Cazarabet conversa con...   Joaquim Brustenga, autor de “La persecució” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pagès editores ens mostra una novel·la curta, Premi Manuel Cerqueda Escaler de l´any 2022 dins la XLIV Nit Literària andorrana.

Una història trepidant d´una escapada que ens ficarà a la pell de cadascun dels quatre protagonistes i també dels seus captors.

L´estil és molt, molt ferm i particular…com amb personalitat pròpia. Això és allò que diu la pròpia editorial: “estil propi, amb un llenguatge directe, acurat i senzill, sap traslladar el lector al lloc dels fets i transformar-lo en un espectador privilegiat del drama i el suspens”.

Crec que a la majoria dels lectors els pareixerà que estan dins, de ple, de la història on hi ha drama, suspens, rivalitat, suspens per la traïció…

Els editors afegigen: “El llibre es recrea en la descripció de detalls que poden ser intranscendents, però que amb la perspectiva de la lectura posen el contrapunt apropiat per adornar una escena i enriquir-la.  La persecució és un llibre àgil de lladres i policies, fàcil de llegir, distret i ple de sorpreses”. 

Com a lectores i lectors assistim com en directe a cada escena.

La sinopsis del llibre: Un petit grup format per quatre delinqüents es reuneix per preparar l’atracament a una acreditada joieria de molta solera de Barcelona. Han estudiat minuciosament tots els detalls, han previst els possibles contratemps que poden sorgir i s’han conjurat a donar el cop de manera professional, amb discreció i eficàcia. Què pot sortir malament? Doncs el dia del robatori tot es complica de forma inesperada i absurda, i el que havia d’haver estat un senzill atracament es converteix en l’inici d’un malson que portarà a alguns dels membres de la banda a haver de fugir a la desesperada i sense rumb per escapar de l’assetjament de la policia, sempre a punt d’enxampar-los. La persecució establerta farà trontollar la lleialtat entre els lladregots, i posarà a prova les seves habilitats d’inventar-se trucs i estratègies per despistar la recerca policial.

L´autor Joaquim Brustenga: (1951) és un advocat, escriptor i poeta visual de Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental. Està casat, té tres fills i cinc nets. Des de molt jove va començar a fer poesia visual i n’ha publicat un llibre; apareix en diverses antologies catalanes i estrangeres i ha participat en una quarantena d’exposicions col·lectives per Europa. Com a escriptor, ha publicat dos llibres de contes per a adults, un de poesia satírica i tres novel·les. Ha guanyat diversos premis literaris; col·labora habitualment en la premsa comarcal amb articles d’opinió i el novembre passat va ser escollit “Persona de l’any” a la gala dels Premis Tardor que s’atorguen al seu poble. És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Joaquim Brustenga:

-Amic Joaquim, què és allò que t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa de lladregots i policies amb el fil conductor de la persecució?

—M’agraden les històries de lladres i policies, i em va semblar que una persecució posaria interès a la trama.

-Bé, la trama, dins una persecució, ens aporta molts ingredients amb els quals jugar: sotmets tots els personatges a una pressió que fa que el ventall de les seves emocions se’ns obri al davant d’una manera magistral, no?

—Bé, no aspiro a fer-ho de manera magistral, però sí de manera interessant que capti l’atenció del lector. La pressió sobre ells és un element necessari perquè aflorin les seves emocions, com bé dius, i d’aquesta manera humanitzar els personatges per a sentir-los a prop.

-Com ho sents, tu, com a escriptor… i com ens ho has volgut fer sentir a nosaltres…?

—Intento sempre fer-ho de la manera més natural possible. Com a escriptor, és un privilegi emocionant anar seguint l’evolució dels personatges i aquesta sensació m’agradaria transmetre-la al lector. No sé si sempre ho aconsegueixo.

-A més, una persecució ens porta com a imaginar la narració com una “Road Movie”… així veus i imagines diferents llocs i escenaris… això fa l’obra molt dinàmica, oi?

—Efectivament, penso que la lectura de «La persecució» resulta fàcil i entretinguda, precisament per aquest dinamisme que conté.

-A la vegada és o toca “lo absurd”  quan res surt, en el robatori, com hauria estat planejat, oi?

—Precisament, la novel·la es fonamenta en el contratemps que sorgeix quan les coses no surten com les tenien planejades i han d’improvisar.

-Es descompon o es comença a descompondre, tot, una mica: les relacions humanes dels lladres i també amb ells mateixos, les confiances, les responsabilitats…

—És un repte psicològic. Fins a quin punt es mantenen les confiances i les lleialtats entre els amics? Només quan les coses van bé? És evident que quan les coses es torcen es trenquen els compromisos, decauen les confiances i afloren les deslleialtats. Però el que sorprèn és amb quina rapidesa succeeix tot això. 

-I tot amb la pressió de la policia al darrere. Un paper, els dels policies, una mica secundari, però que hi és?

—La pressió de la policia manté viva la trama i aboca els personatges a cometre errors.

-No em negaràs que quelcom de suspens has creat i del de debò… no vols, com a lectora, que els atrapin. a uns lladregots… vols que la policia fracassi —uuuufff--- no sé què pensar…. ---rialles— 

—Sí, és clar, et cauen més bé els lladres que els policies. Els lladres són els autèntics protagonistes de la història i amb ells vius les seves angúnies, els seus èxits i els seus fracassos, i els esforços que han de fer per sobreviure.

-Com s’intenta fugir de la policia amb trucs, estratègies i altres, oi?

—L’enginy i l’astúcia dels lladres són les úniques armes de què disposen per a deslliurar-se de la garjola.

-Vols tindre a la lectora i al lector enganxats a la lectura amb una història diferent?

—Sí, pretenc enganxar el lector en la lectura del llibre i que m’odiï per fer-ho. Ha, ha, ha!

-Amic Joaquim, perquè, què pretenies en submergir-nos en aquest exercici narratiu...?

—Només pretenc passar-ho bé. En primer lloc, jo, quan escric un llibre. I després, aspiro (desitjo) que també s’ho passin bé els lectors llegint-lo.

-Què és per a tu, amic, la narració?

—Suposo que hi poden haver tantes respostes a aquesta pregunta com nombre d’entrevistats. Però per a mi, escriure és un exercici d’alliberament, i ho dic sense cap pretensió filosòfica, simplement escriure em serveix per a desconnectar dels malsons i dels entrebancs de la vida.

-En les teves creacions, quin paper vols donar-los als personatges? Sembla que de pes, oi? Prioritari enfront de la trama i a l'escenari?

—L’escenari, la posada en escena inicial, és el meu punt de partida quan escric una novel·la. A partir d’aquell moment, són els mateixos personatges que aniran desenvolupant la trama. I ho faran lliurement, moltes vegades sense ser-ne jo conscient. Són ells que condueixen la novel·la. Generalment, mai sé com ha de ser el final fins que els personatges m’hi porten.

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta ---fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l'osmosi entre personatges i trama és tan fort que interaccionen d'una manera...

—Sí, ja dic que són els personatges els que teixeixen la trama. Ells porten el ritme de la història i jo em limito a escriure-la. Són els personatges que m’hi van portant.

-Quin i com és el paper que li atorgues a l'escenari o en aquest cas escenaris…. quin pes té en importància dins el llibre?

—A més de l’escenari inicial, com ja he explicat, els diversos escenaris que apareixen a la novel·la condicionen el comportament dels protagonistes, és evident.

-Sobre els personatges que mostres i fas desfilar a la teva història i el seu perfil em pregunto si els has anat canviant, tal com els vas pensar, en un inici sota l'influx de la trama o és, més aviat, alguns trets de la trama dels que canvien sota la influència, influències o enamorament a què et sotmeten, com a escriptor, alguns dels personatges?

—No, no sé si és molt ortodoxa fer-ho així, però els meus personatges evolucionen a mesura que avança la trama i, a priori, jo ignoro com ho faran. Són ells, que al llarg de la novel·la van modelant el seu caràcter.

-Joaquim, ens pots parlar del procés de documentació, recerca de fonts, lectura de llibres i altres que hi ha darrere d'aquest llibre? Període apassionant, però molt afanyós i laboriós que, de vegades, fins i tot ens pot submergir en certa ansietat.

—El procés de documentació per a escriure una novel·la és de les coses més interessants que hi pot haver. Es tracta de fonts molt diverses: lectura de llibres, articles,  investigació a les xarxes, fins i tot converses amb amics. De tot se’n poden treure idees, conceptes o dades que ajudin a donar una pàtina de veritat i apropi la novel·la al lector. 

-I, com ha estat el dia a dia de treball, la teva metodologia de treball per construir aquesta història de lladres perseguits per la policia?

—No té cap secret: dedicació. Jo escric matí i tarda, i m’ho passo molt bé. Em resulta molt reconfortant.

-Aquest treball, amic, t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix? Ens pots parlar de treballs en què estàs submergit ara?

—Ara mateix estic escrivint una novel·la sobre l’escàndol sexual d’un polític i com se n’aprofita algú que no té res a veure en la política. Alhora, estic escrivint també un recull de relats breus (ja tinc dos llibres publicats de contes per a adults). És la primera vegada que combino l’escriptura de novel·la i relat breu, i veig que me’n surto. És com el que simultanieja la lectura de dos llibres. Resulta, fins i tot, divertit. 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com