D6oMML0WAAARIwA.jpgCazarabet conversa con...   Carmel Ferragud, autor de “Una ciutat medieval en cerca de la salut (Xàtiva, 1250-1500)” (Afers)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editorial Afers des de la ploma de Carmel Ferragud ens duu a una altra época on coses tan importants com la salut estaven en permanent cerca i recerca…

Està dins de la col-lecció “Recerca i pensament” on hi destaquen:Inventar la nació. Cultura i discursos nacionals a l´Espanya contemporània de Ferrán Archilés Cardona(ed); Shakespeare en la veu dels traductors catalans de Josep María Fulquet; Viure l´anticlericalisme. Una historia cultural del lliure pensament Català 1868-1923 d´Albert Palà Moncusí ; Internacionalisme o nacionalisme?. Socialisme i nació als territoris de llengua catalana 1931-1936 i Una convivencia truncada.Els moriscos al senyoriu d´Elx 1471-1609 de Joaquim Serrano.

Forma part de la col-lecció Recerca i pensament d´Afers, en el seu número 92.

Allò que ens conta Editorial Afers:

Les flames que acabaren amb quasi tota la documentació històrica de Xàtiva no han impedit a l’autor fer una minuciosa tasca de recerca arxivística per a reconstruir la difusió i el paper social de la medicina a la capital de la Costera durant la tardor medieval. Dos segles i mig d’història xativina permet veure les transformacions de la pràctica mèdica. Des dels primers barbers fins als insignes metges formats a les universitats de fora de la Corona d’Aragó, al servei de papes i reis, com també de dones, ben considerades per la seua competència, o apotecaris que subministraven medicaments, aquest llibre presenta un ampli mosaic d’individus dedicats a prevenir malalties i guarir malalts. Així mateix, mostra l’esforç de les autoritats municipals per garantir-se una presència permanent de professionals de prestigi, i també d’aconseguir l’entorn urbà més saludable possible. Perquè la utilitat de la medicina, fonamentada sobre el paradigma galenista, va anar més enllà de la curació dels malalts, i es va constituir en una peça clau per a l’organització acurada de la societat. Hospitals, presons, convents, tribunals..., qualsevol institució va ser, d’alguna manera, medicalitzada.

L´autor: Carmel Ferragud; és professor titular de la Universitat de València i investigador de l’Institut Interuniversitari «López Piñero». La seua recerca s’ha dedicat a diversos aspectes de la història de la medicina i de la ciència durant l’edat mitjana a la Corona d’Aragó, particularment els models assistencials en diversos municipis valencians i el recurs als experts en tribunals de justícia. També s’ha interessat per la història de la menescalia, l’alquímia i l’astrologia. Forma part de l’equip de la línia de recerca Sciència.cat, repetidament finançada pel govern espanyol i la Unió Europea amb projectes dirigits per Lluís Cifuentes des de la Universitat de Barcelona. Entre les seues publicacions destaquen les monografies Medicina i promoció social a la Baixa Edat Mitjana (Corona d’Aragó, 1350-1410) (2005; Premi Hernández Morejón 2002 i XIX Premi Ferran Soldevila 2002), La cura dels animals: menescals i menescalia a la València medieval (Afers, 2009; Premi Senyera d’Investigacions Històriques 2004) i Medicina per a un nou regne: el paper de la medicina i els seus practicants en la construcció del regne de València (s. XIII) (2009; X Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta).

Indagar i conèixer el treball de Ferragud:

https://dialnet.unirioja.es/servlet/autor?codigo=205904

https://www.sciencia.cat/membres/carmel-ferragud-domingo 

http://www.ircvm.ub.edu/carmel-ferragud-domingo/

 

 

Cazarabet conversa amb Carmel Ferragud:

carmelferragud.jpg- Carmel, ens pots explicar el per què d'aquest llibre que tinc entre mans i que estic llegint, Una ciutat medieval en cerca de la salut (Xàtiva 1250-1500)? Preguntat d'altra manera què t’ha fet escriure aquest llibre?

-El llibre naix de la proposta que em feren fa més de 10 anys de participar en la Història de Xàtiva que la Universitat de València, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva, havia posat en marxa, tot aportant unes pàgines sobre la medicina en l'època medieval. Malauradament el projecte no va reeixir i l’obra no va arribar a veure la llum tal com s'havia previst per qüestions extra acadèmiques (de fet continua sense veure's el final). Passat el temps, em vaig plantejar de reprendre aquell treball. L'encomana que em férem, amb molt poc temps i espai, no em va permetre desenvolupar el tema amb l'extensió i la cura que mereixia. Amb temps per davant i molta més experiència en la recerca passats els anys he pogut construir un llibre monogràfic.

- Quins objectius t'has plantetjat? Creus que els has assolit?

-Aquest és un llibre d’investigació adreçat en primer lloc als historiadors, particularment  medievalistes, i historiadors de la medicina i de la ciència. He procurat que fora un llibre que connectara amb les tendències historiogràfiques dels últims temps. Tanmateix, sempre procure que els meus llibres puguen ser entesos per un públic més ampli, interessat pel passat i per aspectes poc coneguts, com és el cas de la ciència i de la medicina. D’aquesta manera vull també mostrar una cara diferent a la que habitualment es transmet de l’edat mitjana, com una època fosca en la qual no existí cap avanç en aquestes matèries, un temps d’endarreriment on l’església impedí el progrés. Res de tot això se sosté avui, com ha demostrat la recerca rigorosa i la divulgació ben feta.

Pense que el llibre ha tingut bona acollida entre els especialistes, i les ressenyes publicades ho evidencien. Què en pensa el públic més ampli és difícil de saber. Tanmateix, els meus propis amics han decidit que siga una de les lectures en un club del llibre que celebrem mensualment. Són amics, però espere que siguen també crítics. Pot ser d'aquesta manera tinga un reflex clar de com els no experts poden llegir un llibre com aquest.

- Durant la investigació i l'estudi… segurament que surten com “nous temes” a tractar-hi, oi? Què ens  pots explicar?

-Fer aquest llibre ha estat un repte ben complicat. Cal recordar que durant la guerra de Successió els arxius locals de Xàtiva es varen perdre. Això vol dir que les fonts documentals que resten són poques i disperses; en queden particularment en els arxius de la ciutat de València i també en l’arxiu de la Corona d’Aragó, a Barcelona. He fet tot el possible per esprémer els materials útils que vaig poder descobrir per fer aquesta història de la medicina. És per això que crec que no m’he deixat res per explicar. Normalment publique treballs a partir de les fonts documentals de la ciutat de València. Ací sí cal ser molt selectiu perquè el volum d’informació és molt elevat. Els temes són nombrosos com també els matisos que aporta la documentació de la capital. És un treball molt diferent al que vaig fer per al cas de Xàtiva on qualsevol petita notícia era valuosa i no es podia menystenir. Això també permetia fer un estudi panoràmic. A València això seria enciclopèdic, un repte força complicat.

-Per què et fixes amb Xàtiva?

-Xàtiva va ser la ciutat més important del regne després de la capital. Va rebre aquest estatut de mans de Pere el Cerimoniós i continuà el seu creixement i rellevància fins la guerra de Successió i la desfeta provocada per la intervenció de Felip V. És, per tant, un lloc emblemàtic i pensava que era un objectiu que mereixia detenir-se a explicar una part de la seua historia. Però, amb tot, com ja he dit, va ser producte inicial d'una encomana.

- Veig que et fixes i et centres, des de les teves investigacions,  molt envers la salut, per què?

-En 1995 em va arribar l’oportunitat d’aconseguir una beca per realitzar una tesi doctoral. Luis García Ballester, un prestigiós catedràtic d’història de la medicina nascut al Cabanyal, a València, i que llavors era catedràtic a la Universidad de Cantabria, buscava algun jove que volgués fer una tesi amb ell sobre la medicina en temps medievals a la Corona d’Aragó. En aquell moment jo treballava en una tesina sobre la vila de Cocentaina durant el segle XIII, però no tenia cap font de finançament. Una beca de Formació de Personal Investigador del ministeri era molt atractiva, però implicava traslladar-se a Barcelona a la Institució Milà i Fontanals del CSIC i canviar radicalment el tema de recerca. Així va ser com em vaig endinsar en aquest món de la salut i la malaltia, el tema de la medicina en el sentit més ampli. Des d’aquell moment pràcticament tots els meus treballs s’han centrat en aquest àmbit, tot i que també he investigat sobre la medicina dels animals, l’alquímia i l’astrologia, aspectes tots ells entrellaçats. Aquest és un univers fascinant que a mi em sedueix força.

DSC05021-1-1024x737.jpg- Per no parlar dels factors socials i del ple concepte de salut holístic, no…? En aquells anys el concepte de salut en què es fonamentava?

-El sistema mèdic imperant es coneix com galenista, per Galè, metge de Pèrgam que visqué entre el primer i segon segle de la nostra era. Aquest va bastir un pensament racional molt complex i filosòfic, que va marcar tot el transcurs de la medicina fins pràcticament el segle XIX. Explicar els continguts bàsics del galenisme no és gens senzill. Segurament molts hauran sentit a parlar de la teoria humoral, segons la qual el nostre organisme es troba composat per quatre humors en un equilibri variable segons les influències que rep el nostre cos en el seu contacte amb el món. La tasca dels metges era preservar la salut i recuperar-la quan es perdia, és a dir, recomposar l’equilibri d’aquests humors que es barrejaven i es distribuïen pel cos segons la complexió de cadascú

La medicina galenista és holística com bé has afirmat. Aquesta és una aproximació que s’ha perdut a mesura que la medicina s’ha especialitzat extraordinàriament. En aquell temps es concebia el cos amb relació amb tot allò que l’envolta. Per això l’astrologia era important també per tal de poder diagnosticar i pronosticar el curs d’una malaltia; la relació entre el microcosmos que és el nostre cos i el macrocosmos dels astres va ser cabdal, un element més per entendre com som, com reaccionem, quins moments són els més adequats per dur a terme una teràpia o no. Fins i tot a les acaballes de la revolució científica tot això encara se sostenia, si bé s'havien introduït variacions importants. El galenisme fou una teoria en constant evolució.

- La religió segurament que era un factor que influenciava molt entorn a la salut, què ens pots explicar-hi?

-La salut del cos no es podia entendre sense la de l’ànima. Determinats preceptes conciliars obligaven a què els malalts s’hagueren de confessar abans de posar-se en mans dels metges. Així es recollia de fet als furs valencians. La relació entre la medicina i la religió era molt estreta i es pot evidenciar de moltes maneres. La figura del metge-teòleg no fou gens estranya, i a València tenim el ben conegut cas d’Arnau de Vilanova. Per exemple, en els hospitals medievals s’atenien les necessitats dels inquilins, d’alimentació, higiene o salut, però també se celebraven habitualment els sagraments i un clergue o més es trobaven al servei dels pobres, que fonamentalment hi vivien.

- La sanitat i la salut no és cosa només dels humans i les malalties… em refereixo a que l'alimentació, el conreu dels aliments i dels animals tenen la seva importància, oi?

-El galenisme fou una doctrina mèdica que tingué com a primera teràpia la modificació de la dieta. En realitat, la frontera entre el medicament i l'aliment era sovint difusa. El brou de gallina i pollastre ha quedat fixa’t com un d’aquells aliments típics dels malalts pel seu poder per confortar. Això era un problema perquè aquest tipus d'aliment no es trobava entre la dieta habitual de la gent; eren cars. Per això els furs de València obligaven a pagar indemnitzacions quan algú agredia una altra persona que havia de ser medicada i alimentada de manera especial.

Crida l'atenció també la gran varietat i qualitat, fins i tot per als nostres estàndards actuals, que rebien els malalts dels hospitals.

El conreu de determinats aliments podia resultar especialment problemàtic. Aquest fou el cas de l'arròs. L'estancament de l'aigua provocava malalties. Això ho sabien ben bé aquella gent i els metges recomanaven evitar aquest conreu per insalubre. Tanmateix, els camperols veien que era rendible i proporcionava abundoses collites. Aquesta situació problemàtica es va mantenir durant segles.

La relació entre els humans i els animals és un aspecte molt interessant. En aquesta època el benestar dels homes i dones n'estava clarament relacionat. D'ells s'extreien aliments i matèries primeres, però també eren la principal força en el transport i treball al camp. Blasco Ibáñez encara va narrar el dramatisme per a una família de camperols quan moria el rossí. Això era un autèntic daltabaix per a l'economia domèstica.

- Per no parlar-hi de la importància al voltant dels oficis entorn la menescalia, no?

-Efectivament, també he dedicat alguns treballs, inclosa una monografia, al tema de l’atenció als equins, el conegut com art de la manescalia. Cal tenir en compte que cavalls, rossins, mules i ases eren indispensables en el desenvolupament de nombroses activitats, des de la guerra fins el treball de la terra i el transport de mercaderies. També actualment treballe en un projecte d’investigació finançat per la Generalitat Valenciana sobre la falconeria. En realitat es van dedicar molts textos a oferir remeis a les malalties de les aus de caça. Eren animals molt cars, molt apreciats per nobles i cavallers, però també per burgesos i gent no tan rica que es va aficionar a les arts venatòries de l'elit.

- Com s'organitzava tot plegat entorn la salut i entorn als oficis, formes i maneres que deuen conrear o donar conreu a la salut a una ciutat medieval com Xàtiva…?

-El volum de practicants de la medicina és difícil de determinar. A Xàtiva, com arreu, hi havia metges, físics -metges experts en tot tipus de malalties, però particularment internes, i bons coneixedors del galenisme- i cirurgians; barbers -que desenvolupaven tasques sanitàries i de cirurgia menor-; apotecaris -que preparaven medicaments, a banda de molts altres productes, com ara confits, perfums, pólvora, tints, i manipulaven i venien espècies-, i menescals. Això sense comptar amb empírics, curanderos, homes i dones, i altra gent que es dedicava a curar no professionalment, i que són molt difícils de documentar.

El municipi es preocupava per contractar-los si no n'hi havia suficients, particularment els de més categoria, els físics.

Els barbers tenien els seus establiments, les barberies, on s'acudia davant qualsevol urgència, accident, o tractament relativament senzill, extern. Eren l'autèntic paraigua sanitari. Els obradors dels apotecaris també eren abundants; eren indispensables per tot allò que oferien, com he dit, a banda dels medicaments.

fotoCFD.jpg- Una ciutat que, en aquest període temporal de l'edat mitjana, tenia els seus problemes de salubritat, oi… que no eren pocs… què ens  pots explicar-hi?

-Els problemes de salubritat n'eren molts. Les tasques artesanals produïen residus abundants que s'abocaven a les sèquies; es produïen fums molestos i sorolls. Dins la ciutat es criaven ramats que havien de ser sacrificats a les carnisseries. Sovint molts animals campaven pels carrers sense control, provocant ensurts, embrutant i desfent infrastructures. També he parlat de les males influències dels arrossos per a la salut, i hi hagué espais humits, insalubres, que se sabia eren culpables de malalties. Com veus, els problemes eren molt abundants. Ara bé, el que cal tenir present és que les autoritats n'eren plenament conscients i feien tot el possible per evitar-ho mitjançant regulacions legislatives i punint els infractors. Això no vol dir que poguessen solucionar tot allò, però sí que amb la teoria galenista tenien els instruments per intentar capgirar una situació que els preocupava.

- Quins problemes entorn la salut presentava una ciutat medieval com la Xàtiva d´entre 1250 i 1500, --anys en que fas l´estudi?—

-La malaltia estava molt present. Les condicions de salubritat de la ciutat, les deficiències alimentàries, els accidents freqüents i les agressions, feien que els practicants de la medicina estigueren molt ocupats. Una de les situacions més greus a les quals havien de fer front era a les epidèmies recurrents. Contra aquestes la medicina galenista feu un gran esforç intel·lectual, buscant les causes i les solucions. Per als nostres coneixements biomèdics fa l'efecte que era totalment ineficaç, però el que esperava aquella gent d'un metge no era exactament el que ara esperem.

- Et consideres un escriptor de la història social de la medicina?

-Per descomptat, aquesta és la meua especialitat. No m’he caracteritzat mai per l’estudi de la doctrina mèdica, tot i que sempre ha estat per a mi una referència, per raons òbvies. Però a mi m’han interessat qüestions relacionades amb la pràctica; el desenvolupament de l’acte mèdic; la relació laboral entre el metge i el pacient; el paper del metge com a perit en els tribunals...

- Com s'aprenen, en aquells anys, els oficis que giren entorn a la salut… perdona, però tot i ésser del món sanitari tampoc puc deixar de pensar amb l´escriptor Noah Gordon, i la seva trilogia i més en concret la primera part El metge

-La major part dels practicants de la medicina que exerciren en temps medievals s’havien format mitjançant un sistema d’aprenentatge al costat d’un mestre. Normalment el pare o el tutor d’un xiquet signava un contracte davant de notari amb un físic, cirurgià, barber o apotecari, per un període de temps variable, entre tres i sis anys normalment, durant el qual el jove aprendria un ofici que després desenvoluparia, bé independentment si tenia recursos, o bé al costat d’algun altre individu consolidat i amb prestigi. De metges formats a la universitat, en les facultats de medicina, n’hi havia molt pocs i eren molt ben considerats. Eren els primers a ser contractats pels municipis.

Certament molta gent es va interessar pel tema arran de la novel·la de Gordon. Jo la vaig llegir de molt jovenet i m’ho vaig passar molt bé. Ara bé, sempre cal tenir present que una novel·la no és un llibre d’història. Tot i documentar-se, el llibre es pren moltes llicències que interessen a l’autor per aconseguir atraure l’atenció del públic, però sovint xoquen de ple amb el que els estudis històrics mostren. Recorde que la versió fílmica (he participat en alguns cine-fòrums) està atapeïda de tòpics, errades, inexactituds històriques, i no solament referides amb el món de la medicina (els jueus que apareixen van vestits com aquells de l’est d’Europa en el segle XIX). El conflicte ciència-religió és un dels eixos centrals; mal plantejat i ple de tòpics, com ara la qüestió de la dissecció anatòmica i les prohibicions per la religió, qualsevol, jueva, musulmana i cristiana. Són temes molt més complicats que requereixen una aproximació molt diferent a la que es donava en la pel·lícula. Mai l'església catòlica va prohibir la dissecció.

- Per què “una ciutat cercant la salut”?; la va trobar... quin cost té la recerca de la salut?

-El títol va ser un homenatge al meu mestre Luis García Ballester. El seu darrer llibre porta per títol: La búsqueda de la salud: sanadores y enfermos en la España medieval. Efectivament, és molt clar que hi hagué un gran interès social per tal d’utilitzar la medicina i els seus practicants per tal de millorar molts aspectes comunitaris.

Xàtiva va fer tot el possible per tenir metges contractats, sobretot en els moments més complicats, quan les epidèmies assetjaven els murs de la ciutat. Això suposava fer una inversió permanent. També implicava prendre una sèrie de decisions del que avui anomenaríem salut pública: control dels residus, de la qualitat dels aliments, de l’emplaçament adequat dels edificis...

- Amic, ens pots fer cinc cèntims d´allò en què estàs treballant ara, també en alguna investigació entorn la salut? I també

-Actualment treballe en diversos temes. Un d’ells és un hospital de Mallorca, el més antic, que va estar durant molt de temps en mans d’una dona. També en un estudi sobre la medicina en la poesia d’Ausiàs March i la pràctica mèdica en la cort ducal d’Alfons el Vell i la vila de Gandia. També he de col·laborar en una història de la facultat de medicina de l’Estudi General de València. I a més allò que et deia de la falconeria; un projecte engrescador amb el que treballe amb filòlegs d'Alacant i el meu primer doctorand. En realitat tinc molts fronts oberts.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com