Cazarabet conversa con...   Gina Clotet y Maria Girón, autoras de “L’espera” (Tramuntana)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tramuntana edita una delicada historieta il·lustrada…. Des del text de Gina Clotet i les il·lustracions de Maria Girón.

La sinopsis: La Joana ha decidit capturar un ocell, per això l'espera cada tarda al portal de casa. Quan l'atrapi l'adoptarà com a mascota, així el podrà tenir per sempre amb ella. Però, de vegades, esperar pot portar l'inesperat.

L´autora, Gina Clotet:  Li agrada llegir i que li expliquin històries. Gaudeix escrivint i comptant contes, Fer-ho, per a ella, és una necessitat. La necessitat de crear, d' expressar, de comunicar, de commoure, de transmetre valors. Creu que qui escolta una bona història, tard o d'hora, desenvoluparà el plaer de trobar una lectura.

La il·lustradora, Maria Girón:

http://www.mariagiron.com

Maria Girón, va néixer a Barcelona l'any 1983. Va créixer envoltada de pinzells, blocs de dibuixos, quadres i figures d'argila, en una casa de conte situada al mig del bosc. Amb els anys es va llicenciar en Belles Arts i es va especialitzar en il·lustració a l'escola Llotja de Barcelona. Es va convertir en il·lustradora el dia que el jurat de la Fira Internacional del Llibre Infantil de Bolonya la va seleccionar per participar en una exposició col·lectiva dedicada a Gianni Rodari, l'any 2010.

 

 

 

Cazarabet conversa con Gina Clotet:

-Gina des d´on surt aquesta història que ens escrius com un conte?

-Doncs soc narradora de contes i de tant en tant també escric alguna història. Un dia vaig sentir un refilet d'un ocell mentre treballava i em va venir la imatge d'un petit ocellet acostant-se i deixant-se agafar. Aquest va ser el motor que em va impulsar a escriure L'espera.

-És una història en la que moltes de nosaltres ens hem vist al davant d´un mirall , no?

-Bé, la història parla d'una il·lusió. De com ens sentim quan esperem alguna cosa amb moltes ganes i de com les expectatives de vegades no són com la realitat. Suposo que il·lusionar-se és un sentiment bastant universal.

-Lo de rescatar pardalets i fer-se amb ells com amics i animals de companyia era com una mena de cant a la nostra pròpia llibertat, aquella que hem de cultivar, no?

-És un dels valors que més defenso. La llibertat pròpia i la dels altres.  Si estimes algú de veritat no pots pretendre tenir-lo captiu.

-També es demostra amb el conte que lo de “domesticar” plenament no pot existir mai…els animals de dues potes o dues ales…sempre seran ànimes lliures…

-La guineu del Petit Príncep demanava ser domesticada i sovint en les relacions parlem de necessitar l'altre. La línia és fina.

-Pot ser, aquest conte, una mena de faula, oi?.- Una metàfora que podem aplicar al món de nosaltres, els humans?

-Jo no vaig escriure’l amb aquesta motivació però sí, cada lector/a en traurà la seva pròpia lectura i això és bonic. 

-Però tot ens queda més clar quan el pardal té el plaer de ser lliure per escollir el moment d´apropar-se, tornar a volar….- Llibertat per decidir des de la perspectiva del pardal?

-En el meu imaginari el pardal ja no torna mai més. La Joana l'empeny a volar i a viure noves aventures igual que farà ella. S'ha de saber quan ha acabat una història i és moment de començar-ne una altra. 

-Què et motiva a l´hora de contar una història… el ensenyar quelcom de positiu als petits o no tan petits lectors i lectores?

-L’única motivació és que qui llegeixi la història estigui interessat en la lectura des que comença fins que acaba i si pot ser que quan llegeixi la darrera frase somrigui. 

-Creus que escriure i contar contes o faules amb els animals com a element protagonista és una mena d´aplegar millor als nens i nenes?

-Els infants empatitzen molt amb els animals i sí, fins als cinc o sis anys diria que prefereixen els animals que les persones en els contes. 

-Com és que trobes i/o cerques a Maria Girón per a que t´ il·lustre la teva història contada…

-Li vaig presentar un llibre un temps enrera i coneixia la seva obra. La Maria és una il·lustradora meravellosa que treballa amb molt detall i que té una sensibilitat que connecta amb mi. Vaig demanar a l'editorial si podia ser ella la il·lustradora i li vam demanar. Per sort va dir que sí perquè no se m'acut ningú millor per il·lustrar L'espera. 

-Perquè, has de trobar una persona que trobi total equilibri entre les teves paraules i les seves il·lustracions, no?-Com hi vau treballar amb la Maria una vegada vos vau ficar-hi?

-Vam trobar-nos en dues ocasions per parlar i jo li vaig explicar la idea que tenia. Ella la va captar de seguida i em va fer moltes preguntes de com imaginava jo l'escenari, la protagonista i el temps. Després ja vam anar parlant per mail i telèfon i gairebé un any després el llibre va estar acabat. 

-A la fi sembla que la Joana estigui preparada per a emprendre , com dius, “una nova aventura” és així?, prepares quelcom?

-Tinc una novel·la juvenil acabada i estic començant a moure-la i també diferents contes que m'agradaria presentar. No tinc pressa, però, la meva feina principal és la de narradora i dinamitzadora de la lectura. Si em publiquen algun conte m'encantarà, però no tinc cap urgència. 

-Com ha estat la col·laboració amb Tramuntana Editorial?

-Des del principi van confiar en mi i els estaré molt agraïda sempre, especialment a en Josep Maria Pujol a qui tinc un especial afecte. 

-Per favor, amiga, en què estàs treballant en aquests moments… ens  pots donar alguna pista?

-Estic buscant finançament per un projecte al voltant de la lectura i les històries de vida a residències de gent gran. A banda segueixo amb molts projectes de foment a la lectura a escoles i biblioteques i darrerament faig també moltes formacions a mestres al voltant del tema. No paro, però sobretot miro de viure aventures per poder escriure bons contes en el futur.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Maria Girón:

-Maria com et vas plantejar  el teu treball d’il·lustradora per a L´espera amb el text de Gina Clotet?

-El text em convidava poc a fer una proposta variada, perquè la protagonista està sempre asseguda al mateix portal esperant l’ocellet, així que em vaig proposar el repte de fer tants canvis de composició i de plans com fos possible per tal de donar-li ritme i enriquir així la lectura visual.

-Com va ésser la col·laboració amb Gina  Clotet?.- Va ser Gina la que et va passar el text i a partir d’ahir et vas ficar amb les il·lustracions?

-Exacte, ella em va contactar, vam quedar en un parell d'ocasions per a parlar-ne i a partir d'aquí vaig treballar amb la meva proposta.

-Com definiries el teu traç i el teu estil a l´hora d’il·lustrar?

-A pesar de treballar amb tècnica digital, m’agrada donar uns acabats i unes textures que recordin la tècnica tradicional. En el cas de l’Espera tenia com a referències dibuixos fets amb aquarel·la i llapis de colors.

-Com s’il·lustra la curiositat i l´amor pels animals…en aquest cas per un pardalet?

-Des de la innocència i la bondat dels nens. M'intento posar sempre a la pell dels personatges que haig d'il·lustrar i provar d'extreure'n la seva part més humana.

-És com una primera lliçó per a una nena o un nen que miren al món com a futurs naturalistes o simplement amants éssers respectuosos amb el medi i la resta de pobladors de la mare terra?

N-o sé si és una lliçó, en tot cas parla de tenir paciència, d’estimar tant la natura com les persones, i de deixar anar encara que de vegades costi.

-Com és amiga Maria il·lustrar per a nens i nenes….?, més gratificant o són un públic, ala seva manera, ben exigent?

-Els nens són un públic meravellós i obert. Vull, però, puntualitzar que molts dels meus llibres estan també destinats al públic adult.

-Per cert, com és treballar amb un projecte conjunt amb el que una de les autores fica el text i l´altra les il·lustracions?

-Quan haig d’il·lustrar el text d’una altra persona primer de tot me’l llegeixo moltes vegades fins que pràcticament me l’aprenc de memòria. M’escolto música i intento visualitzar-lo fins a sentir-me’l meu. Només llavors puc començar a dibuixar les primeres idees.

-Com ha estat treballar amb Tramuntana?

-Tramuntana per a mi, després de tantes col·laboracions, són família, són casa meva. Són els primers que van apostar per a mi i per això seran sempre molt especials.

-I , amiga, ara per  ara, en què estàs treballant….ens  pots fer cinc cèntims?

-Sempre estic preparant nous projectes. Ara mateix estic il·lustrant un àlbum per a una editorial italiana que es diu Camelozampa, i emparaulant altres llibres amb Kalandraka i Ing Edicions.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com