramática: Analizar la frase: Ser español es una de las pocas cosas serias que hay en el mundo, palabras de José Antonio” (LMM, 14.4.43).

image051.jpg

·         “Análisis: Triste es la pobreza, pero aquel pesebre del Portal santificado por el Rey de los Cielos, es más precioso que las cunas de oro de los Reyes” (LBV, 6.10.43).

image053.jpg

 

3.4.7. Ciències

 

No s’aprecien diferències significatives entre els dos períodes estudiats en el contingut docent de les assignatures de “Ciències”, com la Física, Química, Higiene o Fisiologia, ni tampoc en Aritmètica o Geometria. Només s’observa la influència de la visió catòlica del món en els temes de Ciències Naturals en la postguerra quan es fa la diferència entre els homes i els altres éssers vius segons la visió catòlica del món:

 

·         “Los seres naturales. Clases de seres. Los reinos de la Naturaleza. Animales vertebrados e invertebrados. Recordar que Dios es el supremo creador de todo cuanto existe en la Naturaleza” (LMM, 10.10.40).

·         “La vida de los animales. El hombre. Necesidades de la vida. Explicación detallada. Resumen oral. Diferencia entre el hombre y los demás animales. Al hombre Dios le reserva la vida eterna” (LMM, 17.10.40).

·         “La vida de los animales. El hombre. Camino de la vida. Necesidades de la vida. Que más necesita el hombre para vivir bien. El hombre es un ser compuesto de alma y cuerpo. Diferencia de los demás animales” (LMM, 26.11.42).

 

En quant a la Fisiologia humana, malgrat que hi ha moltes lliçons en ambdós períodes, no es troben mai al·lusions als temes sexuals o a la reproducció humana.

image055.jpg

 

 

4. DOCUMENTS DE LA MESTRA

 

L'Annex 4 inclou una transcripció dels certificats o avals escrits a l’acabament de la Guerra Civil per les forces vives de Vilafant perquè la mestra del poble pugui continuar exercint la seva professió. Un altre aval del rector de la parròquia de Vilajuïga té l’objectiu de que pugui presentar-se a les primeres oposicions del Magisteri Nacional convocades després de la guerra.

 

Els certificats contenen un llenguatge força retòric, típic de la burocràcia franquista, amb al·lusions al "Glorioso Movimiento Nacional" i als errors de la República. Per exemple, el rector de Vilafant expressa que la mestra ha tingut al llarg de la guerra “una conducta moral y religiosa completamente intachables, educando cristianamente a las jóvenes" i ha aconseguit "evitar la "promiscuación" sexual patrocinada por las leyes de la pasada República", gairebé jugant-se la vida ("con evidente peligro de incurrir en las iras del sectarismo gubernamental").

 

El responsable de Falange de Vilafant és més discret i, apart de corroborar els valors morals i religiosos de la mestra, afegeix que no ha pertorbat "las conciencias de sus alumnos contra el Glorioso Movimiento Nacional". Els temps són tan pobres o la burocràcia franquista s'ha consolidat tan poc, que ni tan sols tenen segell per signar el certificat.

 

Altres “perles” procedeixen de l'informe de l'alcalde del mateix poble, que era el metge i pare d'una de les millors alumnes de l'escola, Teresa Montaner. Afirma que la mestra és portadora de "buenos sentimientos católicos" i que ha evitat "los malos efectos de la escuela bi-sexual". També la considera "adicta al Glorioso Movimiento Nacional".

 

L'informe del comandant de la Guàrdia Civil de Figueres, que tan sols es limita a confirmar els de les altres autoritats, és el més asèptic de tots.

 

L'últim certificat és elaborat pel rector de la parròquia de Vilajuïga, responsable de la vida espiritual de Marzà i com ja s'ha esmentat, veritable representant ideològic del nou règim a l'escola. Considera la mestra "un Apóstol, ya que ha suplido en todo lo que no podía hacer, yo, personalmente, en bien de la educación moral y religiosa de los chicos de la escuela". Algun catalanisme ("Como a Maestra") i una gramàtica castellana poc ortodoxa ("si que también"), fan sospitar quina era la primera llengua del sacerdot.

 

La professora, de la mateixa manera que la resta de mestres procedents de la zona republicana, va haver de reciclar-se per poder continuar treballant en la nova situació política i conèixer les noves directrius docents. Així, a més de presentar-se i guanyar les oposicions al cos del “Magisterio Nacional” (estiu de 1941), va haver de realitzar el “Servicio Social” (estius de 1939-41) i diferents cursos organitzats per la “Sección Femenina”. S’han trobat certificats d’un “Cursillo para Maestras” (Girona, setembre de 1941), “Curso de Formación para Maestras para obtener la categoría de Auxiliar Instructora del Frente de Juventudes” (Barcelona, setembre de 1942), “Curso de Enseñanzas del Hogar” (Barcelona, desembre de 1942) i “Curso Provincial de Maestros: 1er curso de Renovación” (Barcelona, setembre de 1943).

 

En aquesta pàgina es veuen còpies d'alguns dels seus documents, com el carnet de “Mestra Nacional”, el d'afiliació obligatòria a la Falange, l’acreditació del "Servicio Social", un carnet de ferrocarrils per poder viatjar fins l’estació de Vilajuïga i fins i tot un rebut per la venda d’insígnies per recaptar diners destinats al “Auxilio Social”.

image006.jpg   image008.jpg   image010.jpg   image013.jpg

 

5. ANÀLISI DELS LLIBRES DE TEXT

 

És difícil conèixer l'impacte que van tenir les enciclopèdies escolars en el contingut real de l'ensenyament de l’època. Probablement no van tenir gaire influència, especialment en el període immediat al final de la guerra, ja que els llibres de tendències republicanes foren eliminats i fins que no es van editar nous textos devia passar un cert temps. Per altra banda, els mestres elaboraven el contingut docent a partir dels seus propis Llibres del Mestre7,8.

 

S’ha pogut accedir a dues enciclopèdies del període republicà, una de tendència laica i progressista (DCP, ed. 1938)3 i una altra de tendència catòlica i conservadora (Edelvives, ed. 1934)5. Així mateix, s’ha consultat dues enciclopèdies de la immediata postguerra, una que segueix la tendència republicana prèvia i aconsegueix passar la censura (DCP, ed. 1943)4, i una altra enciclopèdia de tendència catòlica (HSR, de 1941 o anterior (1939-40))9. Els alumnes de Marzà van estudiar segurament amb l'enciclopèdia HSR, ja que alguns dels dibuixos de les seves llibretes coincideixen amb il·lustracions d’aquesta enciclopèdia (veure Apartat 3.3., pàg.15-16).

image063.jpg  image064.jpg

Les dues enciclopèdies DCP són progressistes i de tendència laica. La nova versió de 19434 continua defensant uns valors cívico-morals semblants a la republicana, amb algunes concessions a la cultura nacional-catòlica imperant, i el seu nivell de continguts docents, malgrat que es defineix com de grau mig, és més elevat que el d’enciclopèdies franquistes d’un grau equivalent1,10. La portada del llibre és de clara inspiració laica, i mostra dos nois i una noia asseguts llegint un llibre, amb un temple grec a un costat de l'horitzó i una fàbrica a l'altre costat4.

image066.jpg

L'enciclopèdia DCP de 19383 no conté l'assignatura de Religió, però sí les de Moral Cívica i Educació Social. Altres assignatures, que podem anomenar "de tipus republicà", que la diferencien de les enciclopèdies franquistes1,10, són Agrimensura, Agricultura, Indústria, Comerç i Dret i Història Universal i de la Civilització. En l’edició de 19434, molts d'aquests temes romanen com Agricultura, Indústria i Comerç, La Societat i l'Estat, Higiene, Educació Social i Nocions de Moral. Així mateix, apareix la Història Sagrada i desapareix la Història Universal, restant només la Història d'Espanya, una característica típica de les enciclopèdies franquistes1,10.

 

Els continguts socials i ètics són semblants en les dues enciclopèdies DCP3,4. S'ha de buscar entre línies en la de 19434 per trobar al·lusions nacional-catòliques. Per altra banda, com es pot veure a les imatges de la pàgina anterior, conté il·lustracions poc compatibles amb l’estètica franquista, com una de la Justícia (p.376) o una altra d’uns nens banyant-se en una piscina que podia ser considerada immoral (p.386). Hi ha una part d'Història Sagrada, que s'exposa de manera breu i ajustada al temari i no té l'assignatura de Catecisme. Les explicacions de tipus moral no s'acompanyen de les típiques al·lusions de l'època franquista a Déu, que ens vigila constantment, o al pecat i els càstigs de l’infern1,10.

 

El capítol de Dret de l'enciclopèdia DCP de 19383, apareix en la de 19434 com La Societat i l'Estat, encara que amb matisos franquistes: "El Estado puede censurar o intervenir la correspondencia particular", "La nación es el conjunto de individuos unidos por un mismo destino en lo Universal, unos mismos sentimientos, un idioma común -no diu res d'idioma únic- y una misma religión" (p.343). Òbviament, la de 1943 no parla com la de 1938 del divorci, la Generalitat de Catalunya o el dret electoral, i també són diferents les al·lusions a la forma de govern o a la separació de poders. Sobre els deures de l'obrer, els deures amb la Pàtria, el servei militar i l'exèrcit diuen gairebé el mateix. L'enciclopèdia de 1943 parla de la Guerra Civil en menys d'una pàgina (p.258) i de l'organització del nou estat en poc més de tres (p.351-4).

 

En canvi, una altra enciclopèdia republicana de grau elemental, l'Edelvives5, és conservadora i catòlica. Amb quatre cites a Franco, José Antonio i la "Gloriosa Cruzada" podria passar per una típica enciclopèdia franquista, molt semblant a les HSR o Álvarez1,10. És probable que fos una reedició d'una enciclopèdia anterior a la República o que aprofitessin per editar-la en el bienni que va governar la dreta, ja que és de 1934. Conté assignatures "de tipus republicà" com la Instrucció Cívica, Higiene, i Coneixements Útils, però també una Doctrina Cristiana i Història Sagrada, gens republicanes. En aquesta pàgina podem veure una plana de l’enciclopèdia, dedicada a l’oració i en la pàgina següent una vinyeta molt conservadora sobre el noi ben educat.

image069.jpg   image070.jpg

image072.jpg

 

L'enciclopèdia HSR de 1941 o anterior (1939-40)9, és també una versió modificada d'una enciclopèdia més antiga, de tendència conservadora i catòlica. Té una portada de tendència falangista (reproduïda en la pàgina anterior), però el text comparteix característiques republicanes amb d'altres nacional-catòliques. Conté una curiosa barreja d'Instrucció Religiosa, Moral i Cívica, sense que hi hagi l'assignatura catòlica d'Història Sagrada, ni la republicana d'Història Universal, encara que estan bastant desenvolupades la Geografia Universal i les Ciències, dos trets laics i republicans. Alguns paràgrafs són sorprenents. Així, en Geografia Política comenta que "El idioma oficial de España y hablado por la mayoría de los españoles es el español o castellano. También se hablan la lengua vasca y "los dialectos" catalán, gallego, valenciano y mallorquín", o bé "La religión de la mayoría de los españoles es la católica, apostólica romana. Hay libertad de cultos, lo que quiere decir que se permite profesar otras religiones, sin que se moleste a nadie por sus creencias en esta materia. La religión oficial del estado español es la católica" (p.713-14). La visió que dóna de la Història d'Espanya és més conservadora i catòlica que la enciclopèdia DCP4, però també àmplia, i l'època recent de la República i la Guerra Civil és tractada de manera breu, en menys de 3 pàgines (pàg.824-26).

Les enciclopèdies nacional-catòliques típiques es desenvolupen al llarg dels anys 50 i primers 60, amb assignatures religioses i falangistes molt elaborades i una visió catòlica-imperial de la Historia d’Espanya1,10. Utilitzant una terminologia artística podrien ser anomenades enciclopèdies del "franquisme barroc", mentre que les del primer període de la postguerra4,9, que barregen continguts republicans i laics amb els del nou règim, pertanyerien al "franquisme primitiu".

image075.jpg  image076.jpg

 

6. CONCLUSIONS

 

Aquest estudi analitza les diferències entre l’escola primària de l'època republicana i del període immediatament posterior al final de la Guerra Civil, un temps que ha estat poc estudiat des de les perspectives actuals. La comparació és vàlida, ja que s’estudien dues poblacions properes i de característiques similars, amb una mateixa mestra que imparteix l'ensenyament en els dos períodes.

 

L'ensenyament a Vilafant en la primavera de 1936 és bilingüe, encara que predomina en castellà. Es parla de Catalunya i en català, però en un context espanyol, probablement perquè fa poques setmanes que ha triomfat el Front Popular i encara resten influències del bienni de govern de les dretes. En aquest període, encara que no hi ha ensenyament religiós, es parla dels temes religiosos amb naturalitat. Al llarg de la guerra s’incrementa la participació de la llengua i cultura catalanes, que és gairebé total a finals de 1938, amb trets nacionalistes i absència de referències a la religió. El contingut polític de l’educació és mínim i es refereix a l’organització de l’Estat, sense que es facin gaires referències a la guerra que s’està vivint.

 

Quan s’acaba la Guerra Civil, les concepcions franquistes estan poc desenvolupades i l'educació no té gaire contingut polític, en contrast amb el “curset accelerat de cristiandat” que es produeix. La religió, que anteriorment pertanyia a l'àmbit privat, irromp massivament en totes les activitats de l’escola, sovint barrejada amb formes organitzatives del nou règim (oracions i altres pràctiques religioses, himnes patriòtics, revista de neteja, esbarjo). S’implanten noves assignatures de tipus religiós (Història Sagrada, Catecisme, Evangeli), d’altres es carreguen de religió i política (Moral, Història d'Espanya) i fins i tot s’utilitza aquesta temàtica per a l’estudi de la Llengua i fer cal·ligrafia. En Història es parla del passat gloriós d'Espanya, encara que remarcant més el catolicisme que el component militar o imperial. No s’observa una formació intensa de continguts falangistes fins el 1943, quan ja han transcorregut més de tres anys des del final de la Guerra Civil i ha donat temps a què els professors, mitjançant cursos d’adoctrinament, s’hagin familiaritzat amb la ideologia del règim. L'ensenyament en els temes de l'àrea de Ciències és semblant entre tots dos períodes, encara que reduït en la postguerra pel pes de la religió.

 

Amb l’arribada del poder franquista el català ha estat prohibit en tots els àmbits i desapareix oficialment del panorama de l'escola. Tot s'escriu i s'ensenya aparentment en castellà, però el català continua sent utilitzat com a vehicle fonamental de comunicació verbal, tant a l’escola com fora d’ella, i fins i tot sorprèn que en alguns moments l'utilitzin de manera oberta per estudiar la gramàtica castellana.

 

Els llibres actuals d'història sobre l'escola franquista insisteixen en l'enorme aversió que provocava l'educació de nens i nenes en una mateixa aula7-9. Aquesta preocupació també es filtra en els avals que fan a la mestra les autoritats franquistes de Vilafant, lloant la seva lluita contra la “promiscuación” i la “educación bi-sexual”. Tanmateix, un mesos després es duu a terme aquesta forma d’educació a l'escola de Marzà i no passa res. La penúria econòmica i l'escassetat de mestres que arrossegava l'època, va convertir la coeducació en una pràctica habitual a les poblacions petites.

 

Els documents de la mestra ens donen idea de la duresa del control que exercia el nou règim sobre els ensenyants, obligant-los a obtenir certificats de “bona conducta” catòlica i antirrepublicana, a afiliar-se a la Falange i a realitzar cursets de formació política i el Servei Social en el cas de les dones7,8.

 

Les enciclopèdies escolars que es publiquen poc després del final de la guerra són versions fetes a corre-cuita dels textos republicans corresponents, amb la introducció de temes religiosos i breus referències al passat recent. És curiós que siguin aprovades per la censura amb els trets laics i republicans que encara conserven. Sembla com si el censor no les hagués llegit amb prou deteniment o no tingués uns criteris definits.

image078.jpg

En resum, l’arribada del règim franquista al món rural de Girona va significar des dels primers moments una profunda catolització de l’ensenyament, amb l’adopció de formes externes falangistes, però sense gaire contingut polític fins que no van passar més de 3 anys del final de la guerra. Aquest canvi es va acompanyar d’una castellanització aparent de l’educació, encara que la comunicació verbal va continuar sent essencialment en català.

 

ANNEXOS

 

1. Religió

image080.jpg

 

República

 

-“Srta. Esther Igual.

Per segona vegada vaig explicar-te com vaig passar la festivitat del diumenge. Ahir pel matí després d’esmorzar vaig anar a Missa, després vaig anar cap a casa per anar a acompanyar al papa allí a can Bosch, pel camí vaig buscar espàrguls, quan varen esser allí al papa va fer la visita i ens s’envarem anar cap a casa per anar a dinar i varem passar el matí força distret. A la tarda, “después” de dinar vaig anar a fer la berenada “y” ens varem divertir molt, “después” vaig anar a buscar la mestra i varem anar a passeig una mica i “después” va venir la Conxita i varem jugar a davant de la seva casa. “Después” vaig sopar “y” m’en vaig anar al llit. Es a dir vaig passar el diumenge molt divertit. La teva amigueta T.Montaner” (LTM, febrer-abril 1936).

-“Srta. Rosita Basseres.

Estimada amiga: Amb molt de gust vaig a explicar-te el diari del dijous de Corpus. Pel matí “lo” primer que vaig fer va ser anar a rebre nostre Sr.Jesucrist amb la meva germana i la Sta. Maestra. “Después” varem anar a “oír” la Santa Missa. En arribar a casa vaig menjar un poc i men vaig anar a jugar fins a l’hora de dinar. A la tarda vaig anar a Rosari. “Después” de berenar m’en vaig anar a futbol. Cuant ja varen plegar ja era l’hora d’anar a sopar. “Después” varem pendre una mica la fresca al carrer, ens varem anar al llit, es a dir vaig passar un dia molt feliç. Es despedeig la teva amiga que molt t’estima, T.Montaner”. (LTM, abril-maig 1936).

 

-“Srta. Catalina Grau.

Estimada amigueta: Per 3ª vegada vaig explicarte el dia que vaig passar diumenge. El matí vaig anar a Missa, després vaig jugar fins a les dotze. Quan varen tocar les dotze vaig anar a sentir les sardanes. A la tarda vaig anar a doctrina, després a veure el futbol, quan varem plegar m’en vaig anar al ball, que m’en vaig estar fins a dos quarts de nou, en sortint a sopar i m’en vaig anar al llit, es a dir vaig passar un dia molt divertit. Es despedeig la teva amigueta

T.Montaner” (LTM, juny 1936).

 

Postguerra

image082.jpg

-“Cada día al levantaros, queridos niños elevar vuestro corazón a Dios y pensad que a vuestro lado está el Angel de la Guarda esperando vuestro primer pensamiento para ver si puede presentárselo al Divino Niño. Si vosotros al despertaros, dais gracias al amoroso Jesús por todos los beneficios que recibís de su bondad y le pedís no os deje durante el día, el Angel Custodio recogerá vuestros pensamientos y remontándose a los cielos, los ofrecerá al Dulcísimo Niño Jesús quien al recibirlos os dará un amorosísimo beso y os estrechará en sus brazos” (LJF, octubre 1939).

 

-Programació docent d’una tarda de dissabte:

“Rezo del Santo Rosario. Terminación del Mes de María. Formar el propósito de amar a la Virgen María y saludarla diariamente con el “Ave María”. Despedida de la Virgen. Recordar que el mes de Junio está consagrado al Sagrado Corazón de Jesús. Explicación del Santo Evangelio” (LMM, 1.6.40).

 

-Programació docent d’altra tarda de dissabte:

“Acto de amor a Jesús: Dibujaré una cruz, el cáliz con la sagrada hostia y una espiga de trigo y la uva. Explicación, copia del dibujo y a continuación dictar la oración. Rezo del Santo Rosario y explicación del Evangelio” (LMM, 26.10.40).

image084.jpg

 

-“Dios creó al hombre para conocerle, amarle y servirle en esta vida y gozarle en la eterna. El hombre o niño que no conoce a Dios, no le ama o no le sirve obrando con arreglo a su conciencia y cumpliendo los mandamientos divinos y los de la Iglesia es como un lápiz que no sirve para escribir, como la planta que no da sombra, ni madera, ni fruto, como el pájaro que no vuela. ¿Acaso estos serán lápices, plantas o pájaros?. Pues el hombre que no conoce, ama y sirve a Dios no es un hombre. O si lo es, será un hombre estropeado, inútil, inservible. Todavía más inservible que el cojo, manco o ciego” (LRM, 30.11.43, A.Barceló).

 

2. Geografia i Història.

 

República

 

-“La Tierra Española.

La Tierra Española goza de una situación envidiable, es fértil, variada y rica y pródiga en dones... España tiene una brillante Historia y una tradición gloriosa. Es la patria de “Sant” Isidro, Santa Teresa de Jesús, de Gonzalo de Córdoba, de Lope de Vega, Calderón, Cervantes, Quevedo, Luis Vives, Balmes, Goya, Velázquez, Murillo, Cajal, Torres Quevedo y otros muchos hijos ilustres” (LTM, juny 1936).

image086.jpg

-“Nuestro pueblo, los pueblos vecinos y muchos más radican en España y sus habitantes se llaman españoles. España encierra muchos pueblos, villas y ciudades con más de 22 millones de habitantes. Es grande, extensa, vasta. El suelo es rico y fértil y ofrece los más variados paisajes. Hay regiones montañosas, regiones agrícolas y regiones marítimas o lindantes con el mar. En España ni el frío ni el calor son excesivos, el clima es suave y templado. Nuestra lengua es la española y España nuestra madre patria” (LTM, abril-maig 1936).

 

-“Núria (Records d’un excursionista).

Després d’haver esmorzat el dia 20 d’agost ens dirigíem al cim de la Coma dels Gorgs (2.900 m. d’altitud, frontera i línia divisòria de les aigües de la Tet i del Fresser o riera de Núria). Al fons de la vall, des del punt anomenat Les set Creus, veiérem el santuari de Núria. Tots ens agenollàrem i barretina en mà, recitàrem la Salve Regina, i saludàrem la Reina de les nostres muntanyes amb una descàrrega general dels nostres fusells. El santuari de Núria amb sa petita vall vist des del cim de les altes muntanyes que el rodeigen, sembla un pessebre. Els pelegrins de la Cerdanya espanyola i francesa, els de Conflent, Vallespir i Camprodon per arribar a Núria tenen de pujar al cim d’aqueixes elevades crestes i baixar després al santuari i al descobrir la capella tothom s’agenolla i diu la Salve” (LTM, juny 1936).

 

Postguerra

 

-“Historia de España.

En tiempos de los Reyes Católicos.

image088.jpg

Antes de subir al trono Dª Isabel I de Castilla, ella como era muy inteligente vió lo mal que iba España y pensó que si se casase con Fernando V de Aragón sería una sola España y como que Don Fernando pensaba lo mismo celebraron una boda de las más alegres del mundo. En aquel tiempo habían señores ricos que tenían sus ejércitos y los hicieron poner todo bajo su dominio. Después en Granada la sitiaron y no solo iban allí a luchar los ejércitos sino que también los reyes, pero los españoles tuvieron una mala desgracia de tener enfermedades pero la reina los consolaba hasta que se pusieron buenos. Después tuvieron otra desgracia que se les quemaron las tiendas de campaña y ya los moros estaban contentos porque se pensaban que los españoles retrocederían y como que eran muy valientes y trabajadores, en poco tiempo hicieron un pueblo que le querían poner Isabela, pero la reina dijo primero es el nombre de Dios que el mío y le puso Santa Fe. Los españoles derrotaron a los moros y les hicieron marchar por completo de España. Boabdil el chico llorando marchaba de España y su madre le decía: Llora como niño lo que después no supiste defender como hombre y siempre miraba a Granada y lloraba. Después en estos tiempos también fue muy importante para los españoles porque se les presentó un marino que les dijo que si le daban tres carabelas les daría un mundo y este gran marinero llamado Cristóbal Colón le dieron las tres carabelas y descubrió las Américas que las entregó a los Reyes Católicos y después también conquistaron tierra de Italia. El Yugo y las Flechas que forman el emblema fueron usadas por los Reyes Católicos. El número de Flechas quiere decir que había cinco reinos en España unidos” (LBV, 12.2.43).

 

3. Miscel·lània

 

3.1. L’escola (República)

image090.jpg

-“En la escuela aprendo a leer, escribir y contar, estudio mis lecciones, escribo en el cuaderno, en el encerado y juego en el jardín. En la cartera llevo un libro, cuadernos y plumier. Mi escuela es grande y hermosa, está en la carretera de la bóvila y concurren a la misma 43 niñas. Tiene 5 dependencias: ropero, despacho, lavabo, water y clase de enseñanza. Tiene un espacioso jardín y una clase muy alegre y ventilada” (LTM, abril-maig 1936).

image092.jpg

-“Yo tengo un delantal que es de tela, es azul. Me lo ha hecho mi tía María que es modista. Me lo pongo cuando entramos en la clase, que casi todas llevamos delantal y a la Srta. Maestra le gusta mucho porque parecemos el mar. También llevamos un cuello blanco me lo ha hecho con botones blancos. Cuando terminamos la clase lo llevamos al ropero. Cuando está sucio lo llevamos a casa para que me lo laven y si está descosido, mi mamá me lo cose, me lo plancha. Yo tengo dos delantales azules” (LCT, 11.1.38).

3.2. La família (Postguerra)

 

-“Carta:

Hoy 25 octubre 1939.

Papaítos míos: Hoy es mi cumpleaños. Todas las felicitaciones y regalos que recibo os los dedico a vosotros porque a vosotros os debo el vivir, la salud y la alegría. A vosotros, cuyo cariño me ampara y cuyos desvelos me aseguran el porvenir. Soy feliz gracias a Dios y a vosotros. Por consiguiente recaigan sobre vosotros las felicitaciones que hoy me desean parientes y amigos; yo me conformo, y es mucho, con la felicidad de vivir a vuestro lado. Vuestro hijo que os adora, Juanillo” (LJF, 25.10.39).

 

-“Obediencia, respeto y gratitud.

Mis padres tienen una experiencia de la vida de que yo carezco. Es preciso que sea guiado por esa experiencia y que acepte gustoso, reconociendo que lo hacen por bien mío cuantos consejos y direcciones me den. Debo a mis padres obediencia, respeto y gratitud. He de obedecerles siempre, pues no me ordenarán ninguna cosa mala o que sea contra naturaleza; tengo la obligación de respetarlos y de cumplir sus mandatos; he de mostrarme agradecido a cuanto hagan por mí, reconociéndolo todos los días de mi vida” (LBV, 4.6.43).

image094.jpg


3.3. La Guerra Civil (República)

 

-“Dos o tres nenes li deiem: Srta, ¡Que es bonic que nevi!, jo m’agradaria que sempre nevés. I ella ens ha dit: sou molt egoistes, no penseu en aquests pobres desgraciats que no tenen casa, etc. Vosaltres anireu a casa i trobareu un bon foc i un bon sopar i després un bon llit i si teniu fred us posareu més roba; i també deixant això penseu en els pobres soldats del front que moltes vegades els troben gelats de tanta neu; no es bonic que nevi, i amb la guerra encara “menos”, vosaltres ho trobeu bonic perquè veiem els camps blancs, els carrers, els arbres, les cases, tot es ben ple de neu. Ara, totes ens hem apenedit d’haver dit això. Els que anem a l’escola cada dia, aprenem d’ésser generosos” (LCT, 16.2.38).

image096.jpg


3.4. Una excursió (Postguerra)

 

“Composición:

Excursión a Culera y Llansá de 1941.

image098.jpg

Ayer día 9 reunidos todos los niños en compañía de nuestra querida maestra nos dirigimos muy contentos y alegres a Vilajuija, para tomar el tren que debía conducirnos al lugar destinado para disfrutar de las delicias del mar. Al llegar al tren fue de inmensa emoción ya que los procedentes de La Pera, Pubul y Vilanova se asomaban a las ventanillas para darnos su saludo de bienvenida. Junto con los niños de Pau nos reunimos a la expedición continuando el viaje hasta Culera en completa armonía. Recorrimos el pueblo de Culera viendo numerosos edificios destrozados durante la cruel dominación roja. En la playa pudimos bañarnos sofocando los rigurosos calores del estío. Nos gustó recorrer las acantiladas rocas de la costa y sentados en ellas comimos con apetito nuestra suculenta merienda teniendo a nuestros pies la inmensidad del agua azul. Con el tren correo nos dirigimos a Llansá. Muy ordenados todos los niños visitamos esta importante localidad de calles anchas y espaciosas con bonitos edificios. Hicimos nuestra visita a la iglesia parroquial y después de reposar a la sombra del corpulento árbol que hay en el centro de la plaza, nos encaminamos al puerto. Nuevamente volvimos a bañarnos, sentados sobre sus finas arenas merendamos. Emprendimos al regresar a la estación para tomar el tren que debía conducirnos a nuestros respectivos destinos. Nos despedimos de nuestros compañeros del viaje muy contentos de haber pasado el día tan distraido y llegamos a casa muy alegres esperando ya con entusiasmo el volver a realizar otra instructiva excursión. Hoy debemos dar gracias a Dios nuestro Creador por habernos permitido verificar la excursión sin obstáculo alguno. Esta excursión la hicimos el año 1941. Buenaventura” (LBV, desembre 1942).

 

4. Certificats de bona conducta de la mestra

 

4.1. Copia de mis avales de Vilafant (Gerona)

 

4.1.1. El del Sr. Párroco

 

El abajo firmado, como encargado por el Sr.Obispo de la Diócesis de Gerona, de la Parroquia de San Cipriano de Vilafant, espontáneamente y con la vista fija únicamente en los intereses morales e intelectuales de la juventud femenina de dicho pueblo: CERTIFICO; que la hasta hoy maestra nacional interina del mismo Srta Esther Mª Igual Santamaría ha observado durante los años de su actuación profesional una conducta moral y religiosa completamente intachables, educando cristianamente a las jóvenes, habiéndose opuesto y logrado evitar la “promiscuación” sexual patrocinada por las leyes de la pasada República con evidente peligro de incurrir en las iras del sectarismo gubernamental. Cúmpleme por lo tanto y como sacerdote sumar mi voto, a los de la unanimidad de los padres de familia del pueblo de Vilafant que ansían ver nuevamente al frente de su Escuela Municipal de niñas a la referida exprofesora Srta. Esther Mª. Así lo manifiesto y firmo en Vilafant a trece de abril del año 1939, año de la Victoria. José Mª de Maciá Llavaneras Pbro.

 

4.1.2. El de Falange

 

El abajo firmado Tomás Ginjaume Carbonell Jefe local de la F.E.T. y de las J.O.N.S. de Vilafant. CERTIFICO. Que la Srta Esther Mª Igual Santamaría Maestra Nacional Interina del pueblo de Vilafant durante el tiempo que ha residido en esta desde febrero del 1936 hasta febrero del 1939 ha observado una conducta ejemplar tanto moral como religiosa, no habiendo perturbado las conciencias de sus alumnas contra el Glorioso Movimiento Nacional, adheriéndome a la petición de los padres de las niñas para que dicha Maestra pueda regresar a Vilafant al frente de la Escuela cuyo cargo tan dignamente lo desempeñaba. Y para que conste firmo la presente en Vilafant a catorce de abril de mil nuevecientos treinta y nueve. Año de la Victoria. El Jefe Local Tomás Ginjaume. No ponemos el sello de Falange por carecer de ello.

 

4.1.3. El del Sr.Alcalde

 

El infrascrito Sr.Alcalde de esta Comisión Gestora, CERTIFICA; que Esther Mª Igual Santamaría Maestra Nacional interina de esta ha observado una conducta intachable, demostrando durante el tiempo que ha ejercido en esta, buenos sentimientos católicos que ha inculcado a sus discípulas, evitando los malos efectos de la escuela bi-sexual, no permitiéndola de ninguna manera, siendo adicta al Glorioso Movimiento Nacional. Por lo tanto siendo el deseo de las madres de familia que continúe en la enseñanza y en su nombre solicito su reposición. Para que conste y a petición de la interesada libro el presente en Vilafant a quince de abril de mil “nuevecientos” treinta y nueve. Año de la Victoria. El Alcalde Francisco Montaner, rubricado. Hay el sello del Ayuntamiento.

 

4.1.4. El de la Guardia Civil

 

Lo expuesto por la Alcaldia en este certificado coincide con los informes que en este puesto obran referentes a Dª Esther Mª Igual Santamaría, que ejerció el cargo de Maestra interina en el pueblo de Vilafant de esta demarcación. Figueras 15 abril 1939. Año de la Victoria. El comandante de puesto y rubricado. Hay el sello de la Comandancia de la Guardia Civil.

 

4.2. Copia del aval del Sr.Párroco de Vilajuiga

 

Don Rafael Barnés Fansellas presbítero ecónomo de la Iglesia parroquial de San Félix de Vilajuiga y encargado de San Esteban de Pedret y Marsá, obispado y provincia de Gerona.

 

CERTIFICO: Que durante el tiempo que Dª Esther Mª Igual Santamaría ha ejercido el cargo de Maestra Nacional interina de la Escuela Nacional de Pedret y Marsá, que es desde la liberación hasta la fecha, ha observado una conducta moral y religiosa intachable, asistiendo al Santo Sacrificio de la Misa y a recibir la Sagrada Comunión no solamente los días festivos, “si que también”, en los laborables, que le ha sido posible. Es de destacar, que para cumplir con las mencionadas devociones ha hecho verdaderos sacrificios, ya por la distancia, que es de dos kilómetros, que hay entre la Escuela y la Iglesia, ya por las inclemencias del tiempo.

 

“Como a Maestra”, no sé si debo darle este nombre o el de Apóstol ya que ha suplido en todo lo que no podía hacer, yo, personalmente, en bien de la educación moral y religiosa de los chicos de la escuela. En la parte de enseñanza, solo son alabanzas lo que puede decirse de ella, y solo un examen riguroso de sus subordinados, nos haría entender los desvelos y afán por la enseñanza de que ha dado muestras la mencionada Maestra.

 

Y para que conste, expido el presente, sellado con el propio de la Parroquia en Pedret y Marsá a veinte y siete de junio de mil novecientos cuarenta y uno. Rafael Barnés Pbro Ecónomo. Hay el sello Parroquia de San Félix de Vilajuiga.

image100.jpg


ÍNDEX D’ABREVIATURES

 

 

DCP:

Enciclopèdia Dalmáu Carles-Pla

HSR:

Enciclopèdia Hijos de Santiago Rodríguez

LAP:

Llibreta d’Àngela Piorno (Vilafant)

LBV:

Llibreta de Bonaventura Vila (Marzà)

LCT:

Llibreta de Carme Turias (Vilafant)

LJF:

Llibreta de Joan Font (Marzà)

LMM:

Llibreta de la mestra de Marzà

LMS:

Llibreta de Maria Subirós (Vilafant)

LMV:

Llibreta de la mestra de Vilafant

LRM:

Llibreta de rotació dels/les alumnes de Marzà

LRV:

Llibreta de rotació de les alumnes de Vilafant

LTM:

Llibreta de Teresa Montaner (Vilafant)

image102.jpg


ÍNDEX D’IL·LUSTRACIONS

 

Figura

Pàgina

“Apóstol Santiago” (LRM, 15.12.43, A.Castelló)

Portada

Mapa de l’Alt Empordà6

3

Segells de les escoles de Vilafant i Marzà (LMV / LMM)

4

La lluna (LTM, abril-maig 1936)

7

Pàgina d’una llibreta de rotació (LRV, 26.4.38, À.Piorno)

8

Pàgina d’una llibreta de la mestra (LMM, 27.1.40)

8

Encapçalament de pàgina (LMM, 25.2.43)

9

L’escola de Vilafant (LTM, abril-maig 1936)

11

Bous i carreta (LJF, 6.10.39)

13

Els Reis Catòlics (Enciclopèdia HSR, pàg.885)9

16

Els Reis Catòlics (LBV, 12.2.43)

16

“Excurció” (Encapçalament d’una redacció) (LTM, juny 36)

17

“Velocípedo” (Dibuix al final d’un dictat) (LJF, 6.11.39)

18

“Ejersicio” (Encapçalament) (LBV, febrer 1943)

20

“Evangelio” (Encapçalament) (LBV, 25.9.43)

23

“Moral” (Encapçalament) (LBV, 3.6.43)

25

Escut franquista (“Atlas Geográfico” de B.Vila, curs 1942-43)

28

Dibuix d’una carta (LJF, 10.10.39)

28

“Himno Nacional” (LJF, 11.10.39)

30

Geografia (Encapçalament) (LTM, juny 1936)

31

Mapa d’Espanya i símbols republicans (LTM, abril-maig 1936)

32

Llenguatge (Encapçalament) (LMS, 24.11.38)

35

 

Figura

Pàgina

Cal·ligrafia (Encapçalament) (LTM, abril-maig 1936)

36

Gramàtica (Encapçalament) (LTM, febrer-abril 1936)

38

“Máquina de vapor” (LBV, 1.2.43)

39

“Geometría. La esfera” (LBV, 20.1.43)

40

Carnet d’afiliació a Falange (anvers)

43

Carnet de Mestra Nacional

43

Rebut de “Auxilio Social”

43

Carnet de ferrocarrils

43

Al·legoria de la Justícia (Enciclopèdia DCP de 1943, pàg.376)4

45

Nens a la piscina (Enciclopèdia DCP de 1943, pàg.386)4

45

Portada de l’enciclopèdia DCP de 19434

45

“La oración” (Enciclopèdia Edelvives de 1934, pàg.7)5

47

Portada de l’enciclopèdia HSR de 1939-419

47

“El niño bien educado” (Enciclopèdia Edelvives de 1934, pàg.147)5

48

Portada de l’enciclopèdia HSR de 196010

49

Portada de l’enciclopèdia Álvarez de 19621

49

Orenetes (LJF, 3.11.39)

52

Carta a la mestra (LTM, febrer-abril 1936)

53

L’àngel de la guarda (Àlbum de Nadal de 1941, de B.Vila)

55

“Religión” (Encapçalament) (LRM, 30.11.43, A.Barceló)

56

Paisatge de Núria (LTM, juny 1936)

57

Els Reis Catòlics (Àlbum de Història de 1943, de B.Vila)

59

Plànol de l’escola de nenes de Vilafant (LTM, abril-maig 1936)

60

El davantal blau (LTM, febrer-abril 1936)

60

Figura

    Pàgina

Gallina i pollets (LMM, 21.2.40)

         61

Paisatge nevat (LCT, 15.2.38)

         62

Vaixell (Àlbum de Nadal de 1941, de B.Vila)

64

Encapçalament d’una carta amb salutacions a Franco

67

Camió de la sal (LTM, abril-maig 1936)

68

Dibuix al·legòric del sistema solar (LRM, 26.11.43, B.Vila)

71

“¡Vacaciones!” (LBV, 29.9.43)

73

image104.jpg

 


BIBLIOGRAFIA

 

1. ÁLVAREZ, Antonio. Enciclopedia intuitiva, sintética y práctica. Segundo Grado. 2ª edició, Madrid: EDAF, 1998 (Edició facsímil de la de 1962, Valladolid: Miñón S.A.).

 

2. CERCAS, Javier. Soldados de Salamina. Barcelona: Círculo de Lectores, 2001, p. 185.

 

3. DALMÁU CARLES, José. Enciclopedia Cíclico-Pedagógica (Grado Superior). 17ª edició, Girona-Madrid: Dalmáu Carles, Pla, S.A.E.C. 1938 (edició original).

 

4. DALMÁU CARLES, José. Enciclopedia Cíclico-Pedagógica (Grado Elemental), Nueva edición corregida, Girona-Madrid: Dalmáu Carles, Pla. S.A. Editores, 1943 (edició original).

 

5. EDELVIVES, D. Enciclopedia Escolar. Primer Grado. 3ª edició, Barcelona: Editorial Luis Vives, S.A. (Edició facsímil de la de 1934, no figura l’any de l’edició actual).

 

6. Gran Atlas de Catalunya. Barcelona: La Vanguardia i Generalitat de Catalunya, 1994, p.189.

 

7. MARQUÉS SUREDA, Salomó. L’Escola Pública durant el franquisme. La provincia de Girona (1939-55). 1ª edició, Barcelona: PPU. Promociones y Publicaciones Universitarias, 1993.

8. NAVARRO SANDALINAS, Ramón. La enseñanza primaria durante el franquismo (1936-1975). Colección Historia de la Educación. Serie Maior. 1a. edició. Barcelona: PPU. Promociones y Publicaciones Universitarias, 1990.

 

9. Nueva Enciclopedia Escolar, Grado tercero. Burgos: Hijos de Santiago Rodríguez, (falta la primera pàgina, és una edició de 1941 o anterior(1939-40)) (edició original).

 

10. Nueva Enciclopedia Escolar, Grado 2º. Burgos: Hijos de Santiago Rodríguez, 1960 (edició original).

 

11. RODRÍGUEZ, Jesús. “Ese fantasma de la historia”. Monografía ExtraDomingo: 25 años después de Franco. Aquella remota dictadura. El País [Barcelona, (19.11.2000)], p. 10-11.

 

12. SUEIRO, Daniel, DÍAZ NOSTY, Bernardo. Franco en la escuela (cap.16). Un imperio en ruinas. Historia del franquismo (I). 1a edició, Barcelona: Ed. Argos Vergara, 1985.

image106.jpg