Cazarabet conversa con...   Òscar Meseguer, autor de “La petjada d’El Rubio, l’últim company de la Pastora” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Òscar Meseguer segueix de ben a prop  al company lleial i fidel de la mítica La Pastora.

Un llibre de narrativa, però que és, sobretot, una investigació històrica sobre un personatge que fou historia…

Edita el llibre en l´apartat de narrativa, Onada.

La sinopsis del llibre: Un home dels Reguers, al terme municipal de Tortosa, truca un dilluns a la redacció del Setmanari L’Ebre per a dir que ell sap exactament on està enterrat el cos del guerriller aragonès Francisco Serrano Iranzo, l’últim company del mític la Pastora, una volta tots dos van decidir desertar de l’Agrupació Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA) del maquis, fa setanta anys. Un home dels Reguers, al terme municipal de Tortosa, truca un dilluns a la redacció del Setmanari L’Ebre per a dir que ell sap exactament on està enterrat el cos del guerriller aragonès Francisco Serrano Iranzo, l’últim company del mític la Pastora, una volta tots dos van decidir desertar de l’Agrupació Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA) del maquis, fa setanta anys.

Este fet desencadena l’interès gairebé obsessiu del director del periòdic per a propiciar-ne l’exhumació, a iniciativa del Govern d’Aragó, i per a conèixer més coses dels maquis i de la vida de Serrano, àlies El Rubio, un antiheroi en contraposició a l’explotada vessant mitològica de la Pastora. Pare desesperat i durament represaliat, i botxí a la vegada, el fil de la història d’El Rubio i l’aprofundiment inèdit en alguns capítols concrets, amb testimonis nous i actualitzats, articulen, a través de l’enfocament de l’autor i de diferents veus memorialistes, una reivindicació del rescat i la dignificació de totes les víctimes silenciades de la Guerra Civil i el franquisme., amb testimonis nous i actualitzats, articulen, a través de l’enfocament de l’autor i de diferents veus memorialistes, una reivindicació del rescat i la dignificació de totes les víctimes silenciades de la Guerra Civil i el franquisme.

L´autor Òscar Meseguer: va nàixer a Alcanyís (1975), va créixer a Tortosa, viu a Tivenys i ha mantingut forts vincles amb la comarca dels Ports i amb el Maestrat de Castelló i Terol, d’on prové la seua família. Té, en este sentit, arrels en els territoris per on es movia la guerrilla on estava enrolat el protagonista d’esta història periodística que esdevé el seu debut literari. Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (1997) i postgrau en Ciència Política per la Universitat de Barcelona (1998), ha treballat majoritàriament en premsa escrita, com a redactor del Diari de Tarragona, El Punt Avui, El Punt, on va ser cap de secció i delegat per a les Terres de l’Ebre, i El 9 Esportiu de Catalunya, entre col·laboracions amb altres mitjans escrits i audiovisuals. Des del gener de 2016 és el director de l’edició en paper del Setmanari L’Ebre. El 2016 va rebre ex aequo el II Premi Terres de l’Ebre de Periodisme i el 2018 va ser-ne finalista.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Òscar Meseguer:

-Òscar què et va fer escriure o per què et vas plantejar el escriure aquest llibre que va a l´arrere del maqui que és El Rubio ,Francisco Serrano Iranzo…sent el detonant la trucada d´un veí d´Els Reguers que diu saber, ben cert, on està soterrat aquest maqui, company inseparable de La pastora…?-Quan vas rebre la trucada dient-hi on estava soterrat el guerriller El Rubio, vas tindre el pàlpit de que quelcom important començava a passar com a notícia i a vos com a periodista?.- Què t´esperava?.- Què hi vas trobar a l´arrere de la veu que t´indicava….?.Com van ésser aquells primers dies?

-Jo m’acabava de llegir feia no res el llibre de ficció de l’Alícia Giménez BartlettDonde nadie te encuentre’, en què el discurs del personatge de la Pastora està basat en els fets reals recollits per l’historiador José Calvo (DEP) i m’introduïx a un personatge per a mi fascinant, per contradictori, per contra mite, per dual, perquè és víctima i botxí, com Francisco Serrano. I resulta que a les poques setmanes, casualitats de la vida, rebem al periòdic que dirigeixo, el Setmanari L’EBRE, la notícia que el Govern d’Aragó està buscant els cossos de guerrillers antifranquistes enterrats fora del territori de la Comunitat Autonòma i ha enviat una carta a l’Ajuntament de Tortosa preguntant si saben on pot estar enterrat Serrano, pensant que les restes potser estan al cementeri principal de Tortosa. Aleshores és quan rebo la trucada del veí dels Reguers, Adrian Grau, que tenia set anys quan van matar a Serrano i havia vist on l’havien enterrat, en un racó del cementeri dels Reguers (una pedania de Tortosa) i que va treballar molts anys per als Nomen, els arrossaires que van rebre l’últim assalt de la Pastora i Serrano i que van repel·lir-lo amb un tiroteig que va acabar amb la vida del Rubio. Tot això, al principi, em desperta un interès brutal, i més quan començo a recollir testimonis documentals que em diuen que el que diu Adrian Grau té indicis de veracitat. No tinc clar que es convertirà en un llibre, però passa a ser el meu tema de capçalera, al marge fins i tot del periòdic. 

-Quin paper juga la teva vinculació amb Terol perquè en Serrano Iranzo és del Mas de la Val de la Bona al terme de Castellote, Terol… i tu vas nàixer a Alcanyís…?

-Jo vaig nàixer a Alcanyís, perquè muns pares estaven vivint a Híjar, on treballar el meu pare. Però tots dos són d’Olocau del Rei, de la comarca dels Ports, i tota la meua família prové del Maestrat tant de Terol com de Castelló. Això el que fa és quan jo recullo documentació, consulto llibres d’història, parla amb historiadors o fonts orals, veig que molts dels episodis que protagonitza la guerrilla del maquis, l’Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón, passen en llocs, en pobles, en masies i en ambients que jo conec perfectament. I això fa segurament que m’hi implique més. I també m’obre portes. Per exemple, aconsegueixo parlar amb descendents de la masia Ayora de Tronchón, on van matar el principal amic i company de Serrano a la guerrilla (El Asturiano), quan mai no n’havien volgut parlar de l’episodi, que a mi em conste, a cap historiador o periodista.

-Qui era Francisco Serrano Iranzo abans de convertir-se amb La Pastora amb dos actius ferms dins l´AGLA i amb el temps amb dos desertors de l´AGLA que prefereixen actuar per ells mateixa fora de la disciplina de l´AGLA?.- Per què marxen de l´AGLA?. -Moltes dificultats arrere aquesta decisió, oi?

-Francisco Serrano era un home que es dedicava a treballar les terres de la Val de la Bona i que pertanyia a una família republicana, però que no tenia una gran militància política, si bé ell i el seu germà acaben la guerra al bàndol republicà. El seu germà Miguel es nega a presentar-se cada dia davant de l’autoritat, a Castellote, i s’incorpora amb el maquis. També ho fa el seu pare Isidro. I aquí comença el calvari per a Francisco Serrano: les tortures de la Guàrdia Civil, demanant-li pels dos familiars fets guerrillers, fins que ell acaba també incorporant-se al maquis. El nivell de repressió sobre la família continua (això passava molt amb els guerrillers autòctons que s’incorporen a la guerrilla controlada pel Partit Comunista): la seua mare i la seua dona reben pallisses i abusos, els cremen la masia, se li moren dos fills barons sense que no puga ni anar a enterrar-los i fer-ne el dol. Això el convertirà en un guerriller reactiu i violent, que he intentant no jutjar, no mitificar-lo positivament ni negativament com potser s’ha fet, segons les èpoques, amb la Pastora. Ells dos deserten de l’AGLA quan esta s’omple de fissures per l’intent de control del PCE, que volia fer marxa enrere i convertir la guerrilla en una mena de moviment de propaganda política, quan els guerrillers, castigats per la repressió brutal dirigida per Manuel Pizarro, ja no podien fer marxa enrere. A més a més, dins de la guerrilla hi ha també una gran repressió interna. Companys que són afusellats per ordre del PCE o de la direcció de la guerrilla. Ell se sent assenyalat, decidix marxar i troba en la Pastora, Durruti, el millor aliat per a sobreviure els dos sols a la muntanya durant quatre anys, entre 1950 i 1954.

-El llibre té una estructura un poc singular com si fossin articles llargs i solts que després fiques en ordre. Per què tries aquesta estructura i l´ordre és per a donar-li cert “aire” com d´investigació de no ficció amb tocs de novel·la?

-El registre certament és variat. Té una mica de biografia de Serrano i de context històric de la guerrilla, té tics autobiogràfics perquè me sento molt identificat amb el territori per on passen les coses i tinc records familiars que lliguen amb les històries de maquis, intercala perfils de les persones amb vocació memorialista que han sigut importants motors i impulsors -juntament amb mi mateix- del procés que va acabar, tres anys després, amb l’exhumació de les restes de Serrano i l’entrega a la família. I com denominador comú de l’estil, efectivament, és un relat de no ficció, en què jo vaig explicant en primera persona, com una crònica periodística, què em vaig trobant i com, de quina manera alimento la meua persistència perquè avance el procés per trobar el cos del Rubio i com trobo informació sobre la seua figura. Al final, el fet que s’hi troben les restes, que el llibre comence i acabe als Reguers, és per a mi una novel·la circular feta realitat.

-Com és l´experiència de retrobar-te amb la vida de Francisco Serrano Iranzo des de la veu de la seva filla, na Lidia Serrano que quan som pare marxa a unir-se a l´AGLA tenia deus anys; com recordes aquella entrevista en directe a sa casa de Castellote?

-Vaig tenir fins a tres entrevistes amb Lidia (DEP), dos en directe a casa seua, i una altra amb l’altra filla del Rubio, Hortensia, que encara viu, a Vinyols i els Arcs. Lidia em va semblar sempre una dona entranyable passada pel filtre de les reserves, del patiment, de la confusió, entre l’obligació maternal de negar les coses mal fetes que va poder fer el seu pare com a guerriller i l’ànsia de recuperar el seu cos per a enterrar-lo a Castellote. Les dos filles eren la veu de l’herència d’una família represaliada fins al límit, que és prudent fins i tot a l’hora d’insistir amb la recuperació dels óssos tot i la necessitat que si més no Lidia en tenia. A mi em va dir una vegada, i este va ser el titular d’una entrevista al periòdic, que quan recuperés el cos del seu pare, ja es podia morir tranquil·la. Va recuperar-les la primavera del 2021, i a la tardor es va morir. Em sembla impressionant.

-Mirem ara a El Rubio: s´integra prou ràpidament a l´ AGLA, no?; tot és per què aprèn fàcil al campament de Tormón, el campament maqui-escola de guerrillers als Montes Universales de Terol?. Tot i que evidentment el  haver-hi estat a la guerra el deguera ajudar..

-Sobre això no tinc excessiva informació. Sabem que va ser un dels alumnes més aplicats a les escoles de capacitació guerrillera de l’AGLA, i que es va convertir en un guerriller amb pols ferm, reactiu, al qual se li imputa algun crim important com la massacre de Torre el Catre, quan dispara sobre els membres d’una família que havia delatat un company de la guerrilla, Rubén, que tot just s’havia criat en aquella masia. Esta és una altra de les històries creuades del llibre que em semblen molt potents. La casualitat del drama que envolta Rubén i els Clemente i la condició de víctima de referència de la família Clemente, i tants altres masovers que vivien entre l’espasa i la paret, entre les necessitats dels maquis i la repressió sense contemplacions del règim franquista.

-Ens pots explicar breument com va estar la seva estada a l´AGLA?—ja pots veure que no m´agrada massa l´ordre amb les preguntes—

-És cap del Segon Batalló del Sector XVII i participa tant de l’etapa d’auge de la guerrilla, en què troba complicitats al territori i fa accions i sabotatges que posen en escac les forces de seguretat del règim, com de l’etapa de regressió, amb les ordres de retirada guerrillera del PCE des de França que culmina amb la seua deserció.

-Com és que ací té pes i cert protagonisme  la figura del diputat autonòmic de Ciudadanos Ramiro Domínguez encarregat de memòria històrica d´aquesta formació política …?.- Com és que entra  a l´escenari de la trama i t´acompanya en Ramiro Domínguez a veure, conèixer i entrevistar a Lidia Serrano?

-Ramiro és un dels motors de què parlava abans, i per això esdevé un personatge del llibre. En este cas, és un motor polític, des de les Corts d’Aragó, que pressiona i amb el qual mantinc un contacte estret durant tota la història. Està molt interessat pel fenomen maqui en general i per la història dels Serrano en particular i té entre cella i cella el retorn de les restes del Rubio a Lidia, a qui apreciava sincerament.

-La família d´en Iranzo després de que ell fuig i s´uneix a la AGLA comença un particular calvari per dir-ho d´alguna manera ,no?; penses que els efectes del mateix l´arrastren tota la vida i que van des de l´estima certa frustració, molt de dolor, silenci…

-Sí, jo crec que ho he anat desgranant en anteriors respostes. Els cremen la masia i els reprimixen de forma salvatge, i això els acaba de submergir tant en el dolor com en el silenci, que fa la sensació que passa de generació a generació.

-En les guerres, en les repressions que solen portar les guerres, en les dures postguerres no hi han mites, ni herois, ni molt menys guanyadors de res…només víctimes algunes de les quals només troben la sortida on mai haurien pensat en anar a cercar res?

-Exactament, Serrano és un exemple il·lustratiu d’un guerriller que es fa maqui per inèrcia, per obligació, per supervivència, que no és un exemple de res des del punt de vista pedagògic però sí que és un exemple de la brutalitat d’aquella època tan negra.

-Enllaço amb la pregunta anterior, perquè en Iranzo  en acabar la guerra torna al seu Mas per a viure tranquil,  però no el deixen tranquil—el seu germà Miquel i el seu pare Isidro ja havien marxat al maquis—i la Guàrdia Civil no para amb ell…i a les hores esclata l´instint de viure per damunt de tot i pot ser també de pensar en que aquesta decisió ,la de fugir protegiria més a la seva família, no?; què en penses?

-Jo penso que fuig perquè no pot més, però aleshores és la família la que es veu condicionada i sense marge de maniobra. Naturalment no la deixen marxar de Castellote perquè la repressió sobre la família és el millor element de xantatge que té el règim contra Serrano i contra altres guerrillers autòctons.

-Tot i que aquests, la família,  em sembla, com que  estaven com assenyalats a sofrir les conseqüències..-Conseqüències que, penso, mai s´obliden ni es superen…què en penses tu que has treballat tant el tema?

-Jo, com he comentat, tinc la sensació que hi ha un efecte atemoridor que de forma conscient o inconscient, encara que siga a través dels silencis, passa de generació a generació. Hi ha hagut veïns de Castellote que m’han explicat que encara ara no es pot parlar d’estos temes en segons quins cercles. És una mostra que hi ha coses que no estan superades, i el primer motiu és perquè no estan esclarides: d’entrada, no se sabia ni on descansava el cos del Rubio.

-Particularment El Rubio sí que li veig carregat d´una història d´històries a l´arrere…i una història de lluita interior tremenda .A vegades les persones que sembla que están a l´ombra són les que més ens poden contar…perquè són les que menys “escenifiquen”, què en penses?.  I perquè, en la vida, tothom hi conta ,no hi ha ningú prescindible. Què ens pots dir…?

La batalla interior de Serrano devia bulllir. Per això m’atrevixo a fer-ne un perill psicològic, amb l’ajuda d’un especialista. Rep tants cops per tot arreu que se sent legitimat per a exercir la venjança i perd l’empatia amb les seues víctimes. Que Serrano està a l’ombra no ho tinc tan clar, perquè va tenir més poder de comandament i més protagonisme guerriller per exemple que la Pastora, però fins fa poc ha prevalgut el mite del fals maqui hermafrodita, que al cap i a al fi era un home amb una malformació genital.

-Iranzo  i la seva família i amics podien ésser objectes de l´estudi d´ investigació, pot ser fins i tot antropològic, de com afecta la maldat, la revenja, la crueltat  d´uns éssers damunt dels altres …de com els guanyadors, arrere una mena de fortalesa, trauen una mena de rancúnia al damunt dels que consideren perdedors o éssers que estan per sota…ho veus així? .- La repressió deixa petjades per sempre tant per a qui la pateix, sobretot, però també, d´altra manera, per a qui l´aplica…?---sempre he pensat que quan s´ es fica en pràctica la crueltat deixa moltes ombres en qui la practica—

-És obvi que el règim es va acarnissar amb els perdedors, en lloc de facilitar la reconciliació progressiva. Se m’escapa com podien viure la crueltat de la repressió els executors potser menys convençuts, els que ho feien per complir ordres però una mica a contracor, però és poc discutible que hi va haver una estratègia majoritària i compartida d’humiliació dels perdedors.

-Les persones, tant les que la sofreixen directament com les que la sofreixen indirectament, la saben o no assimilar o miren per fer d´ella un estri de lluita ,però no de decadència…-Aconseguir que les males experiències no t´ obsessionen ni t´amarguen l´existència és una altra lluita, no?

-Les males experiències de què parlem en relació a la guerra, la postguerra o l’enfrontament entre els maquis i el sistema, són d’una magnitud tal que no podem comparar amb algunes de les crisis o problemes que magnifiquem avui en dia. Això ho tinc claríssim. Hi ha experiències d’aquella època que, senzillament, penso que no es deuen poder oblidar ni aconseguir que et dixen d’amargar l’existència en alguna mesura.

-Sembla pel que he anat llegint tant en aquest libres com en altres --que tu mateixa anomenes --- en Iranzo va perdre com el seu propòsit de vida deixant-se  portar per accions que podríem qualificar, fins i tot,  de suïcides, no?

-Serrano, quan es veu irremeiablement lluny de la família i les filles i condemnat a una vida furtiva de patiments a la muntanya, i a sobre quan es veu amenaçat fins i tot per la mala maror de dins de la guerrilla, s’aboca a fer assalts cada vegada més suïcides, efectivament, que culminen amb l’assalt a la masia Blasco de Castellote i a l’assalt als Reguers, amb conseqüències fatals per a ell.

-Quan els cremen el Mas a la família …pot ser, penses, així de primeres, que lo més operatiu hagués sigut agafar les criatures i marxar lluny ,pot ser a una ciutat on ningú els reconegués…però segueixen tenint com a referent a Castellote…

-No poden marxar perquè els tres barons ja estan incorporats a la guerrilla i a la resta de la família la té controlada la Guàrdia Civil i els somatents tot just per a que no marxe.

-El silenci, l´ hermetisme és un mur que, encara avui, és infranquejable i que en temes que tenen a veure amb la Memòria Històrica és un escull difícil de vèncer, no?  i més,  si mirem a persones represaliades, persones que van formar part del Maquis, víctimes o botxins….i a qui aquets  porten  afegides—famílies , amistats íntimes—és quelcom costós de vèncer, no?

-Sí, però val a dir que s’ha començat a trencar, molt a poc a poc, en les darrers anys. Les polítiques de memòria han guanyat la batalla de l’agenda, hi ha una tercera generació amb ganes de saber coses i els últims testimonis orals crec que van guanyant a poc a poc la seguretat que necessiten per a explicar coses. O les expliquen ara o se les emporten a la tomba. Tot i això, naturalment, anem molt tard, i la dignitat de tantes i tantes memòries malmeses ja no podrà se reparada.

-Quants fils quantes històries s´obrin o es poden obrir tirant de Francisco Serrano Iranzo?

-Moltes, començant per la motivació que portava a la gent a incorporar-se a la guerrilla, pel fet que el fenomen maqui suposa possiblement el principi del despoblament de les masies i els territoris on es desenvolupa; pel conflicte polític dins de la guerrilla, en què el PCE intenta implantar els seus posicionaments però ha d’acceptar elements anarquistes i d’altres ideologies que s’oposen al franquisme, encara que després els acabe purgant; pel patiment dels maquis i dels masovers, per la manera amb què el PCE no ha fet mai bandera del moviment maqui tot i haver-lo impulsat. Tantes coses!

-Com va anar l´exhumació, el procés de traure les restes d´ Iranzo del cementeri d´Els Reguers i portar-lo a descansar al seu poble, Castellote?…

-El Memorial Democràtic, de la Generalitat de Catalunya es va implicar molt i amb celeritat. Va fer un informe previ on va recollir tots els indicis al voltant del punt assenyalat pel nostre informant, el veí dels Reguers, i a la primera els arqueòlegs van fer diana. Va ser un moment molt emotiu. Jo no havia vist plorar Lidia cap de les vegades que hi havia parlat i aquell dia sí que es va deixar anar.

-Què has après de Francisco Serrano Iranzo i d ´aquesta experiència d´ apropar-te a la seva figura e historia?  .-T´ha obert la ment per  a portar a terme altres treballs d´investigació que segueixen o no algun dels fils conductors que t´ha obert El Rubio?

-Sempre penso que a la cantonada de cadascun dels nostres pobles hi ha històries fascinants. Que només cal estirar fils, que no és poca cosa, perquè requerixen el temps i la calma que avui en dia no permet el periodisme condicionat per la immediatesa dels mitjans digitals.

-Com va ésser el procés de documentació e investigació?. I la metodologia de treball?

-Sobretot m’he fonamentat en entrevistes amb familiars i gent de l’entorn de Serrano; en fonts orals sobre alguns dels episodis protagonitzats per la guerrilla o per la parella Durruti-Serrano; en el sumari judicial contra la Pastora, un cop va ser detinguda l’any 1960 a Andorra, que inclou les diligències sobre fets protagonitzats per tots dos, i en el context que m’ha donat la consulta de llibres d’història sobre els maquis i converses amb els seus autors, com Sánchez Cervelló, Raül González Devís, José Ramon Sanchis Alfonso o José Calvo. També vaig entrevistar Alícia Giménez Bartlett i he introduït petits fragments de ficció del seu llibre o de textos de Giménez Corbatón perquè crec que s’adiuen al que ens transmeten els fets documentats.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com