La Librería de Cuadernos de Cazarabet

9788490341476__small.jpgCazarabet conversa con...   Jordi Bastart i Cassé, autor del libro "Terres de l'Ebre. Guia turística" (Cossetània).

 

 

TERRES DE L´EBRE. GUIA TURÍSTICA: UN LLIBRE QUE CONSAGRA UNA TERRA MÀGICA DES DE LA PLOMA DE JORDI BASTART

 

ES TROBA DINS LA COL-LECCIÓ AZIMUT DE TURISME

La col-lecció AZIMUT de Turisme de Cossetània acaba de publicar, ara, Terres de l´Ebre des de la ploma del veterà Jordi Bastart, un expert amb això d´esciure i fotografiar llocs on anar-hi de caminata, de passeig, excursió o per tal de passsar el dia i pasar-ho .

 

LA RESENYA:

En aquesta guia trobareu tot el necessari per conèixer les Terres de l’Ebre. Al sud de Catalunya, aquest territori que es vertebra al voltant del riu Ebre, presenta una geografia molt variada, des de les muntanyes del massís d’Els Ports fins a la plana del Delta, passant per la vall de l’Ebre i el territori de vinyes i oliveres que s’estén al nord, entre les serres de Pàndols, Cavalls i la Fatarella. Patrimoni monumental i natural, itineraris per fer a peu, castells i coves naturals, productes i gastronomia, platges i allotjaments destacats, tot per gaudir d’un destí interessant i diferent.

 

L´AUTOR.

jordi_bastart.jpgJordi Bastart i CasséEscriptor i fotògraf  dirigeix l’empresa Turismo Verde SL. A més d’articles per revistes de viatges i dirigir durant set anys les guies QF?, de La Vanguardia, ha publicat una vuitantena de guies de viatge tant de passejades per la mainada, ciutats d’Europa com de diferents indrets d’Espanya. És col·laborador del programa Gente Viajera d’Onda Cero Radio. L’any 2001 la Generalitat li va concedir el premi al millor llibre de promoció turística de Catalunya i el 2008 va rebre el Pica d’Estats pels seus treballs sobre les Terres de Lleida.

Bastart és una persona lligada al món dels viatges des de fa molts anys i ho fa lligant la seva afició per la fotografia i , també, per l’escriptura...sobretot quan aquests dos arts es combinen per ensenyar llocs geogràfics que , d’alguna manera, l’enamoren. Moltes vegades ,en Bastat ,ha marxat a llocs llunyans per tal d’ensenyar-nos què hi ha més enllà de la cultura occidental i que és molt i molt enriquidor, sobretot destaquen els seus treballs al nord d’Àfrica...també ha col-laborat  amb grups de fotografia i en el món, difícil, però que va conquerir, de les publicacions.

Així, en Bastart, ha col-laborat en nombroses revistes i altres medis que donen a conèixer aquests indrets tan màgics com amagats de la nostra geografia fent ús des de les rutes amb 4 per 4, hotels amb encant, turisme rural, restaurants que ens recomana, excursions, activitats a poder fer amb tota la família o l´ el-laboració de la col·lecció “Camino Verde por España”.

 

En Bastart és un periodista especialitzat en el turisme i en el món dels viatges....tret aquest que ha fet que hagi acabat per publicar més de 80 guies, tant  de Catalunya com de fora de Catalunya. Cal destacar 21 títols de la col·lecció CAMINO VERDE de l´ editorial CEAC i la col·lecció SORTIDES EN FAMÍLIA, dins l´ Enciclopèdia Catalana. Ha rebut diversos premis entre els que destaca el del Millor Llibre de Promoció Turística de Catalunya( per uns dels llibres de la col·lecció Sortides en Família) i el Premi Pica d´ Estacs, pels seus treballs sobre les comarques lleidatanes. A més col-labora amb l´ Agència Catalana de Turisme tant amb l´ elaboració dels continguts com amb l´ aportació de material fotogràfic i amb la Diputació de Barcelona elaborant guies e itineraris per la província....

Un altre llibre, des de Cossetània amb col-laboració amb Jordi Bastart… Vos passem un enllaç:

http://infomakis.com/?p=881

En el present llibre Terres de L´Ebre .Guia Turística. Comença l´aventura amb una introducció que ens endinsa a aquest indret tan màgic i encisador, explicant-nos com aplegar i com trovar, ja des de casa información.fins i tot abans d´anar-hi. Per exemple s´ens apropa als principals portals d´algunes poblacions de les Terresde l´Ebre.

El primer capítol ens apropa al Delta de l´Ebre que , en Bastart, defineix com una fusió d´elements. En Jordi Bastart ho fa amb unes nocions prèvies( explicant-nos en com orientar-se al Delta, com trovar els punt d´informació)explicant-nos quins són els espais naturals( el fangar, , les olles, el canal vell, la desembocadura de l´Ebre,, tot això a l´hemidelta nord o si vas a l´hemidelta sud pots visitar: l´encanyisada, la tancada, l´Alfacada, la reserva del Riet Vell, la Punta de la Bnya, els Ullalls de Baltasar,. Després aquest amant dels camins , de la fotografía i de les seves descripcions ens acompaña a fer uns itineraris. En total un vuit: També, s´acosta a poblacions i al patrimoni monumental( fa , per exemple, una parada més que mereiscuda al Museu de les Terresde l´Ebre).També fa punt i apart al turismo actiu i de lleure i ens ensenya on poder menjar i dormir i on poder pasar l´estada. La verita tés que la pasada pela delta val molt la pena i és que el Delta és un lloc més que cautivador.

La segona parada, l´autor, la fa a la Serra del Montsià; parant en primer lloc a la talaira del Delta (o ferint-nos itinerarisapropant-nos a poblacions i al patrimoni monumental de poblacions, sovint un xic desconegudes, però que amaguen trets inqüestionables( es fa ací una parada al patrimoni gastronòmic que és l´oli, un “valor a l´alça”). També fa un alt en el camí a l´hora d´indicar-nos el temps de lleure, explicant-nos: on menjar, on dormir,on gaudir d´una millor estada….

El tercer punt de parada el fa, l´amic Bastart, al Parc Natural dels Ports, on la  natura, com es diu l´autor està i es viu en l´estat més pur…. I on ens ensenya: els itineraris, les àrees de lleure i llocs d´interés,el turismo actiu i de lleure,( i ens porta de la a menjar, dormir….)

La següent parada és la Vallde l´Ebre, on el riu Ebre és el protagonista i és la vida , però on també hi han poblacions i patrimoniací els paisatges tenen quelcom d´especial perquè el riu juga, i de manera ben particular, amb la natura i tots els seus el-lements…també amb les gents i les poblacions.  Dins l´apartat de turisme actiu i de lleure, en Bastart, destaca: el turismo fluvial amb els llaüts i visita poble a poble els llocs més encisadors….

El cinqué lloc visitat pel nostre amic és Les Serres de Pàndols, de Cavalls i de la Fatarella; terres ,com explica Jordi Bastart, de vi, oli e historia…..On es fa un repàs a l´itinerari per les poblacions i el patrimoni. Fent punt d´aturada especials al Santuari de la Fontcalda,  o als Espais de la Batalla de l´Ebre o gaudint de la via verda…per pasar a disfrutar del turismo més actiu i de lleure.

El sisé lloc que tria Bastrat és el de Les Terres de l´Ebres de sol i platja….locs sovint una mica ignorats, pero que són cautivadors i per molts trets i és que tota aquella terra banyada pel Mediterrani, té quelcom d´especial. Així fa un repàs per les poblacions i pel patrimoni monumental,(fent una aturada especial al Centre d´Interpretació Apícola Muria); un altre lloc d´aturada són les platges, són diferents i especials….qui no haviga estat gairebé no ho pot entendre….hi ha que anar…. En Bastart, també dedica el seu partat, ja clàssic,  de Turisme actiu i de lleure, aixó com el d´estada.

El seté aparatat del llibre està dedicat als productes i a les festes gastronòmiques de les Terres de l´Ebre que ells qualifica com :”una fira de sentitsamb les seves especialitats,( arròs, oli, cítrics, fruta dolça i vi…).

 

 

GuiaTEpresenta.jpgENTREVISTA AMB JORDI BASTART:

 

-Jordi, per què un llibrte, de caire turístic, sobre les Terres de l´Ebre?

-Crec que les Terres de l’Ebre tenen un potencial turístic molt important i són les grans desconegudes dins del territori català.

 

-Què son per a tú les Terres de l´Ebre?

-Un territori interessant tant des del punt de vista natural com patrimonial que s’articula al voltant d’un riu, amb dos parcs naturals, productes amb DOP i una gastronomia diferent a la resta de Catalunya.

-I, en concret, què és “lo riu”…què significa per a tú?

El riu Ebre dona vida al territori des de diversos punts de vista. És l’element que enllaça moltes de les poblacions, rega els camps on creixen fruiters i alimenta el Delta convertit en espai natural, zona d’oci i reserva gastronòmica. Lo riu és vida.

 

-Has col-laborat altres vegades amb Cossetània, per exemple amb la Ruta del Císter. Què ens pots dir d´aquest llibre?

-Després de fer-ho amb altres editorials, amb Cossetània portem tres llibres publicats. El primer va ser la Ruta del Cister un itinerari a peu de 104 km que enllaça els tres monestirs de l’orde del Cister i que ens ho vam passar molt bé realitzant-lo amb un amic i el seu gos (tots dos surten al llibre). Després es va publicar 50 Cellers emblemàtics de Catalunya i el dedicat a Terres de l’Ebre. Aquest any en principi sortiran un parell de llibres més.

 

-I de la col-laboració amb Cossetània?

-Cossetània cuida molt l’edició dels llibres, al menys els que ha fet amb . Jo he treballat –i segueixo treballant- amb altres editorials i tinc que dir que amb Cossetània Edicions és amb la que em trobo més a gust. Compta amb bons professionals que cuiden força el producte.

 

Jordi-Bastard-y-Lluis-Martí-en-el-acto-de-presentación.jpg-En què estàs treballant en l´actualitat?

-Amb una guia de la marca Costa Barcelona per la Diputació de Barcelona. També fem projectes de museïtzació amb altres empreses, col·laboro amb algunes revistes (Rutas del Mundo, Clio, Descobrir, RACC...), amb el programa radiofònic Gente Viajera d’Onda Cero i treballo força per l’Agència Catalana de Turisme

 

-Jordi, com és el dia a dia d´un periodista especialitzat amb el món del turisme i amb els viatges?

-Cal dividir-lo en dos parts, la primera, la divertida, realitzar el treball de camp: conèixer el destí, trepitjar, tastar, fotografiar... La segona, posar-se davant l’ordinador i començar a omplir full darrera full. Una guia es mou entre els 130 mil i els 160 mil caràcters i un article entre nou mil i divuit mil...

 

-Com et plantetges els treballs, o siga el treballar un llibre com el que tenim entre les nostres mans?

-Primer, sobre un mapa, com plasmar el territori en el llibre. Per exemple, a Terres de l’Ebre vam fugir de la divisió per comarques i vam fer-ho per espais naturals en sentit molt ampli. La segona part és planificar el desplaçament o en un sol cop o diverses vegades. Descobrir i fotografiar, i finalment editar les imatges i escriure.

Què és allò o aquell tret que et fa apropar-te a un lloc I no a un altre?

-De tot allò que has fet….conta´ns alguna anécdota o algún tret que t´haviga fet reflexionar?

-Lévi Strauss, antropòleg francès va dir més o menys “quan algú descobreix i després descriu un paradís perdut, comença a matar-lo”. Això és quelcom que m’he plantejat moltes vegades; els periodistes de viatges tenim la culpa que certes destinacions s’hagin convertit tant sols en recursos turístics.

 

-En què estàs treballant en aquests moments? Quin racó de Catalunya t´agradaria inspeccionar, escriure, fotografiar i encara no has pogut….o sigui, dins de Catalunya, quina és la teva asignatura pendent?

Crec que Catalunya i Espanya me les conec força bé. Porto molts anys donat voltes i més de 80 llibres publicats –mentre va durar la revista QFem? de La Vanguardia, la dirigia jo i contava amb tot un seguit de col·laboradors-. Sempre hi ha llocs que voldries tornar-hi i que canvien amb el temps i l’època de l’any. Per exemple, Cadaqués resulta magnífic a l’hivern, llavors el cremat de rom et ve més de gust. El Matarranya és un altre comarca que l’he vist créixer; del no res s’ha passat a un o diversos “hotels amb encant” a cada poble.

 

-I si surts de Catalunya ,què és allò que més et motiva? I les asignatures pendents?

-Durant molts anys el meu neguit era anar al desert. Vam repetir viatge de moltes -maneres i per rutes diferents i vaig conèixer força bé el poble tuareg. No conec res d’Oceania, de mitja Àfrica cap avall i dels països de l’Orient, cap allà m’agradaria anar-hi. L’assignatura pendent és Argentina, baixar des de Buenos Aires fins Ushuaia i pujar pel costat dels Andes...

 

 

MÉS SOBRE LES TERRES DE L´EBRE.

La Unesco designa a las Terres de l'Ebre nueva reserva de la biosfera

La zona, de 367.729 hectáreas de superficie, abarca el delta y la cuenca del Ebro y alberga "numerosos ecosistemas tanto interiores como costeros"

España se convierte en el segundo país del mundo con más reservas de la biosfera, al tener un total de 45 zonas declaradas, solo por detrás de Estados Unidos

FUENTE: EFE / París

La Unesco ha designado este martes a las Terres de l'Ebre como nueva reserva de la biosfera, durante la reunión en París del Consejo Internacional de Coordinación del Programa sobre el Hombre y la Biosfera (MAB) de esta agencia de las Naciones Unidas.

Se trata de una zona de 367.729 hectáreas de superficie, que cuenta con una población de 190.000 habitantes y abarca el delta y la cuenca del Ebro, el río más caudaloso de España.

La nueva reserva de la biosfera de la Unesco (Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura) alberga "numerosos ecosistemas tanto interiores como costeros", ha destacado la entidad.

Energías alternativas

"La mayor parte del sitio está dedicada a la ganadería. También se han desarrollado en él las energías alternativas [eólica, solar o hidráulica], prestando atención al respeto del medio ambiente y el paisaje", ha agregado.

Las reservas de la biosfera son lugares en los que, en concertación con las poblaciones locales, se aplican prácticas innovadoras para conciliar la actividad humana y la conservación del medio ambiente.

Estas actividades se concentran en ecosistemas particulares: montañas, bosques tropicales, sistemas urbanos, tierras húmedas, islas o zonas costeras y marinas.

Lanzado a principios de los años 70, el programa sobre el Hombre y la Biosfera favorece la investigación interdisciplinaria, alienta el refuerzo de capacidades y tiene como principales objetivos reducir la pérdida de la biodiversidad y tratar sus aspectos ecológicos, sociales y económicos, según la Unesco.

Segundo país del mundo con más reservas

Junto a les Terres de l'Ebre, otras dos zonas españolas --La Granja y El Espinar, en la Sierra de Guadarrama, (Segovia), y las Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, en Galicia-- han sido declaradas también este martes reservas de la biosfera, convirtiendo a España en el segundo país del mundo con más reservas de la biosfera.

Con estas tres nuevas zonas España adelanta a Rusia en la clasificación mundial, al tener un total de 45 zonas declaradas como reserva de la biosfera, solo por detrás de Estados Unidos, que mantiene dos más.

 

 


9788490341476__small.jpg
14709
Terres de l'Ebre. Guia turística. Jordi Bastart i Cassé
120 páginas       12 x 22,5 cms.
13,90 euros
Cossetània



En aquesta guia trobareu tot el necessari per conèixer les Terres de l’Ebre. Al sud de Catalunya, aquest territori que es vertebra al voltant del riu Ebre, presenta una geografia molt variada, des de les muntanyes del massís d’Els Ports fins a la plana del Delta, passant per la vall de l’Ebre i el territori de vinyes i oliveres que s’estén al nord, entre les serres de Pàndols, Cavalls i la Fatarella. Patrimoni monumental i natural, itineraris per fer a peu, castells i coves naturals, productes i gastronomia, platges i allotjaments destacats, tot per gaudir d’un destí interessant i diferent.

Vols tastar-lo? : http://www.cossetania.com/tasts/TERRESDELEBREGUIATURISTICA.pdf

Jordi Bastart i CasséEscriptor i fotògraf  dirigeix l’empresa Turismo Verde SL. A més d’articles per revistes de viatges i dirigir durant set anys les guies QF?, de La Vanguardia, ha publicat una vuitantena de guies de viatge tant de passejades per la mainada, ciutats d’Europa com de diferents indrets d’Espanya. És col·laborador del programa Gente Viajera d’Onda Cero Radio. L’any 2001 la Generalitat li va concedir el premi al millor llibre de promoció turística de Catalunya i el 2008 va rebre el Pica d’Estats pels seus treballs sobre les Terres de Lleida.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol