Cazarabet conversa con...   Montse Sanjuan, autora de “Anna Grimm. Xarxes criminals” (Pagès)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Una altra investigació de la inspectora Anna Grimm que ens porta Pagès Editores amb Xarxes criminals.

Montse Sanjuan ens apropa a un altre cas apassionant d´aquesta investigadora criminal en un llibre editat per Pagès Editors en Lo Marroco Negre.

La sinopsi: a Sara i l’Orland porten anys casats i busquen incentius per al seu matrimoni. Què pot passar quan una parella s’avorreix de la seua vida còmoda i sense problemes? Les xarxes aporten molts camins de distracció i un d’ells, tenir encontres íntims amb d’altres persones, és el que ells elegeixen per sortir-se’n de la seua monotonia diària. Tot va bé, se senten satisfets fins que un dels seus contactes sexuals apareix assassinat al parc de La Mitjana de Lleida. L’Anna Grimm, sergent dels mossos d’esquadra de la ciutat, intentarà resoldre aquest nou cas mentre viu de prop un drama personal. Ombres i preocupacions que la trasbalsen i que poden posar en perill la seua recerca.

Afegeix la editorial: “La sergent Grimm ens porta un nou cas de culpes i sentiments amagats, històries que passen ben a prop nostre”

L´autora, Montse Sanjuan: Llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB i en Filologia Hispànica per la UNED. Va treballar com a periodista i va ser membres fundador de la revista lleidatana La Boira (1979). Va canviar el periodisme per la docència i ha dedicat la seva labor professional al món de l’ensenyament com a professora de llengua i literatura. El 2006 va crear el blog de ressenyes literàries Llibres llegits i per llegir. L’any 2014 publica la primera novel·la de la sèrie Anna Grimm, La sergent Anna Grimm i el 2015 apareix El misteri del bressol buit. La traducció en castellà de la primera novel·la, Anna Grimm, investigadora criminal (2016), suposa el salt del personatge a altres països de parla castellana. L’any 2018 publica el tercer llibre, Anna Grimm, memòria mortal i el 2020, Dues dones, una novel·la realista que ha rebut el Premi Llibreria Caselles 2021. Ha participat en el recull de contes La cervesa de la Highsmith (2021). Ha publicat contes en altres antologies i, des de l’any 2016, forma part de la coordinació del festival de novel·la negra de Lleida “El Segre de Negre”, que organitza Pagès Editors.

D´ ella en diu Pagès Editors: “...La saga de novel·les de l'Anna Grimm són ja molt conegudes i han portat a Montse Sanjuan a ser un dels noms de referència en novel·la negra... aquesta nova entrega, la Grimm, tenallada per una qüestió personal, ha de fer front al món de les xarxes socials, a la seua part més obscura i criminal. ”

 

 

 

Cazarabet conversa amb Montse Sanjuan:

-Montse, estem amb el cas—Xarxes criminals--- amb que la sergent Anna Grimm es troba   amb un moment vital com a més vulnerable perquè per a ella “ allò que nosaltres coneixem com la normalitat “... és com estar-hi més exposada?

-Crec que el caràcter de l’Anna Grimm és reservat malgrat que, en aquesta darrera novel·la, gràcies amb la seua relació amb la Sam, el lector pot adonar-se millor de com és ella. Però això no vol dir que estigui més exposada perquè sempre controla els seus gests i els seus sentiments.

-En tot cas, què et va dur a escriure aquest llibre on les passions humanes estan tan o més presents que mai...?

-El punt de partida va ser reflectir com ens fiem massa de les xarxes però després a mesura que creixia la història també es fan paleses les relacions familiars, com de difícils i complicades poden ser.

-És veritat la societat i molts humans, ciutadanes i ciutadans, estem cansats de les nostres pròpies rutines i cerquem com a “noves motivacions i entreteniments”  i amb les recerques, sovint, ens podem descuidar i ficar en cert perill... com ho veus?

-Doncs com t’he dit, aquest cansament de la vida rutinària que porten l’Orland i la Sara els porta a endinsar-se en un món que ells desconeixen. Com els recrimina algú a la novel·la, són uns ingenus i això els porta a situacions no desitjades.

-La seva intuïció sempre es ficada a prova....- Sempre sap què preguntar i a qui fer-ho, oi? ...és tan directa com pràctica i expiativa... però no és gens histriònica, oi?

-La Grimm és un personatge molt mesurat. Des de petita ha sabut controlar els seus sentiments i tampoc li ha agradat  exposar-los massa als altres. Se sent més segura, més tranquil·la encara que això signifiqui estar més tancada en ella mateixa. De fet ella gaudeix de la soledat, no necessita tenir gent al seu voltant. Això no vol dir que no sigui sensible, ans al contrari, penso que és una dona molt sensible davant de tota la violència que suposa la seua professió.

-La Grimm és la teva protagonista, ja, de la quarta novel·la policíaca... i l´has anat descrivint i presentant a les teves lectores i lectors amb certa paciència, no... ens aplega poc a poc, però amb bona lletra..?.- És com si tu manessis del personatge des del moment zero i fas i desfàs...

-Efectivament, penso que els autors són els artífexs de totes les característiques del personatge. És cert però que a aquestes alçades, la Grimm ja està molt definida i si hi hagués una altra novel·la hauria de seguir amb la coherència del personatge, amb les seues manies i els seus gustos. I encara que jo tingui la llibertat de l’autor, els trets del personatge coarten aquesta llibertat total. Això fa que  molts autors rebutgin les sèries perquè s’han de seguir unes pautes concretes i això no els agrada, prefereixen partir de zero.

-Allò més atractiu de certes lectures és pensar que ens pot passar a nosaltres mateixa; que podem viure, més o menys directament, cadascuna de les teves trames... toquen, totes, de peus a terra...

-Les meues històries estan inventades. De vegades em pregunten si em baso en notícies aparegudes als diaris i sempre dic que no. Però sempre són històries versemblants, que hagin pogut passar. En lloc de mafiosos o delinqüents, m’agrada més parlar de persones que poden estar al nostre voltant i que davant de circumstàncies extremes, poden esdevenir uns assassins.

-I clar, si les propostes narratives i les trames toquen tant d´en peus a terra els personatges tenen que ser iguals i així és... des de la inspectora Grimm, fins la Núria de criminalística a tot l´equip o el seu cercle íntim i personal... des del seu company de vida fins a la seva amiga Sam i el marit d´aquesta, en Robert... són personatges ben quotidians,...

-Així és, com t’he dit, jo prefereixo reflectir la violència que hi pot haver dins d’una família, dins d’uns socis d’un negoci o en un grup d’amics. Per què en un moment concret, qualsevol persona pot exercir la violència i matar una persona? Què fa que creuem aquesta línia tan prima entre el bé i el mal?

-Llegir premsa et té que fer molt bé perquè et dona moltes idees, oi? .-I què t´aporta la teva vinculació envers el món educatiu? O si vols teu pregunto, així: has passat del periodisme al món de l´ensenyament i amb tots els treballs i passatges viscuts has aprés per, després, anar-ho incorporant amb les teves narracions... tot i que pareix que el gènere negre pot pensar-se que té el seu particular món?

-Les idees sempre surten de la vida viscuda però també de les teues lectures i de la teua manera de ser. El gènere negre és molt ampli: novel·la policíaca, novel·la criminal, novel·la psicològica, novel·la negra... crec que cada autor ha de buscar la seua fórmula, el seu to sense preocupar-se massa de les regles de cada gènere.

-Però en novel·la policíaca, en novel·la criminal s´ha d´estar molt a sobre d´ aspectes tècnics, oi?... Ací has de cercar assessorament, no?

-Evidentment, en el meu cas, podríem dir que escric novel·la enigma. Perquè sempre hi ha un cadàver a l’inici de la història i el lector espera endevinar l’assassí. És allò de “qui ha fet què” i que es resol al final de la novel·la. De vegades en algun punt de l’actuació dels jutges o dels mossos he de documentar-me i faig les gestions corresponents.

-Però res més lluny de la realitat perquè el gènere negre és el dia a dia total, no... és el pur reflex de la quotidianitat?

-Algú ha dit que en aquests moments la novel·la negre és el gènere que millor reflecteix la realitat actual: corrupció, violència, odis, ambicions desmesurades...

-Què diries o destacaries que té i guarda de ben particular la teva i gairebé nostra sergent Anna Grimm?.Com ens la presentaries?

-Té una personalitat distant i seriosa. De vegades massa individualista. Si no la coneixes sembla antipàtica fins i tot malhumorada però en el fons és una mena de revestiment perquè no vol demostrar mai com és realment ja que li sembla un indicatiu de feblesa. Davant d’un posat professional tenim una dona sensible a qui li costa admetre la violència i la maldat que troba en molts dels casos que ha d’investigar.

És una dona intel·ligent, competent i ambiciosa des del punt de vista professional. Molt observadora, ella creu que de l’observació en pot treure sempre detalls que l’ajudin a la investigació. És també intuïtiva i, quan té una idea, la vol desenvolupar perquè hi creu i normalment la seua visió és encertada. En un món tradicionalment masclista, de vegades es troba qüestionada per algun subordinat com si ser una dona permetés posar en dubte els seus plantejaments, però ella no es tira enrere.

-Com se’t va ocórrer aquest personatge tan normal, tan proper i, a la vegada, tan de personalitat ferma i determinada?

-Jo volia fer una dona normal però que fos una mica especial. No és tampoc un personatge autodestructiu, al mode d’alguns altres policies nòrdics, sinó que quan se sent molt aclaparada en lloc de beure’s quatre gin-tònics, se’n va al gimnàs i nada. Nadar l’ajuda a fer fugir els seus fantasmes, imatges de morts i violència.

La volia professional, preocupada per fer la seua feina però també amb preocupacions quotidianes: Omplir la nevera, cuida dels seus pares, la seua relació amb l’Artur...

-Aquesta darrera novel·la comença a Ses Illes , a Mallorca en concret amb el retrobament amb la seva amida de sempre, la Sam... però Lleida sempre és el lloc de referència i les seves boires impertorbables—tot i que com és a l´ estiu el clima és un altre---...el tindre un lloc de referència, una ubicació que coneixes i que la descrius des de dins teu fa més fàcil a tu com a escriptora, però també a nosaltres com a públic lector, no?

-Lleida sempre és el punt de referència, els lectors coneixen l’espai i crec que aquest fet fa que s’endinsi molt més en la història, que se senti seduït per la novel·la.  Ara bé sempre hi ha algun altre espai: Begur, Comarruga... en aquesta darrera, l’illa de Mallorca o el Maresme.

-Ja és la teva quarta obra policíaca i/o criminal... perquè lo teu més que negre pur és policíac i criminal, no?; no ens presentes una Grimm fosca, amb tants o més problemes de les víctimes o els criminals... la sergent és ben planera, ben normal...

- Les meues novel·les són policíaques. Com t’he dit abans, sempre es parteix d’un crim i, com a les novel·les clàssiques, hi ha una investigació que acaba amb la clarificació del cas. Un dels meus autors preferits és Henning Mankell amb el seu personatge meravellós del Kurt Wallander. Seria un dels meus referents. A les novel·les de l’autor suec sempre hi ha uns crims i una investigació...com a la Grimm encara que el meu personatge seria l’antítesi del Wallander.

-Amiga, què et va fer a tu escriure narrativa policíaca, per què et vas decantar per aquest gènere i no per la novel·la històrica...?

-Es un gènere que sempre m’ha agradat i he llegit. Des de ben petita, el meu pare, gran lector del gènere policial, em passava les novel·les de Perry Mason i recordo que m’encantaven. Un dia vaig pensar que estaria bé que els lectors de Lleida poguessin reconèixer els carrers i places on passen les històries igual que ho fan els suecs o noruecs  quan llegeixen les novel·les nòrdiques. I em vaig animar a escriure una policíaca ambientada a Lleida.

-Ací les pors a perdre allò que tenim es converteix en una mena de motor ,no? Pors i emocions que no sabem com ben bé com moure, oi?

-Més que por a perdre el que tenim, el que reflecteixo és l’enveja, l’ambició i la cobdícia.

-Amiga, tindrem més casos d´Anna Grimm?

-Per suposat que sí. Penso que el personatge  té molt de recorregut i que pot protagonitzar encara moltes històries. Si bé, després de Xarxes Criminals, faré un descans i escriuré alguna cosa diferent.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com