Cazarabet conversa con...   Jaume Albert Ollé, autor de “Mentre duri la flama” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaume Albert Ollé ens escriu una novel·la inspirada en fets reals , la del pas de fugitius del nazis pel Pirineu amb la complicitat de “passadors”, pastors, contrabandistes o combatents de la Guerra Civil Espanyola.

Es tracta d´una gran novel·la que ho té tot...força, aventura, humanitat, molta força i la visió exponencial de l´esperança

El llibre, emotiu i emocionant, l´edita Pagès Editors.

Una lectura apassionant que és tota una aventura...

Una novel·la que abarca més enllà d´un temps: s’inicia durant la II Guerra Mundial, als Pirineus, fins arribar als nostres dies...

I els escenaris són tot un ,però n´hi ha uns quants dins del mateix, abarcant els dos Pallars, però també a l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Vall d’Aran i Andorra.

L´autor i Pagès han volgut fer una mena d´homenatge, segons els editors: “als camins de la llibertat i als homes i dones que els varen fer possible amb el seu esforç i sacrifici personal”

Sobre la motivació del relat d´en Jaume Ollé, ens diu Pagès :” La principal motivació és relatar i donar a conèixer una activitat que va jugar un paper molt important en el salvament de molta gent durant la II Guerra Mundial, però també abans, durant el final de la Guerra Civil Espanyola” . Afegint sobre l´autor: “Amb aquesta novel·la, l’autor torna al seu estimat Pirineu amb compromís renovat en la recuperació de la memòria històrica”.

La sinopsis del llibre: Tres fugitius i els seus guies avancen a pas lent sota les estocades d’un vent gèlid de muntanya. Les seves passes tracen l’itinerari cap a la llibertat en aquest relat ple d’acció, misteri i intriga i una història d’amor que travessa fronteres. Mentre duri la flama és una novel·la sobre aquelles persones que, fugint de la persecució nazi, van haver de travessar els Pirineus acompanyats dels anomenats “passadors”, pastors, contrabandistes o combatents de la Guerra Civil que coneixen bé unes muntanyes que en ocasions esdevenen traïdores. Llums i ombres en els camins de llibertat que arriben fins els nostres dies.

L´autor, en Jaume Albert Ollé: ha dedicat la seva vida professional a la gestió patrimonial. Les seves arrels familiars son a Lleida i Barcelona, on actualment resideix. Passa temporades a la Vall Fosca (Pallars Jussà. Aficionat a la novel.la negra i històrica, ha estat premiat dues vegades al festival El vi fa sang de l’Espluga de Francolí i ha estat finalista del concurs de relats curts del Segre de Negre 2021. Al 2019 publica la seva primera novel·la Els llops sempre tornen. Al 2021 publica Xiula la mort. Al 2022 publica el relat “Camins de fang, camins de sang” dins del llibre col·lectiu Els camins escrits del Pirineu.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Jaume Albert Ollé:

-Jaume, què és allò que et va fer escriure aquesta novel·la, Mentre duri la flama que si bé és, com ben bé apuntes ,de ficció amb els personatges  de la teva creació i creativitat està ben assentada històricament amb fets que van esdevindre molt reals ,tan reals com dramàtics...

-Doncs a partir de lectures de llibres de historiadors catalans i andorrans sobre el fenòmen dels passadors -la temàtica em va atraure molt-  i vaig decidir escollir aquells fets com a base per tocar a la vegada altres aspectes i temes de la nostra actualitat.

-El títol és molt bonic, evocador...té molta força. Ens hi pots parlar?

-Al principi era un altre (A l’ombra del Flamisell), però pensant una mica en la historia d’amor i segones oportunitats i la relació entre els personatges centrals vaig pensar que era molt més potent i a la vegada un crit a mantenir la flama viva en les relacions interpersonals.

-És aquesta història una història prenyada d´altres històries...tantes com de personatges...perquè cada personatge porta la seva pròpia història a l´arrere?

-Sí, certament uns personatges centrals arrosseguen histories personals dures i les casualitats i circumstancies fan que el seu destí s’acabi creuant i creant situacions que mai s’havien imaginat. També atenció especial a la gent gran, que perquè no parli no te res a dir, al contrari son testimonis vius de un passat de silencis, pors i falta de llibertat.

-Et centres en tres fugits i amb els seus guies...és això que et deia fas tres retrats dins d´una mena de història col·lectiva, no?, per què vas triar aquesta manera de contar la historia dels que fugien dels nazisme i dels seus passadors pels Pirineus?

-Per fugir una mica de la visió romàntica -tot i que dura- de passar els Pirineus i ja està. Evidentment i tot i ser ficció no tots hi varen arribar, i ja sigui per la duresa del viatge, les condicions climatològiques o simplement la cobdícia i ambició de qui els havia de guiar. Segur que una minoria, però que no cal descartar, desgraciadament els humans som capaços del millor i el pitjor segons les circumstàncies, i si hi ha diners o riquesa pel mig encara pitjor.

-Què els esperava... què volies contar-hi sí o sí?

-Que estaven totalment en mans de gent desconeguda i a la muntanya hi ho  diuen escaladors, excursionistes, etc...has de saber molt bé amb qui vas i comparteixes viatge, perquè la muntanya i la natura et posaran a prova. La majoria varen poder passar i arribar a destí, però no cal oblidar que els passadors es quedaven al lloc i per tant estaven subjectes a possibles denúncies i represàlies.

-El retrat del passadors podia ser molt divers?. Però com ens el presentaries ?

-La necessitat de guanyar diners en una època de postguerra, la por, la pròpia misèria humana davant la oportunitat forja caràcters molt diferents. Un perd el Nord i aprofita la seva oportunitat d’enriquir-se i tornar ric davant dels seus que l’han apartat del grup. L’altre en canvi l’únic que vol es sobreviure i oblidar, tot i que això últim no ho podrà fer mai.

-Però sobre tot també és la història dels que fugien: soldats de diversos exèrcits contra els que lluitaven els alemanys—polonesos, anglesos, txecs...---, jueus, enemics del Reich...

-Sí, i per això cal diferenciar be les dues xarxes d’evasió. La dels militars, bàsicament pilots abatuts sobre França i soldats polonesos i d’altres nacionalitats, estava finançada pels aliats, principalment el Regne Unit, que volia recuperar el seus pilots, etc...Aquestes xarxes tot i que varen patir baixes, delacions i traïcions eren molt més segures, perquè si algun passador els traïa sabien on anar a buscar-lo. En canvi les xarxes per passar jueus eren més dèbils en quan a possibles responsabilitats posteriors. Els diners de diverses associacions de ajuda al poble jueu cobrien amb diners les despeses però no feien la por que feien trair als aliats

-En què et fixes per a fer el retrat dels que fugien dels nazis i col·laboracionistes francesos...?.La veritat és que entenc poc, molt poc la postura del col·laboracionista francès, del delator per rancúnies, unes monedes, el somriure del que està guanyant la guerra...

-La por a ser el següent, a ser assenyalat fa que molta gent a la part de la mal anomenada Franca Lliure es decanti per la passivitat o directament per la col·laboració activa amb els ocupants. I és que les guerres creen un fenòmen fonamental que és haver de ESCOLLIR bàndol...i això és molt fumut. Es parla molt de la resistència...però la veritable història de França en aquell període de temps té més ombres que llums...i és que estar ocupats crea unes situacions extremes....Després quan perdin seran molt els francesos que miraran de fugir per evitar ser jutjats pel seu col·laboracionisme amb els alemanys.

-Però tampoc tot eren flors i violes amb el rerefons de “passar” a gent...hi havien traïcions, cobdícies, pors que feien que els comportaments inicials tingueren , de sobte, un canvi que feia que els que intentaven fugir es veien  abocats a...

-Hi han historiadors que parlen de que alguns varen morir abandonats a la muntanya perquè físicament, per estar ferits o condicions metereològiques no podien seguir i els passadors no podien endarrerir el grup que portaven. També hi figuren alguns casos documentats de un parell de matrimonis belgues que varen ser robats i executats pels seus passadors. Certament una minoria, però que també varen jugar el seu paper.

-Allò que sempre m´he preguntat és que què era dels que fugien una vegada a Espanya perquè, a priori, per a res era territori amic... Franco apostava per Hitler no pas pels aliats ni l´importava gens la sort dels jueus...

-Amb el temps la postura de la España franquista es va anar suavitzant i el fet que les organitzacions de suport jueu moguessin quantitats importants de diners va fer i estovar consciencies. Molta gestió diplomàtica i de favors va fer que els papers pels fugitius i determinades situacions s’acabessin solucionant. A Barcelona la organització dels germans Sequerra, jueus de origen portuguès varen salvar a moltes persones que fugien del nazisme. La majoria cap Amèrica del Nord i Sud – molts cops a traves de Lisboa- , però també cap a Palestina com a futur estat lliure de Israel, després de passar com a protectorat britànic. 

-M´imagino que els que fugien dels alemanys o dels nazis –o de les dues coses a la vegada— podríem dir que ficaven la seva vida a les mans dels passadors...no sé, els degueren veure com als seus “salvadors”, els seus “àngels de la guàrdia”...

-Doncs sí, eren la seva última esperança i estic segur que aguantaven llargues travessies i condicions extremes amb la esperança de acabar fugint dels seus perseguidors. Encara que no es coneguessin aquells homes eren la seva última esperança i tampoc disposaven de cap alternativa per salvar-se.

-Què és lo que més es temia de la ruta, la duresa de la travessia per la serralada dels Pirineus o de les tradicions o de ficar-hi la vida en mans d´uns desconeguts, els passadors?

-La ruta i la climatologia són vitals, perquè encara que portessis bons passadors els problemes hi podien ser i fer acabar malament la expedició. Si amb això li sumen que alguns passadors -no oblidem pastors, contrabandistes, antics combatents de la guerra civil voltant per les muntanyes entre fronteres-  podien voler aprofitar-se dels seus clients al mig de la muntanya ja tenim una tempesta perfecta per generar por i desconfiança. Afortunadament, consta que la majoria varen passar sense excessius entrebancs.

-No podia existir empatia entre els passadors i els fugitius..?, ho dic perquè els segons si anaven poc a poc---donat que la travessia era molt “pesada”--- o rellentien la marxa perquè no estaven bé o anava gent poc acostumada a l´esforç o per molt que estiguessin preparats ...lo de creuar els Pirineus no és anar a caminar....o per la canalla o per portar-hi a gent de certa edat...

-Certament i això segur que va provocar tensions i baixes, perquè al mig de la muntanya i amb condicions extremes el instint de supervivència aflora amb tota la força i per tant i tenint en compte que estaven passant gent a la que no coneixien i no tornarien a veure empatia més aviat poca...però que tampoc cal descartar.

-Dibuixes tres situacions o trames perquè vols mostrar-nos com a tots els perfils de passadors , de fugitius...

-Sí, una seria la misèria humana davant els diners i l’abús de poder al mig de les muntanyes. La segona la xacra actual de la violència masclista i finalment el silenci de aquells que varen lluitar durant el franquisme en la ombra i sense fer soroll...no se’n varen sortir però ho varen intentar.

-A l´hora d’endinsar-te en les trames i personatges m´imagino que t´hauràs sentit més bé...com més lleuger com a escriptor, escrivint en les llums que ens les  ombres, no?

-Doncs sí, els primers capítols amb els passadors i les seves víctimes em varen costar. La resta tot i ser complicat posar-me en el paper de una protagonista femenina, no va ser gens fàcil, però no tant dur com la primera part imaginant-me al mig de la muntanya amb mans d’aquella mena de llop solitari.

-Enllaço amb la pregunta anterior, és molt natural això, com innat, no?; ens agrada que hi havia herois bons, que els roïns fracassin... que hi haviguen ideals que ens impregnin i ho  impregnin tot plegat, oi?...

-Crec que per damunt de tot i ha esperança i que la gent també es capaç de fer el millor i el més sacrificat perquè tenen ideals i criteris i no es deixen arrossegar per allò que sembla més fàcil si no per lo que els hi sembla més just.

-Què és allò que t´ha sigut més fàcil de retratar... perquè fas retrats dels personatges i retrats de les situacions, no?.- I què és allò més difícil...?

-No m’agrada massa dibuixar els personatges amb trets físics i si ,en canvi ,en trets psicològics, que això permet que el lector els identifiqui al seu nivell i entorn. Les situacions sempre les visualitzo com si fossin escenes de cine i això em permet crear la atmòsfera que crec que es correspon amb el que vull explicar. Ja haureu vist que no m’estén massa en les descripcions físiques (talla, pes, ulls, etc...)

-L´escenari és la teva estimada serralada dels Pirineus...un lloc molt protagonista, més del que ens esperem, en la Segona Guerra Mundial...de fet ja ho va ser en la Guerra Civil Espanyola... -Els Pirineus.....és un escenari imprescindible ací i el protagonista gairebé—en una altra esfera---tant com els personatges i les trames ,però és que, a més, tu estàs agermanat amb aquesta serralada per la teva vinculació amb Lleida, la Vall Fosca...

-Sí, totalment d’acord i a més com que hi passo temporades me hi sento vinculat. A la presentació de la primera novel.la a Capdella ja vaig sortir convençut que havia d’escriure una novel.la que parles d’aquell territori i de la gent que hi viu i se l’estima. Un petit homenatge a gent que lluita per conservar-ho. És un territori ple de històries amagades i que dona molt de joc en el camp històric i de la ficció.

-Allò que més esgarrifen són les traïcions, aprofitar-se de les situacions límit, de les necessitats de tercers...

-Així és, haver de escollir...decidir sota pressió...ja és complicat de per sí. Si això li sumem la gent oportunista i sense escrúpols doncs ja tindríem el escenari ideal per la tragèdia i l’horror del que som capaços de ser com a protagonistes la humanitat.

-La frontera dels Pirineus i les seves sendes més amagades van ésser llocs recurrits per a gent que escapava de les urpes dels franquistes; després de les urpes dels nazis i dels col·laboracionistes francesos i després dels alemanys ,nazis i col·laboracionistes que intentaven creuar  per a fer d´Espanya el seu lloc de refugi o de trampolí per anar-hi a un altre país, no?

-Correcte, primer hi va haver un flux de Espanya cap a França, després a la inversa pel comentat de jueus, militars aliats i desertors francesos que no volien acabar en camps de treball al servei dels nazis. Finalment i amb la guerra a punt d’acabar varen ser els nazis i els col·laboracionistes francesos els que miraven de fugir pels Pirineus cap a Espanya davant l’avanç dels aliats.

-Enllaço amb la pregunta anterior...hi deguera haver-hi passadors que degueren passar-hi  tota mena de gent ,no?-I no degueren poder fer distincions, tot i que els cos li ho demanés...m´explico eren com a metges que han de “curar o curar” i ací tenien que passar per l´aro per dir-ho d´alguna manera?

-Així es, penseu que son la majoria pastors, contrabandistes i també ex-combatents, però la majoria sense ideologia i per tant no entraven en aquets pensaments i si hi ha diners pel mig encara menys..., segurament la part final deuria ser la que menys gracia els hi fes, però no crec que s’oposessin a portar francesos o alemanys si en treien una bona paga.  Estem parlant de la misèria de la postguerra civil...

-Aquesta novel·la mentre l´escrivies et feia remoure com les entranyes d´impotència per lo que té d´injusta, sovint, la història?

-Doncs sí, vulguis que no te’n adones primer que la història la escriuen els vencedors, però si rasques una mica al darrera de la “oficial” hi han moltes històries que val la pena ser contades i recordades, doncs són història i s’allunyen del discurs oficial i normatiu. Al Pirineu molts dels seus habitants son llibres vivents, un tresor que desgraciadament s’està perdent i que es el resultat de la por i el silenci que va imposar la dictadura durant molts anys. La gent no parlava, però recordava.  

-Amic Jaume, ja veus que passo molt per damunt de la teva novel·la de tres històries ---inclòs de més segons es mire—per no fer “spoiler”...però també és que ens apeteix parlar amb l´escriptor de novel·les, del rerefons , del fet de documentar-se ,de com ho feu per documentar-vos... del procés, feigut, d´investigació, però al mateix temps és un temps enriquidor, oi?

-Molt, la fase prèvia de documentar-se es fonamental, després ja hi arribarà la construcció de la ficció, la trama que faci que tota la historia lligui.

-Com és la teva metodologia de treball?

-Primer llegir molt – i de diferents fonts-  sobre un tema que m’atrau i després documentar i crear una història a ser possible sobre una base històrica, que li dona un suport important. També crear una o dos trames secundàries que acabin confluint al final. El títol i el final són molt importants i al principi de la novel.la ja l’acostumo a tenir molt clar.

-Amic, com ha estat treballar amb Pagès editors?-I ens pots fer cinc cèntims d´allò en que estàs treballant ara?—vinga, (rises) només alguna “pista”—

-Amb Pagès és la tercera novel.la i molt bé, tot i que l’autor es té que espavilar molt amb la promoció posterior, però en fi d’això també se’n aprèn i ho dono per vàlid. He estat hospitalitzat un parell de temporades l’any passat i aquest però no he deixat de escriure. Últimament he fet un parell de novel·les d’espionatge, una a la Barcelona del 1944 sobre base històrica, l’altra més moderna, als nostres dies...veurem si durant aquest any surten per algun lloc....

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com