Cazarabet conversa con...   Amàlia Roig Blasco, autor de “Xarxa prima” (Onada)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La narrativa arrelada a la terra del Baix Maestrat és més present que mai en la ploma d´Amàlia Roig Blasco.

El llibre és editat per Onada dins la col·lecció narratives.

L´autora vinarossenca abans d´aquest llibre ha publicat:” Un viatge fora forat’ al 2009; ‘Alfred Giner Sorolla, la passió i la lucidesa’ ( Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló 2018) i ‘Guia sentimental del Maestrat’ que, encara avui, està presentant arreu d´ aquelles terres.

La sinopsi del llibre: Anna, l’escriptora-protagonista de Xarxa prima, ens ofereix un relat per on discorre un cabal d’emocions i de reflexions hàbilment trenat des d’un conjunt de trobades amb artesans i menestrals de la cruïlla territorial entre valencians, catalans i aragonesos. Es tracta de personatges de carn i ossos però universals, arrelats a la terra i a una manera de viure molt especial. L’obra ens presenta un territori, la Ilercavònia actual, allunyat de les grans ciutats, rústic i tradicional, innovador i refinat alhora.

Què en diuen els que en saben llegir i comentar de debò d´aquesta obra narrativa:

Lluny dels grans nuclis urbans, l’obra proposa una visió artesanal de la vida, la cultura i la literatura. Es tracta de posar en relleu els múltiples oficis i dedicacions de les persones. Amb això, Amàlia Roig tracta un tema tan interessant com el del plaer ètic de fer bé el propi ofici i compartir-lo amb els altres. D’aquesta manera, per les seves pàgines desfilen «una apicultora, una vinatera, un poeta, una grangera, un pescador, la mateixa escriptora... Vicenç Llorca

Són els representants del paisatge humà autèntic de la Ilercavònia, els representants d’una manera de viure que no es correspon amb els embats de la contemporaneïtat, sinó que suposen l’adaptació de les formes de vida tradicional a les circumstàncies i els canvis que comporta el present. Cada artesà ensenya, mitjançant l’explicació del seu procés productiu, una saviesa que connecta la narradora i el lector amb la identitat dels orígens. Amb la identitat de la Ilercavònia. Vicent Sanz

L´autora Amàlia Roig Blasco: (Vinaròs, 1959). Professora de llengua i literatura, psicòloga i escriptora. Ha publicat Un viatge fora forat. Entre el Delta i les Columbretes (Onada Edicions, 2009), un passeig literari i sentimental pel Baix Maestrat i pel Montsià; Xarxa prima (Onada Edicions, 2015), un relat d’emocions i reflexions trenat a partir de persones de carn i ossos i alhora figures universals que viuen d’una manera especial; una narració en el llibre 10 de dones (Escola Valenciana, 2018); Alfred Giner Sorolla. La passió i la lucidesa (Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló 2018), una invitació a recórrer de manera literària la vida i l’obra d’Alfred Giner Sorolla, un dels humanistes valencians més universals del segle xx. Amb Guia sentimental del Maestrat l’autora homenatja la terra que l’ha vista nàixer.

 

 

 

Cazarabet conversa amb Amàlia Roig Blasco:

-Amiga, què t'ha portat a escriure aquesta obra narrativa un exercici ben peculiar perquè a més d´ estar estructurat i presentar-se estructurat d´ una manera com a “tres actes” o fen ús de tres com a veus narratives: “fragments”, “notes” i “cròniques” també fica dins un mateix espai tres escenaris narratius el dels valencians, catalans i aragonesos ?

 

- ‘Xarxa prima’ és el meu llibre més reflexiu, amb una estructura més complexa per poder diferenciar les parts més narratives de les més reflexives, amb més referents universals i alhora, i pel que fa als personatges, el més local dels quatre llibres que us comento

 

-“Xarxa prima” obeeix a esdevindre com a la matèria prima del que està fet el nostre espai i territori i del que estem fets nosaltres com  a habitants d´ aquest territori? -En “cròniques” ens parles dels personatges ; i en “fragments” i “notes”  és on reflexiones, però on també fiques un xic d´ imaginació o t´ ho permets, oi?

 

- Dic local en el sentit que les persones que hi desfilen amb els seus oficis són reals, de carn i ossos, jo les he visitat i tot el que transcric d’elles ha sortit de la seua boca.  Hi ha per tant molt diàleg on reprodueixo el que diuen i com ho diuen.

 

-En quant a l´ escenari d´ escenaris allò que més em va vindre al pensament és el Tossal del Tres Reis a la Tinença de Benifassà?.-És també com un llibre que ens apropa a les arrels comunes que tenim aquests pobles, no?. És on entra en joc la Ilercavònia? -Com ha evolucionat tot el pas del temps aquells poble els ilercavons—dins del món iber—fins aquests temps, els més presents?.-Enllaço perquè hi penso que som gent que encara mantenim, per activa i per passiva, unes relacions fortes i fermes. Com ho veus?.-Els escenaris són a Ilercavònia tan pareguts....les oliveres, les vinyes, els matolls, les carrasques i els paisatges van canviant però enlloc on vas trobes un bancal d´ oliveres amb els  olors del romer, timonet...

 

- D’altra banda intento defugir els tòpics i vaig buscar gent alternativa d’alguna manera, oficis que es perden, des d’un boter a Sant Jordi, passant per un poeta a La Sénia, un pastor a Les Coves, una espardenyera al Mas de les Mates, etc. Els escenaris són els de l’antiga Ilercavònia, valencians, catalans i aragonesos avui dia.

 

-Què és per a tu, amiga Amàlia,  la narració quelcom més que contar, també reflexionar e invitar a la reflexió? . Vols ensenyar-nos quelcom?. -Pot ser m´equivoco, però veig o noto com que la teva prosa és o viatja cap a la prosa poètica...molt cuidada, vol fer-li un homenatge a les terres i als seus pobladors i pobladores i que aquest sigui bonic, evocador i que digui més del que sabem...-I per què vas cercar aquesta manera narrativa, com a tridimensional,  d´ apropar-nos a un lloc de llocs?

 

-Estil poètic dieu. M’agrada que mho digueu això. Jo també crec que és una característica del meu estil juntament amb la claredat, la precisió i la sensualitat. En aquest llibre de ‘Xarxa prima’ s ´hi barreja la ficció, la realitat, la meva memòria i fins i tot hi ha un conte titulat ‘Cubisme’, que és una interpretació d’ on i quan Picasso va descobrir el cubisme, del qual em sento molt satisfeta. De coses no tan bones també n´ hi ha però com comprendreu m’abstindré de dir-les.

 

 

_____________________________________________________________________

Cazarabet

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com