Cazarabet conversa con...   Enric Pujol, autor de “Ferran Soldevila i la resistència cultural antifranquista” (Rafael Dalmau)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ferran Soldevila es retratat en una edició de Rafael Dalmau dins la Col·lecció Episodis de la Història en el nº 370.

El retrata  a aquest historiador i  l´investiga i descriu un altre historiador Enric Pujol

Val molt la penna la seva lectura.

La sinopsi i un apropament a Ferran Soldevila:

Enric Pujol, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, s'ha especialitzat en l'estudi de la història cultural i el pensament polític del segle XX català. Ha dedicat diversos treballs a l'obra de Ferran Soldevila, per un dels quals va rebre el Premi Enric Prat de la Riba. Ha dirigit la Casa de la Generalitat a Perpinyà i actualment és membre de l’Institut d'Estudis Catalans.

Ferran Soldevila (1884-1971) és considerat un dels historiadors catalans més importants del segle XX i de tots els temps. En aquest volum de la col·lecció dels «Episodis de la Història, que ell va cofundar i dirigir, Enric Pujol posa de relleu el seu paper com a figura destacada de la resistència cultural contra el franquisme i en recull aspectes fins ara inèdits.

Enric Pujol:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Enric_Pujol_i_Casademont

Lo que nos encontraremos en el libro:

-         Introducció

-         Un historiador consagrat i compromès amb el seu temps

-         Un exili fructífer, malgrat tot

-         Els itineraris d'exili

-         La producció historiogràfica i periodística

-         Temps de creació literària

-         Dietaris i correspondència

-         Retorn i resistència antifranquista (1943-1949)

-         Mesures punitives

-         Cultura i política

-         Figura emblemàtica

-         La represa dels anys cinquanta

-         Un moment històric paradoxal

-         Nova embranzida professional

-         La Història d'Espanya: una visió plurinacional

-         Divergències i afinitats amb Jaume Vicens Vives

-         Retrobament nacional i projecció exterior

-         D'un renovat protagonisme públic a l'etapa final

-         Figura referencial, novament

-         Una brillant obra historiogràfica

-         Els darrers temps

-         Soldevila pòstum

-         Del centenari del naixement al cinquantenari de la mort

-         Els deixebles

-         Bibliografia

 

 

 

 

Cazarabet conversa amb Enric Pujol:

-Amic Enric, què et va fer apropar al historiador e investigador que fou Ferran Soldevila?

-- La meva “descoberta” personal de Ferran Soldevila la vaig fer quan feia els cursos de doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Era a principis dels anys noranta. En una assignatura d’historiografia, em va tocar fer un treball sobre l’historiador i en vaig poder veure la importància. A partir d’aquí, fou la personalitat d’estudi del meu treball de doctorat i, després, de la meva tesi. D’aquí sorgiren dos llibres sobre ell. Un, Ferran Soldevila. Els fonaments de la historiografia catalana contemporània (Ed. Afers, 1995), més centrat en la seva trajectòria personal, intel·lectual i professional. I l’altre, Història i reconstrucció nacional. La historiografia catalana a l’època de Ferran Soldevila (1894-1971) (Ed. Afers, 2003), on vaig poder aprofundir en la seva vida i obra, i relacionar-lo amb el context històric, cultural i polític que li tocà viure.

-Si en Joan Fuster diu que la Història de Catalunya escrita per en Soldevila és “la millor visió de conjunt del passat català que s'hagi escrit”  serà per alguna cosa…?

---Efectivament, Ferran Soldevila, a part de ser un extraordinari historiador, era també un escriptor excel·lent. Les seves obres històriques són escrites en una prosa que va ser lloada per escriptors i crítics (Josep Pla, Joan Triadú, Rafael Tasis, Albert Manent...) ja en vida seva. Però Soldevila era també un destacat poeta, dramaturg i narrador. De fet, públicament, va ser conegut primer com a poeta que no com a historiador. Era un prosista excel·lent, com també evidencien els seus dietaris personals, d’entre els quals destaca Hores angleses, que la crítica ha considerat com una obra d’art del gènere.

-Com li va anar en la guerra i després com va passar l´ exili a França fins 1943?.- I el retorn?

-- Ell es va comprometre en la defensa de la Generalitat republicana en els moments més difícils: la revolució i la guerra civil del 1936-1939. Era ben conscient, com a bona part de la intel·lectualitat catalana del moment, de què significaria per a la llengua i cultura catalana un triomf del bàndol franquista. I ho va encertar perquè l’intent de genocidi cultural del franquisme fou una lamentable realitat. El seu compromís el va dur a l‘exili, el 1939, a la República francesa, d’on nova retornar fins al 1943. Tot i que no va anar als camps de concentració francesos i tingué una certa estabilitat econòmica, va passar, junt amb la seva dona Yvonne Lepage i el seu fill petit Gerard, moltes penúries i la seva salut se’n ressentí Tanmateix, va continuar la seva obra. D’aquesta època s’han conservat uns dietaris fantàstics, publicats en els volums Dietaris de l’exili i del retorn (3i4, 2 vol, 1995 i 2000) i Els dietaris retrobats (1939-1942) (Ed. 3i4, 2007). Va tornar el 1943i després d’un empresonament d’un dia, va quedar en llibertat i va poder instal·lar-se a Barcelona, per bé que fou depurat i se li va prohibir tenir càrrecs directius. Havia quedat exclòs de la Universitat i no passà la depuració del cos d’arxius fins al 1954. Tampoc no podia comptar amb la col·laboració a la premsa i als mitjans del moment.

-Com fa en Ferran Soldevila per muntar la resistència cultural? ; i com desenvolupa aquesta resistència?.- -Com va desenvolupar en Soldevila la resistència cultural antifeixista?

-- De seguida que tornà, s’incorporà a la resistència cultura i política de l’interior. Sobretot actuà a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que en fou el gran referent. L’entitat aglutinà la intel·lectualitat catalana compromesa i, gràcies a aportacions individuals i a un gran esforç dels seus membres, va desenvolupar una activitat de primer nivell, sobretot pel que fa a la història, la llengua i la cultura catalanes, matèries excloses de la universitat i de la vida pública. Així mateix, Soldevila s’implicà, des del primer moment, amb la primera organització unitària de l’oposició a la dictadura a l’interior, el comitè Pous i Pagès, liderat per l’escriptor Josep Pous i Pagès. Soldevila fou decisiu també en la represa de la literatura i del teatre en català ja a partir dels anys cinquanta.

-Què ha suposat per a vos indagar en la vida d´en Ferran Soldevila?

--- La meva formació com a historiador ha anat lligada a l’estudi d’aquest gran referent. En ell hi veig les principals virtuts que crec que haurien de tenir els historiadors catalans d’ara i aquí: equanimitat (malgrat el reconeixement que l’objectivitat absoluta és impossible), recerca de la veritat, rigor metodològic, compromís amb la llengua i la cultura pròpies, lluita per una història i una historiografia desprovincianitzades, obertura a les propostes historiogràfiques internacionals més avançades, i defensa de la democràcia, dels drets humans i de les llibertats públiques. 

-En Soldevila què de diferent i diferencial aporta a la historiografia catalana?

--- Com tot clàssic, la seva aportació constitueix una nova mirada envers la tradició que ha heretar, sense, però que, en el seu cas, existís una ruptura estrident. De fet, la seva proposta, que és molt nova en el seu moment, s’arriba a confondre posteriorment amb la tradició mateixa. Ell va donar una visió històrica metodològicament molt més rigorosa que la dels seus antecessors i va saber lligar l’evolució històrica catalana a l’europea del seu temps. També significà un gran avenç en la línia de la desprovincianització de la història pròpia i la seva capacitat de síntesi va ser extraordinària, així com també va ser-ho la seva capacitat expressiva i narrativa, producte del seu talent literari.  

-Amb quins altres historiadors podem equiparar com fonamental a en Soldevila?

--- Soldevila és un dels quatre grans pilars de la historiografia catalana del segle XX, junt amb Jaume Vicens Vives, Pierre Vilar i Joan Fuster (a qui reivindico també com a historiador de referència). La importància de Soldevila, però, va més enllà del segle XX, perquè és un dels millors historiadors catalans de tots els temps. Val a dir que ell tenia un gran coneixement dels historiadors del passat tant dels catalans com dels d’arreu. Soldevila va rebre el mestratge d’Antoni Rubió i Lluch, que fou el principal representant de la historiografia positivista que enllaçà el final del segle XIX amb l’inici del segle XX. I, així mateix, fou col·laborador d’Antoni Rovira i Virgili (que penso que és un historiador molt important que no ha tingut el reconeixement que es mereix).

-Quina herència deixa en Soldevila dins en historiografia?

--- Soldevila va marcar els grans tombant de la història de Catalunya (com li va reconèixer Pierre Vilar) i, per tant, la visió que encara tenim del nostre passat ve condicionada per la seva proposta. El seu exemple serveix a tothom que lluita per una història i cultura catalana desacomplexada, sobirana, equiparable a les més desenvolupades d’Europa. Va concebre la història de Catalunya com una més de les que han configurat l’Europa actual i en va remarcar les aportacions més importants fetes al conjunt. Així mateix, és encara avui un referent a l’hora de construir una historiografia més rigorosa, ben escrita (que valori la dimensió literària que inevitablement té la prosa historiogràfica) i que parteixi, com ell defensava, d’una concepció històrica global. Una concepció que atengui tots els àmbits de l’activitat humana (societat, economia, política, cultura, pensament...), fins al punt que contempli també aspectes que ara en diríem de la vida quotidiana i de les mentalitats, disciplines de les quals ell en fou un pioner. I encara una darrera cosa: Va poder deixar també un estol important de deixebles que van aprofundir l’orientació que ell havia donat, malgrat que durant tot el franquisme no va poder professar des de la universitat oficial. Així se n’han reclamat deixebles figures com Josep Fontana, Eva Serra, Joan Sales, Miquel Coll i Alentorn o Joan Fuster.

-Aquest setembre passat has estat nombrat president del Memorial Democràtic ,com et va en aquest càrrec i en quines qüestions hi estàs ficat o esteu treballant actualment?

--- En aquests moments soc director del Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera. No vaig arribar a ser nomenat director del Memorial Democràtic a causa del canvi de govern. Ara, al MUME hem pogut recuperar el ritme d’activitats i d’assistència d’abans de la pandèmia. L’exposició permanent (que se centra en l’exili republicà i antifeixista del 1939 al 1977) és sobretot visitada per estudiants i públic en general, que aquest any ha superat els 14.000 assistents. Fem també exposicions temporals (2 o 3 a l’any) per renovar la nostra oferta. Ara mateix, en fem una sobre còmic i exili (fins al març) i l’ha de seguir una altra sobre l’exili de les dones (una faceta, aquesta de la perspectiva de gènere, poc atesa fins ara). També hi ha un petit espai, “Art i memòria”, dedicat als creadors contemporanis i a la visió que tenen dels exilis i de la nostra història recent. Ara hi ha l’artista empordanès Miquel Duran (fins al mes d’abril). Completem la nostra oferta amb conferències, presentacions, espectacles, commemoracions i congressos. Recentment hem celebrat al MUME un congrés sobre els exilis catalans del XIX i del XX, organitzat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Tenim presència a les xarxes social i una pàgina web des d’on es pot fer una visita virtual al museu.

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com