Cazarabet conversa con...   Vicent Sampedro Ramo, autor de “La maçoneria a Vinaròs i El Maestrat” (Centre d’Estudis del Maestrat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L´investigador que més en sap de maçoneria al País Valencià investiga sobre aquest fenòmen a Vinaròs.

Edita el llibre el Centre d´estudis del Maestrat.

La sinopsi del llibre:

La maçoneria es va constituir com un espai de llibertat i una de les més importants xarxes de sociabilitat, basada en la fraternitat maçònica, amb la finalitat d'aconseguir la secularització de la societat a través de polítiques laïcistes, que defensava la llibertat de pensament i que veien en la República l'ideal polític on poder desenvolupar plenament els ideals maçònics de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat.
Vinaròs es va convertir entre finals de 1882 i almenys 1892 en un dels principals focus d'actuació de la maçoneria a Castelló, amb la lògia Padilla núm. 268 i 20 i el seu capítol Rosa-Creu. S'ha identificat a seixanta- quatre dels seus membres, dels quals, quatre eren dones.

A Morella, entre 1882 i 1886 es va constituir la lògia Hijos de la Verdad núm. 264, de la qual han quedat molt poques referències documentals.

Va haver-hi una profunda interrelació d'aquestes lògies amb el republicanisme progressista i en algun cas també amb els federals, amb la Coalició Republicana de 1887. Hem fet una visió d'eixe republicanisme vinarossenc de la dècada de 1880 i principis de la de 1890, amb la seua participació en les eleccions locals, provincials i a Corts, que ens serveix de context històric de les activitats de la lògia Padilla. I hem ressaltat els seus enfrontaments amb l'Església.

En la segona part d'aquest treball hem realitzat una aproximació al que va representar la repressió franquista contra la maçoneria i el cas de déu de les seues víctimes, nascuts al Maestrat o amb una important relació amb aquesta comarca, que van ser maçons en altres províncies, investigats i condemnats per la Llei d'1 de Març de 1940 sobre Repressió de la Maçoneria i el Comunisme.

 

L´autor, en Vicent Sampedro: Vicent Sampedro Ramo (Sao Paulo, 1962) és llicenciat en Història Contemporània per la Universitat de València i Doctor en Història Contemporània per la Universitat Jaume I de Castelló. És autor de les monografies: La maçoneria valenciana i les logies accidentals durant la guerra civil. Consell Valencià de Cultura (1997 i 2006). Los masones de Sant Vicent del Raspeig en el contexto de la masonería alicantina de los siglos XIX y XX: Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig (2008). 1936. València- Barcelona. El nacionalista Josep Rodríguez Tortajada, president del València F.C.. Tres i Quatre (2013 coautor amb Ricard Camil Torres). Julio Cervera Baviera, republicano y masón. UJI (2015). Los Hijos de la Viuda. La masonería en la ciudad de Alicante (1893- 1939). Universitat d'Alacant. ((2017). Inhabilitación absoluta y perpetua. La represión franquista contra los masones de Castelló. UJI (2020). La masonería en la comarca de la Hoya de Buñol-Chiva. De la Restauración a la represión franquista. I.E.C. La Hoya de Buñol-Chiva (2022).

Ha publicat més de cinquanta articles a revistes i col·laboracions en llibres col·lectius. És funcionari de la Universitat de València.

Amb aquest autor ja vam tindre un Conversa con: http://www.cazarabet.com/conversacon/fichas/fichas1/masonescastello.htm

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Vicent Sampedro:

-Amic Vicent ,tu ja vas escriure un llibre sobre la maçoneria a Castelló ; per què  ara et centres en Vinaròs i el Maestrat, sense oblidar ,per res del món, a Morella?

-Efectivament, una de les meues monografies anteriors es va centrar en la maçoneria de la província de Castelló durant les tres primeres dècades del segle XX i especialment en la incidència que la repressió franquista de la maçoneria va tindre sobre els seus membres. En el cas de les lògies de Vinaròs i Morella, són d'una etapa anterior, durant les dècades de 1880 i 1890, que va ser precisament quan major auge va tindre esta ordre iniciàtica a la província castellonenca i, en general, en la resta del País Valencià.

Hem considerat que era el moment d'investigar a fons la maçoneria comarcal, en este cas la de l'antic Maestrat, com ja vam fer en el seu moment amb la d'altres comarques i localitats valencianes, com la Costera, la Foia de Buñol-Chiva o Requena i després d’haver publicat també amplis estudis sobre la maçoneria a València durant la Guerra Civil o la maçoneria a Alacant.

-Presenta´ns una mica a les lògies que habitaven aquests indrets......-Quines característiques tenien?

-Sobre la lògia Hijos de la Verdad número 264de Morella, de la obediència del Gran Orient d'Espanya (GODE), no hem pogut realitzar un estudi en profunditat a causa de la total desaparició de la seua documentació. Hem hagut de recórrer a fonts secundàries, tant maçòniques com de la premsa, per a conèixer alguna cosa de la seua trajectòria, que va ser breu, perquè va estar en actiu sols entre 1882 i 1886 i també identificar a alguns dels seus components, que en 1884 eren almenys catorze, encara que només coneixem la identitat de set.

Pel que respecta a la lògia Padilla de Vinaròs que va estar en actiu des de 1882 fins a, almenys, 1892, encara que va estar inactiva, “en somni” en llenguatge maçònic entre 1886 i finals de 1887, tenim la sort que s'ha conservat més documentació original, com un quadre lògic de 1889 tant de la lògia simbòlica com del seu capítol i trenta cartes o “planxes” de la seua correspondència, tot això conservat en l'expedient d'este taller del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i altres vint  `planxes d'un dels seus venerables mestres, el coronel Miguel Núñez-Cortés, en el seu expedient personal. A més hem trobat bastants referències hemerogràfiques tant en la premsa republicana com en la catòlica o integrista.

D'esta lògia, que va tindre el número 268 en la obediència del GODE i a partir de 1888, el número 20 de la obediència del Gran Orient Nacional d'Espanya, dirigit pel Vescomte de Ros (GONER), hem pogut identificar a seixanta-quatre dels seus membres, incloses quatre dones i altres tres denunciats per la revista catòlica integrista La Verdad, de Castelló de la Plana, sempre ben informada, per la qual cosa presumiblement també van ser iniciats en la lògia Padilla, encara que no ha quedat constància documental sobre ella.

Tots dos tallers tenen les característiques pròpies de la maçoneria en aquells moments, composta essencialment per destacats membres locals del Partit Republicà Progressista, liderat per Ruiz Zorrilla, i també alguns republicans federals i possibilistes. Era afins al lliurepensament i varen actuar amb un fort component anticlerical. En el cas de la lògia Padilla hi ha un nombrós grup de militars, oficials de la Zona Militar de Vinaròs i dels seus dos batallons de reserva i depòsit i tres marins militars. També varen comptar amb un grup important de forans, que eren funcionaris de l'Ajuntament, de Telègrafs o de la Duana de Vinaròs.

-Quina importància creus que va tindre la maçoneria a la zona nord de Castelló amb Vinaròs i Morella al cap davant...?

-En el cas de Vinaròs, especialment, estem parlant que en una ciutat de quasi 10.000 habitants, va haver-hi un taller maçònic molt dinàmic, que va arribar a comptar amb prop de quaranta membres en actiu en 1888, que tenia el seu temple en el centre de la ciutat, en l'antiga casa dels Aiguals de Izco, en la qual es feia ostentació d'això, perquè en un dels seus balcons apareixia retolat que era la seu de l'Associació de Beneficència Maçònica, nom amb el qual la maçoneria estava inscrita en el registre establit per la Llei d'Associacions de juny de 1887. I que a més comptava entre els seus membres amb dos dels coronels al comandament de la Zona Militar, Luis Rubiales i especialment Miguel Núñez-Cortés, qui va ser el seu venerable mestre entre 1888 i 1890. També eren membres de la lògia alguns regidors republicans i qui va ser alcalde de Vinaròs entre 1885 i la seua defunció en 1888, Ángel Dozal, després de la victòria d'esta candidatura en les municipals d'abril de 1885. El republicanisme va dominar la vida política d'esta ciutat fins a ben entrada la dècada de 1890.

Importants industrials i comerciants d'ideologia republicana van ser destacats membres del taller, com José Martínez Miralles, Juan Bautista Pascual Esperanza, Juan Bautista Valanzuela, o l'administrador de la Duana, l'alacantí Ernesto Villar Miralles, primer venerable mestre del taller en 1882.

Els maçons del Maestrat van tindre una gran connivència amb la premsa liberal i republicana, representada per El Maestrazgo Liberal de Morella i El Batallador de Vinaròs.

-Tant important era el moviment de la maçoneria?

-La maçoneria va tindre a Castelló i en la resta del país una gran implantació durant el Sexenni Democràtic, que es va veure truncada amb la Restauració Alfonsina en un primer moment. Però a partir de 1876 i especialment en els primers anys de la dècada de 1880 va haver-hi una gran eclosió de lògies i es va produir la incorporació a elles de molts republicans, els quals, veient cercenades pel nou govern conservador les seues activitats polítiques, van veure en la maçoneria un lloc de trobada idònia, una xarxa de sociabilitat que tènia els seus mateixos ideals i que, per les seues pròpies característiques, els van permetre continuar lluitant per la consecució dels seus objectius. Si bé en un principi van ser les elits republicanes les que es van incorporar a la maçoneria, amb el pas dels anys també el van fer els seus militants de base, artesans, comerciants, militars ... etc. Pel que fa a la província de Castelló es constituïren cinc lògies simbòliques i almenys dos capítols de cavallers rosacreus a la capital de la província i altres sis tallers en diferents localitats, com Morella, Vinaròs, Vilafamés, La Vall d’Uixó i Segorbe, on va haver-hi dos lògies.

-Quin perfil tenia aquest moviment?

-La maçoneria era una institució amb un caràcter filosòfic, moral i filantròpic que coincidia plenament amb els ideals del republicanisme polític, encara que en les seues files també va haver-hi una important presència de liberals i algun destacat conservador. Era un moviment profundament tolerant, encara que a causa de la persecució que l'Església Catòlica va desenvolupar contra ells, es va convertir en l'avantguarda de l’anticlericalisme i en el difusor dels ideals del lliurepensament. Bona mostra que, malgrat el seu enfrontament amb el catolicisme, la maçoneria no era antireligiosa, la tenim en la incorporació a les seues columnes d'alguns dels primers pastors protestants i evangèlics que van aparèixer a Espanya, així com la de molts dels fidels del moviment espiritista i, posteriorment, també seguidors de la Teosofia. Podem dir que la maçoneria va aglutinar a la major part dels heterodoxos espanyols.

-De quantes lògies, amic Vicent, estem parlant?, parlo en el conjunt del Maestrat. Et faig aquesta pregunta perquè pot ser hagueren més lògies, però que per temes de documentació i demés només has pogut investigar aquestes, sobre tot la de Vinaròs...

-Com he comentat, tenim únicament la lògia Padilla de Vinaròs i la Hijos de la Verdad de Morella,. La resta de les lògies de la província estan bé documentades, amb l'excepció d'un taller a Vilafamés, del qual coneixem únicament la seua existència per fonts indirectes, però res més. És possible que fora només un triangle maçònic. No hi ha referències a uns altres organismes maçònics, ni directes ni indirectes-

Perquè la que destacava més era la de Vinaròs, la lògia  Padilla núm. 268 i 20 i capítol Rosa-Creu?

-Pel nombre dels seus membres i especialment per la importància social i política d'alguns d'ells i a més perquè va comptar en el seu si amb quatre de les cinc dones maçones de les quals hi ha constància a la província de Castelló. També per la incidència que els ideals maçònics van tindre en la política local, especialment a través de l'alcalde Dozal, qui durant l'epidèmia de còlera de 1885 va realitzar una gran labor en ajuda dels malalts i necessitats. I cal no oblidar que el candidat republicà pel districte de Vinaròs en les eleccions a Corts de l'1 de febrer de 1891 va ser el coronel Miguel Núñez-Cortés, venerable mestre de la lògia, qui poc abans, en una maniobra ordida per l'església i el govern conservador, havia sigut traslladat a Lucena, a Còrdova. Malgrat no aconseguir l'escó, pels manejos caciquils del Cossí en la resta del districte, va ser el candidat més votat a Vinaròs, amb més del doble de vots que el candidat tetuanista cossiero, qui va ser finalment el guanyador.

-Quines característiques o què hi destacaries d´aquesta lògia de Vinaròs?

-Especialment el seu dinamisme i influència social. També per la seua àmplia presència entre els oficials de la Zona Militar, molts d'ells, amb tota seguretat, afiliats també a l'Associació Republicana Militar, que va protagonitzar diversos pronunciaments en els primers anys de la dècada de 1880 i reconeixien com a cap polític a Ruiz Zorrilla.

Cal ressaltar el fet que aparegueren en el seu quadre quatre dones és molt significatiu, encara que totes eles dobles eren esposes o familiars de destacats membres del taller, sent molt reconeguda, per part dels venerables mestres del taller, la tasca que varen realitzar.-

-Aquesta lògia amb quines altres lògies  i de quina manera es relacionava e interrelacionava?

-La lògia Padilla va tindre una bona relació amb la resta de lògies, especialment les de Castelló de la Plana, com pot veure's en diversos textos de la revista maçònica La Razón, malgrat pertànyer a diferents obediències. Amb qui va tindre una relació molt especial va ser amb una lògia valenciana, la Puritana, el venerable mestre de la qual era el conegut líder republicà federal Aurelio Blasco Grajales. A pesar que esta lògia era independent, va tindre excel·lents relacions amb els tallers que seguien al Vescomte de Ros, com va ser el cas de la lògia Padilla. Blasco Grajales va participar en diversos actes polítics a Vinaròs, com un dels principals impulsors de la Coalició Republicana, a la qual es va adherir el republicanisme progressista de Castelló, amb el seu líder Francisco González Chermá i per descomptat els republicans de Vinaròs. Blasco Grajales també va ser un gran impulsor d'un moviment maçònic anomenat Confederación Masónica Ibero Americana, dirigida per Jaime Martí i Miquel, que va estar estretament lligada al Partit Republicà Federal Coalicionista. La *lògia Padilla va mantindre molt bones relacions amb este projecte maçònic.

-Les lògies, en general, tenien una especial predilecció per relacionar-se amb el republicanisme més progressista, oi?; per què?

-La seua relació va ser amb tots els corrents republicans. Com vam demostrar en el cas d'Alacant, els possibilistes predominaven en la lògia Alona, els federals en la Constante Alona i els progressistes en la lògia Puritanos, a la fi de la dècada de 1870. A València, els federals coalicionistes eren majoria en la lògia Puritana, mentre que els progressistes predominaven en la lògia Severidad, per posar diversos exemples. Els candidats a ser iniciats solien ingressar en els tallers en els quals predominaven els seus correligionaris polítics.

-A la vegada s’enfrontava i molt amb l’església, no?. Per què? .Quins eren els seus principals punt de fricció?

-L'Església Catòlica i el Vaticà ja havia condemnat a la maçoneria des de 1738. A Espanya veiem com l'Església va ser una enemiga furibunda del Trienni Liberal, va fer costat majoritàriament als carlina, es va oposar a les polítiques secularitzadores del Sexenni Democràtic i especialment de la Primera República i va donar suport a la Restauració. En tot moment s'associava als maçons amb el republicanisme, com els majors enemics de l'Església. Se'ls acusava de tota classe de crims i fins i tot es van assumir com a veritats les delirants fantasies publicades pel francès Lèo Taxil, qui assegurava que la maçoneria era satanista.,

A Vinaròs podem veure com l'ajuntament republicà a partir de 1885, no va dubtar a enfrontar-se amb el poder del rector i del bisbe de Tortosa, que l’acusaven de seguir una política maçònica.

-La maçoneria era vista per l´Església com un adversari o gairebé com un enemic?. De què se le tenia por?

-En realitat el que l'Església temia era les polítiques en favor de la laïcització de la societat, les mesures en favor de l'ensenyament aconfessional, l'educació de la dona, per a afavorir el seu alliberament i que trencara amb el jou a la qual l'Església la sotmetia a través del confessionari. La maçoneria va ser una ferma defensora de tot això i per això l'Església, veient com perillava el seu gran influx social i els beneficis econòmics que això representava i la possibilitat de perdre el control absolut de l'educació , va emprar tot el seu poder a combatre la maçoneria. I això el podem veure a través de les pàgines de la revista catòlica castellonenca La Verdad, dirigida pel prevere Wenceslao Balaguer, un antic carlí.

La maçoneria que has investigat a Vinaròs, Morella i el Maestrat  en quina franja temporal i cronològica té més dinamisme i activitat?

Fonamentalment entre 1882 i 1886 i posteriorment entre 1888 i 1892. La crisi que va patir el GODE en 1886 va provocar la desaparició de la lògia de Morella i l'entrada en somnis de la lògia Padilla, que va tornar a l'activitat a la fi de 1887, amb el procés unificador que va cristal·litzar en l’obediència dirigida pel Vescomte de Ros, el nou Gran Orient Nacional d'Espanya.-

Per què creus que es perd  aquest dinamisme i l ´activitat?. Com està d´influenciat, a la nostra zona, el moviment maçó pels esdeveniments ,sempre moguts i remoguts , de  l´últim tram del segle XIX i dels primers anys del segle XX?

-La maçoneria a Vinaròs i pràcticament en la resta de la província va desaparèixer influïda per diversos factors. Paradoxalment, l'auge del republicanisme, que va començar a tindre èxit electoral, especialment amb les eleccions a Corts de 1891, en les quals González Chermá va obtindre l'acta de diputat i també en les eleccions provincials a la Diputació, va fer que molts maçons prevalgueren l'activitat política sobre la maçònica. Va haver-hi també factors econòmics, perquè a partir de 1892 i 1893 es va agreujar la crisi económica, que va fer que molts maçons no pogueren afrontar les quotes i despeses que produïen la seua permanència en la lògia.

Però el problema fonamental per als maçons va ser l'ofensiva clerical, secundada pels governs conservadors. A través de les pàgines de La Verdad, el prevere Balaguer denunciava als maçons amb nom i cognoms i pressionava als catòlics al fet que boicotejaren els seus interessos econòmics, tant si eren comerciants com si exercien una professió liberal. Això va portar al fet que diversos maçons de Castelló i algun de Vinaròs es retractaren públicament de la seua pertinença a la maçoneria i l'abandonaren. La pressió social es va fer insuportable per a molts maçons, inclosos alguns líders del republicanisme

En el cas de Vinaròs va influir també molt la desaparició de les seues més destacades figures, per defunció, com en el cas de Dozal, Martínez Miralles o Pérez Montoto, o per trasllat, com en el cas dels militars Núñez-Cortés, el comandant Ximénez de Sandoval o un maçó molt actiu, com el tinent Roselló. Finalment des de 1892 ja no hi ha més notícies documentades sobre activitat maçònica a Vinaròs.

-Quin era el perfil dels maçons de la lògia Padilla? Més o menys tots i totes els que s´apropaven al món de la maçoneria tenien el mateix perfil o els de la lògia Padilla tenien un perfil i els d´altres llocs com els de la lògia Hijos de la Verdad de Morella en tenien un altre?

-Hi havia molts factors que influïen en la decisió d'iniciar-se en la maçoneria, però podem establir un prototip general en aquella Espanya dels primers anys de la Restauració. Es tractava de persones de ideologia progressista en la seua major part, que veien en la República el tipus de règim més adequat per a assegurar el progrés i la llibertat del país. Volien millorar situació de les classes populars, abocades a la pobresa i l’analfabetisme i dominades pel fanatisme i la superstició, a causa de la influència de la religió.

A les lògies predominaven els comerciants, empleats i funcionaris, industrials, militars i membres de professions liberals, és a dir, el mateix perfil socioprofessional que tenim a la lògia Padilla.

-Vinaròs sempre ha estat un poble (un poble gran) amb la mentalitat, segons el meu punt de vista, oberta...pot ser aquest un dels motius per  a que es possés en marxa més activitat de la maçoneria?

-Efectivament, la maçoneria va tindre més desenvolupament en les capitals de província o en localitats amb un sentiment eminentment liberal i progressista, obertes al comerç i als intercanvis culturals gràcies al seu port, com en el cas de Vinaròs, ciutat que sempre havia destacat per la seua lluita en favor de les llibertats, com va succeir durant la primera guerra carlista. En el cas de Morella, per contra, o com va succeir a Segorbe, l'entorn era molt hostil, pel predomini de l'Església, els carlistes i els conservadors.

-Per exemple, aquestes dues lògies en què convergien i en quins trets es diferenciaven?

-Malauradament, no podem establir un estudi paral·lel entre totes dues lògies, a causa de la carència de documentació sobre les activitats de la lògia Hijos de la Verdad de Morella. Però sí que podem veure, en este cas, pels membres que hem pogut identificar, que la seua composició era similar a la del taller de Vinaròs, amb alguns d’ells relacionats amb el setmanari El Maestrazgo Liberal, com qui va ser el seu director, Manuel Palau, o el seu impressor, Clemente Marín. També sabem que un militar, el capità Cecilio Marcos va ser el seu primer venerable mestre, càrrec que també va exercir Andrés Moltó, que era agent del Banc d'Espanya en la localitat.

-Antigament com que estaven més lligades a oficis estaven com “més especialitzades”?

-L'antiga maçoneria operativa, lligada als gremis medievals de constructors de catedrals, va donar pas en el segle XVIII a una maçoneria especulativa, en la qual es van anar integrant diferents classes socials. Hi ha també elements de classes populars en les lògies, però tenien el problema de fer front a les cotitzacions i gestos, que per a molts obrers eren inassolibles, per la seua situació econòmica.

-Espais de socialització, de reflexió....però de què reflexionaven, debatien, parlaven?

-La desaparició dels llibres d’actes de tots dos tallers ens impedeix conèixer els debats interns, però com sí s'han conservat estos en tallers coetanis de València o Alacant, per exemple, sabem que els temes de discussió giraven entorn de l'avanç social, a la defensa de l'escola laica, la lluita contra el predomini de l'Església, la defensa dels ideals comuns al republicanisme i a la maçoneria, com la llibertat i la igualtat, sense oblidar la fraternitat tant envers els seus germans com referent a labors filantròpiques i d'ajuda als necessitats.

-Però també feien rites ,no?. Què ens  pots dir?

-La maçoneria és una ordre iniciàtica que desenvolupa els seus treballs i activitats a través d'un ritu. En el cas de les lògies espanyoles anteriors a la Guerra Civil, el ritu més estés i el que van practicar els tallers del Maestrat va ser el Ritu Escocés Antic i Acceptat, que consta de 33 graus. En la lògia simbòlica es treballaven els tres primers graus, el d'aprenent, company i mestre, mentre que al capítol formaven part d'ell els que ostentaven el grau 4t o superiors. En el cas de Vinaròs, dos dels seus membres, Martínez Miralles i Núñez-Cortés van arribar a ser grau 33.

-Per què han estat tanta querència pel secretisme, per anar d´amagat ...pot ser que perquè la llibertat a peu de carrer era poca i vigilada?

-Més aviat era discreció, encara que com hem assenyalat, en el cas de Vinaròs, era de coneixement públic on es trobava el temple maçònic, que els mateixos maçons publicitaven. Era tradicional en la maçoneria espanyola adoptar un nom simbòlic, pel qual eren coneguts en lògia tots els germans i germanes. Per exemple, amb el seu nom simbòlic i grau, el venerable mestre del taller José Ximénez de Sandoval va remetre una carta que va ser publicada en El Clamor de Castellón al desembre de 1887 anunciant que la lògia de Vinaròs havia tornat a l'activitat.

Cal no oblidar que en eixos anys, encara que la maçoneria no era il·legal a Espanya, la pressió social i política en contra seua era enorme, com bé podem veure amb la campanya empresa per la revista La Verdad de Castelló, denunciant als maçons i esta persecució va anar a més fins a desembocar en 1896 en l'acusació de connivència de la maçoneria espanyola amb els rebels mambises de Cuba i especialment amb el Katipunan filipí, que s'havien aixecat lluitant per la independència. A l'agost d'eixe any la policia va entrar en les seus del Gran Orient Espanyol i del Gran Orient Nacional d'Espanya, requisant documentació i detenint a alguns dels seus membres. La campanya en tota Espanya va ser d'autèntica persecució, la qual cosa va fer que nombroses lògies cessaren en les seues activitats. I les poques que van aconseguir subsistir, ho van fer en condicions molt precàries, fins que es va anar normalitzant la situació ja en els primers anys del segle XX.

-Per què el poder dels governants els ha tingut en el “punt de mira”...pot ser perquè no els ha agradat mai ningú que pensi, i reflexioni, amb criteri?

-La llibertat de pensament i en general tota defensa de les llibertats no solia agradar als governants, especialment als conservadors. No obstant això a Espanya es van anar alternant estos governs conservadors amb altres liberals que van veure amb més benevolència a la maçoneria. Cal no oblidar que Práxedes Mateo Sagasta va arribar a ser el Gran Maestre del GODE i que va ser durant els seus governs quan es van dictar lleis, com la d'Associacions de 1887, que van donar un marc legal a la maçoneria. Però curiosament en períodes de restricció de llibertats, com els primers anys de la Restauració o durant la dictadura de Primo de Rivera, va ser quan la maçoneria va pendre un gran auge i impuls. En la dècada de 1920 van ingressar a la maçoneria els que després serien els protagonistes polítics de la Segona República. I encara que en els últims anys de la Dictadura es va perseguir als maçons, esta persecució no va generar conseqüències tan greus com les de la crisi maçònica finisecular, entre 1896 i 1903 i ni molt menys amb el que va significar la repressió franquista-

-Amic, ens pots parlar del procés d´investigació, estudi, documentació envers aquest llibre?

-Després de més de tres dècades dedicades a la investigació de la maçoneria valenciana, vaig ser convidat pel grup Tràngol de Vinaròs a presentar el meu llibre sobre la repressió dels maçons de Castelló. Encara que en els últims anys m'he centrat especialment en la repressió de la maçoneria per part del franquisme, també he tingut molt d’interès pel desenvolupament de l'Ordre en diferents localitats valencianes durant el segle XIX, com va ser el cas de Xàtiva, Requena o Buñol. Per això vaig decidir mampendre esta investigació sobre Vinaròs i paral·lelament sobre la lògia de Morella. Fins a eixe moment, el que s’havia publicat sobre estes lògies, ja fa molts anys, va ser molt superficial. El resultat és este treball, publicat pel Centre d’Estudis del Maestrat i que presentarem pròximament a Vinaròs.

Per a completar l'obra, també hem assenyalat a una sèrie de maçons de la comarca que van formar part de lògies valencianes o d'altres localitats durant el segle XIX i en la part final del llibre, hem parlat sobre el que va significar la repressió franquista contra la maçoneria i hem exposat un total de nou casos de maçons nascuts o relacionats amb localitats del Maestrat que van ser víctimes de la repressió franquista per haver format part de tallers valencians, catalans o andalusos.

 -I com ha estat ficar-hi ordre a tot ;com és la teva metodologia de treball?

-En les meues investigacions s'imposa una metodologia transdisciplinar, eixamplant les vies d'interpretació, augmentant la fiabilitat de les anàlisis i establint diferents connexions. Partim del plantejament que la maçoneria és una societat, amb una sèrie de característiques pròpies, que practica i regula uns hàbits i modela un tipus de sociabilitat propi, establint una sèrie de comportaments socials diferenciadors. En esta línia, no és necessària una metodologia pròpia, sinó que s'ha d'aplicar a cada moment i circumstància els recursos que ens aporta la historiografia actual, posant en relació la maçoneria amb la història cultural, la social o la política d'una manera transversal.

Quant a la documentació emprada, la base fonamental són els lligalls i expedients que es guarden en el Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Lligalls corresponents a lògies, triangles i organismes maçònics superiors i també els expedients personals dels maçons i els sumaris incoats pel TERMC. Així mateix hem considerat crucial l'estudi de la premsa del moment, de la qual hem fet un ampli ús, així com de la consulta de la bibliografia especialitzada, especialment la que fa referència a la història de Vinaròs i la comarca.

-Amic Vicent, com és que t´ha donat en investigar a la maçoneria?

-En 1984, sent estudiant de 4t curs d’Història, a la Universitat de València, vaig parlar amb el professor Joan Brines perquè m’assenyalara un tema d’investigació per a la tesi de llicenciatura. Feia poc temps que havia arribat a les meues mans un especial de la revista Història 16 dedicat a la maçoneria, dirigit pel professor José Antonio Ferrer Benimeli de la Universitat de Saragossa i em va agradar molt aquest tema. A Joan Brines li va paréixer molt bé i més quan en un curs anterior havia dirigit una altra tesina, la de Joan Carles Usó sobre la maçoneria castellonenca. Poc després es va celebrar a la Facultat d’Econòmiques un congrés sobre el franquisme al qual van vindre Ferrer Benimeli i el professor Pedro Álvarez Lázaro de la Universitat Pontificia de Comillas, que en aquells moments eren, i continuen sent, els majors especialistes en la història de la maçoneria espanyola. Brines me'ls va presentar i m’animaren a començar la meua investigació. Pedro Àlvarez em va suggerir que treballara sobre la maçoneria alacantina i em va facilitar documentació del seu propi arxiu. El resultat va ser una tesi de llicenciatura defensada el maig de 1986 davant un tribunal presidit per Ferrer Benimeli... i fins a l’actualitat, inclosa la meua tesi doctoral defensada a la Universitat Jaume I en 2016 i codirigida pels doctors José Miguel Santacreu de la Universitat d’Alacant i Rosa Monlleó Peris, de l'UJI. Els resultats són sis monografies i més de cinquanta articles, col·laboracions en obres col·lectives i comunicacions a congressos sobre la maçoneria valenciana i la repressió franquista.

-Com t´ha anat, amic Vicent, el fet d´editar el llibre amb el Centre d´Estudis del Maestrat?

-Estic molt agraït al Centre d’Estudis del Maestrat per aquesta publicació, de gran qualitat i en la que també han col·laborat l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Vinaròs. Especialment, vull donar les gràcies a Narcís Tena i Vicent Royo i a la resta de membres de la directiva per l’esforç que ha suposat publicar aquest treball, el número 17 dins de la col·lecció Història del Maestrat.

En aquests moments en què els Instituts d’Estudis Comarcals veuen amenaçada la seua labor per part d'alguns membres del Consell de la Generalitat, que desitgen eliminar les subvencions que permeten a aquests Instituts desenvolupar la seua tasca de recuperació de la nostra història i cultura, hem de mostrar-los tot el nostre suport i donar-los l'ajuda necessària perquè prosseguisquen amb la seua important tasca. He tingut la sort de col·laborar no sols amb el CEM, sinó també amb l'Institut d'Estudis Comarcals de la Foia de Buñol-Chiva, que també em van publicar en 2021 una monografia sobre la maçoneria en aquella comarca i conec el seu esforç i la seua lluita per la nostra història, els nostres costums i la nostra cultura. Per això sempre comptaran amb el meu suport i m'agradaria que també comptaren amb el reconeixement de tota la societat valenciana.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com