Cazarabet conversa con...   Francesc Navarro i Ventura, autor de “Introducció a la simbologia religiosa en els àmbits públics” (Universitat Jaume I)

 

 

 

 

 

 

 

 

Francesc Navarro fa un estudi d´investigació sobre com i de quina manera ens ha impactat durant anys la simbologia o les simbologies religioses en els espais i àmbits públics.

Edita aquest minuciós treball dins la col·lecció estudis jurídics de la Universitat Jaume Primer de Castelló en el seu nº29

Allò que ens trobarem en el llibre: L’exhibició de simbologia religiosa en llocs públics és una qüestió no resolta pel parlament en més de quaranta anys de Constitució. Part de la confusió i manca de garanties legals, ve de la inexistència de lleis o normes que fixen els criteris d’actuació en la defensa dels drets inherents a la qüestió religiosa. En una democràcia consolidada no hauria de quedar en mans de criteris personalistes de la judicatura allò que ha de resoldre el poder legislatiu.

L’objectiu d’aquest llibre és ajudar a analitzar la situació, per tal de trobar la resolució justa. L’obra s’ha redactat de manera entenedora, dins del que permet l’expressió legalista del relat, i inclou exemples i comparacions jurisprudencials i legals d’organismes estatals internacionals.

Francesc Navarro (Castelló de la Plana, 1952) es llicenciat en Dret.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Francesc Navarro i Ventura:

-Francesc, aquest llibre ve d´un treball de final de carrera que vas fer en acabar la teva llicenciatura de Dret...per què et vas fixar en aquesta temàtica, la presència de la simbologia religiosa en l´espai o l´àmbit públic?

-Al finalitzar la carrera  tens que elegir fer un treball elegit d’una llista que facilita la Universitat, en aquest cas fou La universitat Abat Oliba de Barcelona, de caire religiós i molt bona. Com que em varen suspendre una assignatura, just la de dret eclesiàstic, no vaig acabar el curs al mateix temps que el demés, es a dir en juny si no en el gener següent. Aleshores totes les matèries de la llista de treballs que podien ser del meu interès ja estaven agafades per la resta de companys. En el segon examen de dret eclesiàstic vaig traure matricula i el catedràtic, quan vaig parlar amb ell per que m’orientare en la matèria que podria agafar de les que quedaven per a fer el treball em va orientar a la del títol del llibre. El catedràtic tutor del aula, just era el catedràtic de dret eclesiàstic que primer em va suspendre ( em vaig quedar en blanc ) i després em va donar matricula. Ell havia estat advocat de tribunal de la rota. Eixe puix va ser el motiu. La nota del treball va ser un notable alt.

-Molts treballs de fi de carrera  acaben en llibre ; què et va portar ,particularment, a tu a prendre la decisió de fer un llibre del teu treball?

-Un dia fa cosa d’un any, parlant amb Paco Mariscal catedràtic de literatura i columnista de El País i Mediterráneo, sobre el tema de la creu dels caiguts del parc de Ribalta de Castelló, li vaig comentar el treball que havia fet. Em va demanar llegir-lo i li ho vaig donar. El va llegir i li va parèixer bo, suggerint portar-lo a la UJI. El portarem, el va estudiar un comitè de publicacions, li va donar una puntuació de 8 sobre 10,  i fins aquí

-Quines diferències i incorporacions hi han en el llibre o quins apartats hi has ampliat més?.-No sé, pot ser has tingut més temps i llibertat per a desenvolupar alguns aspectes?.

-A efectes de senyalar concretament aspectes o temes ampliats no sabria dir-te cap en concret, puix els suggeriments fets per el comitè, eren els propis temes, ampliats desenvolupats mes àmpliament. Això va suposar que pràcticament tots els temes tocats van tindre que adaptar-se a les circumstancies de l’ampliació. Al mateix temps es van ampliar també els treballs relacionats de altres autors. La Universitat Jaume Primer de Castelló no va posar entrebancs ni va limitar o imposar criteris dins del treball, va suggerir únicament que es podrien ampliar el nombre d’autors i incrementar el nombre d’opinions contradictòries, per tal de fer-lo mes ampli de visions. Va suggerir però no imposar i em va parèixer be, li donava més qualitat al treball. – el treball original sols tenia 80 pagines, el mínim exigit per a ser admès.  

- Els símbols o la simbologia religiosa sempre ha acabat per sortir dels seus llocs: esglésies, temples, sinagogues,  mesquites i ocupar l´espai públic, no? .- Però per què, per reivindicar-se i mostrar-se com una força més enllà dels seus llocs “de predicació”?.

-El poder eclesiàstic te sempre en totes les creences, reminiscències de Hierocratisme, la necessitat de estar per damunt de tot, inclòs del rei, és la supèrbia de creure i fer creure que representes a Deu. Les esglésies i aquí,  sobre tot la catòlica, sempre ha intentat dominar el aspecte terrenal de la vida, i això incloïa la governança era, és una forma de tancar el cercle. El símbol es poder, allí on està, mostra el domini sobre el lloc que abraça, per això els interessa el lloc públic, es on estan tots. Ells no es que no creuen en el laïcisme, estic convençut de que la seua espiritualitat es falsa, viuen de la creença aliena de les bones animes i la por dels demés al mes enllà i això passa en totes les religions del mon, si apurarem diríem que son un terroristes, puix el seu poder se recolza en el terror que sembren en els acòlits amenaçant-los amb l’infern i totes les crueltats imaginables. Si les religions es limitaren a predicar la paraula sense res que amenaçarà a la societat a la que es dirigeixen, única i exclusivament convencent a la societat de la benvolença del seu Deu i la afirmació que facen el que facen allà estaran salvats no tindrien quasi poder, totes les creences ha estat implantades a base de por en el mes enllà, amenaces de castics, adoctrinaments des la infantesa i pervivència d’una cultura falsejada. Cal pensar que Deu va crear al home i el homes aleshores va fer a Deu.

-A les religions ja els va bé això d’envair els espais públics, però em fa l´efecte que en la gran majoria de les vegades al poder que gestiona “lo públic”, també, no? per què?.

-Pel pànic que tenen tots aquells que fins ara han exercit el “digne ofici de la política” a complir una constitució necessitada d’una llei orgànica i de lleis complementaries, que la desenvolupen, donant satisfacció al manament de laïcitat de l’estat. per no ofendre als que essent un poder moral pretenen  exercir el poder  terrenal, des de els púlpits.  En definitiva per por al poder dels púlpits.

-Tot i que, des de totes les perspectives, qui hi surt guanyant sempre han estat les religions...poden canviar-hi els dirigents que ostenten el poder...poden canviar les gestions i fins i tot les legislacions que afecten a les religions i a les seves simbologies envers l´ocupació dels espais públics?.

-Si, poder poden, però n’estic segur que si alguna  persona, partit o institució pretenguera llevar-li la medalla al valor i el títol de capitana general dels exercits a la mare de deu del Pilar. Si retiraré la guàrdia legionària al crist de gran poder en Andalusia o els patronatges santorals de les institucions. Eixa persona, partit o institució duraria menys que un caramel a la porta d’una escola i no se li permetria l’entrada en el sistema polític ni administratiu per mai més. Es una qüestió de educació, cosa que aquí no es fa

-Hi ha simbologia religiosa que ocupa l´espai públic que és simbologia religiosa vista pels quatre costats, com expliques, que es van convertint en una mena de tret cultural, artístic, no?. Per què?- Com els diferenciaries...?

-Jo els distingeixo per els llibres, es a dir si em parlen de la catedral de Barcelona, la cosa es clara que forma part de l’historia i el seu simbolisme i característiques formen part d’un patrimoni històric i artístic. Si em parlen de la creu dels caiguts de Castelló, la creu no pot formar part del patrimoni històric, en primer lloc per que no ha acumulat suficients anys per a considerar-se com a tal, no pot ser artístic per que les seues característiques constructives no porten cap carrega artesana. I no pot ser considerada monumental per que no ho es, es sols una creu, posada com a representació i justificació d’un alçament militar recent que va suposar la misèria i la mort de milers de persones. De totes maneres son sempre els experts en historia o arts els que tindrien que senyalar qui es que 

-Quines de les dues categories, abans mencionades, acaba convertint-se en tradició o es converteixen, poc a poc, amb facilitat les dues –tant les de simbologia religiosa pròpiament dita o les que actuen com a element cultural o artístic--...?

-La tradició ve motivada per un  fet i acceptada per la societat que el recorda de temps en temps, la tradició te molts components,: cultural, religiosa, històrica, festiva, inclòs d’història falsejada, de llegenda, de creença, rogativa.... per tant la tradició es transformarà en religiosa, cultural o artística segons el caire que se li dona en la seua creació o per el pas del temps. La tradició podrà ser un be immaterial però serà artística, cultural o religiosa segons el que representa i com.

-La tradició és utilitzada com a excusa per a que la religió pugui créixer fora dels seus temples utilitzant aqueixa simbologia religiosa?.

-Sí, si la tradició es de caire religiós. Cal tenir en compte que totes les religions tenen el dret de exhibir les seues creences. A través d’actes que és desenvolupen en espais públics, com ara processons, rogatives, peregrinacions etc... es fa una mena de proselitisme sentimental i cultural que beneficia al promotor.

-Utilitza la religió, mitjançant la simbologia religiosa -entre altres coses-, al poder polític i per conseqüència al poder públic?.

Si clar, en Espanya si, els batlles van a les processons en representació del ajuntament, la legió, la guàrdia civil, l’exercit, les institucions. Tots, i a demes domina el “cotarro” des de el púlpit

- La simbologia religiosa al servei de la religió sempre surt guanyant, no?

-No sempre, però casi, aquí que hem aconseguit llevar la creu dels caiguts del passeig Ribalta, el PP i Vox ham promès que la restauraran al seu lloc. Qüestió de política barroera

-Com ha estat el procés de documentació, estudi e investigació...primer per a elaborar el treball i després per a escriure aquest llibre?

-La recerca de documentació no es difícil, en el moment que vaig començar contava la direcció i del tutor el professor de dret eclesiàstic, ell em va encaminar pel sender de les bases de dades legals que em permetien trobar moltes coses i hi ha treballs que desenvolupen part dels temes que son tractats en quest

-Procés exigent, minuciós, perquè comporta molta autoexigència i autocrítica, no?.-Diria que va ser  una època esgotadora tot i que el resultat final sigui profitós - Què has aprés en la elaboració d´aquest llibre?

-Bé, com que no soc molt espavilat, i a més a més tenia els temps marcats, la auto exigència va ser elevada feridora i l’autocrítica, sols te diré que el treball i el llibre els vaig canviar mes de 10 vegades, cada vegada que el llegia em pareixia que no estava ven redactat o mal plantejat i realment va ser esgotador tenir el dubte i la recerca de la perfecció sempre en la ment i es fa necessari afegir que durant tot els procés m’entrebancava, la crisis econòmica del 2008 que tocava de ple el dret laboral tancament de empreses, acomiadament de treballadors, judicis etc... realment va ser una bogeria que em va afectar molt.

-Com ha estat col·laborar amb el Servei de Publicacions de la UJI?

-Magnifica, el llibre s’ha publicat gracies al seu treball de correccions, suggeriments de composició i una edició digna d´ un bon treball. La directora  de publicacions, Carmen Pinyana, és una persona molt professional, eficient i tremendament acollidora, simpàtica i agradable, igual que la resta de persones de publicacions amb les que vaig tenir tracte.

-Amic Francesc, ja estàs treballant en alguna altra cosa, a banda de les teves columnes setmanals a Mediterráneo?

De moment , sols els articles, els meus nets, i els treballs de casa, encara que vull vore si per a el setanta aniversari del CEC, puc acabar el llibre de excursions del darrere del Penyagolosa, en el que tu vas col·laborar.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com