La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Nel·lo Navarro, autor de "Les mans i altres relats de guerra" (Unaria)

 

Sin título-1.jpgTinc entre les meves mans un llibret de relats que és tot un tresor d´un esciptor en llengua catalana, en Nel-lo Navarro de la Vall d´Uxó i vos el recomano perquè és tota una joia. Cal esmentar, ací mateix que la joia aplega, tambér, a les nostres mans gràcies al compromís de la editorial Unaria, afincada a Castelló, la capital de La Plana i que , des de el compromís de la seva editora Amelia Díaz Benlliure. Una editora que segons ens han contat vol editar i apostar per plomes desconegudes , però de grtan qualitat en llengua catalana, castellena i, també, vol introduir-se dins el “mercat” de la llengua inglesa.

Sigui el que sigui, això la editora ja ens ho contarà en una conversa que em mantingut amb ella i que apareixerà  la fi d´aquest reportatge és que amb LES MANS .I ALTRES RELATS DE GUERRA….l´encert es pot convertir en més que un èxit….És un llibret de relats molt ben escrit, engrescador i que ens duu per varies històries que tortes tenen el denominador comú de l´esdeveniment històric de la Guerra Civil i el mot de Les Mans que, per activa o passivo…més o menys duirectament apareix en tots els relats. El llibre i cadascú del seus relats es llegeix en un tres i no res… i Nel.lo Navarro es desvetlla, si no ho estaba ja, com un bon narrador, però també com una ploma que s´endinsa, gairebé com un Ganivet dins diferents vides, trets, esdevenimentsreptes de vida i els reflexa i ho fa prenet com escenari personatges del dia a dia…plabners com vosté o com jo  o els nostres avantpasats si haguessim viscut aquells diez….L´entorn geogràfic, tot i que utilitza topònims inventats també són molt de les terres entre Castelló, València i els records de batalles com la de Terol, per ficar un exemple.

 

UN LLIBRE DE NEL-LO NAVARRO QUE ENS APLEGA DES DE UNARIA EDICIONS.

L´ autor, Nel-lo Navarro:

Nel·lo Navarro va debutar com a narrador l’any 2001 amb la publicació de  La pantagruèlica guerra de Miquel Miracle, una novel·la ambientada en la passada guerra civil, impregnada d’un personalíssim sentit de l’humor. Esta primera experiència editorial va estar seguida de dos llibres de relats Cantó de la Dula, que va vore la llum l’any 2002 i que recollia narracions curtes premiades a diversos certàmens literaris, i Les quatre banderes, editat l’any 2003. Paral·lelament a la seua producció en prosa ha publicat també set poemaris, fruit tots ells de diversos premis literaris, i dos llibres il·lustrats de narrativa infantil.

Periodista d’ofici, Nel·lo Navarro va nàixer a la Vall d’Uixó, ciutat on resideix habitualment, l’any 1960. Amb Les mans i altres relats de guerra, obra guanyadora del XIV Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado de Castelló de la Plana, recupera ara la temàtica de la guerra civil; una temàtica que coneix força bé, ja és autor de nombrosos treballs periodístics i d’investigació sobre el conflicte armat de 1936-39.

De la mà dels protagonistes d’estes set narracions els lectors i les lectores de l’obra poden fer un passeig pels inicis del conflicte civil, per la mort, el sofriment, la desesperació i el dolor dels combatents, per l’amargor de l’exili, per la a voltes sorprenent quotidianitat del dia a dia, per la destrucció del patrimoni artístic o per la tardana recuperació de les llibertats... Històries íntimes, ancorades a les aletes del cor dels seus protagonistes i sempre amarades dels cops d’efecte  amb que Nel·lo Navarro sap personalitzar el fil narratiu dels seus textos.

 

LESMANS (2).JPGCazarabet conversa amb Nel-lo Navarro:

-Nel-lo, perquè un llibre de relats sobre la Guerra Civil Espanyola?

-Va ser una decisió presa quan ja estava pràcticament el llibre escrit. Els relats estaven ambientats en diferents conflictes bèl·lics d’arreu del mon i únicament tres transcorrien durant la guerra civil de 1936-39. Finalment, un poc per fer un homenatge a vells coneguts i familiars, vaig decidir unificar i traslladar l’acció de tots els relats als dies de la nostra darrera contesa civil.  

-Perquè et decantes pels relats i no per una narració, més o menys llarga?

-Hem sent molt còmode amb els relats. És una forma de narració que m’atorga agilitat a l’hora de treballar. I quan dic treballar no faig referència únicament al fet d’imaginar el relat, seure a l’ordinador i escriure’l, si no també a tota la tasca posterior de llegir-lo de cap a peus i tornar-lo a llegir tantes voltes com siga necessari, corregir, girar i capgirar tot el que calga, deixar-lo madurar unes setmanes... El relat, el conte, és una síntesi de l’instant creatiu, de la idea primera que ha anat creixent al pensament i a les notes preses ací i allà sobre el paper.

La fórmula del relat em facilita dotar els personatges de la intensitat justa davant els esdeveniments que els empenten, alhora que em permet, en el transcurs de la narració, deixar als potencials lectors i lectores un desig per endevinar el desenllaç i, en arribar al desenllaç, el descobriment que a partir del final pot haver-hi alguna cosa més. I tot en unes poques pàgines.

-Tot i que és fictici….segurament que darrere molts personatges i sota algunes històries, tot i que ho haviges ficat dins una coctolera, hi haviga quelcom que t´ha aplegat per contalles més o menys directes….més o menys verídiques…què ens pots dir?

-A casa la guerra civil de 1936-39 va estar sempre molt present. Tant els meus avis materns com paterns en contaven i no paraven, en primera persona, de vivències de la guerra. De ben menut, com que a casa dels avis no hi havia televisió, les hores s’omplien d’històries: els desordres de les primeres setmanes del n spots amb la crema de les esglésies, la por a la n spots sobtada del “cotxe de la calavera” que cercava persones d’ideologia dretana, l’arribada al poble dels Pioners, xiquets evacuats de Madrid, la marxa al front de l’avi Paco, tinent de l’Exèrcit Popular, el treball a la Fàbrica Segarra on feien calcer per a les tropes republicanes, el bombardejos de la Legió Còndor, l’evacuació del poble, la presó de l’avi una volta acabada la contesa…Tota aquesta n spots es evident que ha creat en mi un substrat que m’ajuda a l’hora de crear o recrear personatges i esdeveniments. Tinc suficient coneixement de causa com per a poder imaginar, inventar, crear de nou, com és el cas dels relats que conformen Les mans i altres relats de guerra, i situar els personatges i les històries inventades en un context històricament correcte.

-Et fiques dins de personatges ben diversos: fins i tot “toques” i narres  com és el gust per la música o per l´art o la devoció  de Carmeta Abad, però tot són històries, jo ara m’he dedicat a ficar només tres exemples, que narren certa sensació de por i , sobretot de desengany o por als desenganys o a la pèrdua….fins i tot amb la carta que el corresponsal li escriu a la seva filla. Què n spots comentar o reflexionar?

-La guerra, qualsevol guerra, és una circumstància dramàtica que els toca viure a algunes persones; és una part de la seua existència que, sens dubte, modela el seu tarannà, la seua visió de les coses, de la vida. Però dit açò, cal afegir que, filtrades pel drama de la guerra, les persones que la viuen segueixen essent això: persones. Per tant segueixen tenint les mateixes virtuts i defectes que la resta dels mortals. Les virtuts i els defectes de cadascú afloren en situacions límit i això és el que els passa als personatges de Les mans.

LESMANS (1).JPG-També parles de l´exili, de la desesperació dels camps francesos….què hi penses dels principis republicans de França envers els vençuts que, a sobre, mai van -rebre cap mena d´ajut per molts dels països que s´anomenaven civilitzats, avançats…..?

-El comportament de les autoritats franceses amb els republicans que fugien de l’avanç de les tropes rebels va ser lamentable. Les condicions de vida als camps de concentració foren brutals. El govern francès, amb la seua actuació durant tota la guerra civil espanyola ja havia demostrat que no estava precisament al costat de la II República.

-En el relat d’Innocenci apareix també el sentiment de rebuig o el fet de renegar, definitivament, del seu passat republicà a Espanya….Vas parar molt l´orella a algú o algunes contalles per tal de, més o menys, refer aquest relat? Una historia de canvi de jaqueta, no?

-Una història de supervivència pura i dura. Ja durant La guerra, als dos bàndols, hi hagué gent que es canvià la jaqueta per pur instint de supervivència. Acabat el conflicte la postguerra va estar plena a vessar de gent que havia de refer la seua vida i la dels seus familiars a costa de qualsevol sentiment o ideologia. Molts homes i dones foren conseqüents amb les seues idees, però d’altres optaren per ocultar el seu passat en la mesura que els fou possible als ulls dels vencedors. No s’ha d’oblidar tampoc que la voluntat de moltes persones fou doblegada a les presons i els camps de concentració d’una manera brutal.

-Els teus relats, Nel-lo, tots queden com en un acabament obert…i a partir d´ahí el lectora o la lectora es pot compondre, si és que vol, el seu propi final?

-Bé, com ja he comentat en una pregunta anterior, m’agrada deixar elements en l’aire per a que aquelles persones que lligen els relats puguen construir, si és que volen, una certa continuació de la història, o bé per a que imaginen com pot haver sigut la vida d’algun dels personatges abans de veure’s immers en el desenllaç final del relat.

-Alguna de les històries, algú dels relats t´està donant que pensar de cara a compondré quelcom més extens? O algú t’ho està suggerint arran d´algun relat?. Quins relats o quin relat , entre els lectors està tenint com a més comentaris?

-El tauró. Aquest relat és el més comentat. Els crítics que han parlat del llibre tots el destaquen com el més “madur” del recull. D’altra banda els lectors que m’han fet arribar la seua opinió es divideixen entre els qui el lloen i els qui el veuen com un element discordant. Personalment el veig tan integrat com la resta.

 

 

 


Sin título-1.jpg
16937
Les mans i altres relats de guerra. Nel·lo Navarro
114 páginas
10,00 euros
Unaria



Nel·lo Navarro va debutar com a narrador l’any 2001 amb la publicació de  La pantagruèlica guerra de Miquel Miracle, una novel·la ambientada en la passada guerra civil, impregnada d’un personalíssim sentit de l’humor. Esta primera experiència editorial va estar seguida de dos llibres de relats Cantó de la Dula, que va vore la llum l’any 2002 i que recollia narracions curtes premiades a diversos certàmens literaris, i Les quatre banderes, editat l’any 2003. Paral·lelament a la seua producció en prosa ha publicat també set poemaris, fruit tots ells de diversos premis literaris, i dos llibres il·lustrats de narrativa infantil.

Periodista d’ofici, Nel·lo Navarro va nàixer a la Vall d’Uixó, ciutat on resideix habitualment, l’any 1960. Amb Les mans i altres relats de guerra, obra guanyadora del XIV Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado de Castelló de la Plana, recupera ara la temàtica de la guerra civil; una temàtica que coneix força bé, ja és autor de nombrosos treballs periodístics i d’investigació sobre el conflicte armat de 1936-39.

De la mà dels protagonistes d’estes set narracions els lectors i les lectores de l’obra poden fer un passeig pels inicis del conflicte civil, per la mort, el sofriment, la desesperació i el dolor dels combatents, per l’amargor de l’exili, per la a voltes sorprenent quotidianitat del dia a dia, per la destrucció del patrimoni artístic o per la tardana recuperació de les llibertats... Històries íntimes, ancorades a les aletes del cor dels seus protagonistes i sempre amarades dels cops d’efecte  amb que Nel·lo Navarro sap personalitzar el fil narratiu dels seus textos.


Els cinc crits

Cap pressa
el caragol ho sap
coronarà el cim.

Antoni Albalat

A Lara Cardona i a tots els de la gola de Casablanca

 
Quan l’ombra dels bessons Miralles es projectà allargassada per la nau central de la capelleta de sant Onofre de Benigasló, de la gola de Teresa la Mieta va rajar un crit esgarrifós (tremebund, segons paraules del pòtol Eustaqui Mollar que en aquell moment captava almoina a la porta de l’església), un bram paorós i esfereïdor, que fins i tot apaivagà el soroll del tercer toc de campanes i glaçà l’alè de quasi tots els qui es disposaven plàcidament aquell diumenge de juliol a assistir als oficis del matí. Va ser aquest, però, només el primer d’una llarga sèrie de crits.

Asseguda al banc davanter, a quatre passes de l’altar, Teresa es posà més groga que un ciri, se li va enterbolir la vista i un vertiginós torbament li va envair el cap. La Mieta s’aixecà presa d’un estrany espasme i notà que les cames li feien figa i no li aguantaven els més de cent quilos que pesava. Llavors sentí que irremeiablement es desmaiava. Abans de caure com una bresquilla madura però, tingué temps de girar el cap i comprovar que tot el que havia intuït en contemplar l’ombra allargassada dels bessons Miralles que es projectava impassible des de la porta de la capelleta era rotundament cert.

El crit de Tereseta va ser com un avís d’alerta, com el cloqueig esvalotador d’una lloca vella que descobreix que la rabosa ronda el galliner. Així, en l’instant mateix que la seua descomunal corpenta queia definitivament desmaiada als braços de Quitèria Moltó, dona de l’escolà Vacacurra i veïna al primer banc, tots els assistents s’havien posat dempeus, havien girat la testa i tenien ja els ulls clavats en el bessons Miralles que lentament avançaven amb pas ferm i decidit per la nau central cap a les primeres files de bancs.

Segons contà l’endemà Uiso Mandel mentre l’afaitaven a la barberia, després del crit de Teresa dins del temple va regnar per uns instants un silenci tan espés que ni el mateix barber que l’afaiva l’haguera pogut tallar amb l’esmolada fulla de la seua navalla. Tothom restava mut amb la boca oberta i només s’escoltava el soroll de les passes dels dos bessons fins que, quan ja havien fet exactament sis gambades i mitja i eren a les envistes del cor, Fidel de la Blanquinosa, que es disposava a interpretar a l’orgue una versió pròpia d’un O Vere Deus, s’aixecà del catret, guaità la seua cara de furó pel barandat de fusta de faig que donava a la nau central de la capelleta i, fitant-los com avançaven, cridà amb poderosa veu de tenor: “S’han atrevit! Aquests mals dimonis s’han atrevit!”. Va ser el segon crit d’aquell diumenge de juliol.

* * *

El tercer crit va ser obra del duler Bonaventura Porcar i, si fem cas de les paraules malicioses de Matilde Fas que en aquell moment estava dreta just al seu darrere, més que un crit va ser un aliret; un güell indigne d’un homenàs herculi i més llarg que un dia sense pa com Bonaventura. El fet és que crit o simple xiscle, cal comptabilitzar-lo amb totes les de la llei com el tercer crit i matisar que el duler Porcar, més empolainat que un nuvi i palplantat en companyia de la seua dona en un banc pròxim a la trona, no el proferí en veure els bessons Miralles que avançaven ja per la meitat de la nau central de la capelleta. Si Bonaventura cridà va ser perquè sa muller, impressionada per la presència dels bessons, s’agafà al seu braç com una llepassa i li clavà amb tal potència les ungles al canell que l’home no pogué evitar llançar una queixa, això sí, força reprimida degut al seu caràcter apocat, mentre contemplava el caminar estritllat i impertorbable del Robert i la Gràcia Miralles entre les dues rengleres de bancs.

A l’esfera del rellotge de Bonaventura Porcar es reflectí amb nitidesa la imatge dels bessons. El duler ataüllà al pas dels dos germans amb tot luxe de detalls la seua indumentària miliciana. El Robert Miralles, ben fornit de corretjam de cuir, trinxes i cartutxeres, calçava botes de pell marró altes, de canya passada amb cordons i gafets fins als genolls, vestia pantalons de pana del color dels cigrons i una samarreta de botons de tonalitat verda pàl·lida. Al coll portava lligat un mocador roig i negre i es cobria el cap amb una gorreta de tela dels mateixos colors on portava enganxada una insígnia de la CNT i una altra de la UGT. Gràcia Miralles anava vestida amb una granota de tela blava, ben cenyida a la cintura amb el corretjam i les cartutxeres, calçava espardenyes de careta d’espart i, igual que el seu germà bessó, portava al coll un mocador roig i negre i al cap una gorreta del mateixos colors però amb escut de les Joventuts Llibertàries i un distintiu de la FAI.

* * *

El quart crit eixí de la gola de l’escolà Vacacurra, cosa que va fer que el captaire Eustaqui Mollar, qui en escoltar l’enrenou des de la porta s’havia colat dins i havia avançat en silenci per l’interior del temple fins al confessionari, diguera en acabar l’aldarull que més que crit allò, degut al caràcter boví del malnom de l’escolà, havia sigut un mugit digne d’un Miura.

Vacacurra descobrí el desori només acabar de voltejar el tercer toc. En tancar la porteta del campanar escoltà el segon crit, el de l’organista Fidel de la Blanquinosa, i en entrar a la sagristia dels coterets va percebre el tercer, el xiscle del carreter Bonaventura Porcar. Esverat, però sense saber quin xafarranxo es coïa, Vacacurra travessà com un llamp la sagristia i es plantà en un tres i no res vora l’altar de la Puríssima, estratègicament situat a l’ala esquerra de la capelleta, entre la trona i l’altar major. Des d’allí descobrí els bessons Miralles quan avançaven ja a l’alçada dels primers bancs, just al costat de l’escó on estaven amb cara de pomes agres les senyoretes de Gavarra, la menjaciris de la dona de l’alcalde, la vídua del notari Ventura i les monges de la Consolació.

En eixe precís moment llançà Vacacurra el quart crit, titllat de mugit i imitat des d’aleshores fins a la sacietat pel captaire Mollar al Pap d’Or, el bar dels colombaires, cada vegada que volia que els dels coloms el convidaren a un café tocat d’anís.

Va ser el de Vacacurra un crit que responia a dues situacions: d’una banda l’escolà vociferà força impressionat per la sobtada presència miliciana del Robert i la Gràcia Miralles allà al bell mig del temple, tot i que des de feia dies la possibilitat que l’esdeveniment es produïra estava cantada, i d’altra per la difícil situació en que es  trobà al primer banc la seua dona, literalment esclafada pel cos ciclopi i desmaiat de Teresa la Mieta. Va ser, doncs, el de l’escolà un crit que resumia el que el taxidermista Mateu Badenes va qualificar aquella mateixa nit mentre sopava con “dos estats d’ànim”.

L’esverament de Vacacurra va ser, però, breu. Quan, després de llançar el crit i amb els ànims trencats, l’escolà es disposava a passar a l’acció, veié com Teresa la Mieta s’espavilava i aixecava les molles i l’ossada de damunt la seua benvolguda esposa Quitèria qui, alleugida pel descàrrec, sospirà amb evidents mostres de satisfacció. Amb el reviscolament de la Mieta, per tant, un dels dos estats d’ànim que havien ocasionat el crit de l’escolà es solucionava, quedava, però l’altre, el provocat per la presència miliciana dels bessons Miralles al bell mig del temple. Aquest, però, també s’esvaí aviat. La irrupció a l’altra major de mossén Benjamí i els dos coterets que havien d’ajudar en els oficis d’aquell diumenge eximiren Vacacurra, almenys així ho interpretà ell fent una subtil retirada cap al cambril dels sants de la Pedra, de tota responsabilitat.

* * *

L’arribada de mossén Benjamí va ser per a la gran majoria dels assistents a aquella missa de diumenge símptoma ineludible que en cosa de dècimes de segons anava a produir-se el cinqué crit.

Els qui pensaven això, però, s’adonaren aviat que anaven ben errats. El Mossén, tes com un estaquirot al darrer graó de les escales de l’altar major, fità amb ulls d’astor la situació. Com un guaita dalt de la cofa ataüllà els bessons Miralles que amb pas ferm i decidit havien ultrapassat ja els bancs de la primera renglera. Joan de Cabirons i el regidor Ezequiel Forment, drets al segon banc de l’esquerra segons es mira a l’altra, asseguraren dies després que notaren perfectament (categòricament va dir Joan de Cabirons en una junta extraordinària de la Societat d’Amics de la Dolçaina i el Tabal) com el capellà, enmig d’un silenci sepulcral, premia amb força els punys i es mossegava els llavis sense gosar dir ni paraula mentre un reguer de gotes de suor espesses com l’oli li baixaven front avall enterbolint-li els ulls.

Mossén Benjamí clissà de baix a dalt els bessons i la seua indumentària miliciana i, pel manifest moviment que els feligresos de davant observaren a la seua gargamella, engolí una bona glopada de saliva.

El rector, però, es mantingué ferm al seu lloc i passat l’esverament inicial, aixecà els ulls tot mirant darrere dels bessons i contemplà el llarg seguici que havia anat entrant a poc a poc dins l’església a la saga del Robert i la Gràcia Miralles. Allí, just a l’esquena dels dos germans, estava Eliseu Gavarra amb sabates de xarol, gorra de plat i un impol·lut uniforme blanc d’alferes de fragata tot ple de cordons de gala blaus i verds. Al costat d’Eliseu, amb galtes pigades i envermellides de vergonyes, restava mirant cap a terra Dídac Sorribes, nét de l’advocat Palacios, abillat amb un vestit blau fosc quantimenys de tinent d’Aviació, tot rebotit d’estels durats cosits a les mànegues. Els seguien en nodrida colla sis mariners, darrere dels quals caminaven dues xiquetes, una d’elles, el nom de la qual no aconseguia recordar mossén Benjamí, anava vestida de blanc immaculat, mentre que l’altra, la Tarsileta Callau, l’havia mudada sa mare, presidenta de la Creu Roja, amb una barreja d’uniforme que hom va definir com d’infermera i fada padrina. A aquestes les seguien, pugnant en marcialitat, el Vicent Muñoz, fill del sergent de la guàrdia civil, qui fent honor a l’ofici del pare desfilava estirat com una canya de batollar garrofes, guants blancs i tricorni lluent al cap, amb un uniforme d’oficial de la benemèrita, i Miquel Garcés, nebot del regidor encarregat dels afers interns, que vestia l’uniforme de gala de la policia municipal. Darrere venia un llarg estol de xiquets amb diferents versions, d’allò més acurades i imaginatives, d’uniforme de mariner i xiquetes ben abillades amb faldilles, cancan i tota mena de randes d’un blanc diàfan.

* * *

Quan tots els infants estigueren dins la capelleta, estratègicament repartits als escons disposats a tal efecte a esquerra i dreta de l’altar major, mossén Benjamí es torcà la suor amb un mocador i començà amb tota solemnitat els oficis. L’enrenou causat per la presència miliciana dels bessons Miralles s’havia dissolt, l’escolà Vacacurra havia tornat a la sagristia, Teresa la Mieta mormolava un sibilant “En nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant...” i l’organista Fidel de la Blanquinosa amenitzava l’ofici amb l’ensopidora versió d’un O Vere Deus composta per a l’esdeveniment. La calma havia tornat a niar entre els feligresos que, com si res no haguera passat, es disposaren a contemplar com prenien la primera comunió aquell estol de xiquetes i xiquets, criatures innocents en paraules de Teresa un cop refeta de l’ensurt. I va ser en eixe moment que es produí el cinqué i darrer crit d’aquell diumenge de juliol tot i que aquest, malgrat ser de bon tros el més fort, ningú no el va escoltar.

Va ser obra de Pere Pau Carratalà, aví matern dels bessons Miralles i principal artífex de la decisió, força debatuda a casa dels Miralles-Carratalà, que va fer que el Robert i la Gràcia prengueren la primera comunió vestits de milicians. Cosa, clar està, mai no vista en un poble tan tranquil com Benigasló.

Pere Pau Carratalà, excombatent de l’Exèrcit Popular, més conegut entre el veïnat del Poble de dalt com el Mut de la República i entre els parroquians del Poble de Baix com el Guerxo de l’Ebre, estava dret darrere del banc de l’esquerra segons es mira a l’altar major. Pere Pau fitava amb cara de satisfacció el nét i la néta i quan va veure que el capellà aixecava els braços per a començar definitivament els oficis llançà el que el forner Vicent Queralt, poeta amateur i veí d’escó de l’avi Carratalà aquell diumenge pel matí, va qualificar com un crit de mut. Va ser un crit de joia, de satisfacció per una victòria particular i estranya. Un crit que no va eixir de la boca sinó que, segons paraules textuals de Queralt, tot naixent de les aletes del cor de pere Pau Carratalà llampeguejà com una espurna a la nineta de l’ull bo de l’avi dels bessons i recorregué com una centella tota l’església omplint amb el seu ressò cambrils, sagristies, altars majors i menors, fornícules, baptisteris i fins i tot el buc del confessionari.

Aquesta afirmació del forner Queralt, clar està, ha sigut, és i serà una cosa no mai compresa per les parroquianes que l’escoltaren, escolten i escoltaran encara durant molts anys la seua narració mentre despatxa bastons, fogasses, panets de llauna, rosquilletes, pastissets de peix, manjòvenes, mitges dotzenes de carquinyols i alguna que altra coca malfeta.

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol