La Librería de El Sueño Igualitario

Sin título-1.jpgCazarabet conversa con...   Antònia Serres Buenaventura, autora del libro "Xiquets i xiquetes de la Guerra. Memòria del Pinell de Brai"   

 

Pinell de Brai i la Guerra Civil viscuda queda ben retratada des de la ploma i la idea d´Antònia Serres que pren la veu del batec més jove que visqué aquell autèntic malson.

Antònia Serres Buenaventura ens brida una historia de històries tant apasionant com propera a tots i a tothom.  Antònia ha ficat l´ull cap al poble de Pinell de Brai i ho fa des de la mirada de xiquets i xiquetes que van viure la guerra i la van patir d´una manera desgarradora…deixant una ferida que mai acaba de cicatritzar…supurant, fins i toto, de tant en tant. Aquells anys, tal com relata en Xavier Garcia van ésser anys revolts i temps convulsos que Antònia relata molt bé i amb molta destresa perquè s´apropa a un dels col-lectius més sensibles i vulnerables per analitzar :primer la situaciñó de cadascú i després amb tot plegat, ens farem una idea en glogal de tot plegat. Escriu en Xavier:” Tos els sentiments més purs d´una petita humanitat popular,tan lligada a la terra i als nobles oficis, passa, doncs, per davant de la nostra sensibilitat, oferint un retaule humaníssim,també, de totes les reaccions de què som capaços els humans. (….) Els primers cremaren pappers i llibres ,per considerar-los massa de dretres i el jutge del poema, ja en ple franquisme, amb tota seguretat els cremà per intentar esborar una historia, la nostra, que amb encerts i errors ningú ens ho ha pogut arrabassar”.

A aquest llibre, i a la introducció , queda ben clar com i de quina manera va afectar-hi la guerra civil a Pinell de Brai i és perquè són els propis protagonistas, els més joves del lloc, els xiquets i les xiquetes, els que ens conten les seves experiències …des de les més amargues fins aquelles que els van colpir fins a l´infinit…Els records que surten a la llum amb les entrevistes i les converses que manté Antònia Serres amb aquells xiquets i ciquetes que avui són homes i dones….avis i àvies…són un material tant sensible com réflex d´un temps que manté l´alè d´una manera que està a tot hora punt de perdre´s…

Al llibre intervenen vint-i-set veus i testimonis: Josep Borràs Amposta(Remigio) , DoloresÁlvarez Guarí(d´Olesa), Llorença Martí Montagut (de la Pelegrina), Francisco Amposta Martí( de Senéssio), Teresa Martínez Serres(del Rei), Bernabé Algueró Vallespí ( de la Rosario), Carme Buenaventura Baot(del Bou) , Agustí Serres Serrà ( de l´Havanero) , Bàrbara Serra Vallés ( de l´Embut) , Pietat Espinós Borràs ( de Peret de Toni) , Agustí Chertó Martínez , Rosa Serres Ferré ( de Cauvi) , Tersa Montaña March, Carme Ferré Serra (del Bitxac) , Julián Alcón Ferré (de la Borrulla), Juana Vidella Martínez (del Massanenc) , Teresa Montagut Montagut (de Montagudet) , Lourdes Collel Ferré ( de Collel) , Josep Vidella Martí (de Pitxell) , Rosa Montaña Serres ( de Gargori) , Josep Borrull Borrull ( Maciana) , Guillermo Fons Marqués ( de Benet) , Salvador Serres Serbà ( del Bitxac) , Valeriano Serres March (del Llop), Dolores Vallespí Fontanet ( de Barro) , Fernando Martínez March (de paloma)  i Pere Amposta Montagut (del Roig).

Allò que ens diu el llibre, la sinopsis:

El llibre Xiquets i xiquetes de lla Guerra ens presenta vint-i-set històries de veïns del Pinell basades en els records de les pròpies vivències durant la Guerra Civil i la Postguerra. Uns encapçalen aquests records al començament del conflicte, el juliol de 1936; i d’altres els inicien  l’abril de 1938, quan comença la seua experiència com a  refugiats obligats en  fugir de l’exèrcit franquista, alguns d’ells en direcció cap al nord fins arribar a França.  La majoria recorda quan els projectils queien sobre el poble ocupat. Aquests veïns, uns mesos després, quan s’inicia la Batalla de l’Ebre, també hauran d’abandonar el Pinell, ara en direcció als pobles del Baix Aragó. Tot i que les vivències són diferents, tothom coincidirà a l’hora d’explicar les necessitats i les privacions  de la Postguerra, que es van prolongar durant tota la dècada dels quaranta i encara més enllà. 

Aquests infants van perdre part de la infància i la joventut, adults prematurs, que van haver d’abandonar l’escola i treballar al jornal al camp o a la mina quan encara eren ben jovenets. Aquells xiquets i xiquetes, avis d’avui, que tenen entre 82 i 92 anys, es mereixen tot el nostre reconeixement perquè foren subjectes involuntaris del patiment de la guerra i les seves conseqüències.


Cazarabet conversa amb Antònia Serres Buenaventura:

xiquets (2).jpg-Antònia . Què et va fer, què et va motivar afrontar el fet de la Guerra Civil apropant-te als xiquets i xiquetes de Pinell de Brai?

-Fa sis anys vaig publicar el llibre “Desfeta i recuperació. Memòria del Pinell”. Explicava els fets dels anys vint i trenta, al poble, la República, la Guerra i les seves conseqüències. Aquest llibre és un complement de l’anterior, narrat pels seus rotagonistas. Els fets impersonals ara els reconeixem en les persones que els van viure.

-El fet d´apropar-te a Pinell de Brai és per que ets d´allí, suposo…. Que et van contar a tú de la guerra? Per què t´interesa el fet de la Guerra Civil…?

-Si, sóc del Pinell, però als 13 any vaig marxar a estudiar i desprès a viure a Barcelona. Ara, fa nou anys que he tornat al poble, però sempre hi he estat molt lligada. Quan era petita sentia als gran parlar de la Guerra, per a mi eren com quentos. I a les vetllades els demanava que m’expliquessin quentos de la Guerra. Suposo que captava el dramatisme  del que deien, sempre amb molt fatalisme i resignació, perquè em van impressionar molt.

-Apropar-se a les persones conforme ho fas, recurrint als seus records d´infantesa em recorda, també, a les tardes d´hivern al davant del foc quan es trau la caixa de fotografíes o l´àlbum…perquè allò que has fet són moltes fotos, tantes com entrevistes, d´aquells xiquests i xiquetes en la guerra, no…?

-Tot i que al poble tothom es coneix, vaig voler incorporar la asarafía, perquè reflecteix la vida de les persones, tot el que van haver de asar

-Tots els pobles d´ençà la guerra han canviat i així els seus ciutadans, però com ho han fet els habitants del teu poble, al Pinell de Brai i , sobretot, com t´han  contat que han canviat ells…aquells xiquets i xiquetes que avui disfruten de la vellesa?

-En aquests darrers 70 anys la vida quotidiana a canviat més que en tota la història anterior. Aquesta gent ha viscut els canvis econòmics i socials. Ells però, van patir les conseqüències d’una dura postguerra. Gairebé no van anar a l’escola i es van posar a treballar a les mines de terra refractària o al camp ben jovenets.

-La metodologia de fer retrats mitjançant les entrevistes …per què la  vas triar?. Per aquest mètode s´està molta estona en la persona, directament i després indirectament passant i repassant l´entrevista…és un molt bon mètode de fer memòria històrica, però comporta molt de treball…com t´ho vas anar plantejant i com ho vas anar fent?

-Vaig començar a fer les entrevistes fa uns quatre anys. Al principi t’expliquen unes coses i quan un temps després, els llegeixes el que han dit, els venen a la endenc altres vivències. Fins i tot quan, el llibre ja enden acabat algú em deia que encara havia oblidat de dir-me quelcom.

-Al llibre intervenen moltes veus, però les converses no són massa llargues…això converteix al llibre en un llibre end i molt profitós.. .jo tinc endencia, personalment, de fer les entrevistes una mica massa llargues (pot ser “peco” una mica…),…Antònia, per què vas triar el fer poques preguntes….?

-Més que fer preguntes vaig escollir els cinc moments històrics que van viure la guerra. L’inici de la Guerra i la repressió dels primers mesos. L’arribada de l’exèrcit nacional el 3 d’abril de 1938. La batalla de l’Ebre. Les experiències com a refugiats, uns cap al nord de Catalunya i altres als pobles del Baix Aragó i la postguerra. Cadascú començava quan més el va afectar aquests moments històrics: La majoria iniciava el relat quan van començar a caure projectils al poble ocupat. Els republicans tiraven des de l’altra banda de riu a la carretera de Gandesa a Tortosa i alguns queien al poble. La majoria però no explotaven, la qual cosa mostra el mal estat del material dels republicans.

xiquets (1).jpg-Crec que t´agrada molt agafar la càmera de fotos i fer fotografies….una cosa és fer fotos de les persones i l´altra és sumar-hi el retrat humà que se li fa fent l´entrevista o parlant, conversant i observant…però tot i suma per a conèixer més a aquell col·lectiu de xiquetes i xiquets. Què ens pots comentar?.

-Et sorprèn el grau de maduresa que tenien aquells xiquets i xiquetes. La guerra i la mort era tant quotidians que els primers anys de la postguerra, la distracció dels nois jòvens onsistía en pujar a la serra a buscar bombes i llançar-les per fer-les explotar. Tots treballaven on fos. Però sobre tot, tenien la vida per davant, creixien i sentien la necessitat de conèixer, divertir-se i oblidar els pitjors anys.

-En conjunt i segons allò que has pogut recollir, conversar, entrevistant, veure….com eren o com van rebre---si es pot parlar de rebre—la guerra aquells xiquets  xiquetes?

-Tenien una gran capacitat de sobreviure, que no tenien els més grans, afectats per la pèrdua de tantes coses: morts de familiars, (al poble 92 víctimes per diferents circumstàncies), cases destruïdes, tot saquejat, familiars a la presó, fam, por...Pels jòvens la vida continuava, s’adaptaven millor a tots els canvis, ells no eren uns fracassats.

- Avui, en la perspectiva que ens dona  a tots el temps com ho recorden? I com ho transmeten a les altres generacions?

-La majoria estaven contents d’explicar aquella n spotsia, però va haver-hi sis persones que no van voler que es publiqués res. A tres d’elles l’entrevista ja n spo redactada. Estaven d’acord en el que vaig escriure però per altres motius no van voler participar al llibre. S’ha de considerar que a un poble petit tothom es coneix i molta gent encara es reticent a parlar de la Guerra

-El llenguatge no verbal juga un paper importantíssim amb tot aquest procés…també les pauses i els silencis…què n spots comentar?

-Alguns encara s’emocionen quan expliquen alguns fets i els cauen les llàgrimes. Altres ho expliquen com si no fossin ells els protagonistes, evadeixen els sentiments, no sé si es perquè ho han superat o perquè han canviat tant que no volen reconèixer el que van passar.

-Antònia sé que quan s´entrevista a tanta gent és difícil d´establir qui et deixa quelcom més especial al cor, qui t´està colpint més…en aquest cas, després de pasar-hi tant de temps  i tantes estones amb ells i elles…quines sensacions has anat experimentat…?

-M’ha emocionat la nena que preguntava a la mare si ella en tenia de pare (que era refugiat a França), com se n’havien d’anar a dormir quan es feia fosc, perquè el poc oli que tenien era per menjar, no per fer llum. La por de la gent, la dolenteria d’alguns i la generositat d’altres. En moments difícils és quan surt el millor i el pitjor de les persones i en una guerra es quan s’experimenta. 

-Estàs treballant, benvolguda amiga, en quelcom avui i ara?….el llibre que ens has deixat és una petita i molt cuidada joia i tinc la sensació que dins de tú s´han quedat moltes coses a contar i compartir( no sé en quin format, però…)

Doncs si, no he publicat algunes coses que m’explicaven i abans de fer-ho em deien: “però això no vull que ho escrigos” També em deien els noms de persones que al llibre no se citen. Estic satisfeta que el temps no esborri tot el que va suposar aquella Guerra, que  tots van perdre, encara que uns més que altres.

 

 

Sin título-1.jpg17961
Xiquets i xiquetes de la Guerra. Memòria del Pinell de Brai. Antònia Serres Buenaventura   
140 páginas        21,5 x 15 cms.
13.00 euros
Antònia Serres Buenaventura



El llibre Xiquets i xiquetes de lla Guerra ens presenta vint-i-set històries de veïns del Pinell basades en els records de les pròpies vivències durant la Guerra Civil i la Postguerra. Uns encapçalen aquests records al començament del conflicte, el juliol de 1936; i d’altres els inicien  l’abril de 1938, quan comença la seua experiència com a  refugiats obligats en  fugir de l’exèrcit franquista, alguns d’ells en direcció cap al nord fins arribar a França.  La majoria recorda quan els projectils queien sobre el poble ocupat. Aquests veïns, uns mesos després, quan s’inicia la Batalla de l’Ebre, també hauran d’abandonar el Pinell, ara en direcció als pobles del Baix Aragó. Tot i que les vivències són diferents, tothom coincidirà a l’hora d’explicar les necessitats i les privacions  de la Postguerra, que es van prolongar durant tota la dècada dels quaranta i encara més enllà. 

Aquests infants van perdre part de la infància i la joventut, adults prematurs, que van haver d’abandonar l’escola i treballar al jornal al camp o a la mina quan encara eren ben jovenets. Aquells xiquets i xiquetes, avis d’avui, que tenen entre 82 i 92 anys, es mereixen tot el nostre reconeixement perquè foren subjectes involuntaris del patiment de la guerra i les seves conseqüències.

 

 

 

Sin título-2.jpg

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com