La Librería de Cuadernos de Cazarabet

Cazarabet conversa con...   Carlos Gracià i Bonet, autor de "La Via Verda de la Val de Zafán i 14 rutes complementàries" (Cossetània)

 

DSCF0361.JPG-Carlos, per als que no coneixen, encara, el teu llibre-guia. Explica´ns: què és la Via Verda de la Val de Zafán?

Abans cal distingir entre via verda i un carril bici. Per ser via verda és obligatori que el seu recorregut sigui el d’un tram pel que, antigament, hi circulava un tren. Contràriament, això, al carril bici no passa.  La nostra via verda està feta sobre  l’antic traçat de tren que circulava entre la puebla de Híjar i Roquetes. El nom del tram és la Vall Zafán i el tren que hi circulava s’anomenava el Sarmentero en motiu de la gran quantitat de vinyes que hi havia al pas del seu recorregut. 

Actualment, la via verda és un preciòs traçat de 94 quilòmetres entre Alcanyís i Tortosa. El recorregut és un carril delimitat amb baranes de fusta d’uns quatre metres d’amplada. No es pot circular amb vehicle i la via, com que era transitada per un tren, no té cap pendent forta.  Tot això i el fet que el recorregut passa per moltes poblacions, paissatges replets d’història i tradicions, d’escenaris de la guerra civil, de túnels preciosos vora riu… fa que aquesta via verda sigui considerada una de les més precioses de les més de 40 vies verdes que hi ha a Espanya. És un recorregut ideal per fer tot sol, amb parella, amics, família… incloent els petits de casa, perquè és un passeig més que agradable. Per tant, podem dir que la via accepta tots els formats de públic.

 

-A quantes rutes ens vols apropar?

La guia ens aporta tota la informació detallada de la via verda i dels pobles que ens trobem durant el recorregut (farmàcies, restaurants, allotjaments, punts d’aigua, informació de pàgines web, fires i festes…) i, a més, he inclòs 14 rutes de muntanya amb diferents nivells de dificultat perquè els més tècnics puguin fer algun recorregut, com la pujada a la Moleta des de la població de Xerta, i altres persones, menys avesades a l’esport, puguin realitzar un tram molt menys tècnic i ideal per fer amb família, fent una bonica passejada vora el riu. A tota un descripció de la via verda li hem de sumar, a més, els trossos de natura més apassionants que hi ha al voltant de la via verda i que podrem descobrir a través de les 14 rutes complementàries distribuïdes entre tot el traçat de la via.

 

-I ara, clar, ens diràs que cada ruta té la seva pròpia meravella, oi? Destaca’ns alguna cosa, alguna mena d´anècdota….

Potser l’anèctoda més gran que recordo és la d’ una ruta peu en què vaig perdre el meu gos. Probablement, el meu gos, el Max, va tornar per una ruta que vàrem junts fer uns dies abans amb BTT i que creuava tot el recorregut nostre a peu. Segur que el gos va olorar l’altre traçat i es va despistar. La meva dona i jo ens vam amoïnar moltíssim i ens vam tornar bojos buscant-lo, fins que vam pensar que podria haver tornat per l’altre camí i així va ser. Ben fosc i sense haver menjat res el vam trobar desorientat pegant voltes per la ruta, de ben segur buscant-mos mútuament.

 

65lBBIPK-91634.jpg-Què se sent quan una persona com tu escriu sobre la seva pròpia terra?

He sentit molta satisfacció en veure com el projecte inicial anava agafant forma fins arribar a la publicació de l’actual llibre, del que primer també desconeixes, fins i tot, el seu disseny i la presentació perquè això corre a càrrec de l’editorial en qüestió, en aquest cas, ha estat Cossetània. Per la part sentimental, he sentit molta emoció i reconec que m’hagués agradat, també, escriure sobre la part de la història viscuda durant la guerra civil i que tingué com a escenari principal els túnels de la via verda i el seu recorregut per les mateixes poblacions.  M’agradaria recalcar, per tal que ningú ho oblidi, que la gent de les Terres de l’Ebre, de Catalunya, de la resta d’Espanya i els Brigadistes Internacionals no van lluitar per res més que per defensar la Llibertat.

 

-Atractius que mai ens hauríem de perdre en una visita pels paratges als que ens apropes amb els teus relats.

Tota la via verda i les rutes complementàries són un atractiu, i no ho dic per quedar bé. Cada una de les rutes té algun tret original i bonic, la natura, les tradicions… I pel que fa a la via, és important ressaltar la tranquil·litat dels usuaris al fer-la, atès que és un recorregut per la muntanya i, per tant, gens urbà, i per la qual no hi circula cap vehicle a motor . La via permet a la gent; en família, nens petits, avis i joves aventurers… gaudir d’una desconnexió de la rutina diària de i afavoreix una connexió directa amb la natura, la terra i, fins i tot, amb un mateix. 

 

-Explica´ns com et planteges cada ruta, cada dia de treball, com t’ho fas per dissenyar-la, planificar-la i, després,  portar-la al paper…

El disseny de les rutes i la planificació de cada una d’elles va ser molt fàcil perquè el fet de conèixer el territori em va possibilitar que, mentalment, ho pogués veure tot en la seva globalitat. Llavors, vaig plantejar-me què seria millor per a l’usuari: si descriure-la de baix a dalt o de dalt a baix; és a dir, si l’inici era a Roquetes – Tortosa i el fi a Alcanyís o a l’inrevés.  Al final, vaig decidir-me per iniciar-la a Tortosa i acabar a Alcanyís. Tanmateix, com que gran part dels turistes realitzen, principalment, el tram de baixada des d’Horta de Sant Joan fins a Xerta, vaig creure oportú incloure al llibre un plànol des d’Alcanyís fins a Tortosa i el detall dels quilòmetres a l’inrevés de com es va fer la guia per tal que l’usuari, la faci com la faci, tingui tota la informació fàcil, entenedora i amena. Com a recursos tècnològics, tinc la sort de comptar amb bones eines físiques (GPS, programes informàtics, fotografia professional…) i amb els coneixements necessaris per utilitzar-les “una mica”, tot i que un paper i un llapis amb el treball de camp et soluciona tenir poca memòria, com és el meu cas.

 

-Pregunta indispensable: què significa l´Ebre, per a tu i els teus?

Disposo d’una mica de coneixements de primera mà de persones que van viure aquesta part represiva de la història de la nostra terra. L’Ebre representa lluita, defensa de la llibertat, força, constància, identitat com a ser, sentiments, amor, vida, tradició, represió i, sobretot, calma i orgull per sentir-te lligat a un territori preciós com són tots els territoris  banyats per l’aigua i, a la vegada, refugiats entre les muntanyes.

 

3.jpg-Aquesta entrevista serà publicada a la revista del CEC que, sobretot, parla de la pràctica del senderisme i demés…..segurament, on hi trobem, també, amants de la BTT. Podem trobar, com crec sincerament, un punt de trobada?

Sí, evidentment. Totes les rutes i la mateixa via estan pensades per a fer-se a peu. A la guia hi formulo una pregunta, que és: “En BTT o a peu?” I la veritat és que cada dia més, i gran part dels usuaris són estrangers, la fan a peu. El seu format permet que la gent pugui gaudir-la més a peu que en BTT. Jo practico la bici i caminar és per excel·lència el que més et permet gaudir del recorregut. Cap paissatge ni detall s’escapa quan caminem.  La via verda és més que recomanable per fer-la a peu i  també les 14 rutes complementàries, amb la seva pertinent descripció per realitzar-se caminant. 

 

-Et consideres un amant de la natura? què penses, què sents, quan veus hectàrees i hectàrees de mont cremat de manera més o menys accidental o més o menys intencionada?

És una llàstima i una catàstrofe molt gran i només n’ets conscient quan això et toca de prop. Dintre del llibre consta una ruta per a fer-se a peu i amb BTT i que és per dintre del tram que es va cremar a Horta de Sant Joan, la Vall del Reguers. Vaig incloure aquesta ruta perquè la gent veiés com queda tot després d’incendiar-se i per si alguna família la realitza amb els fills pugui fer pedagogia del mal que fa la destrucció.  

 

-Al 2009 es va produir un greu incendi per una zona molt triada per tu, als voltants d’Horta de Sant Joan….i va donar molt que parlar….què en penses de tot plegat i, sobretot, explica´ns com ha quedat i veus que s´està recuperant la zona---si és que ho fa—després de tot allò i una vegada passats, ara, tres anys?

El que més mal em sap es que ningú va deixar la cadira després que quatre persones van morir cremades.

 

-És imprescindible previndre els incendis al 100% però, què es podria fer, al teu parèixer, i no es fa?

Amb la complexa estructura de la muntanya i parcs naturals, amb finques privades al seu interior i que es barreja amb la gestió pública és difícil, i més amb la mentalitat actual, arribar a una solució. Avui en dia, tot continua igual, no hi ha canvis i l’única part que no és cremarà és la que ja es va cremar l’any passat. Tots els ciutadans han de saber que aquí  a les nostres terres, només hi queden dos pastors i per poder pasturar el seu ramat només reben inpediments, restriccions… Si la societat no canvia, si no es potencia la muntanya, l’entorn rural, les tradicions d’abans… si no torna el valor de la terra no hi ha res a fer i penseu que cada estiu ens tocarà a un de nosaltres, a un dels nostres territoris.

 

 

 


Sin-título-1.jpg11078    
La Via Verda de la Val de Zafán i 14 rutes complementàries. Carlos Gracià i Bonet
94 páginas        12 x 22,5 cms.
11,30 euros
Cossetània



Aquesta guia ha estat creada perquè qualsevol persona dintre de la via, o abans de gaudir-la, pugui planifi car o cobrir qualsevol necessitat que tingui la seva família o grup (farmàcies, restaurants, Centres d’Atenció Primària, transports, punts d’aigua potable...). Evidentment, aquesta guia inclou tota la informació de la Vall de Zafán, sense tenir en compte si aquesta forma part del Baix Ebre, la Terra Alta o el Matarranya. Per primer cop, s’ha realitzat amb detall tota la vall sencera sense partir de les limitacions territorials o polítiques. Amb el present llibre us proposem descobrir els pobles del Baix Ebre, de la Terra Alta i el Matarranya, així com també els seus paisatges, plens de matisos i contrastos, com per exemple el de la Terra Alta i el de la plana de l’Ebre. En defi nitiva, us convidem a conèixer i gaudir la nostra terra. Animeu-vos a gaudir d’un dia o d’un cap de setmana a la natura a peu o corrent, amb BTT, a cavall... i rodejats de la nostra gent, la gent de les Terres de l’Ebre.

http://www.cossetania.com/tasts/viaverdazafan.pdf

Carlos Gracià Bonet (1972) va nàixer a Xerta, un petit municipi banyat pel riu Ebre, a la comarca del Baix Ebre, en el si d’una família humil. Persona de moltes inquietuds i iniciatives, va cursar estudis administratius i és tècnic superior en educació infantil. Es considera un gran amant de la natura i li encanta gaudir de rutes de muntanya en bicicleta. És un dels creadors de l’esdeveniment esportiu molt conegut, arreu de Catalunya, Triatló de Xerta i també forma part del Club BTT de la Moleta.
Li fascinen tots els animals i, sobretot, els burros i els cavalls, amb els quals practica la doma natural. Va viatjar una temporada a l’Argentina, aprenent aquesta doma amb una tribu indígena. Soci fundador de innovador l’Alberg Assut, l’any 1997 va ser guardonat amb el I Premi Emprenedors del Consell Comarcal del Baix Ebre pel seu compromís amb el turisme, les Terres de l’Ebre, la Via Verda i les persones amb discapacitats. En l’actualitat, durant el seu temps lliure i aprofi tant la seva experiència com a monitor de lleure, transmet, de forma totalment desinteressada i altruista, la passió que sent per la natura en totes les seves vessants als nens i nenes que visiten l’alberg.

Breu història de la Via Verda de la Val de Zafán

La Via Verda del Baix Ebre i Terra Alta és l’antic recorregut ferroviari de la Val de Zafán; la construcció fou aprovada l’any 1880, però mai no es va finalitzar del tot. El seu trajecte havia de començar a La Puebla de Híjar (Terol) i arribar fins a Sant Carles de la Ràpita (el Montsià).


La via de tren es va crear amb objectius purament comercials, per connectar Aragó i el mar, de cara a disposar d’una sortida per als seus productes. L’any 1942 el trajecte va arribar fins a Tortosa i se n’accelerà la construcció perquè esdevingué una infraestructura militar bàsica davant d’una possible invasió des dels Pirineus. Llavors el tren podria proveir tota la vall de l’Ebre, que actuaria com una frontera natural. Aquesta línia ferroviària
va estar en funcionament durant 31 anys, fins que, el 1973, coincidint amb l’enfonsament d’un túnel, caigué en desús.

Actualment, la Via Verda és un recorregut que uneix, per l’antiga Val de Zafán (via de tren), les poblacions de Roquetes i Alcanyís. El traçatquatre metres d’amplada i està limitat per les dues bandes per tanques de fusta d’un metre i mig d’alçada. El sòl és d’alquitranat suau a tota la part del Baix Ebre i la Terra Alta, mentre que a la part del Matarranya és de terra o pista. En total, la via té un recorregut de 95,4 km, d’Alcanyís a Roquetes. A més, recentment s’ha habilitat un camí asfaltatobert al trànsit, sobretot agrícola— i ben senyalitzat amb pintura a terra, que va de Tortosa a Amposta i es considera una prolongació de la Via Verda perquè connecta amb la Via Verda que va d’Amposta a Sant Jaume. A Sant Jaume, a través del nou pont Lo Passador, es pot accedir a la nova Via Verda de Deltebre fins a Riumar. Aquesta guia segueix el criteri d’iniciar la Via Verda al punt més baix, és a dir, des de la comarca del Baix Ebre, i anar pujant fins al Matarranya. No obstant això, com que també és habitual que els usuaris gaudeixin de la Via Verda en el sentit contrari —des d’Alcanyís fins a Roquetes—, al final del llibre també hem descrit aquest recorregut en l’apartatVia Verda de baixada”. Per la Via Verda només s’hi pot circular a peu, en bicicleta o a cavall, però hi ha alguns trams compartits i oberts al trànsit. Aquests trams no es van poder restringir perquè representen l’única alternativa per accedir a altres camins, carreteres públiques o finques privades; aquests accessos es van anant creant amb el temps, perquè la via del tren va quedar en desús durant molts anys.

Sin-título-2.jpg

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol