Cazarabet conversa con...   Raquel Castellà Perarnau, sobre la història de la colònia Còdol-Dret dins el número 14 de la revista Eix (Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torna el nº14 de la Revista Eix.

La publicació que edita trimestralment el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya ens apropa a una aventura lectora molt edificant.

En tots els números Eix s´apropa, per dir-ho d´alguna manera a allò que és el cor que des de la ciència, la tecnologia, el treball ens reivindica com a humans…però en alguns números u des d´algunes apreciacions es deixa veure millor com és el cas en el que en la portada ja ix el mercat com una mena de “casa de totes i tots , per a totes i tots” perquè els mercats són llocs que van més enllà de la compra i venda…són llocs de convivència, trobada i no pocs retrobaments.

Comencem amb un editorial que parla de podríem dir tracta d´innovar  amb la salut la salut dels museus i la museologia versus la suma de recerca, desenvolupament e innovació, el signa el director del Mnactec  en Jaume Perarnau.

Amb l´apartat de Mirades cal anar a la resclosa i casa de comportes del Canal d´Urgell, la colònia Sedó i la locomotora de Berga. Dins l´apartat de Perspectives anem a una colonia que es troba sota les aigües, la de Còdol Dret i també, en un altre reportatge s´endinsa en La prehistòria dels museus de ciència i tecnologia.

Hi ha una entrevista molt molt interessant en l´apartat de l´entrevista amb el geògraf Joan Nogué.

El dossier està dedicat al tema que ja ressalta en la portada, els mercats com “a temples del comerç”.

En la Descoberta anirem  a remoure les pedres del sender amb Josep Minguell que ens acompanya amb la Carme Escales –que des d´Eix  ens fa d´enllaç-- del Nicolau, un sender forestal a l´Alt Berguedà i una “visita guiada”.

Amb el Patrimoni Protegit anem a la Colònia Pons, magnífica i majestuosa..

La marca, en aquet número d´Eix s´endinsa dins la mítica Punto Blanco

El motor torna a Eix dins l´apartat de la Col·lecció amb el Museu  de la Moto de Bassella.

De ruta hem anat pel camins de la sal, interessantíssim article.

En César Barba ens invita a l´apartat De Viatge on hi anem a Zollverein com a símbol de “reconvertir el paissatge2

En Martí i Pol  és i serà per sempre un referent, la redacció li dedica un article, dins Art i industria sota el títol, La fàbrica de Martí i Pol

Eix acaba les seves publicacions amb un apartat de notícies, altre que ens apropa a libres que tenen a veure  amb els museus, el món de la ciència, la tecnologia, la memòria del treball i dels oficis i l´agenda que, entre d´altres coses, ens fica al dia de les exposicions, els congressos i les jornades.

Vídeo:
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/taller/la-idea-de-tornar/video/3846890/

Notícia:
https://www.elter.net/noticia/11596/documental-recull-traves-testimonis-vida-colonia-codoldret

 

 

 

Cazarabet conversa amb Raquel Castellà Perarnau:

-Raquel, com i de quina manera t´endinses dins la història de la colònia Còdol-Dret que va desaparèixer sota el molt conegut pantà de Sau?

-Tinc un vincle personal amb les colònies, sempre han estat presents a la meva vida. Vaig néixer al barri de les Cases Noves, a les Masies de Roda, que es va construir per acollir les famílies que vivien a Còdol-Dret quan la colònia va tancar. La meva família hi treballaven, els meus avantpassats eren els paletes, el què a la època es deia ‘contractistes d’obres’ i he crescut escoltant històries de les colònies, no només de Còdol-Dret sinó també de la colònia Salou-Baurier, de Borgonyà... He tingut la gran sort de néixer en un barri on encara als vespres d’estiu tothom sortia a prendre la fresca i petar la xerrada i Còdol-Dret era un dels temes de cada dia entre el veïnat... I el què em transmetien, encara que pugui sorprendre, és un amor absolut per la colònia. Imagino que amb el temps tenim a oblidar les parts dolentes i ens quedem sempre amb els bona records....

Era una colònia tèxtil amb qualsevol d’altra a Catalunya o tenia algunes particularitats pròpies…diferents i diferencials…

-Còdol-Dret és la mítica colònia oblidada. El fet d’estar sota les aigües de l’embassament ha suposat el seu oblit per part de molts estudiosos talment com si l’aigua fos un mantell opac que no deixes veure-hi més enllà de les quatre pedreres que en sobresurten, però Còdol-Dret ha estat un poble viu que ha evolucionat. Ningú que hi hagi viscut, ningú que s’hi hagi llevat cada matí per anar a treballar o que hi tingui una història per explicar, no hi veu runes sinó que hi veu vida i records, cases arrenglerades plenes de gent amb afany per treballar, de jovent alegre i canalla esvalotada jugant-hi. Centenars i  centenars de persones que han donat vida anònimament a la colònia i que han escrit amb el seu dia a dia els més de 100 anys d’història.

Còdol-Dret al llarg de la seva història va veure passar un amo inventor i col·leccionista d’art, un altre que va ser un magnat excèntric, i és una colònia molt marcada per la manera com va morir, un final dramàtic en el qual tot un poble quedà engolit per un embassament.

-Et pareix que fem una miqueta d´història dels orígens de Còdol-Dret?

-Des dels anys quaranta del segle xix s'aprofitava un antic molí per a la filatura a l'indret conegut com a Còdol-Dret, al municipi de les Masies de Roda. El 1862 s'hi va començar a construir una fàbrica de filats i a finals de l'any 1872 va rebre la primera concessió d'aigües per assegurar-se un increment en el potencial energètic que fes possible augmentar la producció. L'aïllament de l'indret obligà a construir un petit nucli que el 27 de juliol de 1882 va rebre l'estatut de colònia.

El 27 de novembre del 1890, la raó social Rosich Hermanos, Llusá y Compañía, que estava en suspensió de pagaments, treu a subhasta la concessió del salt d’aigua i la fàbrica. El comprador del petit complex, encara en fase de desenvolupament, va ser Ròmul Bosch i Alsina. Bosch va convertir Còdol-Dret en una colònia desenvolupada que va arribar a tenir dos carrers d'habitatges, escola, església, bar i torre del director.

-Còdol-Dret i la veïna colònia de Salou s’assemblaven o tenien moltes diferencies?

-Còdol-Dret i la veïna colònia Salou-Baurier tenien poblacions semblants, feien si fa no fa la mateixa feina i vivien a poca distància els uns i als altres, però les etiquetes deien que Salou eren elegants i gent d’ordre, mentre que els de Còdol eren un niu de revolucionaris més aviat desmanegats. I, evidentment, segur hi  havia bona part exageració, però el cert  és que sí que hi havia diferències de tarannà entre les dues colònies, perquè estaven marcades per l’estil dels amos, que era prou diferent. Els de Còdol vivien a Barcelona, i només hi pujaven els estius i poc temps. La resta de l’any, qui gestionava la colònia era el director, que vivia en una casa gran situada just davant de la porta. Els amos de Salou, d’origen francès, en canvi, vivien a la colònia en autèntiques torres, a joc amb l’estil sofisticat de la família, que comptava amb més d’una vintena de persones per al seu servei domèstic.

El respecte a les normes era clau en una colònia, i això no només implicava l’àmbit laboral, sinó també tota l’esfera personal. Perquè si l’habitatge o l’escola eren gratuïts per a la majoria de treballadors (només una minoria vivia a fora), qualsevol problema laboral podia afectar l’accés als serveis bàsics, i qualsevol problema personal podia afectar la feina. El control social era molt més estricte a la colònia de Salou, on fins i tot les entrades i les sortides dels treballadors a l’exterior estaven molt més restringides, però l’estil paternalista era comú.

-Parla´ns una miqueta de qui hi havia arrere de  Còdol-Dret, de la família Bosch….- Aquests d´on venien, d´on tenien el capital per invertir-ho amb una fàbrica de filats.

-Ròmul Bosch i Alsina (Calella, 1846 – Barcelona, 1923) fou un indià que es dedicà al comerç marítim i va aconseguir experiència i riqueses per tornar a Catalunya i invertir, una d’aquestes inversions és la colònia de Còdol-Dret.

Bosch, fou un important industrial i navilier, fou soci fundador de la Societat Anònima del Tibidabo i ocupà càrrecs influents, com ara el de president de la Junta d’Obres del Port de Barcelona; també fou diputat, senador i alcalde de Barcelona (1905) pel Partit Liberal.

Els seus fills, Ròmul Bosch Catarineu i el seu germà Alejandro passaven llargues etapes a la colònia de Còdol-Dret, sobretot a l'estiu, on feien pràctiques de filatura i van aprendre a estimar aquell tros de colònia, els ensenyaments apresos, les aventures viscudes i la gent que l'habitava i que sovint se'ls miraven estranyats.

Alejandro es va decantar per la política i va entrar a formar part del Partit Liberal de la mà del seu pare, mentre que Ròmul tenia veritable esperit d’enginyer i empresari. Format a Suïssa i Anglaterra, on entrà en contacte amb els darrers avenços en maquinària tèxtil. Amant dels esports, sobretot dels marítims, arribà a ser president honorari del Club Natació Barcelona.

En morir el seu pare, el 1923, Ròmul Bosch i Catarineu s’encarrega dels negocis familiars. Passa a ser el patró de la colònia tèxtil del Còdol-Dret. A més d’heretar els negocis familiars, Ròmul Bosch i Catarineu també va heretar del seu pare l’afició a col·leccionar. Gràcies a la seva elevada capacitat econòmica, i a l’existència d’un mercat artístic actiu,  Bosch i Catarineu estava en contacte amb una extensa xarxa d’assessors i comerciants artístics i va aplegar una col·lecció d'art de més de 2.600 peces, totes d'una categoria excepcional, entre les quals destacaven taules romàniques i gòtiques, i pintures de les escoles espanyola, holandesa i flamenca dels segles xvii i xviii, amb obres del Greco i Goya. Era vocal de la junta de museus, la qual cosa li permetia un bon assessorament en matèries artístiques.

-Tenien fins i tot monedes de la cooperativa…

-Si, fins i tot, part del salari es cobrava en moneda pròpia, que només es podia fer servir per comprar a l’economat (propietat també de l’empresari) de la colònia els productes de primera necessitat. Aquest va ser el cas de Còdol Dret, però hi ha moltes colònies industrials que van viure aquesta situació. 

-Què feien textilment parlant, filats i…?

-En finalitzar el segle XIX, a la fàbrica es filava i es teixia gràcies a 4.362 fusos de filar, 76 telers, un taller i una dinamo elèctrica que podia generar 66 quilowatts per hora. Gràcies a la Matrícula Industrial de 1903 Còdol-Dret disposava de 4.000 fusos de filar i 40 telers Jacquard. El 1912 l’empresa cotonera tributava per una taverna, 9.878 fusos de filar, 110 telers mecànics senzills, una màquina de parar, un taller d’ajustaments annex d’1/4 de cavalls de vapor i una dinamo elèctrica per a ús propi. Durant aquells anys es filava i es teixia; anys més tard la producció es va centrar només en el filat.

-Els primers propietaris, diguem els pioners de la idea la família Bosch, s’adhereixen a la Unión Industrial Algodonera S. A (UIASA) que eren un grup de dotze fàbriques que cap a l´any 1934 està punt de fer fallida…com se’n surten?

-L'any 1923 es va constituir com a Fábricas de Rómulo Bosch, S.A. amb la integració dins l’empresa dels fills de Ròmul Bosch i Alsina, Alejandro i Ròmul Bosch Catarineu, aquest últim gerent de l’empresa. En el decurs del crack del 1929, amb l'inici de la crisi cotonera i després de cinc anys de ser una empresa familiar, Còdol-Dret, que disposava de 15.000 pues i tenia una plantilla de 350 treballadors, s'adherí a Unión Industrial Algodonera, S. A. (UIASA), constituïda el 7 d’octubre de 1929. Aquesta societat, el 1931, fusionava un grup format per 12 fàbriques.

L’any 1934 algunes de les fàbriques d’UIASA estaven a punt de fer fallida. Per evitar el desastre que comportaria el tancament de les fàbriques, UIASA va demanar un  crèdit a l’Institut Contra l’Atur Forçós de la Generalitat. Ròmul Bosch Catarineu es va despendre de la seva inestimable col·lecció d'art que va vendre a UIASA per quatre milions de pessetes i que va servir de garantia del préstec atorgat. Bosch estava convençut que en un futur podria recuperar-la. L’Institut Contra l’Atur Forçós de la Generalitat de Catalunya va concedir-los dos crèdits (de tres i un milió de pessetes) per un termini de deu anys i l'empresari va dipositar la seva preuada col·lecció en els Museus de Barcelona, incloses les peces que guarnien el seu despatx de Còdol-Dret i que molts dels treballadors havien pogut contemplar. El que fes falta amb tal de no perdre Còdol-Dret, que tant temps i esforços hi havien dedicat! Però la mort prematura i sobtada de Ròmul Bosch i Catarineu l'any 1936 va fer que mai pogués acabar de retornar el crèdit i recuperar les seves obres!

-Ja a la guerra sofreix els efectes de la mateixa, ens pots contar?

-Per Còdol, just l’any 1936, a l’inici de la guerra, es va caracteritzar per l'escassetat de cotó i d'energia elèctrica, que van provocar greus problemes econòmics i d'atur. Una bona part de la fàbrica es va cremar al febrer del 1939 com a conseqüència de la seva posició com a assentament republicà durant la Guerra Civil. I més tard, l'any 1940, Còdol-Dret va patir un aiguat que produí incomptables pèrdues materials i econòmiques, per tant, foren uns anys difícils.

-Qui es va fer responsable de la colònia Còdol-Dret després de la guerra i com es va refent tot?

-Acabada la Guerra Civil,  UIASA, presentà novament dificultats financeres i escassetat recursos. Així doncs, l’any 1944, després de mesos de cotitzacions erràtiques i descendents de les accions, els accionistes de la Union Industrial Algodonera S.A. (UIASA) acordaren vendre les seves accions al prohom franquista Julio Muñoz Ramonet, i la societat passà a mans del Grupo Muñoz. Muñoz estava comprant empreses tèxtils, entre elles Nebots de J. Batlló, que havien de configurar en el futur la seva Unión Industrial Textil S.A. (UNITESA).

Quan Julio Muñoz Ramonet passà a ser el nou propietari d’UIASA, en tornar el crèdit concedit, també va passar a ser el posseïdor de la col·lecció de Bosch i Catarineu, que, anys abans, al març del 1936, havia mort. La seva mort prematura i sobtada va fer que mai no pogués acabar de retornar el crèdit i recuperar la seva col·lecció d’art de més de 2.600 peces, totes d’una categoria suprema. Un cop pagat el crèdit, Muñoz Ramonet va retirar les obres de més prestigi de la col·lecció, que havien estat dipositades en els museus barcelonins des del 1934 per part de Bosch i Catarineu, i les va dipositar al seu palau del carrer Muntaner. En el moment present, la col·lecció Bosch i Catarineu es troba dispersa: una part es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya, altres conjunts són al Museu d’Arqueologia de Catalunya i a la Fundació Julio Muñoz Ramonet de Barcelona. El nucli més notable de la col·lecció continua en les mans privades de les filles de Muñoz Ramonet; s’ha reclamat judicialment, però encara no s’ha lliurat a la fundació barcelonina.

Com a directiu de la colònia, Muñoz va ser un amo peculiar. El seu mite encara perviu a la memòria dels antics treballadors de Còdol-Dret. Un d’ells, Joaquim Mercader, recorda que: "Quan el Sr. Muñoz va adquirir Còdol-Dret amb la capella de Sant Salvador, tenia la intenció de treure el sant i posar sant Julio. Davant del malestar dels treballadors, va decidir que la capeIla seguiria presidida per sant Salvador i sant Antoni Maria Claret, però en un lateral va manar col·locar sant Julio, en honor seu".

Muñoz va dirigir Còdol-Dret fins al seu tancament definitiu el 1964, quan les aigües del pantà de Sau cobriren pràcticament la totalitat de les instal·lacions.

-Com acaba la Colònia Còdol-Dret sota l´aigua del pantà de Sau?

-El primer projecte es va plantejar l’any 1931, però no va ser fins l’any 1940 que van començar les obres de construcció i es van allargar més de vint anys. La construcció de l’embassament de Sau suposà la fi de Còdol-Dret igual que la veïna colònia de Salou-Baurier, tot i l’oposició municipal i el clamor unànime del veïnat. El juny de 1963 la fàbrica començà la suspensió de contractes de treball i un any després es tancà definitivament amb l’acomiadament de tota la plantilla. Però l’embassament no solament afectà al treball sinó també l’habitatge de 60 famílies i també tot un microcosmos. Una colònia industrial és més que una feina: és un món!  Còdol-Dret, era un poble on la vida es resumia en dos carrers: el de Baix (o del Pati) i el de Sallent. I una plaça. I enmig de tot, presidint, la fàbrica amb sostre de teules àrabs i l’orgullosa xemeneia de 40 metres, una de les més altes de tot el Ter.

A partir de 1960 l’amenaça de l’embassament de Sau anà minvant la vida de la colònia, ja que, molts dels residents que preveien el final de Còdol-Dret buscaren altres ofertes de treball lluny de la colònia. La gran majoria de famílies, però, s’ubicà a un barri proper a la colònia anomenat les Cases Noves, al terme municipal les Masies de Roda, concretament al carrer Sant Salvador, en record al sant de la capella de Còdol-Dret. Aquest carrer fou creat expressament per allotjar la majoria de famílies i les cases es construïren amb materials reutilitzats de la colònia. El millor per recordar aquest fet és el testimoni de Conxita Roqué Vallbona, antiga treballadora de Còdol-Dret:

Als més grans de la colònia els semblava una cosa que no passaria mai, i quan va arribar el dia no ens ho volíem creure. Perquè no només era perdre la feina, era perdre-ho tot, el teu món, i que tot quedés sota l’aigua. Ens trenca el cor veure el nostre món enfonsat a les aigües d’un pantà. Hi ha tota la meva vida, la dels meus pares, avis, besavis... en aquella tomba d’aigua que va omplir-ho tot de silenci.  Recordo que nosaltres vam ser l’última família de marxar de Còdol, ens vam quedar a acomiadar a tothom. Feia basarda de veure! Veies com l’aigua anava pujant, cada dia una mica més. Va ser com una expulsió del teu lloc d’origen. Sempre diem que ens van trasplantar, però molt a contrapel i ja som massa grans per arrelar a un lloc nou.  Els veïns vam reutilitzar tots els materials possibles. Literalment, vam desmuntar la colònia i vam fer els nous habitatges amb aquell material. Allò sí que era reciclatge! Tots els veïns que vivim al barri de les Cases Noves tenim una part o tot l’habitatge fet amb els materials de Còdol. A casa, vam rescatar tots els maons per aprofitar-los. També van aixecar el paviment de rajoles hidràuliques del nostre habitatge de Còdol, que ara mateix tinc aquí a casa. Va ser una feina molt dura, però cada família feia segons les seves possibilitats; és a dir, si la família era més gran, podia recuperar més material. Tot i així hi va haver molta germanor i ajuda. Recordo quan van dinamitar la base de la xemeneia de la fàbrica per fer-la caure tota sencera i d’aquesta manera aprofitar els maons.’

 

   

    

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com