La Librería de El Sueño Igualitario

llacos_secrets_587x879.jpgCazarabet conversa con...   Marta Magrinyà, autora de "Llaços secrets" (Cossetània)

 

 

L’any 1947, en plena postguerra, un desconegut arriba a Reus provocant temibles sospites. Al mateix temps, un nen troba una valuosa joia dins un refugi antiaeri. Aquest fet accidental desencadenarà una situació molt perillosa que unirà dos secrets. La ciutat aconseguirà descobrir la identitat del foraster però només els implicats podran conèixer les seves veritables intencions i la venjança que amaga la joia recuperada. Llaços secrets és una intrigant història de valor i amor inesperat dedicada a les persones que, malgrat la foscor d’aquells dies, brillaven amb llum pròpia.

Marta Magrinyà neix a Reus l’any 1969. És llicenciada en Ciències de la Informació i ha treballat en comerç internacional i comunicació. L’any 2006 va guanyar el premi literari de l’Ametlla de Mar i, a partir de llavors, ha publicat quatre novel·les amb les quals ha aconseguit molts seguidors fidels. Les seves emocionants històries, ambientades en diferents èpoques, estan plenes de misteri i passions que atrapen els lectors.

 

Cazarabet conversa amb Marta Magrinyà:

20110223-marta 2.jpg-Marta, et fiques, de ple, en un llibre de la posguerra, sempre un camp difícil perquè està molt mirat i perquè sobre aquest període s´han escrit moltes trames. Més o menys de ficció, i la gent les lleig i molt. Què en penses?

 

-Sempre m’havia fet respecte situar-me en aquells anys perquè encara són molt propers per a molta gent i per a mi mateixa. No hi ha la suficient distància per a tractar-lo només com un període històric en el qual ambientar una història, és una cosa personal i, emocionalment, la implicació era molt intensa per a mi. Malgrat això, després de tres novel·les publicades, vaig pensar que havia arribat el moment, fins i tot l’obligació d’intentar plasmar tants i tants records familiars abans de que acabin perdent-se.

 

-La teva és una novel-la molt centrada en dos personatges...una novel-la molt propera a la gent, a certa intriga i a les emocions...com et vas apropant a les persones i com, tenint en compte que són personatges de fa uns 75 anys( altres temps, altres maneres d’entendre la vida, altres maneres de viure,  de sentir...etc..) et fas amb la manera de moure´ls per la teva trama?

 

-Des de petita he sentit explicar als meus pares, avis, tiets...com es vivia durant la postguerra i la veritat és que dins el meu cap en tinc una imatge formada. Em puc passejar pels carrers, veure les cares de la gent, els vestits, sentir les olors. Sé com parlen els meus pares i com parlaven els meus avis, com pensaven i actuaven. Tot plegat va determinar la meva forma de concebre i construir la trama i els personatges.

 

-És un llibre de secrets, de dos secrets, però també de moltes pors , no?. Parla’ns de la por en aquest llibre.

 

-La por és un element que sempre flota en les anècdotes i relats que he escoltat d’aquells dies. Ningú no me n’ha parlat mai molt directament però la puc sentir, endevinar. Quan diuen que hi havia persones amagades, que entraven a les cases i s’emportaven a la gentpuc notar la por sortint de les paraules encara que la majoria dels que me n’han parlat no haguessin estat mai detinguts o en perill imminent. Però aquest perill existia, habitava a l’ambient i formava part de les vides de la gent.

 

-Però, fins i tot, els secrets es poden trobar, no? i ser com a companys de viatge?

 

-Sempre hi ha secrets a totes les famílies i societats però durant les èpoques més grises i repressives encara n’hi ha molts més. Quan es prohibeixen idees, sentiments, llengües... aquests no desapareixen. Només queden ocults i així sorgeix un entramat de secrets que es converteix en habitual, inherent. Hi ha dues realitats; l’oficial i la veritable.

 

-Per què les persones, benvolguda Marta, s’amagaven i s’amaguen  a l’arrea d´  identitats falses? Què fa que moltes novel-les i trames giren entorn a processos on la gent fuig, s’amaga, canvia d’identitat, viatja per deixar arrere dies ben incerts?

 

-L’instint de supervivència és molt poderós i, per altra banda, són situacions habituals en períodes convulsos que novel·lísticament donen molt de joc. Les falses identitats, els enganys, les persones que s’amaguen... han proporcionat grans intrigues literàries.

 

salou.com-sant-jordi-terra-dinstints-novela-marta-magrinya-amp.jpg-Com i de quina manera  t´has documentat per escriure aquesta novel-la?

-La major part de la informació l’he obtingut de la meva familia perquè no es tracta d’una història sobre els grans episodis de la postguerra o sobre personatges destacats d’aquells dies sinó que la trama transcorre entre gent normal i en el context de les seves vides quotidianes que s’acaben convertint en extraordinàries… Per tant, en bona part, tot gira al voltant de persones reals a les quals he canviat el nom i altres detalls. La documentació que he tingut són ells mateixos.

-Ens pots apropar al Reus de posguerra?

 

-Reus era similar a altres poblacions on hi havia gent amb fortes conviccions i també n’hi havia molts que no tenien un perfil massa polític però, com passa en tots els conflictes, van haver d’anar a la guerra per l’atac del feixisme. Després, la societat va quedar dividida en dos grans grups; els guanyadors i els perdedors, amb tot el que comportava el triomf de la mentalitat franquista. A més de la devastació i la misèria que havia provocat la guerra, el resultat fou un règim que suposava l’endarreriment en tots els aspectes (econòmic, cultural, social), la corrupció organitzada i l’aïllament. Aquest és el panorama desolador de la postguerra, no hi havia present ni tampoc expectatives de futur.

 

-Per cert,si ens parles del Reus de la posguerra segur que és perquè ens pots fer cinc cèntims del Reus de la guerra civil. Com era viure en el Reus de la guerra?  Com  va ésser la guerra a la capital del Baix Camp?

 

-La peculiaritat de Reus és que va patir incomptables bombardejos a causa de l’aerodrom (una base on s’enlairaven i aterraven els avions republicans) i la important fàbrica de components. La ciutat estava farcida de cavitats subterrànies, les bombes de l’aviació feixista van caure nit i dia durant dos anys i amagar-se sota terra formava part de la vida de la gent. Per això, he volgut que la novel·la comenci amb la troballa d’una joia dins un refugi antiaeri abandonat després de la guerra.

 

-Amiga Marta, quan s´escriu, tot i que sigui una novel-la ,sobre la posguerra es fa, també, una mena d´exercici sobre la Memòria Històrica. Com veus això dels procesos de recuperació de la Memòria Històrica?

 

-És imprescindible recuperar la memòria històrica i no entenc que cap persona hi pugui veure inconvenients. Sense defensar i mantenir la memòria, de qualsevol fet, no hi ha justícia ni cap esperança d’un futur millor. No pots negar a ningú allò que voldries per a tu. Els que hi estan en contra no s’adonen que, per a ells, sense llum tampoc no hi ha avenir.

 

marta_magrinya.jpg-Marta, com t´has sentit al escriure sobre un esdeveniment que creua i traspassa la posguerra?

 

-Estic contenta d’haver abordat aquest tema amb una història de ficció amb la qual he volgut fer un petit homenatge a tots aquells que, malgrat les dificultats del moment, van tenir valor i dignitat, les bones persones. Com diu la ressenya del llibre, la meva novel·la està dedicada a tots aquells que, malgrat la foscor d’aquells dies, brillaven amb llum pròpia.

 

- El que conec entorn a la Memòria Històrica em diu que s´ha de fer molt de cas als testimonis de tota mena,a totes les lectures  als testimonis orals, a les petites històries i demésaixò parlant de fer tasques de documentació per a escriure sobre esdeveniments de no ficció, pero és si fa o no fa el mateix per als de ficció. Com t´has sentit en aquesta experiencia de “banyar-te d´història i de records”…i conta´ns com els vas trasladar, després per aprofitar-los per al teu llibre….

 

-L’avantatge de la ficció és que pots utilizar un període i situacions reals per a posar-les al servei d’una història on tu pots escollir el final. Així, pots convertir els, aparentment, perdedors en guanyadors perquè, encara que es perdin moltes batalles, la guerra final, la que compta de veritat, sempre la guanyen els que tenen la raó.

 

Els teus nous projectes

 

-No escric de forma sistemàtica ni disciplinada, només quan tinc una història que m’apassiona. La veig molt clara dins el meu cap de principi a final, amb els diàlegs inclosos. Aleshores, em poso davant l’ordinador quinze dies fins que la trasllado tota al paper. Puc passar anys sense fer res o tenint llibres al calaix que mai no portaré a cap editorial. Encara en tinc tres o quatre que vaig escriure fa molt de temps i estan en reserva. Ja veurem ! Sóc molt poc planificada, em mouen més les emocions… i m’he de sentir molt segura per a “ensenyar” a algú una novel·la. És molt fàcil repetir-se sense voler, no podria fer una obra rera l’altra. No crec que es puguin escriure massa coses en sèrie que tinguin ànima de veritatHi ha escriptors que tenen aquesta capacitat de crear regularment, una tècnica, però no és el meu cas. Segueixo impulsos !

 

Per a saber més:

http://www.cossetania.com/llacos-secrets-1461

http://www.naciodigital.cat/delcamp/reusdiari/noticia/4761/llacos/secrets/marta/magrinya/es/presenta/amb/dramatitzacio

L ´autora: http://ca.wikipedia.org/wiki/Marta_Magriny%C3%A0_Masd%C3%A9u

La bibliografía d´ aquesta escriptora:

Esperant bones notícies (Barcelona, 2005) March Editor. Premi de Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar (2006)

Terra d'instints (Barcelona, 2007) Editorial Barcanova -Col·lecció Càlam. reedició (Barcelona, 2010) Editorial Barcanova- Col·lecció Petit Format

Madame Sorescu (Barcelona, 2009) Editorial Barcanova - Col·lecció Càlam

 

 

llacos_secrets_587x879.jpg17898

Llaços secrets. Marta Magrinyà

160 páginas        15,5 23,5 cms.

13,50 euros

Cossetània

 

L’any 1947, en plena postguerra, un desconegut arriba a Reus provocant temibles sospites. Al mateix temps, un nen troba una valuosa joia dins un refugi antiaeri. Aquest fet accidental desencadenarà una situació molt perillosa que unirà dos secrets. La ciutat aconseguirà descobrir la identitat del foraster però només els implicats podran conèixer les seves veritables intencions i la venjança que amaga la joia recuperada. Llaços secrets és una intrigant història de valor i amor inesperat dedicada a les persones que, malgrat la foscor d’aquells dies, brillaven amb llum pròpia.

Llegir un fragment:  http://www.cossetania.com/tasts/Lla%C3%A7ossecrets.pdf

 

Marta Magrinyà neix a Reus l’any 1969. És llicenciada en Ciències de la Informació i ha treballat en comerç internacional i comunicació. L’any 2006 va guanyar el premi literari de l’Ametlla de Mar i, a partir de llavors, ha publicat quatre novel·les amb les quals ha aconseguit molts seguidors fidels. Les seves emocionants històries, ambientades en diferents èpoques, estan plenes de misteri i passions que atrapen els lectors.

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com