Cazarabet conversa con...   Míriam Roma García, autora de “Les sis de Ravensbrück” (Pagès)

 

 

 

 

 

 



 

Un llibre que ens fa tornar sota l´ombra de l´Holocaust…des de l´experiència de sis dones lleidetanes deportades a camps de concentració de l´Alemanya nazi.

L´ autora Míriam Roma García s´endinsa ben bé en la historia…en un treball d´investigació pletòric.

El pròleg és d´Antonieta Jarne i Mòdol.

La sinopsi del llibre:

En el present treball, Míriam Roma estudia i ressegueix la trajectòria vital de les sis lleidatanes que van ser deportades als camps de concentració de l’Alemanya nazi. A partir d’aquí, a través de la interpretació d’aquestes, la investigadora interpreta aquest col·lectiu com a paradigma de la repressió a la qual es van veure sotmeses tant per motius polítics, socials i ideològics com per motius de gènere en els diferents períodes històrics que aquí s’aborden. L’enfocament d’aquest treball, doncs, cerca elements característics del gènere femení per tal de demostrar que, en el cas de les deportades als camps de concentració nazis, va ser un motiu més pel quals van ser perseguides, castigades i vexades.

L´autora: Míriam Roma és graduada en Història per la Universitat de Lleida (2016), universitat en la qual va cursar el Màster d’Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat (2019). Ha realitzat diverses recerques tant sobre la deportació com sobre estudis de gènere: Ravensbrück, destí de sis lleidatanes (2021), a Fossa, “Almenarencs deportats als camps nazis” (2020), “Memòria i gènere: la repressió franquista a través de les almenarenques: Maria Castellnou i Maria Bendicho” (2018) , “Clemència Berdiell, una vida dedicada a la pedagogia” (2017) a la revista del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, Shikar; Les oblidades: lleidatanes als camps de concentració nazis” (2020) a la Revista dels Cercle de Belles Arts de Lleida i “Protofeminismo y masonería como factor de cambio en la España contemporánea”, REHMLAC (2017).

 

 

 

 

Cazarabet conversa con Míriam Roma García:

-Míriam per què t´endinses a escriure, abans investigar i documentar-te, sobre aquestes sis dones lleidetanes que es van veure empresonades al camp de concentració de Ravensbrück?

-Sempre he tingut interès en la recerca històrica des d'una perspectiva de gènere. A més, sempre m'he enfocat en els períodes històrics de la II República, Guerra Civil i Segona Guerra Mundial. El professor de la UdL Joan Sagués em va comentar que no s'havia investigat res sobre lleidatanes deportades als camps nazis i m'hi vaig capbussar.  

-Cadascuna tenia la seva vida, però quin o quins denominadors comuns hi presentaven aquestes sis dones lleidatanes que acaben al camp de dones de Ravensbrück?

-A excepció de Felicitat Gasa,  que en tenia 39, totes van ser deportades amb edats compreses entre 18 i 30 anys i ho havien estat per motius polítics, és a dir, eren identificades amb un triangle roig i el número de presa. A més, totes van ser deportades entre el febrer i el setembre de 1944, quan les deportacions es feien en massa. 

 -Com eren els perfils---així amb una descripció genèrica—d´aquestes sis dones lleidetanes?

-No totes tenien implicació directa amb la política, de fet, moltes van ser reprimides a causa de la militància de la parella o d'alguna altra persona de la família i no de les seves pròpies accions.  Únicament, Coloma Seró va ser militant del PSUC i pel que va arribar a ser regidora de cultura a Vilafranca de Penedès i Lola Casadellà es va mobilitzar al front per fer tasques sociosanitàries. Tanmateix, en exiliar-se (a excepció de Conxita Grangé i Generosa Cortina que ja estaven a França des dels anys vint), van ser detingudes per la seva implicació (o suposada implicació) a la Resistència, que va ser el preludi de la seva deportació. Malgrat que van passar per diferents camps de concentració, el tret comú és que totes elles van confluir a Ravensbrück, el camp de concentració nazi on majoritàriament s'hi van deportar dones.   

-I com era el camp de concentració de dones de Ravensbrück?

-El camp de Ravensbrück era un camp de concentració a uns 90 km al nord de Berlín, situat a Furstenberg. En aquest, fins a l'alliberament, hi van ser deportades unes 120.000 dones i fins a 20.000 homes en un camp annex, construït l'any 1941. El 65% de les dones comprenien edats d'entre 15 y 35 anys i més del 80% havien estat deportades per motius polítics. A més de patir les condicions climàtiques, higièniques i d'explotació laboral que en la resta de camps de concentració, les dones eren víctimes d'elements definitoris del seu gènere com ara la desaparició de la menstruació, els avortaments provocats, els càstigs i mort de la descendència, la prostitució, etc. 

-Com i de quina manera apleguen allí perquè els viatges eren llargs--Ravensbrück estava a uns 90 quilòmetres de Berlin, la capital del III Reich--?

 -La signatura de l'armistici entre França i Alemanya va provocar que les dones empresonades per haver participat a la Resistència, fossin deportades a aquest camp a Alemanya en què l'objectiu era empresonar-hi a les dones, que durien a terme altres treballs en aquest camp (cosir la roba pels camps, fer munició, etc.)

-Era un camp dins del de Fürstenberg/Havel, oi? On hi van fer cap moltes dones vinculades a la política, considerades enemigues del Reich, de les idees nacionalsocialistes d´en Hitler de no poques nacionalitats. Com hi convivien?

-El camp de Ravensbrück estava a Fürstanberg, a la regió de Havel, a uns 80 km al nord de Berlín. Hi havia dones de més de 23 nacionalitats. Especialment, hi havia dones russes per la seva evident oposició al règim nazi. De fet, aquestes, a Ravensbrück, eren les més castigades, segons els testimonis d'altres presoneres, però també les més desobedients. També, hi havia un nombre important de franceses amb les quals les espanyoles i tenien un contacte molt estret, fins i tot, hi ha testimonis que parlen de que en actes de sabotatge totes cantaven "La Marsellesa". 

-Per què es caracteritzava Ravensbrück? 

-Ravensbrück es  va caracteritzar per ser l’únic camp del sistema concentracionari que va recloure dones i infants, principalment. Fins el seu alliberament, el maig de
1945, van passar per aquest camp més de 122.000 dones. 

-A aquestes dones les feien treballar entre d´ altres coses dins la governança del camp per a la Siemens…?.

-I  aquesta importantíssima empresa, encara avui en dia, té molta presencia ,però com va respondre al davant de les dones que feien treballs forçats per a empreses com Siemens…

Sí, així és. Siemens es va instal·lar al camp de Ravensbrück, en una factoria adjacent, perquè les presoneres, que tenien les mans més fines que els presoners, poguessin fer treballs de més precisió, encara que algunes també feien tasques administratives. De fet, actualment, Siemens dota d'una ajuda al Memorial de Ravensbrück.  

-Què va passar amb aquestes sis lleidatanes?

-Totes elles van sobreviure però en ser declarades apàtrides pel règim de Francisco Franco, no van poder retornar a les seves poblacions natals. És per això, que van intentar refer les seves vides a França i, de fet, és on totes elles van morir, posteriorment. 

-Com d´altres molts camps es feien experiments amb , en aquest cas, les presoneres ací pareix que ficaven a prova les “sulfonamides”... què ens pots contar?

-A Ravensbrück, es coneixen els experiments mèdics dirigits pel Dr. Gebhardt, professor d’ortopèdia quirúrgica a la Universitat de Berlín, i també pel el Dr. Fisher. Aquests consistien en  com operacions tallant tendons, músculs, esquinçant la pell, inoculant productes químics, se les infectava amb tumors malignes i gangrena, etc. Les víctimes eren anomenades kaninchen (conillets d'índies), que eren sobretot poloneses. El resultat era la mort de les pacients o la minusvalidesa de per vida.

-Amiga Míriam com ha estat aquesta investigació i aquest procés de documentació versus aquestes sis dones lleidetanes?

- M'he trobat amb diversos problemes ja sigui per la manca i dispersió de documents (fruit de la guerra i, també, dels desplaçaments d'aquestes dones) i d' informació com per problemes d'identificació i onomàstics de les pròpies dones, el que és un problema específicament de gènere. 

-Em fa l´ efecte que aquests treballs t´han obert les mires per investigar sobre algun que altre tema perquè estirant d´un fil sovint poden eixir altres investigacions. Com ho veus?

-A la llarga, m'agradaria estudiar les dones deportades catalanes per poder conèixer millor els seus perfils i poder dignificar-les a totes elles.  

-Què ha suposat tindre el pròleg de tota “una autoritat” com l´Antonieta Jarne i Mòdol?

-Antonieta Jarne va ser professora meva i, ara, amiga. Per a mi, era un honor que ella em pogués prologar el llibre, ja que sempre ha estat un referent per a mí en quant a història contemporània des d'una perspectiva de gènere.  

-Com ha estat la teva metodologia de treball?

-Partint de la base de la conceptualització de "gènere" de la historiadora Joan Scott que defensa que aquest té el  mateix interès que altres categories d’anàlisi com ho són la classe social i la raça i no fent referència a aquest únicament com un element de les relacions entre sexes ni d'un tipus de relacions de poder, he cercat documents primaris des del seu naixement i fins a la seva mort, incidint, especialment, en la deportació. A més, això ho he contrastat amb els testimonis d'elles, en el cas que això fos possible, i també tenint com a referència diferents estudis publicats en altres països. 

-Jo diria que aquests libres i/o treballs d´investigació són els que  et marquen d´alguna manera… què ens pots dir?

-A mi em va marcar molt, ja que, a més de les seves dures trajectòries i experiències, la manca d'informació o la contradicció de les fonts, em feien sentir que realment, el silenci institucional estava aconseguint esborrar a aquestes dones considerades dissidents del nostre imaginari col·lectiu.  

-I el treball i editar amb Pagès com ha estat?

-Estic molt agraïda per l'acollida del meu estudi per l'Editorial Pagès i pel seu tracte i, especialment, per fer possible que aquests treballs vegin la llum, tant per dignificar a les víctimes com per apostar per la recuperació de la Memòria Històrica per formar una ciutadania crítica i amb valors de pau i cohesió social.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com