Cazarabet conversa con...   Miquel Torta, coordinador del atlas “Terres de l’Ebre. Reserva de la Biosfera” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un llibre minuciós per a percebre allò que són aquestes terres que són declarades com a “reserva de la biosfera”.

En realitat, tal com diu Onada—la editorial que trau el llibre—es tracta d´un gran atles de les terres del riu dels rius d ela península…

Hi participen: Josep M Franquet, Josep Aragonés, Pilar Ruiz, Antoni Querol, Miquel Torta…

La sinopsis del llibre:

El llibre que teniu a les mans ha estat fruit d’un llarg treball per part dels autors. Va tenir els seus inicis en el curs “Terres de l’Ebre. Reserva de la Biosfera de la UNESCO”, que es va desenvolupar l’any 2016 al Centre Associat de Tortosa de la UNED. A partir d’aquest curs va sorgir la idea de fer un atles de les Terres de l’Ebre i de la Reserva de la Biosfera, que aplegués les quatre comarques meridionals de Catalunya (el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta) i on es mostrés el conjunt del territori des d’un altre enfocament.

Aquesta altra mirada analitza els diferents aspectes de la Reserva de la Biosfera. El llibre s’ha estructurat en una part escrita i una part gràfica, que es complementen l’una amb l’altra. En cada capítol hi ha una explicació del tema que es tracta amb fotografies del territori d’una gran bellesa i una cartografia diversa. Els principals aspectes que s’hi analitzen són:

a) Físics: altimetria, pendents, xarxa hidrogràfica, distribució de temperatures i precipitacions…

b) Socioeconòmics: distribució de la població, tipus de conreus amb la seva distribució, així com infraestructures, platges i ports pesquers, entre d’altres.

c) Ambientals: parcs naturals que hi ha a les Terres de l’Ebre, reserves de fauna, zones protegides, zones humides, hàbitats d’interès comunitari, la seva estimació en superfície per cada zona de la Xarxa Natura 2000, la zonificació de la Reserva, espais PEIN, etc.

Així mateix, podem dir que és un llibre de lectura fàcil, divulgatiu, de consulta per a la major part del públic. Un cop s’obre, el lector farà un viatge per les Terres de l’Ebre i per la Reserva de la Biosfera que, sens dubte, no el deixarà indiferent, a través del qual descobrirà aspectes del territori que molt probablement li són desconeguts fins ara. Per tot això, convidem els lectors de diferents edats i formació a gaudir d’un viatge instructiu i encisador per les nostres Terres de l’Ebre.

Els seus autors:

Josep Aragonés Gisbert (Roquetes, 1960) és biòleg i director tècnic del COPATE, ens gestor de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. Des del 1989 treballa en la gestió de diferents competències ambientals de les administracions locals de les comarques de l’Ebre, primer, al CODE i, posteriorment i fins l’actualitat, al COPATE. Ha dut a terme tasques en el camp de la gestió dels residus, del sanejament d’aigües residuals, de l’eficiència energètica i de la gestió del paisatge i de l’entorn natural. L’any 2009 va participar en la candidatura de les Terres de l’Ebre com a Reserva Mundial de la Biosfera de la UNESCO.

Josep Maria Franquet Bernis (Tortosa, 1950) és enginyer agrònom (MSc), enginyer tècnic en Explotacions Agropecuàries, doctor en Ciències Econòmiques i doctor en Arquitectura. Exerceix com a professor-tutor de la UNED i com a professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya en l’àrea d’Hidràulica, Regs i Projectes, assessor editorial, professional liberal i empresari agrari. Ha estat assessor del Parlament de Catalunya per a temes hidrològics (1991) i d’organització territorial (2000) i president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre. Ha estat director del Centre Associat de Tortosa-UNED i director del Campus Nord-est de la UNED (Catalunya, Balears i Andorra). És autor de més de quaranta llibres o monografies en matèria d’agricultura, construcció, hidràulica, planificació territorial, climatologia, piscicultura, topografia, matemàtiques i economia, entre d’altres, així com de nombrosos articles i notes tècniques. És autor de nombrosos poemes i d’altra creació literària, tant en castellà com en català, de la qual escriu, l’any 1993, un resum representatiu en el llibre L’immortal i altres poemes. L’any 2011 publica el conte infantil La nana de Sara (Onada Edicions). També ha conreat el gènere costumista amb Trenta-tres jotes tortosines (2012). Juntament amb Juan Mingorance publica el poemari Sonetos a dúo. L’any 2014 compta amb l’opuscle Descobreix els sentits (Corona del Sur). I durant els anys 2008, 2010, 2012 i 2017 publica també a Corona del Sur uns reculls íntims titulats Àlbum familiar (col·lecció “Almud Literario”). En 2022 publica la novel·la Ramon l'immortal.

Antoni Querol Gómez (Roquetes, 1953) és topògraf, i llicenciat i doctor en Geografia i Història. Membre del Col·legi Oficial de Geògrafs i de l’Asociación de Geógrafos Españoles (AGE), ha dedicat la seva activitat professional a l’empresa privada i a la docència universitària com a professor adjunt de Medi Ambient, a la Universitat Internacional de Catalunya al Campus de l’Ebre, i com a professor-tutor de Geografia, Ecologia i Medi Ambient, al Centre Associat de la UNED de Tortosa. La seva tasca investigadora s’ha desenvolupat sobre centres urbans, territorials i mediambientals de les comarques de la província de Castelló i de les Terres de l’Ebre.

Pilar Ruiz Delgado, llicenciada en Farmàcia (1987), és farmacèutica especialista en Farmàcia Industrial i Galènica (2001) i farmacèutica especialista en Anàlisi i Control de Medicaments i Drogues (2002). Obté la llicenciatura en Ciències Ambientals (2008), el màster en Ecoauditories i Planificació Empresarial del Medi Ambient (1999) i el màster Universitari en Seguretat, Salut en el Treball i Prevenció de Riscos Laborals (2012). És professora-tutora del grau de Ciències Ambientals al Centre Associat de la UNED-Tortosa des dels inicis d’aquest grau en 2010 i també exerceix la docència en diverses assignatures d’àmbit sanitari i ambiental a la UNED Sènior des de 2012. Compta amb experiència laboral en el sector privat industrial i en diversos àmbits de l’administració pública.

Miquel Torta Baiges (Tortosa, 1978) és llicenciat en Enginyeria de Forests i compta amb el màster en Prevenció de Riscos Laborals en les especialitats de Seguretat en el Treball, Higiene Industrial, Ergonomia i Psicosociologia. Té una àmplia experiència en l’ús dels sistemes d’informació geogràfica (SIG), és professor-tutor de la UNED de l’assignatura de SIG des de l’any 2014, en el grau de Ciències Ambientals, així com professor de diferents cursos impartits en la UNED Sènior. Ha treballat en el sector privat i l’administració pública gestionant equips en l’execució d’obra pública ambiental, civil i de conservació d’infraestructures viàries. És el coordinador, l’autor de l’estructura, el disseny i l’edició cartogràfica del present llibre.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Miquel Torta, coordinador del atles:

-Miquel, què vos va portar a tot aquest equip multidisciplinari a confeccionar un atles de les Terres de l´Ebre? -Creieu que hi havia un buit a tractar envers les Terres de l´ Ebre?

-Un llibre que analitzés el territori des de diferents vessants amb una part gràfica i cartogràfica rellevant no hi era, pel que considerem que és un llibre que el territori agrairà de tenir.

-La veritat és que és un atles tipus dels de sempre…d´aquells que ets regalaven per a Nadal i que esperaves amb il·lusió per tal de cercar llocs; localitzar allò que té i ens ofereix el territori, recursos i demés…

-Sí, no deixa de ser un atles, ja que hi ha una anàlisi important amb diferent cartografia temàtica referent a altimetria, pendents, usos del sòl, zones protegides, parcs naturals, climatologia, xarxa de comunicacions, ...

-Així com les dades i textos que acompanyen i de quina manera envers la seva importància mapes, gràfics, …

-El llibre està estructurat en una part cartogràfica que es complementa amb la part contextual, que aporta molta informació complementària.

A més a més, hi ha un reportatge fotogràfic extens de molts indrets del territori.

-El material gràfic, els mapes i el material fotogràfic són en un atles d´una importància crucial, no?

-Així és, la veritat, és que tots els autors estem contents del resultat final obtingut, un resultat que ha estat possible gràcies a la financiació de l’edició i impressió del llibre per part de la Fundació Duran&Martí, que és una institució dedicada al foment de la llengua i la cultura catalanes, que promou accions, fomenta la recerca i difon estudis en els camps de les humanitats i de les ciències.

-I en aquest cas no es queda arrere, no?

-És un atles de les Terres de l’Ebre, però alhora un llibre que posa de manifest amb La Reserva de la Biosfera com a fil conductor del llibre tots els actius que hi ha a les Terres de l’Ebre.

-Enseguida quan el vaig tindre a les mans vaig anar a mirar l´apartat del clima perquè em sembla que les terres de l´Ebre són terres molt sensibles als canvis, no?

-Sí, especialment pel que fa a una possible pujada del nivell del mar, ja que gran part del Delta es troba a unes cotes altimètriques molt baixes, fet que el fa especialment sensible al canvi climàtic.

-Aquest atles tenia com una de les seves prioritats el donar a conèixer més i millor les Terres de L´Ebre…no li fa falta, però pot ser no se les valora com cal….què ens podeu dir?

-Una de les funcions que té el llibre és donar a conèixer les Terres de l’Ebre des de moltes mirades, per posar-les en valor, i alhora perquè la societat ebrenca prengui consciència del que les Terres de l’Ebre són, i en conseqüència, es comencin a valorar des de sota com es mereixen.

-Què és una Reserva de la Biosfera no hi cap mena de dubte a poc que coneguis aquestes terres, però què hi destacaries o hi destacaríeu per damunt d´altra consideració? -Quins trets diferents i diferencials tenen aquestes Terres que la fiquen dins el podi d´ésser considerada “Reserva de la Biosfera”?

-Que es un territori amb molts de contrastos paisatgístics, un territori amb una forta presència del sector primari amb alta diversitat de cultius, i amb una elevada concentració d’espais naturals que el fan diferent i únic respecte altres que no disposen d’aquests actius.

-No tots els atles són iguals, tot i que l´estructura és pareguda, oi? .- Ho dic perquè les terres de l´Ebre tenen característiques molt, particulars que no tenen altres terres...només en recursos; en espècies vegetals, en hidrografia ja es veuen canvis més que evidents...

-Els mapes i temes tractats al llibre s’han escollit per tal que el lector pugui fer un recorregut pel territori d’una manera entenedora, didàctica i amena, aconseguint una visió del que caracteritza la Reserva de la Biosfera.

-El medi físic, l’orografia i el paisatge també són molt característics. ....però sobretot elements de contrast envers aquestes terres i dins d´elles amb tots els seus éssers vius que la poblen, jo diria que és un dels trets que li donen més personalitat...

-D’alguna manera està tot relacionat, el fet de tenir una gran diversitat altimètrica com ara els Ports, la serra de Cardò, Tivissa, el Montsià, serra de Godall, el Delta de l’Ebre, així com el meandre de Flix, platges litorals, diversitat de conreus, el riu Ebre, ... conformen un paisatge de contrastos, amb una gran diversitat d’hàbitats que fan de les Terres de l’Ebre un lloc singular en molts de sentits, fet que en el llibre, el lector podrà comprovar.

-Estem al davant d´un llibre, bé, d´un atles, idoni per regalar-nos tots i totes els que coneixem, però volem conèixer millor les Terres de l´Ebre?

-Per suposat, ja que, com deia, el llibre ens permet endinsar-nos en diferents temàtiques que analitzen el territori per conèixer aspectes que possiblement ens són totalment desconeguts.

-Com vos vau coordinar per dur a terme aquest llibre divulgatiu i didàctic...?com vos vau repartir la feina?

-Primer es van decidir els temes a tractar i posteriorment ens vam repartir la feina entre els diferents autors basant-nos en els temes en que cada autor estava més familiaritzat.

Com ha estat el treball, imagino intens, de cooperació amb Onada edicions?

-Ha estat un treball intens però molt satisfactori, i el fet de poder tenir una editorial com Onada Edicions amb una trajectòria professional i experiència sobradament reconeguda ens ha permès obtenir un llibre molt ben editat.

-Es aquest un llibre propici per la comunitat educativa---entenc que sempre fins el dia que morim som i serem ésser amb l´ànim d´ésser educats i de rebre nous coneixements---com vos ha anat l´experiència envers els col·lectius més actius de l´ educació :mestres, canalla; professors i alumnes...?

-No hem tingut encara ocasió de fer difusió del llibre en àmbits educatius en primària i secundària, però entenc que és un llibre que hauria d’estar a les biblioteques dels centres educatius ja que d’una forma molt amena i didàctica permet conèixer les Terres de l’Ebre.

-Una de les finalitats d´aquest llibre és aplegar a tots ells i totes elles... creieu que amb aquest Atles heu aproximat la vostra terra ,les vostres terres d´una manera planera, però directa?

-Sempre hem considerat la Reserva de la Biosfera com un reconeixement a les Terres de l’Ebre en la seva totalitat i considero que aquest treball que hem realitzat conjuntament amb la resta de companys ajudarà a que tota la societat ebrenca entengui àmpliament el territori, s’hi senti identificada, i alhora tingui el sentiment de formar part de les Terres de l’Ebre com a conjunt territorial de les comarques del sud de Catalunya.

 

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

Mas de las Matas (Teruel)

http://www.cazarabet.com

info@cazarabet.com