Cazarabet conversa con...   Raquel Gámez-Serrano, autora de “Malabèstia” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un verdader thriller, ambientat al món rural on també passen, i no poques, moltíssimes coses….

Un novel·la amb la que la protagonista , Gal·la, es retroba altra vegada amb el sergent Vehí

Novel·la negra escrita des de la primera persona el que ens fa viure la trama com si ens la contessin a cau d´orella.

El llibre es troba dins la col·lecció Lo Marroco Negre d´Edicions Pagès.

L´obra va guanyar el XXXI Premi Ferran Canyameres de Novel·la , 2022.

Amb aquest llibre viurem la realitat més fosca que ens topetem amb el dia  adia…

Allò que ens diu el llibre o la seva sinopsis:

Torna Gal·la Antich, l’educadora social protagonista del thriller carcerari A la seva pell (2016). Després d’abandonar la ciutat, Antich treballa ara als Serveis Socials de Can Bosch, un poble de muntanya a tocar de les Colònies Forestals, o del Far West, com a ella li agrada anomenarles. Les colònies són a una urbanització inhòspita on viu la Jessi, una usuària que la durà pel camí del pedregar i la implicarà, sense adornar-se’n, en una nova investigació en què coincidirà amb el sergent Vehí. Tots dos es van conèixer quan intervenien en “el cas de la torreta”, en la novel·la de suspens psicològic No diguis res (2018), mereixedora del premi Millor Novel·la València Negra 2019.

L´autora Raquel Gámez-Serrano:

va néixer a Barcelona. És Graduada en Educació Social a la Universitat Oberta de Catalunya, Graduada en estudis immobiliaris i de la construcció a la Facultat d’Econòmiques de Barcelona i és Tècnica especialista en relacions públiques i administració. Ha publicat, entre altres llibres, A la seva pell (2016), novel·la finalista del Premi Tuber Melanosporum del Festival Morella Negra com la Trufa, l’assaig Els CIE o la il·legalitat institucional (2017) i No diguis res (2018), premi Millor novel·la negra València Negra i traduïda al castellà No digas nada (2019). És l’autora del relat Assassinat de cambra, amb què s’inaugura la sèrie Crims artístics del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Ha guanyat diversos premis literaris com el IX Concurs Literari Esteve Albert amb el conte En nom de Cecília (2018). També ha participat en diferents antologies de relats com Barcelona. Viatge a la perifèria criminal (2017), Delinqüents (2020) i La cervesa de la Highsmith (2020). Enguany, l’any 2022, és la directora del Festival de Novel·la Criminal en Català CREIXELL.CRIMS.

http://enclaudenegre.blogspot.com/?m=1

 

 

 

Cazarabet conversa amb Raquel Gámez-Serrano:

-Raquel, què t´ha dut  a escriure Malabèstia?

-Fa dos anys vivia en un entorn molt semblant a les colònies forestals en què està ambientada la novel·la. En qüestió d’un any, aquella urbanització tranquil·la, a tocar de la muntanya, es va convertir en un indret insegur on els robatoris, les ocupacions i el tràfic de marihuana s’ensenyorien del nostre dia a dia. Vaig decidir, com a escriptora de gènere criminal, ficcionar aquesta realitat.

-Tornes ací com a protagonista amb l´educadora social Gal·la Antich que ja protagonitzà un thriller a una presó amb A la seva pell i que ara, ací, amb Malabèstia, torna a coincidir amb el sergent Vehí que ja va estar amb ella amb una altra obra, aquesta més de suspens psicològic, la de No diguis res. Per què les escriptores —o escriptors— de novel·la negra se senten tan apegades o necessitades —apegats o necessitats— a certs personatges, detectius, policies….?

-Vaig crear el personatge de Gal·la Antich perquè per formació coneixia el camp de l’Educació Social, de fet n’havia exercit, i no hi havia cap investigador literari que fos educador social. Puc imaginar-me per què altres escriptors opten per construir una sèrie d’un mateix policia, però no és el meu cas. Més aviat respon a un joc intertextual.

-De tota manera si quelcom de característic hi ha amb la teva manera de plantejar les històries és en fer-les quotidianes: s´enfilen cap  una realitat social que ens fot un bon colp a totes i  a tots… escrius sobre allò que passa dia a dia i, per aspre i fort que pareix, em fa l´efecte que es queda , si de cas, curta perquè la realitat que ens planteja és molt capaç de xafar-li la guitarra a qualsevol ficció.

-En la literatura, la realitat sempre ha d’estar subordinada a la ficció. Que uns fets siguin reals no vol dir que tots puguin ser literaturitzats. Mana la versemblança del text. Així ha de ser.

-Però com se´t va ocórrer ficar a una educadora social com a eix o fil conductor de la teva narrativa de gènere negre?; perquè ets graduada en Educació Social i coneixes ben bé aquest món i és més còmode?

-A banda de conèixer de primera mà la professió, utilitzar una investigadora casual com la Gal·la Antich em permet apropar-me a les realitats més fosques perquè la figura de l’educador social és present allà on hi ha més necessitats i alhora la seva visió, per definició, es basteix de la crítica social, que és un tret fundacional en la novel·la negra.

-Això sí, es té, la protagonista,  que recolzar d´un policia…?

-La Gal·la Antich no ha demanat mai suport a la policia. Ella tira pel dret, per aquest fet sempre acaba perjudicada d’una manera o altra. De fet, a A la seva pell no surt cap policia i és ella l’única que investiga el cas de l’escanyament amb els cordills d’una bota. A No diguis res tampoc. I a Malabèstia, la Gal·la contacta amb el sergent Vehí per avisar-li de la mala praxi del caporal de la seva comissaria perquè va agredir la Jessi, una usuària dels Serveis Socials on treballa.

-I dins d´un escenari de desfeta social aclaparador, no? On la gent mira d´obrir-se camí com pot i de la manera que pot, oi?

-A la novel·la es parla del Far West. Unes urbanitzacions que han quedat desemparades sense efectius policials a les nits, amb moltes cases desocupades en poder d’entitats financeres. Són indrets on la llei és la del més fort.

-En aquest llibre apareix la Jessi una dona maltractada que porta pel carrer de l´amargura a l´educadora social i que fica en perill al seu fill…?.- Per què creus que és tan difícil deixar a un mal tractador?

-La Jessi és una víctima de violència masclista. Els darrers dos assassinats que s’han produït en el mes de desembre eren dones que s’havien separat de la parella, havien denunciat els maltractaments i esperaven mesures cautelars. La maquinària judicial pesada i lenta més els pocs recursos destinats al Programa per a l'abordatge integral de les violències contra les dones, i a la xarxa d’acollida, deixen les dones a la deriva. Hi ha qui té suport familiar però en la resta de casos, com el de la Jessi, amb el greuge de tenir un fill, llançar-se al buit és molt difícil.

-En lo del fill, una altra realitat social que està bé que ens la tinguem que veure per escrit a les novel·les, ens fiques a totes les lectores i lectors, penso, amb l´animeta en un fil…és això el que pretenies?

-Hi ha qui no recomana introduir nens en la trama d’una novel·la negra perquè podria resultar massa dur per al lector. Les meves novel·les no es caracteritzen, precisament, per tenir un final feliç. Tampoc no escric pensant en el lector, no ho he fet mai. Els fills de mares que pateixen violència masclista en són víctimes també. No es pot obviar. La novel·la negra és un retrat de la nostra societat, la responsabilitat és de tots nosaltres. També la de no desviar la mirada, encara que afecti menors.

-És una novel·la negra perquè té tots els ingredients de novel·la negra, oi?, m´explico: un escenari o ambientació on la gent es guanya la vida amb  el rerefons de la delinqüència, uns personatges foscos---fins els que tindrien que donar llum--, uns altres que , tot i tindre la raó, ens fiquen dels nervis, una trama ,amb tot plegat, asfixiant…i tot enmig del  no res…del buit i del silenci…

-Malabèstia té una trama criminal on s’aborda el modus operandi de les màfies, es parla de corrupció policial i d’un maltractador amb intencions assassines. És novel·la negra sobretot perquè està relatada des d’una mirada escèptica i crítica amb la moral de la societat.

  -Per què tries per escriure la primera persona, implicant, si es cau encara més, a la protagonista, la  Gal·la Antich?, és una manera de ficar com a més tensió a allò que està passant?

-La primera persona té un avantatge i una limitació. D’una banda, facilita l’empatia amb el lector, que entengui més el comportament del personatge però, d’altra banda, només et permet donar una visió esbiaixada de la situació. En aquest cas, la vaig triar perquè volia posar l’accent en la seva personalitat.

-Amiga Raquel, per què aquest gènere aixeca amb tu tantes passions, em refereixo a la novel·la negra…perquè lo teu és més novel·la negra que no pas policíaca, oi?

-Jo diria que soc escriptora de gènere criminal, així, en general. N’he publicat thriller, suspens i aquesta negra. La darrera que he escrit és d’enigma. La tria la faig en funció com consideri que li escau més al tema del llibre.

-Què et permet la novel·la negra que no et permet ,per exemple, l´assaig on com a educadora social també pots analitzar i endinsar-te dins la realitat social i dins i de les seves llacunes?

-Ficcionar, inventar mons, imaginar, crear, somiar. L’assaig, com ara el que vaig escriure sobre els centres d’internament d’estrangers: Els CIE o a la il·legalitat institucional és un text que podria ser acadèmic, amb un vessant didàctic i no d’enjòlit.

-Lleig que has passat d´ésser una assistent a molts esdeveniments de narrativa negra a escriure, guanyar premis, quedar-hi finalista o a ésser directora del Festival de Novel·la Criminal en Català CREIXELL.CRIMS….com ha esdevingut i com ha estat aquest canvi?

-Fa dos anys que em dedico a escriure professionalment. Abans exercia com a educadora social i havia d’escriure de matinada, els caps de setmana o a les vacances, a banda de participar en esdeveniments literaris. Era molt esgotador. Crec que la pandèmia ha canviat la vida de molts de nosaltres i, si les circumstàncies ho permeten, ens ha fet prioritzar els interessos.

 -Amiga com va estar ficar-te a la pell de Gal·la Antich una altra vegada? Et planteges altres incursions des de l´educació social per a resoldre situacions límit que tenen a veure, de ple, amb lo criminal?

-Em sento molt còmoda escrivint des del punt de vista de la Gal·la Antich. No descarto reincidir-hi en alguna altra ocasió.

-Com ha estat treballar amb la col·lecció Lo Marraco Negre de Pagès?

-La novel·la forma part de la col·lecció Lo Marraco Negre perquè Pagès Editors és l’editorial que publica l’obra guanyadora del premi Ferran Canyameres que convoca Òmnium Cultural i que enguany va guanyar Malabèstia. Abans ja hi havia treballat en l’antologia La cervesa de la Highsmith, a cura de Sebastià Bennasar i he de dir que ha estat un plaer treballar amb tot l’equip.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com