La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Oriol Miró Serra, autor del libro "Restes i vestigis de la Guerra Civil. 17 rutes per Catalunya" (Cossetània)

391463_341052135983764_527365004_n.jpg
- Oriol, explica´ns ,per què un llibre sobre les rutes que ens duen pels restes i els vestigis de la Guerra Civil en territorio català? Què t´ha dut a escriure sobre això?

- La necessitat d’una posta en valor d’un patrimoni que massa sovint vol ser oblidat, per veure-ho clar només fa falta passejar-se per internet i veure com cuiden les coses Pirineus enllà. Podríem citar Normandia i “línia maginot” ràpidament. A més ho he pogut comprovar en les meves sortides ocasionals. De com tracten el seu patrimoni els francesos a com el tractem nosaltres hi ha un abisme.

També es podria dir que calia publicació d’entorn més general, si que trobem guies d’entorn més reduït com poden ser Lleida o la Batalla de l’Ebre i d’altres zones de la península. Però són de zones molt especifiques, per bé que són obres que recomano enèrgicament..., però que s’ha de saber que existeixen i anar- les a buscar, i no sempre amb els resultats desitjats.

I sobre que m’ha dut a escriure...la insistència d’una persona com es en Francesc Xavier Hernández, que ha dipositat gran confiança en mi, a base d’insistència em va fer passar de la por que expressava amb una frase de l’estil “ un llibre es molta responsabilitat “ a tenir el llibre escrit per mi a les mans, tant meves com de tothom que gaudeix...així ho expresso dins del llibre, tot agraint-li públicament.

 

- Coneixes, amic Oriol, la sèrie de tres llibres que  Amarga Memoria, programa de Memoria Histórica que va impulsar el Govern d´Aragó i que va incloure la publicacióalguns llibres, va destinar als restes i vestigis de la guerra civil a Osca, Saragossa i Terol?

- N’he sentit a parlar molt bé, tot i que reconec no tenir-ne cap exemplar. Van molt buscats i no sempre en trobes a les plataformes digitals. Una de les desgracies d’aquest tipus de publicacions es que o les busques o no solen passar de les fronteres més pròximes.

 

- Amb aquest llibre, Cossetània, dins la seva col-lecció AZIMUT inicia el primer número dedicat a la combinació de  rutes e història…..penses que pots aportar més rutes combinades amb trets històrics a Catalunya?

- Sense cap mena de dubte, ja fos insistint en guerra civil, com d’altres èpoques anteriors que també m’agrada saber-ne coses, i de fet moltes vegades aniríem a parar gairebé als mateixos llocs ja que la geografia sempre acaba manant.

Un exemple, sense anar més lluny, surt al llibre, podríem tractar Lleida des del punt de vista de fortificacions del segle XVIII, romà o iber.

 

- Quan m´he mirat el llibre he vist que en alguns llocs geogràfics es poden traure o cercar més rutes o a lo millor meu pareix a mi…què et pareixt´animes?

- I tant que m’animaria, Catalunya no es defineix en 17 rutes, i de fet arribar a aquestes 17 n’ha deixat moltes al tinter.

Hi ha moltes rutes que he fet una selecció dels llocs a visitar, ja que en algunes, posem per exemple la que va de l’Ametlla de Mar a Hospitalet de l’Infant tenim tranquil·lament més de 30 restes de diferents tipologies.

En altres, sense desviar-se massa de la ruta proposada per mi es poden trobar elements tan o més interessants que alguns, realment diria que he evitat fer donar masses voltes al lector en bé d’unes rutes amb un mínim de sentit. D’allà, tota ment curiosa en podrà treure i fer variants que com a mínim l’enriquiran

 

8089_4227767533258_1085013844_n.jpg- Oriol, en què estàs treballant ara?

- En el que he estat treballant sempre, ja d’abans del llibre escrivia uns articles sobre fortificacions de la Guerra Civil que ha anat ampliat destins i èpoques, si bé al principi van començar sent estrictament de Catalunya ràpidament vaig sortir de les fronteres catalanes per tractar una mica la batalla de Brunete, el Cinturón de Hierro de Bilbao, la línia de defensa dels Pirineus i ja un parell d’articles d’una bateria Alemanya de Port Vendrés, aquesta plenament de segona guerra mundial. Com veus es un no parar. Ara en tinc un a mitges i a base de sortides que vaig fent estic acumulant material gràfic per posar-me de nou en noves rutes...potser un dels grans mals d’aquests articles es que no se inventar i necessito haver recorregut el que després escric i tinc molts llocs al cap pendents de passar-hi encara.

Tot junt ja forma un petit llibret en que cada capitol es un dels articles, però com dic de moment no ha sortit de casa o del blog, tot i que el tinc una mica parat últimament.

 

- Com ha anat la col-laboració amb editorial Cossetània?

- Doncs molt bé la veritat, han estat pacients per ser com soc un autor novell. La atenció quan m’entraven les presses de veure el que havia entregat sempre era molt educada. I quan ja vaig començar a rebre les proves un tracte que he d’agrair molt.

 

- D´aquest llibre destaca alguna anécdota o tret que t´haviga subtat i que fassi que vullgues anar a més amb això de combinar el món de les rutes amb el de la historia?

- Sempre vull anar a més, per això les associacions, sempre vull compartir i aportar el coneixement allà on vulgui ser escoltat. A hores d’ara pertanyo a 3 associacions i ja he ajudat en la mesura que m’ha estat possible a qui m’ha trobat. El coneixement guardat per un sol es poc productiu i no creix. Es podria assegurar que aquest tipus d’obres depèn plenament del contacte amb altres persones que parlen el teu mateix idioma i dels quals n’he aprés molt.

 

- Creus que s´està fent el suficient esforç per tal de recuperar el patrimoni històric, teu pregunto perquèestàs vinculat a associacions sense ànim de lucre de caire cultural i de recuperació de memoria histórica?

- Doncs la veritat es que no, i ja no parlem només de Guerra Civil. Tenim un patrimoni que molts ja voldrien i el tenim oblidat, mal utilitzat o directament amenaçat...

I potser sigui per que a l’estar en associacions petites veig que els que podrien no fan el que haurien de fer, els motius ja els sabran ells, però massa vegades aquestes petites associacions fan una gran feina a base de voluntariat per que després quedi tapada per uns altres que se l’intentaran apropiar o minimitzar-la en bé de la seva feina i presencia dominant.

 

- Aquest llibre que ha obert la col-lecció AZIMUT amb l´apart d´història pot ésser un èxit, teu dic per allò que hem viscut ací amb els llibes de vestigis i restes del programa Amarga Memòria d´Aragó  i que, província aprovíncia, va visitar els diferents llocs de la guerra civil....penses que pts fer més sobre el tema...?

- I tant, el patrimoni es molt nombrós i es podrien omplir moltes pàgines.

 

- Ets especialiste en publicar rutes culturals, l´exemple el tenim amb la teva vinculació a la revista mensual Delta, de Viladecans a Castelldefels. Què ens pots dir?

- Doncs que va ser la meva escola d’escriure per al públic. Allà hi publicava uns petits articles de entre 50 i 40 línies on descrivia les excursions que feia els caps de setmana, tot combinant un xic d’història de totes les èpoques. Mai sabré si tenia molts lectors...es una cosa que no em preocupava massa, en qualsevol cas jo intentava donar el millor de mi en cada article mensual, i el fet que de 2007 a 2011 me’ls publiquessin em fa pensar que potser ho aconseguia...

 

- I sobre el llibre amb el que vas col-laborar: Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la planta del Coll de Balaguer?

- Doncs un record molt agradable, era una zona que recorria molt per mi, tot explorant i catalogant el que anava trobant...mica en mica vaig veure que allò mereixia un millor tracte i vaig aconseguir que sortís al diari de Tarragona.

Allò que tenia pinta de ser el final, només va ser una escala, recordo rebre un correu de l’Alfons Tejero, veí d’Hospitalet de l’Infant i que feia el mateix que jo, oferint-me que ens coneguéssim i intercanviéssim coneixements. Cosa a la que vaig accedir. A més resulta que estava fent un llibre sobre la zona i aquelles estones es van convertir en una col·laboració de la qual n’estic molt orgullós i de la que ha nascut un bon amic amb el qual col·laboro menys del que m’agradaria en els seus esforços.

 

Per a  saber més sobre l´ autor, puedes cercar informació:

http://www.youtube.com/user/orimiro78

http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=58725&ch=9




9788490341278_small.jpg
14023
Restes i vestigis de la Guerra Civil. 17 rutes per Catalunya. Oriol Miró Serra
108 páginas       12 x 22,5 cms.
11,70 euros
Cossetània


Restes i vestigis de la Guerra Civil és una guia que us permetrà conèixer algunes restes significatives que la Guerra Civil espanyola va deixar a les nostres terres. En aquestes 17 rutes, que podreu fer en diversos mitjans, recorrereu Catalunya a través d’aquests vestigis, en diferents estats de conservació i visibilitat, i aconseguireu fer-vos una idea prou clara tant del territori que les acollia com de les seves característiques i necessitats per les quals van ser fetes.

Vols tastar-lo? : http://www.cossetania.com/tasts/Restesvestigis.pdf

Oriol Miró Serra (Barcelona, 1978) ha combinat l’afecció de l’excursionisme amb el de conèixer llocs o esdeveniments històrics. També és part activa de diverses associacions sense ànim de lucre de caire cultural i de recuperació de patrimoni històric. Ha publicat un seguit de rutes culturals a la publicació mensual Delta, de Viladecans i Castelldefels (2007-2011). També va participar activament en l’elaboració del llibre Inventari de les restes arqueològiques i històriques de la plana del Coll de Balaguer (2008).

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol