La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Cristian Ferrer González, autor de "Lluitadors quotidians. L'antifranquisme, el canvi polític i la construcció de la democràcia al Montsià (1972-1979)" (Universitat de Lleida)

 

lluitadors-quotidians-l-antifranquisme-el-canvi-polític-i-la-construcció-de-la-democràcia-al-montsià-1972-1979.jpgUniversitat de Lleida ha editat un llibre, des del seu departament de publicacions, un llibre que té molt a veure amb la historia recent del Montsià i ho fa gràcies a la ploma de Cristian Ferrer González que s´apropa ,i de quina manera, a aquesta comarca , però sobretot a la ciutadania…Ho fa de manera planera i amb una metodología molt ferma…es veu que ha invertit molta dedicació amb el llibre i amb els continguts del mateix perquè és un llibre ben construit i molt ben tractat. Nous historiadors, noves metodologies i noves maneres de presentar les diferents històries locals. Però és que , sovin un magnífic historiador a lo millor no acaba de poder “contactar” amb el lector perquè el seu llenguatge escrit i la seva expresió escrita no té massa fluidesa…no és el cas , ni molt menys, de Cristian Ferrer González perqué el llibre , al nostre parèixer, està ben escrit, ben construit i que escenifica lo millor de lo millor d´una llarga , trista i feixuda época que ens va tocar viure a tots i a totes….de manera més o menys directa.

De què va el llibre?. Ens ho conta el Departament de Publicacions de la Universitat de Lleida(respectem l´idioma en que el Departament de Publicacions fa la seva difusió):

Lluitadors quotidians aborda la crisis del franquismo y el proceso de cambio político desde la óptica y las estrategias de lucha de las clases populares del Montsià. Una comarca de la Cataluña rural dónde, bajo una calma sólo aparente, el antifranquismo supo desarrollar estrategias resistentes y opositoras capaces de lanzar un verdadero desafío a los representantes del régimen en el ámbito local. El libro atiende de una manera destacada las luchas laborales y políticas del campesinado en el Sindicato Vertical, el activismo cívico y lúdico creador de una cultura contrahegemónica que potenciaría la acción unitaria del antifranquismo mediante la creación de «espacios seguros» alejados del escenario principal de la lucha de clases. Tras la apertura del proceso constituyente, el leitmotiv del antifranquismo sería la gestión y dominio de las corporaciones locales, objetivo no culminado hasta abril de 1979, momento en el que cierra el estudio. Por último, se reflexiona sobre las redes de corruptelas que habrían sobrevivido al cambio político y sobre las que crecerían los nuevos partidos gobernantes.

Per a saber més:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Montsi%C3%A0

http://www.montsia.cat/

http://www.museumontsia.org/

 

D´interés:

http://nonsei2gm.blogspot.com.es/2012/04/recreacion-de-la-guerra-civil-espanola.html

https://www.flickr.com/photos/ciberjosele/sets/72157626470143162/

http://www.grandesbatallas.es/batalla%20del%20ebro.html

https://www.youtube.com/watch?v=2hW9QzlBkLw

http://ebre.info/amposta/cat/historia.htm

http://rebelion.org/noticia.php?id=173926

http://seminariofascismo.wordpress.com/2014/05/20/publicacion-de-la-obra-lluitadors-quotidians-lantifranquisme-el-canvi-politic-i-la-construccio-de-la-democracia-al-montsia-1972-1979-de-cristian-ferrer-gonzalez/

 

L´autor:
Cristian Ferrer González (Barcelona, 1988) es historiador y actualmente es miembro del Grup de Recerca sobre l’Època Franquista (GREF) en el Centre d’Estudis sobre les èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Participa como becario-investigador en el proyecto La izquierda en la transición española, marco en el que desarrolla su tesis doctoral bajo la dirección de Pere Ysàs.
Su objeto de estudio se centra en la historia de las clases subalternas, principalmente el campesinado y la clase trabajadora en el mundo rural durante la dictadura franquista. Asimismo, ha prestado atención a las formas de organización y lucha de las clases populares en condiciones profundamente adversas y en ambientes hostiles. Ha realizado charlas acerca de la relación entre el movimiento obrero y la cuestión nacional catalana durante el franquismo. Las categorías de historia desde lo local y desde abajo han marcado, asimismo, su corta trayectoria investigadora.


Cazarabet conversa amb Cristian Ferrer González:

cristian-ferrer-gonzacc81lez.jpg-Cristian, abans de parlar sobre el llibre…: pel període de temps que abasta, podem dir que aquest és un llibre on s’hi tracta els últims anys de la dictadura i els any més feixucs de la transició… Què ens pots dir o comentar per a donar a conèixer un poc millor aquest llibre?

-En efecte, Susanna, el llibre aborda el període temporal de crisi de la dictadura fins a les eleccions municipals de 1979; o el que és el mateix, des de l’esgotament del projecte polític del franquisme, fins a la culminació del canvi post-franquista. Són aquests —grosso modo establert en el llibre entre 1972 i 1979, tot i que s’hi parla d’abans i de després d’aquestes dates— uns anys com dius «feixucs», ja que és un moment en que s’hi conjuminen molts factors que produeixen un canvi de règim polític; un fet que no és pas excepcional en la història humana, però que, atès que aquell canvi va comportar la configuració del nostre sistema polític actual, sí que sembla contar amb un interès particular per part dels investigadors. El llibre és un intent d’aproximar-nos a la història social de gent corrent, com dic a la introducció ,d’aquella que et trobes al bar, a la fàbrica o comprant el pa; aquells de qui ens cantava Ramon quan deia allò de gent que anomenem classes subalternes, gent sense místics ni grans capitans i que en frases solemnes no han cregut mai. Em sembla una bona manera de definir el llibre i la seva intencionalitat.

-Com va ser que vas triar el Montsià per a fer aquest estudi, a més un estudi, pel que estic veient i llegint, prou minuciós?

-És d’agrair que el consideris minuciós, Susanna. El cert és que jo m’he criat a la comarca del Montsià i hi intento anar amb assiduïtat, pel que l’elecció no és fruit de la casualitat. Però el motiu de fons crec que prové de la percepció que des de les perifèries es té del que hom anomena «història general», ja que aquesta, excepte contades excepcions, sempre es refereix a indrets «centrals», als que es considera d’un «major interès» perquè són susceptibles a generar «explicacions generalitzables». Això porta a pensar que les gents de llocs com ara el Montsià —com podríem dir també el Baix Aragó, el Maestrat o moltes altres— no tinguin una història pròpia. Socialment, aquest fet deriva en una certa apatia i resignació amb allò existent, ja que «aquí mai ha passat res», segons es diu. I no és cert. A més, considero que comprendre què passava als marges del franquisme, si bé certament no és paradigmàtic (crec que a poca gent ja li preocupa el paradigma), sí ens permet dotar d’una major complexitat al quadre general.

-Com va ser la metodologia de treball envers aquest llibre? Quan de temps vas hi invertir?

-El llibre publicat és el producte del meu Treball de Fi de Màster en Història Contemporània que va dirigir el professor Pere Ysàs a la Universitat Autònoma de Barcelona durant el curs 2012-2013, pel que metodològicament segueix els paràmetres dels treballs acadèmics d’aquestes característiques. Formalment, i segons s’estableix del Pla Bolonya, el treball constava de 20 crèdits ECTS (de 20 a 30 hores per crèdit), pel que surt una mitjana de dedicació al treball de 500 a 600 hores... Tot i que n’estic convençut que en van ser més. Val a dir, encara que només sigui de passada, que la publicació deriva del guardó que vaig obtenir el novembre de 2013, el XIV Premi «Josep Lladonosa» d’Història Local dels Països Catalans que cada any convoquen l’ajuntament d’Alguaire (Segrià, Lleida) i el Patronat Lladonosa de la mateixa població.

- Anem a situant-nos: com va esdevenir el conjunt de la dictadura franquista al Montsià?

-: Doncs, en realitat i per desgràcia, com en qualsevol altre indret: guerra, morts, destrucció, fam, repressió política, subjugació social, aixafament de les llibertats més bàsiques (d’opinió, d’expressió, d’associació...) i gairebé quaranta anys d’humiliació diària dels vençuts d’una guerra que ells no havien provocat i que va comportar una de les dictadures més cruels del segle XX europeu.

10342473_10202741169704971_9087153877375066162_n.jpg-La qualifiques, a la dictadura, com a una llarga repressió… És així com es va sentir al conjunt de la societat aquells prop de quaranta anys? Perquè, i si a la repressió li sumem que ve arrere d´una dura guerra... Com ho veus tot en conjunt?

-No és per a menys. Si bé és cert tot el que he dit amb anterioritat, val a dir que afirmar que així la va sentir «el conjunt de la societat» seria fals. Ja que aquella guerra la va guanyar algú i la dictadura servia als interessos d’algú, també. No estic d’acord amb allò que tothom va perdre la guerra. Em refereixo a que van haver-hi sectors socials que en van treure grans rèdits de la dictadura. Tot i que en el llibre hi passo molt per sobre, atès que em centro en explicar el final de la dictadura, al Montsià hi va haver persones que s’identificaven amb la dictadura —i que de fet van lluitar a la guerra per ella— que, gràcies al seus «serveis prestats», van poder accedir a la gestió política i també dels recursos durant la postguerra i van amassar grans fortunes amb l’estraperlo, el suborns i les corrupteles del mercat negre, en general. A més, si bé és cert que dir que el franquisme va ser una dictadura de classe no esclareix exactament què va ser el règim de Franco, sí convé no oblidar-ho, ja que ajuda a entendre l’interès dipositat pels patrons i grans propietaris en la dictadura per la disciplinació permanent de la classe obrera i, tanmateix, ajuda a comprendre perquè aquests sectors, mica en mica, aniran retirant la seva confiança en el règim quan aquest es mostri incapaç de seguir garantint-los aquesta disciplinació.

- Van haver-hi no pocs ciutadans del Montsià que van marxar a l´exili. Conta’ns com va ser aqueixa experiència? A quins llocs hi ha, avui encara, més èxode del Montsià fruit de la guerra, la repressió, el franquisme, la fam….?

-L’èxode que jo analitzo en el llibre és bàsicament el degoteig continu de sectors populars que veien amb poques expectatives la millora de els seves condicions de vida; especialment els més joves. Val a dir que aquesta ha estat una realitat intrínseca a les Terres de l’Ebre durant tota la contemporaneïtat. Per motius cronològics no vaig abordar l’èxode polític del final de la guerra i dels primers anys del franquisme, tot i que sí que hi ha documentada la tornada d’alguns d’ells que van passar pels horrors dels camps de concentració a Europa, que van seguir lluitant contra el feixisme durant la Segona Guerra Mundial i, fins i tot, el cas d’un home que va enrolar-se al Maquis i que, després de l’amnistia de 1977, va tornar i va refundar la Unió General dels Treballadors comarcal.

- La gent d´aquestes terres és molt tossuda, pel que els conec, i gent amb caràcter, gent lluitadora… és per això que la lluita de classes, tal com expliques al capítol primer, perdura…? La lluita dels jornalers com va esdevenir?

-Al meu entendre, la lluita de classes és una realitat intrínseca de totes les societats, i especialment en el sistema capitalista. Ara bé, el més interessant és veure quina morfologia adopten aquests xocs d’interessos de classe confrontats, i especialment en un règim com el franquista. El franquisme va néixer com a alternativa a l’Estat liberal vuitcentista, ja que aquest s’havia mostrat incapaç d’integrar a les masses sense que això comportés l’arribada de la democràcia, com va succeir amb la República de 1931. El seu interès, doncs, va ser l’enquadrament social de les masses en favor d’una empresa comuna que superés totes les contradiccions de la democràcia: la Espanya catòlica i nacional-sindicalista. D’aquí la centralitat que per al franquisme tenia el manteniment de la «pau social» que afirmava garantir i d’aquí, precisament, la centralitat que va adquirir la continuïtat, a pesar de la repressió, de lluita de classes. Va ser un front de desgast permanent que aniria produint tota una sèrie de canvis, no només en matèria laboral, sinó també política, ja que, en el fons, aquí es trobava la font dels grans projectes dels tecnòcrates i els falangistes, i aquí està la clau última dels intents de reforma del franquisme.

En quant als jornalers, com a la classe social més desfavorida i en major número al Montsià (sobre el 50% dels treballadors agrícoles), aviat es va convertir en l’avantguarda del moviment antifranquista. Probablement els jornalers van ser la classe que millor va saber resistir al franquisme, ja que es veuen grans línies de continuïtat des de la República, quan els jornalers d’Amposta eren coneguts pel seu radical anarco-sindicalisme, fins als anys seixanta, quan aquells mateixos (o, pot ser, els seus fills) van impulsar les Comissions de Pagesos i Jornalers de Catalunya: sobrevivint a l’Estat d’excepció de 1969, progressivament conquerint parcel·les de poder dins el Sindicat Vertical i sent capaços de conformar un gran i heterogeni bloc antifranquista que el 1975 —encara en vida de Franco— va expulsar el personal franquista del Sindicat Vertical d’Amposta.

- Com van esdevenir, conta’ns per favor, aquells primers anys de repressió i de dictadura?

-Una idea central que es troba present durant tot el llibre és la voluntat totalitzadora del franquisme; això és, la voluntat de controlar tots els espais de la vida de les persones en societat. Tot i que el règim assumia aquesta màxima com a impossible, això no treu que no hi fiqués tota la seva obstinació. En les poblacions rurals, com és sabut, tothom es coneix. Imaginem com es vivia sota un règim que no permetia cap dissentiment i en unes poblacions on el control social era absolut...

1014057_10201882856127668_799776732_n.jpg-: Va ser el nacionalcatolicisme allò que va aportar un major pes a la permanència de la dictadura lluny del seu radi d’acció geogràfica més immediat? Convé no oblidar que des de l’Església es mantenia una ferma disciplina, a la que s’hi unia la por... què en penses?

-L’Església, diguem-ne, «oficial» estava totalment compromesa amb el nacionalcatolicisme i el règim; en especial les jerarquies del Bisbat de Tortosa, així com molts mossens de poble. Això no implica únicament la seva implicació amb la dictadura a nivell de festejos simbòlics, sinó el ferm control polític i moral de la població. Ara bé, els grups de base de l’Església catòlica van ser els que més fort els va sacsejar tota la renovació provinent del Concili Vaticà II i aquella voluntat de contribuir a crear el «Regne de Déu a la Terra». Això va fer que molts joves cristians s’acabessin implicant en l’antifranquisme. Les trobades de reflexió teològica eren espais on va començar a parlar-se d’afers terrenals i de les desigualtats socials que hi imperaven, aquestes reflexions es difonien per la premsa catòlica no controlada pel Movimiento i arribaven als treballadors i sectors populars... A més, l’arribada a les parròquies de mossens influïts també pel Vaticà II, com el cas de Josep Gonell, malauradament desaparegut mentre redactava el llibre, permetien que els ambients dels cristians de base esdevinguessin quasi «espais segurs» on gairebé podia parlar-se de tot.

- Com va portar a terme la gent això que anomenes “fer poble”, com “fer pinya”, tant des del punt de vista cultural com del punt de vista cívic?

-Precisament, i molt lligat amb l’anterior, en indrets rurals fortament controlats i on no existien quasi espais on, diguem-ne, «conspirar», les fórmules associatives de tipus lúdic i cultural van obrir petites escletxes «segures» i ens espais on més clarament es podia desafia políticament la dictadura. Sota l’excusa d’assajar una obra de teatre amateur, el jovent aprenia a escriure en català, parlaven de política, o fins i tot, depenent de l’estricte que fos el president del centre cultural, es realitzaven obres teatrals de contingut polèmic. Aquest és el procés al que li dic «fer poble», ja que, si bé la Guerra Civil havia destruït els llaços que conformaven una societat civil estructurada, la proliferació d’espais cada cop més segurs durant els anys seixanta, va reconstruir gran part d’aquelles xarxes socials sobre les que s’articularien les noves experiències de les classes populars. A més, a mesura que la implicació d’aquell jovent augmentava, també augmentava la imbricació entre l’associacionisme lúdic i cultural i la mateixa lluita antifranquista: està documentada, per exemple, la realització d’assemblees polítiques dels comunistes a l’aixopluc de les muntanyes del Ports, emparades en les sortides que organitzaven els Centres Excursionistes i que passaven inadvertides a ulls de la policia política.

-Com es va plantejar, des de la ciutadania, això de fer front a la dictadura conforme anaven passant els anys?

-Intueixo que per a moltes famílies mai va desaparèixer aquest enfrontament contra la dictadura, si bé era un enfrontament de baixa intensitat. Crec, Susanna, que estarem d’acord en que ningú no inicia una confrontació si no creu plausible una victòria o, al menys, no preveu una desfeta. Els sectors refractaris a la dictadura actuaven amb disconformitat, primer, i a mesura que consideraven les seves opcions d’èxit majors, amb més «desvergonyiment», tal com m’explicava un d’ells. Sembla clar que les sinèrgies generades per aquelles «petites rebel·lies quotidianes», com les anomena Mercedes Yusta, en forma d’impagaments, disminució del ritme de treball, etc., i els seus èxits, sí van contribuir a eixamplar els suports de l’antifranquisme i a estendre el moviment entre molts altres sectors socials. Quan avui dia parles amb els vells «joves antifranquistes» et rememoren aquells temps amb una normalitat que sorprèn, quan ben segur que devien viure en una situació de por i angoixa permanent... Crec que no devia ser fàcil i, no obstant, enormes minories va decidir fer front al franquisme... Per mi són, senzillament, persones excepcionals.

10256260_10202658268952504_3727804044423929530_n.jpg-: Què és allò que prevalia per reconquistar per als ciutadans: la pèrdua progressiva de la por, el carrer… això que dieu com a conquesta dels espais públics?

- Crec que, en general, eren les rendes de la pròpia existència —si em permets l’expressió— el que estava en la ment d’aquelles persones que van mobilitzar-se contra la dictadura, tot i estar severament penat. Era el poder negociar directament els preus dels productes agraris; eren el dret a associar-se per fer prevaldre els interessos propis de classe; era el retorn d’aquella «normalitat» usurpada per les armes el 1938...

- Jo recordo les primeres reunions dels sindicalistes al meu poble… més o menys perquè era molt joveneta, però recordo que la gent, encara avui, ho té amb el record com una cosa especial, fins i tot els de dretes. Com va ésser al Montsià la reconstrucció del sindicalisme, és de suposar que ja anava alimentat per aqueixa resistència de la que parlàvem abans que ve d´allò més intern que guarda el poble…?

-: El sindicalisme va tornar al Montsià, sobretot, com una necessitat. En un temps on no era possible una negociació directa entre patrons i treballadors al Vertical, la mobilització era la única via per millorar el nivell de vida de la majoria. Com dius, les pràctiques de resistència que venien de lluny, van confluir amb nous tipus d’actuacions producte del temps d’excepció que estaven obligats a viure. Així, aquelles primeres organitzacions sindicals clandestines com les Comissions o la Unió de Pagesos van representar una síntesi de les grans tradicions sindicals de pre-guerra, conjuminant pràctiques legals i extra-legals que, mica en mica, anaven definint i eixamplant què era i què no era possible fer sota el franquisme. Sens dubte, aquells moviments, que primer eren d’avantguardes, de minories, en fer-se moviments socials «de masses» van ser quelcom molt especial per als qui les van viure. I van ser molt especial perquè era un moment en que, a pesar de tot el que patien, sabien que lluitaven per un món nou i que, a més, mica en mica, ho anaven aconseguint.

- I com es va anar desarticulant el conjunt de la ciutadania de les amarres de la dictadura, en especial de les amarres de cercles com el sindicalisme vertical, l’Església, la Secció Femenina…? És de suposar que per a les dones aquesta va ésser una lluita més que particular, no?

-Una de les grans fal·làcies que s’ha repetit fins la sacietat és que la societat espanyola no té allò que en diuen una «cultura democràtica». Jo solc pensar que, si a cas, una part de la societat no la té; perquè, del que no en tinc cap dubte és que tots aquells sectors que composaven els Lluitadors quotidians del Montsià, si hi ha una paraula que els defineix és la de «demòcrates». En aquest sentit, Susanna, crec que les amarres de la dictadura, amb totes les seves organitzacions preteses de masses (el Vertical, la Secció Femenina, l’OJE, etc.), es van deixar caure bastant abans de la mort del dictador el 1975. El règim n’era conscient, però no podia fer massa per evitar-ho. Les dones van tenir un paper que, malauradament, queda bastant en segon pla en el llibre. Actuaven d’enllaç en les reunions polítiques clandestines. Atès que despertaven menys sospites que els homes, eren les que coordinaven els encontres polítics i també les que solien interpel·lar els franquistes locals, adduint el seu rol de mares i mullers... La història ha de fer justícia amb el paper subaltern de les dones durant el franquisme, tot i que, afortunadament, ja comptem amb un copiós nombre d’obres de referència.

10313748_10202583173155156_2256468651524719286_n.jpg- I políticament, com es van anar formant els diferents partits polítics?

-Hi ha diversos moments i cal distingir entre els provinents de l’antifranquisme i els que venen del règim. Després de la guerra hi ha una profunda repressió en que queden desarticulats tots els partits excepte, lògicament, la Falange i els carlins, que sempre van tenir una gran presència a la zona. Els partits i sindicats del Front d’Esquerres son il·legalitzats i els seus locals queden confiscats. La guerrilla, majoritàriament de caràcter anarquista i en menor mesura també comunista, queda durant un temps com al darrer reducte de lluita contra la dictadura, però els costos repressius són massa elevats i les perspectives de victòria són inexistents. Els comunistes del PSUC, però, va reorganitzant-se en petites cèl·lules a la zona a partir dels primers anys cinquanta; primer a Tortosa i després a Amposta, des d’on s’expandirà l’organització a gran part dels municipis del Montsià. Com t’he mencionat abans, aquest arrelarà entre els jornalers del Delta de l’Ebre i, poc a poc, anirà ampliant-se. El PSUC és el partit hegemònic de l’antifranquisme fins que a primers anys setanta aniran apareixent cèl·lules petites i mal organitzades del Moviment Socialista, del PSOE i de la consellista Organización de Izquierda Comunista. El 1976 és l’any en que hi ha un «esclat partidista» i comencen a aparèixer forces democratacristianes i liberals com Convergència Democràtica, Unió Democràtica o Esquerra Republicana; és el moment del canvi polític i tothom hi vol participar.

Per part dels franquistes, en un primer moment no tenen cap necessitat d’organitzar-se en partits, perquè ja tenen el Partit Únic, FET-JONS. Com he mencionat, els carlins, integrats dins el Movimiento, pateixen la influència i renovació provinent del Vaticà II, i des de finals dels seixanta alguns sectors fan un gir cap a l’esquerra i formen el Partit Carlí. Aquest tindrà incidència només a Tortosa i, per tant, no se’ls menciona massa durant el llibre, tot i que van tenir un paper rellevant en les Comissions i la Unió de Pagesos, així com en les infiltracions exitoses a l’Ajuntament de Tortosa. A partir de la crisi d’hegemonia del franquisme i que alguns sectors comencessin a treballar per la seva reforma, van apareixent formacions polítiques legals que provenen del Partit Únic com el Frente Institucional de Ramón Forcadell, antic alcalde d’Ulldecona, que posteriorment serà el Partido Social Regionalista i obtindrà el 23% dels vots als comicis locals. També van proliferant partits com la Unión Catalana, que conformarà una coalició amb l’Alianza Popular de Fraga i, evidentment, la pro-governamental UCD, que es conforma a la majoria de municipis abans de les eleccions de 1979 per part d’antics sectors socials lligats d’una manera o altra amb la dictadura, encara que amb una notable presència de «gent nova».

-Algun d’ells s’alimenten per membres de l´antic règim franquista… una mena de trànsfugues… què ens pots explicar?

-Res de trànsfugues. Són persones coherents que saben que la història continua i que ells han d’estar ben posicionats dins de formacions que han de garantir els seus interessos polítics. Sí que resulta interessant el que irònicament li dic el pas de camisa vieja a chaqueta nueva, fent al·lusió a la novel·la del franquista Vizcaíno Casas, del reciclatge d’antics alcaldes franquistes que renoven els seus càrrecs en les eleccions de 1979 i de nou el 1983 i més. El curiós no és tant aquesta capacitat d’adaptació com el fet que cadascun d’ells té un itinerari diferent i un mateix punt d’arribada: Convergència i Unió. Resulta curiós com un partit format originàriament al Montsià per gent que es va destacar lluitant per la democràcia acabi acollint en el seu sí personatges de tant dubtosa procedència. No hi ha dubte que quan el 1980 CiU aconsegueix el Govern de la Generalitat, l’organització s’estén per tot el territori sobre les bases que uns pocs anys abans havia fet la UCD.

 

 

 

lluitadors-quotidians-l-antifranquisme-el-canvi-polític-i-la-construcció-de-la-democràcia-al-montsià-1972-1979.jpg17433
Lluitadors quotidians. L'antifranquisme, el canvi polític i la construcció de la democràcia al Montsià (1972-1979). Cristian Ferrer González
217 páginas
15,00 euros
Universitat de Lleida



Lluitadors quotidians aborda la crisis del franquismo y el proceso de cambio político desde la óptica y las estrategias de lucha de las clases populares del Montsià. Una comarca de la Cataluña rural dónde, bajo una calma sólo aparente, el antifranquismo supo desarrollar estrategias resistentes y opositoras capaces de lanzar un verdadero desafío a los representantes del régimen en el ámbito local. El libro atiende de una manera destacada las luchas laborales y políticas del campesinado en el Sindicato Vertical, el activismo cívico y lúdico creador de una cultura contrahegemónica que potenciaría la acción unitaria del antifranquismo mediante la creación de «espacios seguros» alejados del escenario principal de la lucha de clases. Tras la apertura del proceso constituyente, el leitmotiv del antifranquismo sería la gestión y dominio de las corporaciones locales, objetivo no culminado hasta abril de 1979, momento en el que cierra el estudio. Por último, se reflexiona sobre las redes de corruptelas que habrían sobrevivido al cambio político y sobre las que crecerían los nuevos partidos gobernantes.

Cristian Ferrer González (Barcelona, 1988) es historiador y actualmente es miembro del Grup de Recerca sobre l’Època Franquista (GREF) en el Centre d’Estudis sobre les èpoques Franquista i Democràtica (CEFID) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Participa como becario-investigador en el proyecto La izquierda en la transición española, marco en el que desarrolla su tesis doctoral bajo la dirección de Pere Ysàs.
Su objeto de estudio se centra en la historia de las clases subalternas, principalmente el campesinado y la clase trabajadora en el mundo rural durante la dictadura franquista. Asimismo, ha prestado atención a las formas de organización y lucha de las clases populares en condiciones profundamente adversas y en ambientes hostiles. Ha realizado charlas acerca de la relación entre el movimiento obrero y la cuestión nacional catalana durante el franquismo. Las categorías de historia desde lo local y desde abajo han marcado, asimismo, su corta trayectoria investigadora.


Índex

Sigles, abreviatures i acrònims..............................................................................9
Salutació.................................................................................................................13
Pròleg.....................................................................................................................15
Preàmbul................................................................................................................19
Introducció.............................................................................................................25
        Per un canvi de paradigma: recuperant la centralitat del camp.........................29
        Hipòtesis per a una explicació general..............................................................32
        Breus apunts metodològics i sobre les fonts.....................................................33
Totalitarisme, feixisme i dictadura de classe: el franquisme............................39
        Coerció i consentiment: les llargues i múltiples facetes d’una prolongada repressió.........43
        La cara B del ‘milagro español’: capitalisme, èxode i mecanització rurals.......48
        I no obstant això, es mou: la persistència de la lluita de classes.......................51
La costosa però progressiva destrucció de l’hegemonia franquista, 1972-1976.......57
        Les primeres escletxes en el monolitisme: l’associacionisme catòlic...............60
        De la resistència a l’antifranquisme: l’impuls de la lluita jornalera..................67
        ‘Fer Poble’: la batalla cívica i cultural..............................................................82
S’ha de vèncer, aquesta vegada’: una lluita a tots els nivells, 1976-1979.........91
        La conquesta dels espais públics.......................................................................93
        La construcció del sindicalisme democràtic.................................................... 112
        L’articulació de la nova oposició social i política...........................................123
A la presa dels ajuntaments!..............................................................................133
        El boicot a les Cambres Agràries: pagesos a la recerca de la ruptura al camp?............135
        ‘Democracia, tienes nombre de mujer’: les reticències al canvi.....................144
        La llarga campanya municipal, 1977-1979.....................................................153
Epíleg: la ‘institucionalització’ del canvi..........................................................165
Quan hi ha unitat hi ha victòria, però s’ha de lluitar’: a tall de conclusions........179
Fonts documentals i bibliografia.......................................................................189
        Arxius i fonts documentals..............................................................................189
        Fonts orals.......................................................................................................192
        Bibliografia citada...........................................................................................192
Índex de taules.....................................................................................................205
Índex onomàstic..................................................................................................207

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com