La Librería de El Sueño Igualitario

portada_zuric-1917-lenin-jo.jpgCazarabet conversa con...   Agustí Pons, autor de “Zuric, 1917. Lenin, Joyce, Tzara. Les tres revolucions que van canviar Europa” (Pòrtic)

 

 

 

 

 

Editorial Pòrtic que està dins Grup 62 Editorial ens conta la historia de tres revolucions que com diu el subtítol del llibre van canviar Europa.

 

La ploma d´aquest llibre, en Agustí Pions s´apropa a un escenari, el Zuric de l´any 1917 i a tres personalitat molt fermes d´aquell temps i d´aquella época: en Lenin, en Joyce  i en Tzara.

 

Un llibre molt complert i que t´ajuda a fer-te una idea ferma i clara d´una época de feu trontollar tot un tablar d´escacs….més enllà de la política, la sociología, la convivencia  i les ideologiesperquè les revolucions no són ni seran mai només polítiquessón artístiques en Tzara és un clar exemple; també són literàries, i en aqueixa época i lloc en Joyce hi destaca…

 

El llibre forma part de la col-lecció Visions.

 

Allò que ens diu Pòrtic d´aquest llibre:

L’any 1917, a Zuric, coincideixen tres personatges clau del segle XX: Lenin, Joyce i Tzara. Tots tres protagonitzen les revolucions que van canviar el caràcter i la fesomia d’Europa: la revolució comunista de Lenin, la revolució literària de Joyce i la revolució artística de Tristan Tzaral’home del dadà i del cèlebre Cabaret Voltaire. Curiosament, cap d’ells era suís, però tots tres van coincidir-hi l’any 1917, que alguns historiadors consideren el primer any del segle XX. Agustí Pons, que és el biògraf més important del país (Espriu, Capmany, Luján, Calders...) ha trenat tres retrats i una visió de l’Europa de la Primera Guerra Mundial i de l’esclat revolucionari soviètic. Un relat documentat i lliure, molt atent a la finíssima ratlla que separa la utopia del crim.

El seu autor, en Agustí Pons: és periodista i escriptor. Ha publicat, entre d'altres, els llibres següents:Converses amb Frederica Montseny (1977); Retrats contemporanis (1991); Deu daus (1991, Premi Joan Fuster i Premi Nacional d'Assaig); Joan Triadú, l'impuls obstinat (1994); Pere Calders, veritat oculta (1998); Maria Aurèlia Capmany, l'època d'una dona (2000); Nèstor Luján. El periodisme liberal (2004, Premi Crítica Serra d'Or); Temps indòcils (2007); Cartes a Clara (2010); i El notari Raimon Noguera i el llegat de Picasso, Miró i Pau Casals (2011).

 

·         Altres llibre d´en Agustí Pons dins del món del Grup 62:

·         Bàrbara - 18/11/2015 - Editorial Proa

·         1914-2014 - 18/02/2014 - Editorial Pòrtic

·         Espriu, transparent - 22/01/2013 - Editorial Proa

·         El notari Raimon Noguera i el llegat de Picasso, Miró i Pau Casals - 20/01/2011 - Edicions 62

·         Nèstor Luján. - 01/10/2004 - Columna Edicions

 

Enlaces que pueden ir un poco bien:

Lenin.- https://es.wikipedia.org/wiki/Lenin

Jotce.- https://es.wikipedia.org/wiki/James_Joyce

Tzara.- https://es.wikipedia.org/wiki/Tristan_Tzara

 

 

 

Cazarabet conversa amb Agustí Pons:

agustí.jpg-Agustí, vostè, està diguérem que especialitzat en escriure llibres on l´escenari històric i social té molt de pes, però on les personalitats: o sigui les dones i els homes, gaire bé diria que encara tenen més importància, què ens pot reflexionar?

-- Durant molts anys el pes de les individualitats en la marxa de la història va passar a segon terme enfront de la importància de les condicions materials de vida de cada grup social.  Amb la crisi del marxisme, els valors individuals han tornat a tenir rellevància. Alguns, de fa anys, creiem en aquests valors; més ben dit, hi volem creure. I sense negar la importància de les condicions materials posem l’èmfasi en el pes de les individualitats damunt la història.

 

-Què et va inspirar l’escriptura, amic Agustí, d´ aquest llibre.?. Allò que vull dir és què és allò que t´ha fet moure del seient per tirar endavant aquesta proposta?

-- La coincidència de Lenin, Joyce i Tzara a Zuric durant la guerra civil ja surt en un anterior llibre meu: Per entendre l’Europa del segle XX: 1914-2014.  Aquest llibre és un assaig que explica el segle XX europeu a través de deu llibres (tot i que, naturalment, en surten molts més). Ara, he agafat aquests tres personatges i n’he escrit una crònica, amb tesi incorporada, sobre la seva estada a Zuric. Són els protagonistes de les tres grans revolucions que canvien radicalment Europa: la revolució política, protagonitzada per Lenin; la revolució literària, duta a terme per Joyce; i la subversió artística encapçalada per Tzara. Després d’aquestes tres revolucions res a Europa serà igual que abans. I aquesta és la tesi del llibre: tot comença el 1914. La tesi, brillant, no és meva. És de Stefan Zweig

 

-En aquest any s´ ha parlat i encara es fa del terme “revolució”. Molt important definir-lo i saber treballar-hi amb ell en cadascuna de les situacions i camps, no?

-- Crec que hem sortit del segle XX amb una justificada prevenció envers el concepte de “revolució”; si més no, de revolució política, a la manera de la revolució russa. El Maig del 68 va ser l’últim intent de revolució ideològica a Europa.  I els seus dirigents, després de reflexionar-hi, anys després van encunyar aquell eslògan de “Pensa globalment però actua localment”; és a dir, els canvis més eficaços no son aquells que transformen de cop i volta les societats sinó aquells que es guanyen dia a dia.

 

-Hi ha coincidències o factors que varen fer que en l´any 1917 esclataren aquestes revolucions?. Ens hi pots parlar?

--  Ningú, o molts pocs, es pensaven que la guerra de 1914 arribés a fer-se realitat. Des del 1870, Europa havia superat altres crisis que l’havien portat al caire de l’abisme.  La historiografia recent, per exemple el llibre de Margaret Mc Millan sobre els precedents de la I Guerra, no creuen que aquesta guerra fos inevitable sinó més aviat responsabilitat d’uns dirigents polítics, especialment d’Alemanya i de l’Imperi austro-hongarès, molt frívols i sense capacitat per analitzar les conseqüències d’un conflicte que estaven convençuts que duraria només unes quantes setmanes.

 

Agusti-Pons-ACN_1326477562_.jpg-Fins quin punt aquestes tres revolucions van canviar Europa? Podem dir que totes aquestes revolucions es  retroalimenten?

--Sí. És clar. Cap de les tres revolucions de les quals parlo no haurien pogut canviar la realitat sense el teló de fons de la I Guerra.  La revolució russa, per descomptat, hauria estat molt difícil (també, sense els diners dels alemanys).  Les altres dues son més innòcues perquè afecten   la vida intel·lectual i no pas la vida de carn i ossos de les persones.

 

-Des quin punt es va sortir i fins a on es va aplegar des de l´art “descarat” de Tzara?; des de la literatura de Joyce? o la ideologia de Lenin?

-Tzara és, d’entrada,  el personatge més iconoclasta dels tres i el que, finalment,  i per dir-ho d’una manera simple, acaba més dins del sistema que ha volgut posar potes enlaire. Aquesta afirmació cal entendre-la com una descripció; no com una crítica o un elogi.  Tzara és un personatge tremendament honest. La guerra li produeix un fàstic nihilista que no li impedeix, més endavant, afiliar-se al Partit Comunista i assumir una militància activa al sí de la Resistència francesa i contra l’ocupació alemanya.

 

-Per què aquests tres personatges, evidentment, sí, ben pensat són tres sacsejadors cadascú dins del seu camp…però tu els tries per qualsevol altra cosa o algun d´ ell t´ ha inspirat especialment?

- Per a mi, de tots tres el personatge més fascinant és Lenin. Per una senzilla raó. Lenin, amb la seva actuació, planteja un conjunt de problemes intel·lectuals sobre els quals encara ara no tenim gaires respostes.  Lenin és un intel·lectual que posa en pràctica una de les utopies més engrescadores de tota la història de la humanitat: el comunisme. El resultat a hores d’ara ja el sabem: cent milions de morts. ( Ho diu el Livre noir du comunisme), és a dir, una de les catàstrofes polítiques més importants de tota la història de la humanitat, sinó la més important. I la paradoxa és que com diu un personatge de Vida i destí : “Mai en nom del Bé s’havia fet tan Mal”. 

 

-Lenin y Joyce van veure i viure la I Guerra Mundial, però van morir abans de la II Guerra Mundial en la que Tzara va participar-hi amb la resistència francesa….com van influir les guerres amb aquests revolucionaris?….pot ser en puguem saber-hi un xic més d´en Lenin, però què s´ha de dir de com tot va influir en Joyce i Tzara?.No puc deixar de pensar en La Gran Depressió que sorgint des d´USA d´ alguna manera aplega a tots i a totes…

-- Lenin desitjava la I Guerra perquè creia que només a través d’una guerra entre nacions faria possible la guerra entre rics i pobres que havia de portar el comunisme a tot Europa. Joyce no volia saber res de la guerra perquè se sentia, en certa manera, apàtrida i perquè tot allò que el distreia de l’elaboració de la seva obra el treia de polleguera. Tzara, en canvi, era un poeta molt sensible als fets que li havien tocat viure. I mirava amb indignació i perplexitat com els governs europeus enviaven els seus ciutadans a l’escorxador del front sense saber ben bé quins objectius es perseguien.

 

agusti-pons.jpg-Tu, d´ alguna manera et centres amb Zuric com a lloc comú i de trobada, però en certs anys la capital del món artístic  e intel·lectual era, d´ alguna manera, París.Com ho veus?

-- Zuric hi va posar l’escenari però el contingut se’l portava cadascú de casa seva. En efecte, la gran capital de la cultura era París (i també, Berlín) si més no el sentit en què era a París on es van coure els grans moviments literaris i artístics. Però, és clar, tampoc no podem oblidar Anglaterra i el Grup de Bloomsbury, etcètera. Ara bé, París era, si més no, el gran altaveu. Ho va ser abans de la I Guerra i ho va continuar essent després. La prova és que tant Tzara com Joyce hi van acabar aterrant... i triomfant, si es vol dir així.

 

-I l’escenari és importantíssim ací. Allí on coincidien, d´alguna manera tots tres, a Zuric…és molt important no l´ escenari?

- Sí. L’escenari és molt important si més no perquè, en aquest cas, va permetre que aquests tres personatges poguessin treballar sense por de ser destinats al front.

 

-Aquests tres personatges tenien una personalitat més que forta, no creus?. Molt arrelada, tan arrelada que arrastrava a altres i creaven una mena de corrent que ha marcat la historia de tot un segle i pico……

-- Això va ser així però tampoc no constitueix cap novetat. Tots els grans personatges de la història, siguin polítics, escriptors o artistes en general, son com una mena d’imant i de ventilador que, primer, atrauen i, després, expulsen tots aquells actors secundaris que necessiten per a dur a terme la seva obra. Pensem, per explicar-ho, en Picasso i les seves dones. O en Stalin i els seus col·laboradors més íntims, la major part dels quals van acabar afusellats per ell mateix.

 

-Agustí, ens pots  fer cinc cèntims d´ allò en què estàs treballant actualment?

-- Estic traduint al castellà el meu llibre autobiogràfic Bàrbara publicat fa un parell d’anys en català i que està centrat en la vida de Bàrbara, la minyona que teníem a casa i que havia nascut a Albalate del Arzobispo on encara queda família seva. És una historia trista i emotiva, que fa plorar, però que jo m’he limitat a transcriure de la realitat. I bona part del llibre passa a Albalate i als pobles del costat. Ja veurem, però, si trobo algun editor aragonès que el vulgui publicar. A veure si m’ajudeu!

 

 

 

 

portada_zuric-1917-lenin-jo.jpg26502
Zuric, 1917. Lenin, Joyce, Tzara. Les tres revolucions que van canviar Europa. Agustí Pons   
234 páginas        14 x 21,5 cms.
17.50 euros
Pòrtic



L’any 1917, a Zuric, coincideixen tres personatges clau del segle XX: Lenin, Joyce i Tzara. Tots tres protagonitzen les revolucions que van canviar el caràcter i la fesomia d’Europa: la revolució comunista de Lenin, la revolució literària de Joyce i la revolució artística de Tristan Tzaral’home del dadà i del cèlebre Cabaret Voltaire. Curiosament, cap d’ells era suís, però tots tres van coincidir-hi l’any 1917, que alguns historiadors consideren el primer any del segle XX. Agustí Pons, que és el biògraf més important del país (Espriu, Capmany, Luján, Calders...) ha trenat tres retrats i una visió de l’Europa de la Primera Guerra Mundial i de l’esclat revolucionari soviètic. Un relat documentat i lliure, molt atent a la finíssima ratlla que separa la utopia del crim.

Llegir el primer capítol: https://static0grup62cat.cdnstatics.com/libros_contenido_extra_click/37/36196_ZURIC_1917.pdf/00066/0/253271

 

Agustí Pons i Mir (Barcelona, 1947) és periodista i escriptor. Ha publicat, entre d'altres, els llibres següentsConverses amb Frederica Montseny (1977); Retrats contemporanis (1991); Deu daus (1991, Premi Joan Fuster i Premi Nacional d'Assaig); Joan Triadú, l'impuls obstinat (1994); Pere Calders, veritat oculta (1998); Maria Aurèlia Capmany, l'època d'una dona (2000); Nèstor Luján. El periodisme liberal (2004, Premi Crítica Serra d'Or); Temps indòcils (2007); Cartes a Clara (2010); i El notari Raimon Noguera i el llegat de Picasso, Miró i Pau Casals(2011).

 

 

 

 

________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com