Cazarabet conversa con...   Montse Milan Moliné, autora de “Instants d’intempèrie” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

Montse Milan Moliné escriu una obra de tants personatges com històries i de quantes històries com personatges amb metòdica paciència.

L´obra és el XVIII Premi 7Lletres de l´any passat.

L´eix central i que va de relat vital a relat vital és la supervivència...en referència a això a la supervivència, ens diu: “com una fletxa que travessa els set relats i els uneix en un recull punyent, intens i acurat”

Pagès sobre l´estil de l´autora afegeix: “L’estil precís i àgil de l’autora abraça les veus íntimes i els tocs generals de denúncia, una fusió que manté hàbilment de principi a fi”.

I sobre la trama: “És una història d’històries. La fredor de la gran ciutat és el marc que delimita uns personatges marcats per un fet passat que aflora en el present. Les seves vides es van entreteixint fins a mostrar un conjunt ben divers de foscors humanes”. 

La sinopsi del llibre:

La Lali viu al carrer, la Sheila fa anys, l’Anna aprèn a escriure, l’Ari va en bici, la Gemma va a teràpia, la Nassoumi treballa de cambrera, la Cruz està a l’hospital. Instants d’intempèrie recull el testimoni d’uns personatges anònims que, aparentment, tenen una vida rutinària dins del món en què cada una d’elles viu. Set desconegudes amb tres aspectes en comú: són dones, viuen a Barcelona i pateixen violència. Cada història posa a prova les protagonistes, que hauran de crear estratègies per fugir, adaptar-se o sobreposar-se al seu passat, al seu present i a la intempèrie emocional en la qual es troben com a repercussió d’aquesta violència.

L´autora, Montse Milan Moliné: (Lleida, 1982) és escriptora i mestra. S’ha format a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i al Laboratori de Lletres, on exerceix com a professora de novel·la. Des del 2018, col·labora a la revista La Borrufa amb microrelats, poesia visual i ressenyes literàries. A més, forma part de la junta de l’Associació Llibre del Pirineu. Ha participat en diversos premis literaris i alguns dels seus relats han estat guardonats i recollits en diferents antologies. L’any 2022 publica el primer llibre, Als afores (Voliana Edicions), ambientat a la Lleida de la postguerra.

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Montse Milan Moliné:

-Amiga Montse, què t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa que és un conjunt de set relats tants coma dones retrates i tants com a escenaris o trames de violència recrees?

-Feia temps que tenia en ment presentar-me al Premi 7Lletres i vaig enfocar tot el treball a aquesta fita. El que volia, a més, no era presentar-me a un premi i prou, sinó parlar a través d’allò que escriuria, donar veu a persones que els costa tenir veu en certs moments.

-Hi va haver-hi quelcom que et va incitar a dur a terme aquesta aventura narrativa?

-Estava molt motivada per poder fer una obra de relats urbans. Era un tema que tenia pendent, perquè el primer llibre, que també és de relats, és de realisme rural i que succeeix a Lleida. Volia apropar l’anonimat d’una ciutat com Barcelona als lectors i lectores, fer-los partícip d’uns problemes que, per molt que passin a persones llunyanes, ens poden succeir a nosaltres també.

-Són set dones amb set històries tan diferents com convergents...què ens hi destacaries de les principals diferències?

-La principal diferència és com cada una d’elles aborda el seu problema. La reacció de cadascuna és única, perquè com a persones, cada una d’elles és única.  També es diferencien en l’origen de la seva situació, ja que hi ha des de la pèrdua a la violència física, a l’abús sexual o policial, i també laboral...

-I de les principals coincidències?

-Tot i ser d’edats i cultures diferents, tenen la sensibilitat per viure d’una manera intensa cada un dels conflictes. La reacció emocional és un factor comú que tenen les set.  També la supervivència. Malgrat cada una d’elles actuï de manera diferent, la supervivència al conflicte, el sobreposar-se a la situació que pateixen és una fletxa que travessa i uneix els set relats.

-Montse, què és per a tu la narració curta de relats?

-És endinsar-se en un món molt més gran del que acaba resultant al final. Un relat en si acaba essent breu, de poques pàgines. Però el món que condensa és enorme. És un repte, perquè un relat embolcalla l’essència d’allò que es vol transmetre. Res de palla, res de farcits. Al gra. Però, a la vegada, és un anar al gra intens, perquè no es tracta de fer un resum, sinó de configurar una història de cap a peus, amb la seva estructura, el seu escenari i, sobretot, els seus personatges, amb caràcter, emocions, psicologia, història, conflicte...

-En les teves creacions quin paper vols donar-los als personatges; prioritari enfront de la trama i a l'escenari?

-Hi ha relats i relats, o conjunt de relats. Cada un d’ells demana una cosa diferent. En el primer llibre, Als afores (Voliana Edicions), l’escenari és un personatge més, juga un paper protagonista perquè emmarca i enllaça els altres personatges. En el cas d’Instants d’intempèrie, hi ha un equilibri de prioritats entre personatges i trama. Té tant de pes cada dona com la seva història. Un altre element al qual dono molta rellevància és a la forma, a l’estil. Soc partidària de crear històries 50 a 50, és a dir, 50€ de fons i 50% de forma.

-Perquè sembla que el paper de la trama sempre és l'eix sobre el qual gira tota la resta --- fins a la paciència, satisfaccions i insatisfaccions de l'escriptor o escriptora--, però de vegades l'osmosi entre personatges i trama és tan fort interaccionant d´una manera que formen part d´un tot, i això pot ser es nota més en un relat curt, què ens pots dir?

-En un relat, per la seva condició de brevetat, ja la trama va intrínseca en els personatges, o els personatges són perquè hi ha trama. En una novel·la, potser qui l’escriu es pot permetre donar espais més amplis i diferenciats a personatges i a trama, i anar-los lligant i relacionant a mesura que la història avança. El relat, com he comentat abans, aglutina l’essència, i l’essència és la suma de personatge(s) i trama.

-Quin i com és el paper que li atorgues als diferents escenaris?

-En el cas d’Instants d’intempèrie, volia que els escenaris propiciessin una intempèrie física, més enllà de la intempèrie emocional en la qual es troben les set protagonistes. Cada escenari, però, havia d’anar d’acord amb la dona que hi transitava, per acollir la seva història, la seva emoció, el seu ritme. Així, trobem una plaça en un relat on la protagonista viu al carrer, però s’hi sent acollida; o bé trobem un encreuament de carrers en el relat on una jove viatja en monopatí; o una escola d’escriptura que serveix de refugi... Cada un dels escenaris està pensat pel caràcter i problema de cada dona.

-Parlant d´escenaris; aquest exercici narratiu de set històries podria ser una mena d´obra dramàtica i dins del gènere teatral amb set escenaris, set dones per a set històries diferents sobre la violència?

-Doncs sí, a vegades m’ho he plantejat així. De fet, amb una amiga dramaturga ho hem parlat perquè el lligam que s’estableix entre les històries i la manera com estan narrades i desenvolupades en cada escenari porta a visualitzar-ho o imaginar-ho en format acció.

-Tot i que la violència ,per ella mateixa, sempre pareix que naix d´un punt en comú, no? i ací l´educació que hem rebut i la que donem juga un paper ben important, oi?

-Sí. Al final, cada tipus de violència que trobem al llibre parteix de la mateixa base: la falta de respecte envers l’altre. La intolerància, els prejudicis, el sentiment de superioritat, les burles... tot acaba essent una falta de respecte. I això s’acabaria amb una educació tolerant. Però no em refereixo a l’educació de les escoles: va més enllà, és una educació d’espècie.

-Perquè Montse amiga, què pretenies al submergir-nos en aquest exercici narratiu ...?

-Pretenia, i pretenc, mostrar que a tothom ens pot passar una situació semblant, malauradament. Per aquesta falta de respecte envers l’altri, que deia.  Tanmateix, pretenc mostrar que, amb un o altre tipus d’ajuda, o treball personal, o força de superació... podem sobreposar-nos als conflictes. En podem sortir. També pretenc fer adonar que això existeix. I quan dic això, em refereixo als abusos laborals, als abusos escolars, als abusos físics. I intento que les lectores i lectors empatitzin amb les protagonistes, prenguin consciència que això passa i, si els remou en uns personatges de ficció, han de poder ser capaços d’actuar quan passi a algú de carn i ossos. O, almenys, no girar el cap.

-Es nota o meu pareix a mi que necessitaves, de manera imperativa, contar aquestes històries, no?

-Sí. En cada història que escric, hi ha una part de mi. A vegades més intensa, d’altres vegades més desapercebuda. En el cas d’Instants d’intempèrie, hi ha històries que he viscut d’alguna manera més directa o d’observadora. I allò queda. La violència, per petita que sigui, fereix. I una ferida, encara que cicatritzi, deixa una marca. La marca física, amb el temps, és possible que l’anem integrant en nosaltres. La marca emocional i psicològica costa molt més de fer net. Escriure, a mi, em serveix per això.

-Aquest exercici narratiu ,t'ha obert la ment i la curiositat a indagar més sobre alguns dels aspectes tractats en el mateix ? Ens pots parlar de treballs en què estàs submergit ara?

-En el moment en què escrivia Foc, un dels set relats, vaig mostrar molt interès amb els CIE (centres d’internament d’estrangers). Vaig veure diversos reportatges, vaig llegir articles al respecte... No descarto escriure sobre això més endavant, però sí que ara estic submergida en una novel·la que parla de la vida i la mort a través de la història de set amics i amigues. Reconec que hi ha temes que em poden cridar més l’atenció que d’altres però, al final, la quotidianitat, el dia a dia, els sentiments i emocions humanes són la meva font d’inspiració principal.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com